Politică

PD-L si PSD - Blat pentru Vrancea

Ziarul de Vrancea
15 dec 2008 1790 vizualizări
PD-L-ul si PSD-ul se vor imbratisa si la nivel local, pentru binele vrincenilor dar mai ales a activului de partid u Alin Trasculescu, seful interimar al democrat-liberalilor, considera ca guvernarea cu PSD este solutia de compromis u «Nu exista motive sa nu ne intelegem, dar cine va incalca parteneriatul va plati scump!», atrage atentia baronul Marian Oprisan, aflat inca la Bucuresti u deja au inceput sa se traga sforile pentru impartirea de functii, chiar daca ambele parti evita declaratiile frontale pe aceasta tema u cele doua variante posibile pentru desemnarea viitorului prefect de Vrancea: fie «portocaliu», fie «rosu», dupa cum spune Trasculescu u daca Marian Oprisan se gudura pe linga Traian Basescu, democrat-liberalii vrinceni au inceput sa mobilizeze liderii centrali pentru functii

Liderii PD-L si PSD, Emil Boc si Mircea Geoana, au semnat, ieri, la Palatul Parlamentului, protocolul de colaborare dintre cele doua formatiuni privind constituirea majoritatii guvernamentale, cu riscul de a dezamagi profund alegatorii care au ales "victoria dreptei", daca ar fi sa ne luam dupa declaratiile de dupa alegeri. "Parteneriatul pentru Romania", valabil pina in 2012, prevede printre altele mentinerea cotei unice de 16%, dar si masuri compensatorii pentru categoriile defavorizate. Potrivit celor din PSD, Mos Craciun ar putea pune sub brad romanilor un guvern nou, unul dintre cele mai nefiresti de la Revolutie incoace. Referindu-se la protocolul intre PD-L si PSD, presedintele interimar al PD-L Vrancea, Alin Trasculescu, a declarat ca acest parteneriat a fost semnat in conditii de criza, recurgindu-se la un compromis pentru guvernare. Pe de alta parte, Marian Oprisan, seful organizatiei judetene PSD, a atras atentia ca cine va incalca acest pact va plati scump. Cei doi dusmani ireconciliabili, dupa cum s-au declarat in campania electorala, "ciocoii si beizadelele" si "ciuma rosie", vor trebui sa isi dea mina pentru "binele judetului", pentru urmatorii patru ani. Cit bine va insemna aceasta alianta vom vedea. Deocamdata, liderii celor doua partide au inceput vinatoarea de functiii in aparatul de stat.


Oprisan si Trasculescu promit "lapte si miere"


Daca pentru presedintele Traian Basescu guvernarea anterioara, a PNL si PD-L cu PC, a insemnat "solutia imorala", pentru Alin Trasculescu guvernarea PD-L cu PSD si PC este "solutia de compromis" si in nici un caz "revolutia portocalie" pe care o anunta la scena deschisa in campania electorala. In plan judetean, liderul interimar al PD-L Vrancea sustine ca formatiunea sa politica isi va urmari scopurile propuse in campania electorala si va face absolut orice pentru a le duce la indeplinire. «Este o solutie de compromis, dar alta nu aveam. Noi am facut o oferta liberalilor, dar cum acestia ne-au refuzat nu puteam guverna minoritar. Sintem intr-o perioada de criza si aceasta solutie de a guverna impreuna cu PSD a fost singura viabila. Din punctul nostru de vedere noi nu ne vom schimba si vom ramine fideli promisiunilor facute in campanie. PD-L Vrancea are acum ocazia cu o echipa tinara sa-si puna in aplicare promisiunile pentru a arata ca ne meritam voturile. Daca pina acum eram un simplu soldat acum am ocazia ca toate promisiunile pe care le-am facut sa le pun in practica», ne-a precizat deputatul Alin Trasculescu. Acesta s-a afisat ieri la Bucuresti discutind mai mult decit protocolar cu baronul Marian Oprisan, dupa cum au aratat imaginile difuzate aseara de Realitatea TV. Si presedintele organizatiei judetene PSD, Marian Oprisan, aflat in ariergarda sefului de partid Mircea Geoana in momentul semnarii tratatului, asigura de faptul ca formatiunea din care face parte se va tine de respectarea promisiunilor din campania electorala si va contribui, in calitate de partener la guvernare, la imbunatatirea vietii romanilor, si, implicit, a vrincenilor. «Ce am promis in campania electorala pentru vrinceni vom duce la indeplinire. Vom crea un guvern solid, de profesionisti, cel mai important este sa schimbam in bine viata a 22 milioane de romani. Programul de guvernare este jumatate de stinga, vom mari alocatiile pentru copii, pensiile de CAP le vom integra in pensii de stat, vom mari subventiile pentru agricultori, vom crea noi locuri de munca, pentru a reduce decalajele dintre sat si oras», ne-a detaliat Marian Oprisan, aflat inca la Bucuresti. Cit priveste modul in care se vor intelege la nivel local «ciocoii si beizadelele» cu «ciuma rosie», baronul de Vrancea a spus ca «nu exista motive sa nu ne intelegem, dar vreau sa precizez faptul ca cine va incalca parteneriatul va plati scump!».


