Politică

Migratia directorilor are loc odata la patru ani

Ziarul de Vrancea
19 dec 2008 2366 vizualizări
Actualii sefi ai deconcentratelor spun ca mai exista viata si dupa functia de director. In timp ce unora nu le vine sa creada ca vor fi schimbati, altii se resemneaza sau se pregatesc de un atac in instanta «Eu pot sa ma duc acasa, pentru ca am vaci, porci, am ce face , se lauda Ionel Duta, seful veterinarilor, care vrea sa para ca nu tine cu dintii de scaunul mentinut cu sprijinul PSD, PNL si PC. Singurul care nu se teme cu adevarat pentru functia sa este seful Politiei, comisarul sef Sandel Doaga, un comandant acceptat de liberali la propunerea PSD. «Cameleonul» Dumitru Dila face «politica consumatorului» iar zvonurile spun ca le-ar fi declarat din nou dragoste democratilor.

Bate vintul schimbarii prin «deconcentrate», iar dosurile barosanilor par sa nu se dea duse din fotoliile moi de piele. Dupa ce noul Guvern isi va intra in drepturi, urmeaza ca in rindul sefilor de institutii decontrate sa se faca unele schimbari. In urma negocierilor purtate de partidele care au incheiat "Alianta pentru Romania"- PD-L, respectiv PSD, sefii de servicii urmeaza sa aiba aceeasi culoare ca si ministrii in a caror subordine se afla. Chiar daca Marian Oprisan nu a obtinut nici un post de ministru pentru vreun pesedist vrincean, zilele acestea urmeaza sa vina "acasa" pentru a-si achita deconturile politice. Si democrat-liberalii asteapta instalarea guvernului pentru a trece la actiune. Prima conducere vizata este cea din Institutia Prefectului. Prefectul Dragos Mircea a declarat ca va face un pas inapoi daca i se cere. In locul sau ar putea fi numit un om agreat de PSD, potrivit intelegerii parafate la nivel central. Aceasta spune ca prefectul ar trebui sa provina din acelasi partid cu presedintele CJ astfel incit sa nu apara dispute. Numele care se vehiculeaza in acest sens este cel a lui Catalin Vrabie (PSD), insa nu sint excluse surprize. Majoritatea sefilor de deconcentrate sint liberali sau cel putin agreati de PNL, ca de exemplu directorul ASP, dr. Cornelia Draguna, directorul-executiv al OPC "" Dumitru Dila , directorul Oficiului Judetean de Consultanta Agricola -Ioan Rosu, seful Inspectoratului Scolar "" Iordache Bostan, directorul Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit "" Gabriel Barculescu, seful Casei de Asigurari "" Mihai Copaci si altii. E posibil ca posturile acestora sa fie vizate de membrii ai partidelor care au coalizat pentru conducerea tarii. Se vehiculeaza ca cea mai rivnita conducere este cea a Inspectoratului Scolar pentru ca are o retea bogata de personal.


Schimbarea puterii politice la Centru aduce din patru in patru ani, invariabil, si schimbari la nivelul institutiilor deconcentrate din judete. Cu toate ca majoritatea functiilor de conducere sint supuse legii functionarului public, menita sa le ofere protectie tocmai in astfel de cazuri, tot timpul se gasesc pretexte si portite care permit inlocuirea sefilor cu altii. Asa s-a intimplat in 2004 si, cel mai probabil, asa se va intimpla si acum. în urma cu patru ani, cind Alianta D.A. a cistigat alegerile, cele circa 21 de institutii deconcentrate de la nivelul judetului au fost impartite aproape frateste intre PD si PNL. Dupa ruperea Aliantei, doi ani mai tirziu, incet-incet a inceput si procesul de inlocuire a democratilor din fruntea anumitor institutii, asta in cazul in care reprezentantii PD nu au trecut pe sest la PNL. Putini sint directorii PD-L de institutii mai importante care au reusit sa se mentina in functii pina la sfirsitul mandatului de patru ani, si anume Costica Neata si adjuncta sa Viorica Ghionea de la Directia Agricola, Nicolae Moise la Spitalul Judetean (el a fost demis pentru o perioada de citeva luni, insa si-a recapatat postul dupa cistigarea unui proces in instanta), dr. Vasile Costin, adjunctul de la ASP, dar si seful de la Asociatia Nationala de Imbunatatiri Funciare, Ionel Partene. Este posibil ca cei mentionati sa fie pastrati in functii in continuare, avind in vedere ca democrat-liberalii s-au intors la guvernare, dar ei se afla pe "domeniul" rezervat prin protocol PSD-ului. PNL are oamenii in fruntea unor institutii cheie din judet care acum, mai mult ca sigur, sint dorite de democrat-liberali si social-democrati, daca noua formula de guvernare se va concretiza. Este vorba despre Directia de Finante, Garda Financiara, Garda de Mediu, Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, Directia Sanitar-Veterinara, Oficiul pentru Protectia Consumatorului, Casa Judeteana de Pensii, Autoritatea de Sanatate Publica, Directia pentru Cultura, toate conduse de liberali sau de oameni sustinuti de PNL. Alte institutii importante aflate in portofoliul PNL sint Agentia pentru Plati in Agricultura (APIA), renumita pentru salariile mari practicate aici. La Electrica SA si Inspectoratul Teritorial de Munca sefii au ramas in functii indiferent de partidele care s-au perindat la guvernare.


