Politică

PD-L si PNL si-au reinnoit juramintele la Focsani

Doina Ganea
17 dec 2008 1455 vizualizări
Alesii municipali au purtat discutii aprinse chiar si in ultima sedinta a acestui an, sub amenintarea ca raportul de forte din taberele politice s-ar putea schimba dupa protocolul de guvernare incheiat intre PSD si PD-L u liberalii si democrat liberalii au strins insa rindurile incalcind protocolul national incheiat intre PD-L si PSD u liderul judetean al PD-L promite sa pastreze alianta politica din Consiliul Local Focsani, in ciuda faptului ca protocolul national cere colaborare si la nivel local u Alianta pentru Focsani a functionat bine si s-a bazat pe o simpla stringere de mina. Nu a existat un protocol sau altceva scris , a declarat si liderul liberal, Nini Sapunaru u pesedistii asteapta insa in liniste si vorbesc de vidul de putere din organizatia portocalie

Ultima sedinta ordinara a Consiliului Local Focsani din acest an nu a fost mai putin tensionata decit celelalte de peste an, alesii municipali nefiind nici pe departe cuprinsi de spiritul sarbatorilor de Craciun. Chiar daca la finele unei sedinte cu aproape 40 de proiecte pe ordinea de zi, pentru ca restul de 27 au fost scoase, si-au facut urari de bine si de sanatate, acestea nu au depasit sfera formalismului. Poate mai incrincenati ca de obicei au fost consilierii liberali, dar ei au avut "spatele" asigurat de catre democrat ""liberali si asa se face ca acolo unde a fost "cazul" a existat "unitate in cuget si simtiri" si "Alianta pentru Focsani" a mai trecut un test. Surse din PD-L ne-au spus insa ca multi colegi de partid sint suparati pe Alin Trasculescu pentru excesul de zel de care a dat dovada atunci cind s-a imbratisat cu Marian Oprisan la televizor, in urma semnarii protocolului dintre Emil Boc si Mircea Geoana. Chiar daca a fost ultima sedinta din 2008, alesii n-au pregetat sa se "intepe" cu unele declaratii legate de culorile politice. Consilierii PSD Liviu Oloeriu si Bogdan Matisan i-au sugerat presedintelui de sedinta, Vasile Dobre (PNL), sa-si fi pus un fes rosu pentru a prezida sedinta in spiritul lui Mos Craciun, pentru a dovedi multa indulgenta. Alti alesi l-au rugat sa le cinte ceva, decit sa vorbeasca fiindca tot i se termina "mandatul" de presedinte de sedinta. Profesorul Danut Popoiu a urat primarului Decebal Bacinschi ca anul care vine sa-i aduca doua ajutoare in posturile de viceprimar, dar edilul a declarat ca personal isi doreste "un nepotel" si nu viceprimari. "Pentru viceprimari putem da o mina de ajutor, dar altfel nu avem cum", i-a intors replica democrat-liberalul Danut Popoiu.


"Eu la puscarie nu vreau sa ma duc"


