Politică

«Dinozaurii» din administratie nu vor sa traiasca din pensie

Ziarul de Vrancea
8 ian 2009 2656 vizualizări
Sute de pensionari din Vrancea trebuie sa aleaga intre pensie si salariu u dascalii se simt defavorizati de ordonanta guvernamentala privind cumularea pensiei cu salariul si sint de parere ca acest mod de economisire a fondurilor are o latura ascunsa u criza medicilor specialisti din spitale se va acutiza daca doctorii pensionari vor trebui sa aleaga intre pensie si salariu u la Spitalul Judetean sint incadrati 22 medici pensionari, iar la Spitalul Vidra trei doctori din cei sase sint pensionari u 26 de angajati ai Primariei Focsani vor avea de ales intre leafa si pensie u alesii locali nu intra sub incidenta legii u totusi, nu se stie ce se va intimpla cu veteranul Mircea Diaconu, a carui functie de vicepresedinte al Consiliului Judetean sta sub semnul incertitudinii

Ordonanta de Urgenta 230/2008 care ar trebui sa faca economii la buget din pensiile de zeci de mii de lei ale celor din Interne, Aparare si Justitie loveste nemilos in veniturile pensionarilor saraci care mai cistigau un ban de la stat. Sistemul sanitar si educatia vor fi date peste cap dupa ce pensionarii vor fi nevoiti sa renunte la jobul care le aducea un ban in plus. în cazul in care cumulul intre pensie si continuarea activitatii in sistemul public nu se va face cu derogari, vor aparea probleme in sistemul sanitar. De asemenea, incepind din toamna, Ministerul Educatiei intentioneaza sa interzica normele cumulate pentru cadrele didactice care au trecut de virsta pensionarii. Astfel, profesorii pensionari care primesc si salariu, pe posturi de suplinitori, vor fi platiti cu ora. Pensionarii angajati in administratia publica provin, cu doua-trei exceptii, din rindul pensionarilor MApN. La nivelul Primariei Focsani, seful Administratiei Pietelor, Puiu Spiridon si seful biroului asociatii de proprietari, Ion Neculai, vor fi nevoiti sa opteze intre salariul de bugetar si pensia de fosti ofiteri MApN. Mai multi angajati de la Politia Comunitara Focsani sint in aceeasi situatie. Aseara, premierul Emil Boc a revenit cu citeva precizari punctuale ce vor face obiectul unei ordonante separate, insa a spus ca ordonanta initiala ramine in vigoare.


"Profesorii pensionari sint utili si necesari"


Reprezentantii invatamintului vrincean au pareri diferite asupra acestei schimbari fundamentale cu presupus rol de economisire bugetara. Inspectorul scolar general, Iordache Bostan, considera ca educatia nu va fi afectata de aceasta masura si afirma ca are incredere deplina in noul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, care a cerut deja derogari in acest sens. "Pina acum nu am primit din partea ministerului nici un act normativ. Consider ca luind aceasta hotarire nu s-a vizat doar situatia din invatamint ci si alte domenii. Cred ca invatamintul nu va avea de suferit. Nu toti pensionarii au pe linga pensie si salarii. Trebuie sa acceptam situatia", a precizat seful ISJ. Pe de alta parte, sindicalistii nu aproba aceste masuri, considerindu-le inutile. "Eu, sincer sa fiu, nu impartasesc aceasta modalitate de a face economie. Avem nevoie de oameni cu experienta la catedra. Profesorii pensionari sint utili si necesari. Nu pot fi de acord cu o masura care conteaza pe economia facuta in acest fel", a declarat liderul sindicatului FSLI Vrancea, Constantin Grigore. Dascalii vrinceni se simt defavorizati de aceasta decizie guvernamentala si sint de parere ca acest mod de economisire a fondurilor are o latura ascunsa. "As opta pentru salariu, pentru ca este putin mai mare decit pensia. Daca se vor mai mari salariile voi ramine. Timp de 18 ani tara a fost jefuita, iar criza mondiala a cazut ca o manusa pentru noii guvernanti, care isi pot acoperi furturile. Numai exemplele declaratiilor de avere ale ministrilor arata ca nu prea ii afecteaza aceasta criza. Sacrificatii sintem tot noi, oamenii de rind", a precizat Constantin Dragomir, cadru didactic pensionat, de la Scoala "Duiliu Zamfirescu" Focsani. Ramine de vazut in ce situatie se va afla invatamintul vrincean dupa aplicarea acestei masuri, daca intr-adevar se ajunge in acel punct.