A inceput linguseala


Prin institutii, actualii directori se uita cu ochi umezi la statele de plata pe care le parasesc si la secretarele pe care le lasa «prada» viitorilor directori. In timp ce unii isi fac deja bagajele, curata prin birouri, aduna dosare, diplome de pe pereti si semneaza din ce in ce mai putine hirtii, altii se pregatesc sa-si comande noi carti de vizita cu numele viitoarelor functii. Soferii acestora se gindesc la cei care vor veni si au deja o atitudine mai putin obedienta fata de directori. Sefii de servicii sau de birouri, in functie de simpatii si antipatii politice, au inceput sa stringa rindurile si sa devina mai atenti cu virtualii lor directori. Acesta pentru ca unii au mai fost, iar despre altii se stie sigur ca e «omul lui"¦ cutare» si ca are mari sanse sa devina director. Aceasta pentru ca functionarul respectiv are brusc calitati cu toptanul, perfomante nebanuite, e vechi in unitate etc. Cel mai probabil si Institutia Prefectului va fi atinsa de vintul schimbarii desi, teoretic, prefectul si subprefectii sint apolitici. Este insa putin probabil ca social democratii din judet sa nu isi doreasca, in conditiile in care prefectul este reprezentantul Guvernului in judet, sa impuna la conducerea acestei institutii oameni din rindul lor, care vor deveni apolitici prin demisie, la fel cum s-a intimplat si cu actualul prefect Dragos Mircea, provenit din PNL. în concluzie, istoria se repeta din patru in patru ani. De data asta insa, procesul schimbarii va dura probabil ceva mai mult, dat fiind faptul ca legea ii protejeaza pe functionarii publici.


"Voi iesi la pensie la 90 de ani"


Singura persoana din judet care are studii postuniversitare in domeniul consultantei agricole este directorul Oficiul Judetean pentru Consultanta Agricola, Ioan Rosu. Acesta sustine, fara sa se dezica de doctrina liberala, ca practic, nu si-a depus nici o adeziune la PNL si daca ar fi sa-l schimbe cineva pe criterii profesionale, atunci ar trebui sa iasa la pensie la 90 de ani. "Profesional si dupa rezultatele obtinute in cei doi ani si jumatate de cind ma aflu la OJCA, ar trebui sa ies la pensie la 90 de ani. Din pacate cei care vor face selectia pot avea si altfel de prioritati", ne-a declarat Ioan Rosu care nu se teme de schimbare si care se simte mindru de a lasa in urma sa 17 cooperative infiintate in Vrancea. Colegul sau de la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Gabriel Barculescu, ne-a declarat ca exista viata si dupa functia de director. "Deocamdata nu se pune problema unei schimbari si, chiar daca va fi asa, va trebui cerut acordul Bruxelles-ului, pentru ca orice modificare trebuie obligatoriu justificata acolo pentru ca noi de acolo ne luam banii. In plus, nu mor de foame, am o meserie pe care nu mi-o va lua nimeni din mina si vreau sa va mai spun ca exista viata si dincolo de functia de director. Pentru functie eu nu voi parasi convingerile mele liberale si nu voi pleca din partidul in care sint membru din 1997. Am mai trecut printr-o schimbare si nu mi-e teama", si-a exprimat loialitatea fata de PNL Gabriel Barculescu. (Doina GANEA)


Dumitru Dila - categoria cameleon


  • "Ati auzit ceva?", ne-a intrebat si veterinarul Ionel Duta, care a fentat trei guvernari



  • Dumitru Dila, directorul OPC, spune ca pe el il tin in functie consumatorii si nimic altceva. Dila este sef al Protectiei Consumatorilor de ani buni si este unul dintre cei mai longevivi sefi, trecind cu bine de multe hopuri prin diferite mandate. Se pare insa ca a stiut de fiecare data sa se puna bine cu sefii, ultimul episod care a mers pe calea zvonurilor fiind acela de la alegerile parlamentare, cind se spune ca le-a jurat credinta "pe bune" PD-L-istilor, pe care i-a parasit dupa ce liberalii au ramas singuri la guvernare. "Nu am treaba cu nimeni, singura politica pe care o fac este aceea a consumatorului. Eu sint functionar public, am dat examen, iar acum fac si doctoratul. Daca va veni altul mai bine pregatit decit mine atunci voi pleca. Din 2001 am suficienta experienta ca sa nu-mi fie rusine cu ceea ce fac si consider ca mi-am facut de fiecare data datoria", a sustinut Dila.

