Politică

Fisia Gaza: invazia

Ziarul de Vrancea
5 ian 2009 1544 vizualizări
Israelienii ii cauta pe militantii Hamas din casa in casa

Tancurile si infanteria israeliana luptau cu militantii Hamas ieri, in Fisia Gaza, in urma ofensivei terestre lansate simbata seara dupa ce opt zile de raiduri aeriene, soldate cu sute de victime, nu au reusit sa puna capat atacurilor cu racheta asupra Israelului. Chiar aseara o racheta lansata din Fisie a lovit o casa in centrul unui oras israelian. Bilantul pierderilor umane se apropie de 500 de palestinieni ucisi, majoritatea din structurile Hamas "" dar si civili, in vreme ce armata israeliana a anuntat un mort si 30 de raniti.


55 de romani din Gaza vor sa vina inapoi in tara


Ministerul roman al Afacerilor Externe considera ca exista "o nevoie urgenta" ca actiunile din Gaza sa inceteze si sa fie asigurate conditiile care sa permita accesul asistentei umanitare in zona de conflict si protejarea civililor. Pentru Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei, care se declara profund ingrijorat de escaladarea situatiei din zona, este prioritara insa preocuparea pentru situatia cetatenilor romani din zona, se arata intr-un comunicat. MAE face toate demersurile posibile pentru a facilita evacuarea cetatenilor romani care doresc sa plece din Fisie. Ambasada Romaniei la Tel Aviv primise pina ieri la prinz 64 de cereri de asistenta consulara in vederea evacuarii. Reprezentantii Ambasadei au luat legatura cu aproximativ 100 de cetateni romani aflati in Gaza, dar dintre acestia doar 55 (14 femei, 5 barbati si 36 de copii) au solicitat asistenta consulara pentru a fi evacuati. Ceilalti noua solicitanti sint palestinieni. Iesirea cetatenilor din Fisia Gaza va putea fi asigurata numai dupa obtinerea aprobarii autoritatilor israeliene. Ministrul Cristian Diaconescu estimeaza ca in teritoriile palestiniene "" atit in Fisia Gaza, cit si in Cisiordania - s-ar afla circa 1.000 de romani, insa a atras atentia ca este greu de avut o evidenta. El a mai spus ca procedurile interne israeliene dureaza intre 24 de ore si cinci zile.


Presedintia ceha a UE a inceput cu o gafa


Tarile Uniunii Europene nu vorbesc pe o singura voce in legatura cu criza din Gaza. însasi presedintia ceha a UE si-a schimbat declaratiile in decurs de citeva ore. Daca la inceput a vorbit despre o actiune mai degraba defensiva decit ofensiva a Israelului, ulterior a revenit condamnind "actiunile care afecteaza masiv civilii", pentru ca duminica sa explice ca declaratia initiala a fost o "grava eroare personala" a purtatorului de cuvint.

Franta a condamnat in schimb fara echivoc, inca de la inceput, ofensiva terestra israeliana. Subliniind si mai mult impresia diviziunii europene, o sursa guvernamentala britanica a spus despre declaratia initiala a cehilor, facuta in numele Uniunii Europene, ca "aceasta nu este pozitia guvernului britanic". Ministrul de Externe David Miliband a cerut ambelor parti, israelienilor si palestinienilor, sa cada de acord asupra incetarii ostilitatilor, in timp ce premierul Gordon Brown a vorbit ieri la BBC despre un "moment foarte periculos", cerind o incetare imediata a focului.

La rindul sau, Comisia Europeana a cerut Israelului sa asigure "un coridor umanitar" pentru a distribui ajutorul in Fisia Gaza si a anuntat un ajutor suplimentar de trei milioane de euro pentru acest teritoriu palestinian. în schimb, Germania si Olanda au chemat la un armistitiu in Gaza care sa garanteze securitatea Israelului.

Rusia s-a declarat "extrem de ingrijorata" de ofensiva terestra declansata de israelieni si a anuntat ca va trimite un emisar in regiune, pentru a contribui la eforturile diplomatice depuse pentru incheierea unui armistitiu. Departamentul de Stat al SUA a declarat ca depune eforturi pentru a obtine un armistitiu in Gaza si a spus guvernului israelian ca actiunea militara trebuie sa tina seama de "potentialele consecinte asupra civililor". De altfel, la Natiunile Unite, SUA au zadarnicit adoptarea unui text prin care sa ceara o incetare imediata a focului.


Sarkozy isi incearca talentul de negociator in Orientul Mijlociu


Presedintele Nicolas Sarkozy se afla in aceste zile in Orientul Mijlociu pentru a incerca sa gaseasca o solutie la conflictul dintre Ierusalim si Hamas. Ministerul de Externe de la Paris a calificat ofensiva terestra israeliana drept o "escalada militara periculoasa" care "complica eforturile comunitatii internationale". Presedintele francez isi anuntase initiativa in mesajul de Anul Nou, adresat francezilor la 31 decembrie, spunind ca va merge in Orientul Mijlociu "incepind de luni, deoarece cautarea peste tot a pacii reprezinta vocatia Frantei". Sarkozy va fi insotit de ministrii de Externe ceh, suedez si francez, alaturi de comisarul european pentru relatii internationale Benita Ferrero-Waldner.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.