Din cele 67 de proiecte de hotarire care se aflau pe ordinea de zi la sedinta ordinara a Consiliului Local, aproape jumatate, 32, au fost retrase de initiatori. Majoritatea facea referire la planul urbanistic general al orasului, dar si la majorarea pretului energiei termice furnizate de ENET, numirea unor mandatari la CUP, ENET si Transport Public sau suplimentarea salariilor directorilor de la aceste instiutii. Alte patru proiecte au fost insa introduse pe ordinea de zi, doua privindu-l democrat liberalul Alin Trasculescu, proaspat parlamentar, care a fost inlocuit cu succesorul sau Cristinel Susu. Un alt proiect a facut referire la rectificarea de buget in favoarea invatamintului iar un altul la incadrarea in alte grupe de impozite locale a unor strazi refacute cu trotuare si parcari. Consilierii au mai aprobat suplimentarea cu 8.000 de lei a sumei de 69.500 lei din bugetul local pe 2009, propusa initial, pentru sarbatorirea pe 24 Ianuarie 2009 a 150 de ani de la Unirea Principatelor Romane. Suplimentarea s-a facut la solicitarea directorului Colegiului National "Unirea" din Focsani, Cornel Noana, pentru sustinerea desfasurarii, in perioada amintita, a Concursului interjudetean de matematica. "Alianta pentru Focsani", compusa din consilierii PNL si PD-L au respins doua proiecte care priveau constituirea fondului de premiere in limita de 5% pentru angajatii primariei si acordarea unei sume de completare a remuneratiei directorilor de la CUP, ENET si Transport Public, societati la care Consiliul Local este actionar unic. Cele mai multe discutii au ridicat proiectele privind trecerea din domeniul public in domeniu privat al Focsaniului a unor suprafete de teren printre care se numarau si cele apartinind unor unitati de invatamint. Cele trei proiecte au fost insa respinse dupa o ora de dezbateri in van. Problema aparuta a fost cea a celor trei unitati de invatamint care au devenit mai sarace cu citeva sute de metri patrati de teren deoarece ele au fost revendicate de fostii proprietari. Alesii au convenit aminarea proiectelor si faptul ca cea mai buna solutie pentru pastrarea terenurilor de la scoli este expropierea. Ei au propus in acest scop o prima intilnire "face to face", dupa cum s-a exprimat "ad litteram" secretarul municipal Eduard Corhana, cu proprietarii. Cel mai tare s-a temut sa nu fie tras la raspundere liberalul Gheorghe Stan. "Nu stiu ce prevede legea in acest caz, daca e bine sa aminam sau nu si ce se intimpla daca aminam punerea in aplicare a unei hotariri, ca eu la puscarie nu vreau sa ma duc", a remarcat Gheorghe Stan.


Greselile de redactare au incins spiritele


Pentru a doua oara pe ordinea de zi a unei sedinte CL s-a aflat proiectul privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investitii "Amenajare intersectie sens giratoriu Kaufland", din municipiul Focsani si totodata pentru a doua oara el nu a trecut din cauza unei hibe de "¦ redactare. Alesii municipali au "luat foc" atunci cind au vazut ca proiectul avea prevazut pentru realizare suma de 3,6 milioane de lei, iar in raportul care sustine proiectul suma era cu 1,2 milioane de lei mai mica, respectiv 2,4 milioane de lei. Discutiile s-au incins in asa hal incit fostul viceprimar Neagu Nistoroiu a ajuns sa le reproseze partenerilor din PD-L si colegilor din PNL ca in mod sistematic se opun anumitor proiecte cautindu-le diferite chichite. "Eu nu inteleg cum se intimpla ca unele proiecte care, desi trec prin comisie, cind ajung in plen sint respinse fiindca se mai gaseste cite ceva si nu e bine. S-a facut o practica din asta. Eu am impresia ca unii consilierii nu citesc mapele. Eu va rog sa veniti cu lectiile facute in Consiliu local", le-a cerut colegilor consilieri Neagu Nistoroiu. Remarca pesedistului l-a enervat pe liberalul Romeo Paul Postelnicu, profesor in drept administrativ, care s-a simtit jignit de aprecierile fostului viceprimar. "Nu trebuie sa-mi dea mie nimeni lectii de administratie si nu accept ca dvs sa ma suspectati ca nu am citit mapa si am venit nepregatit la sedinta" a replicat taios Postelnicu, de altfel cel mai vocal consilier de la sedinta. Declaratie care a stirnit un val de indignare in rindul consilierilor "Aliantei pentru Focsani", si care se pare ca i-a determinat sa nu voteze proiectul privind acceptarea parteneriatului cu Kaufland pentru amenajrea intersectiei de pe Bd. Brailei. "Eu, in general, cind e vorba de intersectii, nu votez pentru ca nu agreez sensurile giratorii", a spus si profesorul Danut Popoiu cu gindul evident la campania care s-a incheiat si in care aceste sensuri giratorii din Focsani au fost ocupate in exclusivitate de posterele celor de la PSD. Spatiile publicitare din Focsani sau amenajarea de trotuare si ridicarea la cota a capacelor de canalizare de pe Bd. Cuza Voda si str. Marasesti pina la pasarela spre Odobesti au fost alte doua proiecte care au incins spiritele, dar si ele au fost respinse cu 11 "abtineri" si 10 voturi "pentru" de catre alesii focsaneni.


