Politică

Primarii care si-au tras partidele pe sfoara

Mihaela Beșleagă
16 dec 2008 2168 vizualizări
In 13 localitati patronate de un primar de o anumita culoare politica, cistigator la voturi a iesit un candidat apartinind altui partid, semn ca edilii si-ar fi negociat propriile aliante. Pirghiile partidului in teritoriu, edilii, dar cei care au obtinut rezultate proaste, spun ca s-au lovit de lipsa de implicare a candidatilor sau de tertipurile electorale ale partidelor concurente, cum ar fi turnarea de asfalt electoral cu citeva zile inainte de alegeri sau cozonacii ori banii gheata. Cele mai rasunatoare infringeri s-au inregistrat la Cimpuri, comuna pedelista, unde PSD a obtinut 70% si la Tifesti, unde PNL si PD-L s-au duelat pe primarul Gabriel Postolache, dar PSD a primit 57% din voturile valabile. Cel mai cistigat a fost PSD, care a cistigat teren in sase localitati, dar a si pierdut in doua

Alegerile parlamentare au adus surprize in multe localitati din Vrancea. In citeva localitati conduse de primari de o anumita culoare politica s-au inregistrat rezultate cel putin surprinzatoare, in sensul ca partidul pe care il reprezinta nu a iesit cistigator la nivelul localitatii, iar in unele cazuri s-a situat chiar pe locul trei. Edilii, principalii "actori" la nivel local pentru atragerea electoratului, au dat sau nu din coate pentru a obtine cit mai multe voturi pentru candidatul partidului. Cei care au iesit "prost" din loteria alegerilor parlamentare motiveaza scorurile slabe obtinute in comuna pe care o conduc prin mai multe argumente, isi fac mea culpa, dau vina pe lipsa de implicare a candidatului partidului sau se declara invinsi de mita electorala. Fie echipa contracandidatilor politici a fost mai numeroasa si mai bine organizata, fie acestia au luat ochii votantilor cu "momeli" electorale, fie candidatul pe care trebuiau sa il sustina nu a pus piciorul in localitate. Toate acestea sint argumente valide, menite sa motiveze situatii in care, de pilda, PSD obtine 70% intr-o localitate condusa de un primar PD-L sau invers. De observat faptul ca in jumatate din localitatile cu rezultate imprevizibile (mai exact, in 7 din 13), cistigatori au fost PSD-istii. Partidele anunta ca rezultatele obtinute in localitati vor fi discutate cu cifrele pe masa cel mai probabil la inceputul anului viitor. Tot atunci se anunta insa si migrari in spiritul rezultatelor, dat fiind ca edilii au nevoie de ajutor guvernamental pentru a-si pastra cota electorala. Cel mai dezavantajat pare sa fie PNL care incearca sa-si pastreze primarii insa nu se stie cit de mult va reusi.


Cind PNL si PD-L se cearta pe Postolache, cistiga PSD


O prima situatie atipica se inregistreaza la Tifesti, unde candidatul PSD in Colegiul 5, Catalin Vrabie, a obtinut 57%, in detrimentul lui Alin Trasculescu, care a totalizat circa 28% din voturile tifestenilor. Aceasta in conditiile in care liberalii si democrat-liberalii au dat o batalie crincena pentru adjudecarea edilului Gabriel Postolache, membru in Biroul Permanent Judetean al PD-L, dar care si-a agatat esarfa liberalilor la git. Cum motiveaza edilul "portocaliu-galben" acest rezultat? Asfaltul electoral, turnat cu citeva zile inainte de inceperea campaniei electorale pe drumul judetean 205 E Bizighesti "" Batinesti - Tifesti "" Iresti care traverseaza comuna. "PSD a obtinut 900 de voturi, noi, PD-L 530 de voturi, iar PNL 160 de voturi. Cum s-a reusit? PSD-ul a turnat cu 4 zile inainte de alegeri un kilometru de asfalt electoral peste gropi, in balti, numai sa fie, strat care cu siguranta va fi decopertat la primavara, pentru ca s-a turnat in pripa, iar in acea noapte s-au inregistrat -7 grade Celsius. Asa s-au rupt voturi de la fieful meu, Batinesti", a spus primarul Gabriel Postolache. Acesta a adaugat ca nu a fost penalizat in vreun fel de conducerea partidului democrat-liberal, intrucit se cunostea situatia din Tifesti, in care PD-L si PSD se lupta "la baioneta". "Am atentionat ca probleme am fi putut avea cu PSD-ul, oamenii m-au votat pe mine ca om. Un scor prost am obtinut si la alegerile locale pentru presedintele Consiliului Judetean, pentru care s-a votat mai mult PSD", a specificat Postolache, care a cistigat mandatul de primar la Tifesti din al doilea tur de scrutin. Si in Consiliul Local raportul de forte este strins, PD-L avind 8 consilieri, PSD 7 si PNL unul. Chiar daca s-a dus sa voteze la Tifesti, pentru a-si asigura sprijinul primarului si sa-i vada lumea impreuna, deputatul Alin Trasculescu nu a obtinut aici cistig de cauza. Primarul Postolache spune ca va ramine membru PD-L, insa nu a putut sa nu-i ajute pe liberali, care l-au ajutat la rindul lor in campania electorala de la locale.