    Un alt «dinozaur» al deconcentratelor este Ionel Duta de la DSVSA. S-a tinut cu dintii de scaun indiferent de situatie, chiar si atunci cind a fost debarcat in favoarea liberalului Luigi Munteanu. In acel moment a atacat decizia de concediere, iar intr-un final a cistigat si a ramas sef si sub PSD si sub Alianta D.A. si sub PNL, partid in care a vrut sa-si depuna chiar adeziunea, insa au existat unii care au spus «pas». De aceasta data insa spune ca, fie ce-o fi, nu-l mai intereseaza asa de mult postul. Si el neaga cu inversunare ca ar fi schimbat taberele politice de dragul confortului, si spune ca singurul partid pentru care vibreaza este PC (SIC !), aflat intimplator si el aproape de guvernare. "Pe mine nu ma schimba nimeni, ca trebuie sa ies la pensie. Doar Directia Muncii sau popa. Ati auzit ceva? Nu are nimeni nici o problema cu mine, dar s-ar face mare greseala sa ma schimbe acum. Eu am fost util, am fost peste tot. Dar daca vine si zice sa plec, asta e. Eu ma duc la mine acasa. Am vaci, am porci, am ce face. Eu am fost intr-un singur partid, PC. Eu zic ca acest guvern va fi bine orientat, ca sa iasa treaba buna. Sint oameni cu capul pe umeri, simtiti", a conchis plin de entuziam Ionel Duta. (Nicoleta CRISTEA)


    Bostan se da bine pe linga PSD


    Liberalul Paul Mihai Giurca, directorul de la Agentia de Protectie a Mediului, crede ca functia nu este un scop, ci un prilej sa dovedesti ceva. "Oricind se poate intimpla sa fiu demis si nu stiu ce decizie o sa iau in caz ca mi se propune acest lucru. Deocamdata nu ma gindesc la asta. O functie nu e un scop in sine, ci o ocazie sa faci ceva. Chiar nu pot anticipa ce urmeaza", a afirmat Giurca. La rindul sau, Iordache Bostan, inspectorul scolar general, si-a nuantat discursul si declara ca are prieteni in"¦PSD. "Am fost numit politic inspector adjunct, dar concursul de inspector general l-am luat prin forte proprii. Eu cred ca nu conteaza al carui partid e ministerul. Am directori pesedisti de scoli care sint foarte buni, dar si directori din PNL, care sint mai slabi. Am cautat sa fiu echidistant fata de toate partidele si intotdeauna am facut politica in afara inspectoratului. Personal, sint de parere ca nu va fi numit un inspector PSD, pentru ca eu am avut o relatie foarte buna cu toate partidele politice din judet, iar nici de la PNL nu voi pleca intrucit doctrina lor coincide cu gindirea mea", ne-a spus Iordache Bostan. (Iulia NICOLAE)


    Mihai Copaci: " Nu pot fi demis! Am contract!"


    Seful Casei de Asigurari, Mihai Copaci, pare cel mai sigur pe el dintre toti sefii. "Am contract de management incheiat pentru patru ani cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si anumiti indicatori de management de respectat. Daca se va schimba legislatia si se vor modifica indicatorii de management cu mai mult de 50% voi vedea ce se intimpla si ce decizie voi lua. Nu am cum sa fiu demis pentru ca am un contract. Nu s-a pus problema sa imi dau demisia. Ar trebui sa existe o stabilitate in sistem mai ales in domeniile in care sint rezultate bune si nu se justifica schimbarea. Daca exista interese politice si nu sint de natura sa influenteze in bine deciziile luate in sistemul de sanatate si vor fi alte directii de lucru, atunci eu voi fi cel care va renunta", a precizat Mihai Copaci. Sefa ASP Vrancea, dr. Cornelia Draguna, a tinut sa precizeze ca este neinregimentata politic si ca a fost doar agreata de PNL. "Eu am ocupat prin concurs postul, dar nu sint legata de scaun. Pot sa imi dau demisia si sa imi exercit profesia deoarece coordonez cinci sectii de la ASP pentru ca nu sint medici. Vreau ca oamenii sa ma respecte prin calitatile mele profesionale si umane si nu din din cauza functiei. Niciodata nu am discutat pe criteriul functiei. Imi doresc sa fie bine si sa existe continuitate a lucrurilor bune din sistem", ne-a precizat Cornelia Draguna. (Raluca MANOLACHE)


    Sandel Doaga: "Nu ma simt vizat!"