Oloeriu i-a pus pe democrati si liberali sa-si numere voturile


Consilierii locali si-au ales pe final de an si viitorul presedinte de sedinte pentru urmatoarele trei luni in persoana democrat liberalei Mioara Lazar. Alesii din PSD au refuzat sa-si mai nominalizeze colegii pentru diferite functii, fiind convinsi ca oricum propunerile lor nu vor trece, fiind in minoritate. De aceea nici macar nu au mai vrut sa-si lase colegii sa participe in comisiile de numararea voturilor. "Atita timp cit va propuneti intre voi, trebuie sa va numarati si voturile", a fost de parere liderul grupului PSD, Liviu Oloeriu. Liberalul Vasile Dobre a tinut insa sa multumeasca pentru increderea acordata pe parcursul celor trei luni cit a detinut functia de presedinte si, cum nu-si mai gasea cuvintele, a primit o recomandare sarcastica din partea pesedistilor. "Daca nu mai stiti ce sa ne spuneti, mai bine ne cintati!", a sunat propunerea cuiva. La finele aceste sendinte, dupa mai bine de patru ore de discutii, consilierii si-au transmis, cam cu jumatate de gura, urarile de sarbatoare si si-au strins miinile dupa care au ciocnit un pahar de vin pentru noul an. (Doina GANEA)


"Alianta pentru Focsani", inca functioneaza


In plin scandal al protocoalelor care au bulversat electoratul si clasa politica, PD-L si PNL si-au reinnoit juramintele in Consiliul Local Focsani. Acest lucru au incercat sa-l demonstreze ieri consilierii liberali si democrat liberali care au aprobat impreuna ori s-au opus acelorasi proiecte. Acesta in ciuda faptului ca la nivel central, PSD si PD-L au semnat deja un protocol cu multe puncte in care se cere expres o colaborare strinsa la nivel local intre cele doua formatiuni politice si eliminarea denigrarilor reciproce cu riscul unor sanctionari pe linie de partid, care pot merge pina la excudere. "Deocamdata nu am primit nici o recomandare de la Bucuresti si, dupa cum se vede, Alianta functioneaza. Chiar daca nu se asteptau la asta nici colegii nostri de la PNL. Ei au fost surprinsi, dar noi ne respectam cuvintul dat si au sustinerea noastra. Nu stiu ce va fi, dar acum functioneaza aceasta intelegere, pe care noi o avem inainte de cea de la Bucuresti", a delcarat presedintele PD-L Focsani, Nicu Tanase. De aceeasi parere a fost si seful sau pe linie de partid, Alin Trasculescu. "Am dovedit ca Alianta pentru Focsani a insemnat o intelegere administrativa si am dovedit ca sintem o echipa pe care o vom mentine in continuare" a sustinut liderul PD-L Vrancea. Nici partenerii de Alianta nu au avut alta parere, ei sperind la aceasta colaborare pe termen lung. "Noi am facut o intelegere pe patru ani, nu pentru citeva luni", a declarat liderul grupului de consilieri PNL, Romeo Paul Postelnicu, viceprimarul suspendat alaturi de Alin Trasculescu. Tot pe o stringere de mina mizeaza si presedintele PNL Vrancea, deputatul Nini Sapunaru. "Alianta pentru Focsani a functionat bine si s-a bazat pe o simpla stringere de mina. Nu a existat un protocol sau altceva scris. Noi nu sintem interesati de o eventuala alianta cu PSD", a fost de parere si deputatul liberal Nini Sapunaru. De cealata parte, social democratii cred ca, deocamdata, este prea devreme sa se dovedeasca viabilitatea unei aliante. "Noi ne rezervam dreptul de a nu comenta foarte multe. Ramine de vazut. Deocmadata nu am avut nici o intilnire intre grupurile PD-L si PSD. Mai asteptam sa se aseze lucrurile. Cred ca la PD-L este acum un vid de putere", a declarat Liviu Oloeriu, liderul PSD Focsani. Proba de rezistenta a "Aliantei pentru Focsani" va aparea odata cu realegerea viceprimarilor, cind se va vedea daca se pastreaza intelegerea de a fi un viceprimar de la PD-L si unul de la PNL, asa cum s-a convenit in urma alegerilor locale din luna iunie. (D. G.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 12