Cine a avut "arici la buzunar", a pierdut


La Vinatori, comuna condusa de un liberal cu state vechi, lucrurile au fost mai simple. Edilul Gheorghe Macovei a recunoscut franc motivul pentru care candidatii PNL in acelasi Colegiu 5 la Camera Deputatilor, Mircea Ciopraga, respectiv Nicu Mazere la Senat in Colegiul 2, s-au clasat pe al treilea loc in preferintele cetatenilor: nu au pus piciorul in comuna si "au avut arici la buzunar". "Eu m-am implicat cit am putut, dar pe vorbe nu se face politica, nici fara bani, am fost legat de miini si de picioare. Oamenii asteapta sa le dai, macar o galeata, eu nu am adus nici un biscuite. Mazere nu a venit deloc in localitate, a avut trei bannere pe sapte sate, cite un afis colo-colo. Daca am fi mers in tandem, primar si candidat, din casa in casa, sa-l vada omul, sa vorbeasca, sa promita ceva, sa fi organizat o masa, un spectacol, cum au facut ceilalti. Nici macar materiale promotionale n-a avut. Daca a avut arici la buzunar"¦Nu am putut sa aduc voturi ca sint eu liberal", a marturisit, pragmatic, primarul Macovei. La Vinatori, PSD a obtinut 33% , PD-L 30%, iar PNL 27% din voturi. Si la Valea Sarii rezultatul este unul putin asteptat, avind in vedere faptul ca, intr-o comuna "pastorita" de un democrat-liberal, cele mai multe voturi le-a obtinut candidatul "galben" in Colegiul 4, Eugen Ciorici. Edilul PD-L Nicu Bercuci recunoaste ca rezultatul este datorat implicarii mai mari a taberei PSD-iste, care i-a dominat numeric pe partizanii democrat-liberali. "Au muncit mai bine baietii, o echipa tinara, formata din 14 oameni, care au acoperit mai bine zona decit noi, doar 4 persoane. Si noi ne-am facut treaba si asteptam sa iesim pe locul I, dar asta a fost"¦ Ei au avut si alt avantaj, multi batrini au confundat PNL cu PD-L, 2-3% asta i-a ridicat", a remarcat primarul "portocaliu" Nicu Bercuci. Conform declaratiilor edilului, la Valea Sarii procentele s-au impartit astfel: 35% PNL, 30% PD-L si 28% PSD.


Unde doi se bat, al treilea cistiga


O situatie atipica se inregistreaza la Pufesti, unde doi se lupta iar al treilea cistiga. Intr-o comuna condusa de un social-democrat, unde batalia in Consiliul Local se duce intre pesedisti si liberali, PD-L-ul a iesit cistigator, dind peste cap si cele mai fanteziste calcule. Daca la alegerile locale, de pilda, PSD a cistigat clar, urmat de PNL, de aceasta data, la alegerile parlamentare, PD-L a iesit pe primul loc, obtinind 44% din voturile pufestenilor, PSD s-a clasat pe al doilea loc, cu 28%, iar PNL a intrunit circa 20% din optiunile localnicilor. "Aceasta a fost vointa cetatenilor, probabil dinsii au avut o campanie mai puternica, s-au batut mai mult. Nu ma asteptam la acest rezultat, credeam ca o sa fie un scor mai strins, dar la rasturnarea asta nu ma asteptam. A fost o diferenta intre ei si noi de circa 270 de voturi. A iesit prost la mine, a iesit bine la altii, functioneaza legea compensatiei", ne-a spus Marcel Nitu, edilul PSD din Pufesti. O posibila explicatie a migratiei voturilor de la PSD la PD-L ar fi si situatia viceprimarului "portocaliu" Costel Neghina, care a fost demis la propunerea liberalilor din CL in urma cu mai bine de doua saptamini, dupa nenumarate sedinte cu scandal desfasurate in micul for legislativ local. "Victimizarea" lui Neghina a facut, cel mai probabil, ca in Domnesti, satul din care se trage fostul viceprimar, PD-L sa obtina peste 50% din voturi, iar PSD doar 30%, in conditiile in care in trecut localitatea era fieful PSD, care reusea sa obtina si scoruri de aproape 70%. Nu lipsita de importanta este si "migrarea" unor militanti liberali in tabara democrat-liberala".


