Politică

Salarii compensatorii pentru parlamentarii concediati

Ziarul de Vrancea
18 dec 2008 1683 vizualizări
Fostii parlamentari trimisi acasa primesc trei luni indemnizatii compensatorii pina cind isi vor gasi ceva decent de lucru u actualii parlamentari sint insa foarte entuziasmati de noul lor loc de munca si nu sufla o vorba de salarii si diurne u daca Sorina Placinta ne-a declarat incintata ca a iesit bine in poza legitimatiei de parlamentar, colegul ei Razvan Mustea se documenteaza din materiale despre cum este sa fii parlamentar u cel mai sceptic in relatia cu presa s-a aratat unul dintre veteranii Parlamentului, deputatul PSD Cristian Dumitrescu u un deputat ne costa lunar peste 7.000 de euro

Parlamentarii de Vrancea Jan Vraciu, Corneliu Momanu si Daniel Ionescu de la PD-L, dar si George Baesu de la PSD si-au incheiat oficial mandatul. Chiar daca nu si-au gasit inca ceva decent de lucru, fostii parlamentari pot dormi linistiti si isi pot bea cafeaua de dimineata in tihna, pentru ca Parlamentul le va mai plati salariile inca trei luni, deci pina in luna februarie. De aceasta facilitate beneficiaza cei care nu primesc pensie ori nu au alte surse de venit. In plus, functionarii publici parlamentari a caror raport de serviciu a incetat din motive neimputabile vor primi cite o indemnizatie egala cu sapte salarii brute lunare. Pentru indemnizatiile compensatorii pe care le vor primi senatorii, ca si cum ar fi fost concediati de la patroni, s-au alocat deja 592.000 de lei. Asa ca, inainte de alegeri, alesii si-au aranjat viitorul cu ceva banuti din bugetul Ministerului Economiei si Finantelor.


Bani pentru zile negre


Curiosi sa aflam daca a fost vorba macar de vreo abtinere la vot, am discutat cu fostul senator PD-L de Vrancea Jan Vraciu, care a fost putin cam incurcat: "Nu mai stiu, ca erau multe proiecte de votat". Parlamentarul Jan Vraciu si-a incheiat oficial mandatul si se gindeste sa lucreze in domeniul privat, daca nu cumva il vor salva amicii sai politici de la Bucuresti, cum PD-L a ajuns la guvernare alaturi de PSD.

"Cind s-a votat acest proiect cu salariile compensatorii, am fost trei insi care am fost impotriva, eu, colegul meu de la Vilcea si inca cineva. Eu o sa ma angajez ca sa iau bani pe munca", ne-a declarat Corneliu Momanu, actionar la una dintre cele mai potente firme de constructii din Vrancea, preluata de la stat dupa 1990. Daca nu isi va gasi vreun job prin institutiile guvernamentale, Corneliu Momanu s-ar putea intoarce la firma General Construct, condusa de fratele sau.

Fostul deputat George Baesu, nevoit la rindul sau sa-si ia cartea de munca de la Parlament, nu isi aminteste sa fi votat o lege care sa le acorde salarii fara munca fostilor parlamentari. "Eu nu tin minte sa se fi votat o astfel de lege. Eu anul asta nu am votat asa ceva! Stiu ca e un statut al parlamentarului aprobat de mult. Nu stiu de o astfel de lege", ne-a spus fostul deputat, care a pierdut mandatul din Colegiul 1 Focsani in favoarea democrat-liberalului Razvan Mustea. Ex-deputatul Baesu ne-a declarat ca are din ce trai. Social-democratul are o firma de consultanta, care a primit mai multe contracte din bani publici, iar recent si-a mai facut o firma. Chiar daca nu recunosc explicit avantajele votate in timpul mandatului, parlamentarii perdanti din Vrancea se bucura ca nu vor avea griji tocmai acum, de sarbatori. Vorba din popor potrivit careia un om gospodar isi face vara sanie si iarna car se adevereste in actiunile senatorilor si deputatilor.