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 18 ore, 55 minute, 56 secunde
Asa cum declara si domnul Postelnicu, Alianta a fost gandita pentru patru ani. Daca liberalii vranceni au intretinut aceasta alianta desi la centru exista o intelegere secreta de colaborare intre citeste integral
, acum 739398 zile, 18 ore, 55 minute, 56 secunde
Toate functiile din Primarie, CJ si Directiile subordonate sunt politice dupa parerea mea. In mod sigur si portarul sau femeia de servici de la CJ sunt in PSD.
, acum 739398 zile, 18 ore, 55 minute, 56 secunde
Ma lasati cu Alianta pt Focsani. Bat pariu ca va mai rezista pana se va intoarce Oprisan de la Bucuresti si va chema la ordine pe democrat liberali. Acum isi fac de cap si ei cat mai pot.
, acum 739398 zile, 18 ore, 55 minute, 56 secunde
Daca Romania a ajuns la mana lui Vanghelie,Oprisan si Mazare e vai de kurul nostru.Ce sa mai zic ca se vehiculeaza ca Voiculescu sa fie vicepresedintele senatului ? Trista soarta.Curand versurile citeste integral
, acum 739398 zile, 18 ore, 55 minute, 56 secunde
Sper ca Stolojan va pleca din PDL.Ori la PNL ori alt partid.Altfel nu mai votez.Chiar asa de nemernici nu ma gandeam ca pot fi acesti PDL-ISTI!Sunt curios cine o sa mai voteze PDL?Sau citeste integral
, acum 739398 zile, 18 ore, 55 minute, 56 secunde
NUSH CAT O SA REZISTE ALIANTZA CU PDL UL LA NIVEL LOCAL...DA STIU CA LA NIVEL NATIONAL A RENASCUT VECHIUL FSN (PSD+PDL) SI ASTA E TRIST SI DUREROS...NE AM INTORS DE UNDE AM PLECAT..RUSINE!
, acum 739398 zile, 18 ore, 55 minute, 56 secunde
M-ati provocat domnilor forumisti! Imi propusesem sa stau departe de acest ghiveci politic infect. Chiar credeti ca, in conditiile unei aliante nationale, mistocareala de la Focsani va rezista?! citeste integral
, acum 739398 zile, 18 ore, 55 minute, 56 secunde
Mai baieti problema noastra este ca dreapta vranceana nu prea e sustinuta de la centru. Si stiu si de ce. Ii doare undeva de noi si ne privesc ca pe niste animalute curioase. Ei vor sa-si faca citeste integral
, acum 739398 zile, 18 ore, 55 minute, 56 secunde
Eu asa am inteles citind anexele "secrete" ale Parteneriatului. Parteneriatul trebuie sa se extinda si la nivel local. Im cazul in care acesta nu functioneaza la nivel local se poate ajunge pana la citeste integral
, acum 739398 zile, 18 ore, 55 minute, 56 secunde
scriem si nu rezolvam nimic aici in pagina...toate se rezolva in strada si la usa lor de hoti...sa se infinteze o organizatie,legala,si hai sa ii bagam la racoare pe acesti baieti de cartier pe care citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.