    Instalat oficial in functie in urma cu citeva luni, comisarul Sandel Doaga (foto) pare favorit sa continue in fruntea politiei vrincene. "Nu sint in masura sa comentez schimbarile politice din ultima vreme, dar efectiv nu cred ca pot fi schimbat din functie. Nu ma simt vizat!", s-a limitat sa spuna seful IPJ Vrancea. Seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, col. Paul Rotaru, nu se gindeste la o eventuala schimbare, chiar daca DNA cotrobaie prin dosarele de angajare din institutie. "Niciodata! Am functia obtinuta prin concurs, iar la noi orice schimbare care s-a facut nu a vizat politica. Noi sintem apolitici si nu facem schimbari de dragul schimbarii", ne-a spus Paul Rotaru, intrebat ce asteptari are de la noua guvernare care anunta schimbari agresive in teritoriu. (Dan CHIRIAC)


    Ministerele conduse de PD-L


    Ministerul Finantelor Publice - Gheorghe Pogea.

    Ministerul Transporturilor si Infrastructurii - Radu Berceanu.

    Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintelor - Vasile Blaga.

    Ministerul Economiei - Adriean Videanu.

    Ministerul Apararii Nationale - Mihai Stanisoara.

    Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale - Gabriel Sandu.

    Ministerul Turismului - Elena Udrea.

    Ministerul Tineretului si Sportului - Monica Iacob Ridzi.

    Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National - Theodor Paleologu.


    Minsterele conduse de PSD:


    Vicepremier - Dan Nica

    Ministerul Administratiei si Internelor - Gabriel Oprea

    Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale - Marian Sirbu

    Ministerul Agriculturii - Ilie Sirbu

    Ministerul Mediului - Nicolae Nemirschi

    Ministerul Sanatatii Publice - Ionut Bazac

    Ministerul Educatiei si Cercetarii - Ecaterina Andronescu

    Ministerul Afacerilor Externe - Cristian Diaconescu

    Ministerul pentru IMM-uri - Constantin Nita

    Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul - Victor Ponta


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 9

    Adaugă comentariu
    , acum 739371 zile, 15 ore, 7 minute, 3 secunde
    intr-o tara normala ar tb verificati dupa competenta, nu dupa apartenenta politica. chiar daca is liberali, democrati ori socialisti, isi pot face datoria fata ed institutie fara a fi nevoie sa citeste integral
    , acum 739371 zile, 15 ore, 7 minute, 3 secunde
    Dansii au venit pe criterii politice si tot asa trebuie sa plece. Smecheria cu legea functionarului public este o golanie liberala cu care s-a obisnuit toata lumea. Dila este o catastrofa pentru OPC citeste integral
    , acum 739371 zile, 15 ore, 7 minute, 3 secunde
    Aceste alegeri 'iepocale' au rezolvat bizonilor alegatori intelegerea teoriei relativitatii . Doi distinsi oameni de stiinta , seful PSD Vrancea si seful PSD Bucuresti , au reusit sa experimenteze in citeste integral
    , acum 739371 zile, 15 ore, 7 minute, 3 secunde
    sa-i schimbe pe toti ca se comporta ca pe srl-urile lor isi trag prime nesimtite isi protejeaza afacerile de familie si sunt incompetenti
    , acum 739371 zile, 15 ore, 7 minute, 3 secunde
    Sa-i schimbe pe toti :finante,vama,garda, niste lingai, incompetenti, buni executanti la comenzi de sus, s-au cam ingrasat in functii, le-au crescut conturile, masini luxoase in parcarile citeste integral
    , acum 739371 zile, 15 ore, 7 minute, 3 secunde
    Sa mai plece Bostan cu toata clica lui din I.S.J.Sa vina Domnul POPOIU,care face cinste tagmei dascalilor vranceni.
    , acum 739371 zile, 15 ore, 7 minute, 3 secunde
    Domnilor forumisti. Corb la corb nu-si scoate ochii! Multi dintre cei pe care i-ati avut in vedere au reusit in cei patru ani de mandat sa agoniseasca suficient incat sa stea bine mersi buni ani de citeste integral
    , acum 739371 zile, 15 ore, 7 minute, 3 secunde
    De ce naiba, acum când a venit rândul lor sa fie schimbati,gasesc tot felul de motive, mai ales cele legate de competenta.Aiurea, când ati fost pusi in functie in locul celor dinainte, s-a citeste integral
    , acum 739371 zile, 15 ore, 7 minute, 3 secunde
    ,,incomodul,, are dreptate,dar se pot schimba multe,daca,omul vrea,sunt foarte usor de inlocuit,chiar se poate,cine se baga?cine are curajul?nimeni nu este de neinlocuit.Majoritatea sunt penali,cu sau citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.