Candidatii cu bani au acum o jucarie noua: deputatia


Cei sase deputati si doi senatori din Vrancea au facut cunostinta zilele trecute cu noul lor loc de munca pentru urmatorii patru ani. Parlamentarii si-au indeplinit saptamina aceasta formalitatile legate de preluarea mandatului, urmind ca vineri sa depuna si juramintul de credinta. Cei mai multi ne-au declarat ca au fost calauziti pe culoarele Parlamentului de veteranii intr-ale deputatiei. Chiar daca fac parte din partide diferite, noii parlamentari au dat mina, s-au salutat plini de curtoazie, «pentru ca aici se joaca in alta liga», dupa cum ne-a declarat unul dintre noii deputati. In ciuda faptului ca ar fi trebuit sa-si intre deja in piine, proaspetii parlamentari s-au declarat bulversati de negocierile care se poarta pentru viitoarea guvernare si de impartirea portofoliilor. Sorina Placinta, senator PD-L, ne-a decalarat ca «toata procedura a mers foarte repede» si ca s-au ales deja comisiile de validare formate din veterani si juniori. Ba mai mult, ne-a spus zimbind ca a iesit bine si in fotografiile ce vor fi folosite pentru legitimatie pentru ca «arat bine si in realitate». «O sa vin cit pot de des acasa pentru ca eu sint obisnuita cu un program de lucru alert, sper sa fiu si eficienta», ne-a declarat Sorina Placinta. Intrebata daca i-au fost oferite sfaturi de catre Jan Vraciu, Sorina Placinta a raspuns negativ, insa a adaugat ca trebuie sa-l intilneasca pe fostul senator pentru a-i preda "citeva lucruri mai mult sau mai putin importante" necesare viitorului sau birou. «Nu am relatii nici reci nici calde cu dl Jan Vraciu. De fapt, eu n-am mai vorbit cu dinsul de ani de zile. Niciodata n-am avut sansa, nici unul nici altul, sa activam impreuna», ne-a mai spus Sorina Placinta, intrebata cum se intelege cu fostul sef al organizatiei PD-L. Noul senator a anuntat ca isi va angaja prin concurs functionarii de la biroul sau parlamentar. La rindul sau, juniorul Razvan Mustea s-a declarat incintat de noul sau job, mai ales ca el locuieste deja in Bucuresti. "A fost foarte bine, vineri va fi sedinta cind vom fi validati si vom depune juramintul. A fost o prima zi pentru noi normala, am cunoscut colegii. Parlamentarii PD-L sintem o echipa frumoasa, tinara, iar veteranii ne-au dat sfaturi. Sint sigur ca in echipa voi realiza tot ce imi propun indiferent de aliantele politice. Lucrez la o agenda, dar abia ma obisnuiesc cu formalitatile. Acum doua zile am primit o mapa care continea prospectii despre relatia cu presa, statul de parlamentar"¦", ne-a dezvaluit deputatul din Colegiul 1 Focsani. Si Alin Trasculescu, ales in Colegiul 5 Marasesti, este incintat de noul lui job, si este bucuros ca a scapat de disputele de la micul parlament focsanean: "S-au format comisii de validare si abia vineri, la ora 9.00, ni se va da mandatul. Sintem un grup numeros, 115 parlamentari, cel mai numeros grup", ne-a spus el.


PSD are doi «dinozauri» in Parlament, PNL unul


Liberalul Nini Sapunaru, ales in Colegiul 3 Dumitresti, se simte ca pestele in apa la Parlament, dat fiind ca este la al treilea mandat. Acesta stie deja in ce comisie o sa activeze si ne-a declarat ca isi va lua in serios rolul de deputat de opozitie. Mult mai reticenti in a dezvalui primele impresii s-au dovedit parlamentarii de la PSD. Sursele noastre spun ca acestia au primit interdictie de la partid sa stea de vorba cu jurnalistii pina cind PSD nu intra sigur la guvernare. Cel mai lipsit de amabilitate a fost Cristian Dumitrescu. «Eu nu stiu daca avem o relatie de presa dupa cum am fost tratat in campania electorala. Vreau o perioada de timp sa vad ce fel de relatie o sa am cu presa. Relatia o stabilesc dupa prioritati. Nu putem discuta deocamdata", ne-a raspus Cristian Dumitrescu, dupa care a adaugat ca isi va angaja un ofiter de presa care sa se ocupe de aceste chestiuni. Crisitian Dumitrescu este la cel de al cincilea mandat de parlamentar, iar senatorul Miron Tudor Mitrea la al patrulea. La al doilea mandat se afla si colegul lor de partid, deputatul Angel Tilvar. «Pufanii» care ne vor reprezenta in Parlament in urmatorii patru ani sint Ciprian Nica (PSD), Razvan Mustea, Alin Trasculescu si Sorina Placinta (PD-L).