Zeci de medici trebuie sa aleaga


Criza medicilor specialisti din spitalele vrincene se va acutiza daca doctorii pensionari vor trebui sa aleaga intre pensie si salariu. Zeci de medici se afla in aceasta situatie si au termen de 15 zile pentru a se gindi la decizia pe care o vor lua. Cele mai grave situatii sint intimpinate la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani unde sint incadrati 22 medici pensionari si la Spitalul comunal Vidra unde trei doctori din cei sase sint pensionari. "Daca medicii nu opteaza pentru salariu, in sistem va fi o criza majora. Cele mai mari probleme le vor avea spitalele mici", spune dr. Vasile Costin, directorul adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica. Astfel, daca medicii de la Spitalul Vidra vor alege pensiile unele sectii ale unitatii nu vor mai functiona. "La spital avem trei medici pensionari si un asistent. Cel mai probabil acestia vor opta pentru salariu, dar trebuie sa asteptam. Ar trebui sa se faca o exceptie in sistemul sanitar deoarece exista un deficit de personal. Daca medicii nu ar alege salariul unele sectii de la noi nu ar mai functiona. Asteptam normele sa vedem ce se intimpla ", a declarat medicul Jalova Racovita, managerul Spitalului Vidra. Se pare insa ca nu se va ajunge in aceasta situatie pentru ca majoritatea doctorilor prefera sa lucreze in sistem din cauza pensiilor foarte mici. De exemplu, dr. Gheorghe Cocioaba, singurul diabetolog care isi desfasoara activitatea la sectia de boli de nutritie si diabet, spune ca va alege salariul. "Nu stim ce se va intimpla si daca se mentine aceasta ordonanta. Voi opta cel mai probabil pentru locul de munca, pentru ca pensia este foarte mica", a declarat acesta.

Si dr. Mihail Cirstea spune ca prefera sa vina in continuare la munca. "Optez pentru salariu. Nici nu se pune problema deoarece cu pensia nu pot face fata. Mai bine lucrez, atita timp cit pot", considera specialistul in terapie intensiva. Potrivit statisticilor din luna septembrie, in Romania 1.200 de medici pensionari continua sa lucreze in unitati de stat. în unele cazuri, daca acestia nu vor mai putea munci, unele spitale mici ar putea fi nevoite sa se inchida.


Pensionarii baronului


Si Consiliul Judetean isi are pensionarii sai, care beneficiaza si de salariu si de pensie. Veteranul Mircea Diaconu, unul dintre vicepresedintii CJ, considera ca o astfel de masura este binevenita, in contextul recesiunii economice, cind trebuie sa se stringa cureaua cheltuielilor. "Cred ca este normala o astfel de masura, ramine la latitudinea fiecaruia ce alege. Intr-un an in care se pune problema de criza, oameni care ramin fara locuri de munca, este binevenita o astfel de ordonanta", precizeaza Mircea Diaconu. Fiind ales judetean, acesta nu stia cu precizie daca, in acest caz, trebuie sa opteze sau nu pentru una dintre cele doua remuneratii, dar a parut dispus sa renunte la pensie, care este mai mica decit salariul. "Daca ma voi incadra in prevederile acestei ordonante, ma subordonez ei, nu fac eu abstractie si probabil voi alege salariul, pentru ca este mai mare decit pensia. Sint ales, nu angajat, deci, din cite stiu, nu intru in aceasta categorie", a mai adaugat vicepresedintele Diaconu, in virsta de 75 de ani. Din 1996 Mircea Diaconu ocupa, neintrerupt, functia de consilier judetean, iar din 2000 a fost ales si vicepresedinte al CJ, post pe care si l-a conservat si in acest mandat. Problema cumularii pensiei si a salariului pentru demnitarii alesi direct de cetateni prin vot uninominal este reglementata de Constitutie, dupa cum a declarat aseara premierul Emil Boc. Totusi, nu se stie daca in aceasta categorie intra si functia de vicepresedinte de CJ, care decurge din cea de consilier judetean. La nivelul CJ exista cel putin doua cazuri de pensionari salariati, care vor fi nevoiti sa opteze pentru leafa de la stat sau pentru pensie. Este vorba despre Valeria Teodorescu, consiliera in cadrul cabinetului presedintelui Marian Oprisan si Gabriel Derderian, membru in Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica (ATOP). "Voi citi textul Ordonantei si apoi vom vedea situatia cu angajatii care intra in prevederile legii, care in termen de 15 zile trebuie sa aleaga intre salariu sau pensie. Cred ca sint unu-doua cazuri, pentru ca majoritatea angajatilor sint tineri", a mai spus Mircea Diaconu. Deocamdata forma ordonantei de guvern, asa cum a fost lansata de primul ministru Emil Boc, nu da detalii despre cum se aplica sau cum se va proceda acolo unde plecarea pensionarului creeaza carente grave in derularea unor activitati.