Rasturnari de situatie, la scoruri strinse


Acestea nu sint singurele cazuri "neobisnuite" ivite din jobenul alegerilor parlamentare uninominale. Desi a obtinut cel mai mare scor din mediul urban pentru PNL, adica 20%, candidatul liberal in Colegiul 5 Marasesti, Mircea Ciopraga, a fost depasit de candidatul PSD Catalin Vrabie, care a obtinut 42% din sufragii. "Si la senatori si la deputati, la noi s-a obtinut cel mai bun scor dintre orase. PSD-ul are electoratul lui, poate au facut o campanie mai buna, mai bine sustinuta", a spus Constantin Vlase, primarul Marasestiului, referindu-se la bani desigur. Si in alte localitati conduse de liberali rezultatele au fost pe dos.

La Balesti, democrat-liberalii au cistigat cu 39%. "M-au luat si pe mine prin surprindere. Simbata seara, inainte de alegeri, s-au format acele echipe care au dat pomeni electorale, iar oamenii, in saracia lor, le-au acceptat si fiind cu frica de Dumnezeu i-au votat pe cei de la PD-L. Eu in timpul asta faceam administratie. Noi ne-am apucat de treaba la primarie si oamenii simpli au fost lasati oarecum de noi in mina lor. Deja au inceput sa realizeze ca au fost fraieriti cu cozonaci, zdrente de la confectii sau i-au imbatat cu o excursie pe la biserici. Eu ramin vertical. Indiferent ce se intimpla, ramin pe aceeasi doctrina politica chiar daca pentru scor e si vina mea", ne-a declarat primarul de la Balesti, liberalul Stancu Balescu. Si la Brosteni, comuna condusa de un fost pesedist, Ion Bucur, zis "Pomana", PSD-ul si-a adjudecat pozitia fruntasa, cu 37%. Liberalii recunosc acum cu jumatate de gura ca edilul lor nu si-a tradat prima dragoste politica, insa admit ca a muncit si pentru liderul PNL Nini Sapunaru, la Camera Deputatilor, dar si pentru silvicultorul Gica Duta, candidatul PSD la Senat. Democrat-liberalii au pierdut si ei teren in fata PSD-ului la Cimpineanca, unde PSD a cistigat cu aproape 50%, in ciuda faptului ca edilul Stefan Paraschiv a trecut cu arme si bagaje in tabara democrat-liberala. La Cimpuri insa, comuna condusa tot de un democrat-liberal, PSD a obtinut un scor zdrobitor de 70%. Practic, in aceasta localitate, notarul Ciprian Nica a obtinut cel mai mare scor din Colegiul 6. Cele 500 de voturi au atras atentia democrat-liberalilor care au anuntat ca vor discuta rezultatul in sedinta de partid, cu edilul de fata, daca tot au ajuns la putere. La Dumbraveni, scorul a fost strins, dar balanta a decis tot de partea PSD-ului, cu 41%. Situatia inversa, in care perdantii au fost social-democratii, s-a inregistrat la Ciorasti unde, la o diferenta de doar 7 voturi, PD-L-ul a cistigat cu 43%, dar si la Tataranu, unde tot "portocalii" au reusit sa cistige 47% din voturile localnicilor, profitind, in parte, si de lipsa primarului PSD Nicolae Pavel, care a suferit probleme de sanatate. In aceasta zona, candidatele democrat-liberale Sorina Placinta si Maria Pircalabescu au facut o adevarata lupta de infranterie. Localnicii ne-au spus ca cele doua au construit o fintina la Ciorasti, au botezat copii, au mers duminica pe la slujbe la biserica si au adus lemne pentru iarna pentru mai multe familii sarace. La Poiana Cristei PDL a iesit pe al treilea loc, cu 28% , cistigator fiind PNL cu 32%, din nou un scor la limita. Si aici, in ultimele luni, primarul a fost aprig disputat intre PNL si PD-L. Aceasta in conditiile in care primarul este membru PD-L si chiar face parte din biroul judetean de conducere al partidului. (Mihaela BESLEAGA)


PSD

Cele mai bune rezultate:

1. Nereju 84% (primar PSD)

2. Nistoresti 81% (primar PSD)

3. Cirligele 80% (primar PSD)


Cele mai proaste rezultate:

1. 14% Chiojdeni (primar PNL)

14% Jitia (primar PNL)

2. 22% Andreiasu de Jos (primar PNL)