  • Cit ne-au costat ultimii parlamentari


  • Parlamentarii vrinceni ne-au costat peste 2 milioane de lei in ultimii 3 ani. Cheltuielile medii de la bugetul de stat pentru un ales sint de aproximativ 7.000 de euro pe luna. Cea mai scumpa cazare a fost decontata senatorului Jan Vraciu, care a stat la Hotel Bucuresti. Senatorul PSD Miron Mitrea, cel care n-a prea fost vazut pe la biroul din Vrancea in mandatul trecut, n-a cheltuit mai mult de 1.000 de lei cu deplasarea in teritoriu, potrivit deconturilor. Cheltuielile lunare ale unui parlamentar se pot ridica la valoarea de peste 20.000 de lei, in conditiile in care parlamentarul in cauza primeste o indemnizatie lunara medie de 4.500 de lei. La aceasta se adauga o diurna pentru prezenta la lucrarile Parlamentului de 1.800 RON, precum si bani pentru cazarea in Capitala, in suma de 2.500 de lei. Suma forfetara pentru biroul de circumscriptie se ridica la 8.000 de lei. Deputatii vrinceni au cheltuit numai cu cazarea la Bucuresti 143.285 de lei, aceasta deoarece deputatii Daniel Ionescu, Miron Mitrea si Nini Sapunaru au avut posibilitati proprii de cazare. Foarte putine persoane stiu care este totalitatea drepturilor banesti de care dispun parlamentarii, fapt care nu face decit sa creeze ambiguitate si suspiciune asupra activitatii lor. Un parlamentar primeste o indemnizatie care, din punct de vedere contabil, poate fi asimilata unui salariu lunar. Un parlamentar mai primeste si diurne, care sint de mai multe feluri, deconturi la benzina, sume forfetare pentru intretinerea cabinetelor parlamentare. Parlamentarii pot angaja si consilieri, secretare sau soferi pe care ii pot plati din aceste sume ori pot calatori, mai nou, gratis cu avionul pe rute interne.


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 6

    Adaugă comentariu
    , acum 739396 zile, 12 ore, 52 minute, 14 secunde
    oprisan ii considera pe colegii de partid,,o gramada de expertizati,,
    , acum 739396 zile, 12 ore, 52 minute, 14 secunde
    Dupa atatea valuri facute pe la Bucuresti si conform zvonurilor si un cap in gura de la Vanghelie, Oprisan s-a ales cu un fas. Nimeni de la PSD Vrancea nu va fi ministru. Cum nici de la celelalte citeste integral
    , acum 739396 zile, 12 ore, 52 minute, 14 secunde
    sincer nici nu am vrut sa ma duc la vot de data asta. Sunt peste masura de enervata si scarbita de cei din parlament... Sincer cred ca daca ne-ar lasa de capul nostru, fara presedinte si alti adormiti citeste integral
    , acum 739396 zile, 12 ore, 52 minute, 14 secunde
    pai daca era ceasuselu, nu mai csriai pe acest site, nu aveai dreptul sa spui nimic....de acord cu tine in ceea ce ai spus cu privire la parlamentari, o tara de HOTI si de BANDITI...dar ti-ai pus citeste integral
    , acum 739396 zile, 12 ore, 52 minute, 14 secunde
    si eu de acord cu destule din ce spui tu d-na sau d-soara. anonimul are si el dreptate, ca de obicei. nu poti spuneca era mai bine inainte, pt ca automat la ora asta nu putei citi decat Scanteia citeste integral
    , acum 739396 zile, 12 ore, 52 minute, 14 secunde
    si eu de acord cu destule din ce spui tu d-na sau d-soara. anonimul are si el dreptate, ca de obicei. nu poti spuneca era mai bine inainte, pt ca automat la ora asta nu putei citi decat Scanteia citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.