26 de pensionari angajati la Primaria Focsani


Primarul Focsaniului, Decebal Bacinschi, a fost cel mai bine informat si ne-a oferit detalii complete despre masurile pe care le-a dispus conform prevederilor ordonantei. "La nivelul institutiei noastre si a unitatilor subordonate avem 26 de astfel de cazuri de pensionari care iau si pensie si sint si angajati. Am trimis adrese catre toate instiutiile subordonate si le-am pus in vedere ca in termen de 15 zile persoanele aflate in aceasta situatie sa aleaga intre pensie si salariu. Daca se decid ca vor sa primeasca in continuare salarii, cei care au primit plati compensatorii, odata cu iesirea la pensie, vor trebui sa dea banii inapoi in 20 de zile si astfel ramin in continuare angajatii nostri. Cei care au iesit la pensie la limita de virsta nu trebuie sa dea nimic inapoi, doar sa aleaga intre pensie si salariu. Daca prefera pensia atunci noi le desfacem contractul de munca", ne-a declarat primarul Decebal Bacinschi.


Pietele ar putea ramine fara domnu"â„¢ Puiu


Edilul spune ca Primaria va ramine descoperita pe domenii precum asistenta sociala sau administratia pietelor. "Avem astfel de situatii la Serviciul Public Local de Asistenta Sociala, la Biroul autorizarii administratorilor asociatiilor de proprietari, dl Ion Neculai sau pe directorul Pietelor, Puiu Spiridon. In conditiile in care nu mai putem face angajari si toate posturile sint blocate cred ca la Piata vom face o delegare a postului", a precizat primarul Decebal Bacinschi. Seful biroului de relatii cu asociatiile de proprietari, Ion Neculai, are o pensie de fost ofiter de Armata in valoare de aproximativ 1.500 de lei lunar, iar din postura de functionar public angajat al Primariei mai incaseaza aproape 1.200 de lei pe luna. Tot din postura de functionar public Ion Neculai mai beneficiaza de sporuri de hrana, medicamente si imbracaminte in suma de aproape 600 de lei lunar. Directorul Adminstratiei Pietelor, Puiu Spiridon, primeste in calitate de fost ofiter MApN o pensie de aproape 2.700 de lei/luna, iar din pozitia de sef la Piata mai semneaza lunar un stat de plata pentru suma de aproape 2.100 de lei. Puiu Spiridon n-a vrut sa ne dezvaluie optiunea sa, sustinind ca pina nu va primi ceva oficial de la primar nu are ce comenta. "Am auzit de aceasta ordonanta, dar nu stiu amanunte si de aceea nu ma pot pronunta. Eu am un singur sef si daca dl primar ma va chema sa aleg atunci voi decide. Dar pina nu vad si eu despre ce e vorba si nu primesc ceva oficial, nu avem ce discuta", ne-a declarat Puiu Spiridon. Si Politia Comunitara din Focsani este plina de fosti ofiteri din politie si armata care vor trebui sa aleaga intre pensie si salariu daca nu vor fi aduse alte modificari ordonantei promovate de guvernul PSD "" PD-L. Si primariile din judet sint pline de pensionari fideli edililor sefi. La Adjud, de exemplu, primarul Constantin Armencea va trebui sa renunte la serviciile unor functionari, daca acestia vor sa primeasca pensie. In aceasta situatie se afla directorul Casei de Cultura, Ion Catana, care este si consilier local PSD din anul 2000, dar si Gheorghe Podaru, administratorul Apoterm SA Adjud, societate aflata sub autoritatea Consiliului Local.