22% Vintileasca (PNL)

3. Mera (primar PNL), Valea Sarii (primar PDL) 26%


PNL

Cele mai bune rezultate:

1. Chiojdeni "" 71.94% (primar PNL)

2. Andreiasu de Jos "" 67.28% (primar PNL)

3. Reghiu "" 56.33% (primar PNL)


Cele mai proaste rezultate:

1. Gologanu "" 2.48% (primar PSD)

2. Nanesti "" 2.73% (primar PSD)

3. Slobozia Ciorasti "" 2.96% (primar PSD)

PDL

Cele mai bune rezultate:

1. Paunesti "" 52.25% (primar PD-L)

2. Suraia "" 52.05% (primar PD-L)

3. Tataranu "" 47,05% (primar PSD)


Cele mai proaste rezultate:

1. Reghiu "" 7.55% (primar PNL)

2. Nereju - 7.73% (primar PSD)

3. Slobozia Bradului "" 8.48% (primar PNL)


Situatii atipice:

Balesti -primar PNL 29% a iesit PDL 39%

Brosteni - primar PNL 30% a iesit PSD 37%

Ciorasti - primar PSD a iesit PDL 43%...7 voturi in plus

Cimpineanca -primar PDL 34% a iesit PSD 49%

Cimpuri primar PDL- 21% a iesit PSD 70%

Dumbraveni - primar PDL 40% a iesit PSD 41%

Poiana Cristei - primar PDL 28% (pe locul III) a iesit PNL 32%

Pufesti PSD 28% a iesit PDL 44%

Tataranu PSD 40% a iesit PDL 47%

Tifesti PDL 28% a iesit PSD 57%

Valea Sarii PDL 29% a iesit PNL 36%

Vinatori PNL 26% (pe locul III) a iesit PSD 36%

Marasesti PNL 20% a iesit PSD 42%


Rezultatele de la alegerile locale din iunie 2008

Balesti - PNL- 50,05%, PSD "" 37,13%; PD-L ""5,39%

Brosteni ""PNL- 55,73%; PD-L 43,26%

Ciorasti "" PSD ""51%; PD-L 22,06%; PNL "" 10,55%

Cimpineanca ""PSD -21,69%; PNL ""20,19%; PD-L "" 16,4%

Cimpuri "" PSD ""49,33%; PD-L ""41,21 %;

Dumbraveni "" PD-L 50,78%; PNL 49,21; PSD- 13,4%;

Poiana Cristei "" PD-L ""52,96%; PSD- 44,85%; PNL ""2,17%

Pufesti "" PSD- 35,11%; PNL ""30,06%; PD-L ""18,25%

Tataranu - PSD "" 39,87%; PD-L 34,31%; PNL "" 21,57%

Tifesti "" PD-L "" 45,76%; PSD "" 41,16%; PNL 8,38%

Valea Sarii ""PNL ""34,38%; PD-L "" 23,26%; PSD- 16,31%

Vinatori - PNL "" 61,49%; PSD ""15,92%; PD-L - 12,04%;

Marasesti "" PNL ""34,66%; PD-L -32,29%; PSD- 22,64%


Si acum o dedicatie speciala, cam expirata, ce-i drept, pentru cistigatori, marca Animal Planet: Pusca si cureaua lata







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
, acum 739391 zile, 14 ore, 39 minute, 47 secunde
Alegerile in Vrancea nu mai sunt demult o loterie si rezultatele in foarte multe cazuri sunt cunoscute cu aproximativ cu o saptamana inainte de alegeri. Unde s-a muncit s-au luat voturi. In conditiile citeste integral
, acum 739391 zile, 14 ore, 39 minute, 47 secunde
CA DACA CITITI INAINTE SA SCRIETI CEVA POATE VEDEATI CA S-A PRODUS O INCURCATURA CU PROCENTELE DE EU NU AM INTELES NIMIC! CUM ADICA PSD-UL A CASTIGAT DAR SI PIERDUT IN ACELEASI COMUNE?
, acum 739391 zile, 14 ore, 39 minute, 47 secunde
Bravo ZIARUL DE VN,super tare dedicatia !
, acum 739391 zile, 14 ore, 39 minute, 47 secunde
eu unul nu am platit si nu voi plati aceasta taxa,cum?,gandeste-te,este foarte simplu,dar nu pot spune pe forum,doar sa incer o traducere....k!!! "
, acum 739391 zile, 14 ore, 39 minute, 47 secunde
referire-com.vinatori-aici cunosc situatia.rezultate slabe la parlamentare fata de locale.cauze:inplicarea slaba a candidatilor.implicarea slaba,f.slaba a primarului p.n.l macovei si a celor 9 citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.