 • Profesorii, medicii si actorii pot fi platiti prin conventie


 • Conform celor mai recente declaratii ale premierului Emil Boc, profesorii, medicii si actorii pensionari vor putea cumula pensia cu alte venituri pe baza unei conventii civile prin care sa fie platiti punctual, nu sub forma unui salariu, pentru serviciile prestate in institutii publice, si isi vor putea astfel continua activitatea. "Ordonanta interzice cumulul dintre pensie si salariu. Asta inseamna ca o persoana care este, de exemplu, profesor pensionar si are o activitate didactica va putea in continuare, pe baza de conventie civila, sa fie platita pentru orele punctuale pe care le tine la clasa. Nu va mai putea insa sa fie platita cu un salariu, asa cum era platit pina acum", a declarat aseara premierul Emil Boc. Interzicerea cumularii pensiei cu salariul a fost argumentata de primul ministru prin nevoia ca in sistemul public sa fie angajati tineri si prin necesitatea unor economii bugetare.


  Grupaj realizat de D. GANEA, M. BESLEAGA, I. NICOLAIE, R. MANOLACHE
  În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

  Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

  Comentarii: 27

  Adaugă comentariu
  , acum 737409 zile, 8 ore, 48 minute, 30 secunde
  Pensionarii din administratia publica trebuie in mod absolut logic sa aleaga intre pensie si salariu. Dansii practica o concurenta neloiala pe piata muncii pentru ca accepta sa lucreze si pe salarii citeste integral
  , acum 737409 zile, 8 ore, 48 minute, 30 secunde
  In plus dansii sunt si santajabili si accepta mult mai multe compromisuri decat tinerii. O solutie pentru situatia catastrofala a sistemului de pensii din Romania ar putea fi marirea varstei de citeste integral
  , acum 737409 zile, 8 ore, 48 minute, 30 secunde
  consider ca ordonanta de urgenta numarul 230 din 30.12.2008 privanid statutul pensionariloe care lucreaza in sistemul pubic a facut dreptate dupa multi ani de asteptare,si dupa ce s-au imbogatit toti citeste integral
  , acum 737409 zile, 8 ore, 48 minute, 30 secunde
  mai multe locuri de munca pentru tineretul din focsani, pensionari sa vada de pensia lor ca au pensie slava domnului
  , acum 737409 zile, 8 ore, 48 minute, 30 secunde
  Daca au pensie sa lucreze in continuare ca persoana fizica autorizata,cu contract prstari servicii si la veniturile obtinute astfel sa plateasca 16% impozit.Nu stiu unde este problema.Un medic poate citeste integral
  , acum 737409 zile, 8 ore, 48 minute, 30 secunde
  Sunt mandra de guvernul Boc . Sunt multi pensionari in putere care au iesit la pensie anticipat si conform legislatiei din Romania nu mai au dreptul sa isi completeze veniturile nici macar in mediul citeste integral
  , acum 737409 zile, 8 ore, 48 minute, 30 secunde
  Fratilor la felul cum ginditi si faceti comentariile la acest articol,nu ma mai mir ca suntem ceea ce suntem si am ajuns acolo unde suntem..UNDE SI CINE IN LUMEA ASTA SAU AILALTA POATE SA NE IA citeste integral
  , acum 737409 zile, 8 ore, 48 minute, 30 secunde
  Nu cred ca tineretea in sine,este o calitate.In viata de zi cu zi am discutat cu tineri absolventi de masterate,doctorate etc si am constatat ca habar nu au de nici unele.Masterand in finante care nu citeste integral
  , acum 737409 zile, 8 ore, 48 minute, 30 secunde
  Avand studii juridice cunosc cat de cat legislatia din Romania . Nu le ingradeste nimeni dreptul la munca , acesti oanemi pot lucra in mediul privat( da oare ce patron angajeaza oameni trecuti de 60 citeste integral
  , acum 737409 zile, 8 ore, 48 minute, 30 secunde
  DRAGA DOAMNA ALINA, VREAU SA TE ANUNT CA NU TOTI PROFESORII FAC MEDITATII SI CA UNII DINTRE EI AU UN VENIT MULT MAI MIC DECAT CEI 20 MILIOANE PE CARE II PRIMESTE FAMILIA DUMITALE...DESI EI, SPRE citeste integral
  Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
  Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
  1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
  2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
  4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
  Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
  Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
  Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.