Se da startul la impartitul casacavalului


Dupa semnarea protocolului vor urma in mod inevitabil negocieri pentru impartirea fotoliilor de ministri, a posturilor din subordinea acestora, scaunele de directori de institutii deconcentrate sau chiar a celor de directori de scoli, guvernarea anterioara obisnuindu-ne chiar cu niscaiva impartiri de directori de gradinite pe criterii politice. In total este vorba de peste 3.000 de functii in aparatul guvernamental de stat pentru care cei doi parteneri pun la bataie un activ numeros de partid. Despre impartirea acestor fotolii cit si a altor posturi cheie in administratia publica locala sau centrala, presedintele interimar al democrat-liberalilor vrinceni crede ca e prematur sa se discute. "Deocamdata abia s-au incheiat negocierile pe programe, pe paliere de guvernare, pe criterii de colaborare. A fost, ca sa zicem asa, doar o negociere politica, pentru ca altceva nu s-a discutat si nu s-a hotarit nimic. Nu s-a vorbit nimic de algoritmul de impartire a portofoliilor. Saptamina aceasta probabil"¦", a declarat Alin Trasculescu. Cit priveste varianta ca in judetele unde presedintii de Consilii Judetene sint de la PSD, prefectii, desi apolitici, sa aiba sustinerea PD-L este infirmata partial de liderul democrat-liberal. «Da, a fost o propunere aceasta varianta, la fel cum a fost si propunerea ca in judetele PSD sa fie si prefecti de aceeasi culoare. De fapt nu pot fi decit doua variante», a comentat Trasculescu. Aliatul sau la guvernare, Marian Oprisan, s-a ferit sa comenteze pe tema «profana» a impartirii de functii. «Noi ne gindim acum la oameni, nu la impartirea de posturi», ne-a spus baronul, care pozeaza de la Bucuresti intr-un sef de judet preocupat de soarta tarii si care a folosit in exces cuvinte precum «inalti barbati de stat» sau «guvern de meseriasi». Persiflat sau nu, Oprisan se lauda ca are intrarea asigurata la presedintele Traian Basescu, asa ca mizeaza pe «relatii inalte» pentru a-si face in continuare jocurile de putere in Vrancea. La rindul lor, democrat-liberalii au inceput sa mobilizeze, fiecare dupa puteri, liderii de la centru apropiati de organizatia din Vrancea, astfel incit sa-si impuna cit mai multi oameni in posturi cheie.


Guvern nou pina la Craciun


Cele doua formatiuni politice se grabesc sa dea romanilor un guvern nou pina la Craciun, motivind colaborarea intre doua partide aparent ireconciliabile prin criza financiara care ameninta tara. Senatorul PSD de Vrancea, Miron Mitrea, a declarat imediat dupa semnarea pactului ca cele doua formatiuni politice doresc ca nominalizarea ministrilor sa aiba loc pina joi, cel tirziu vineri, astfel incit pe 22 decembrie, in ziua in care in 1989 se facea revolutie, Romania sa aiba guvern. Un guvern format, iata, din partidele care s-au dezvoltat din fostul FSN. Noul Cabinet va fi format din 19 ministere, iar PSD va avea un portofoliu in plus. "Prima problema va fi definirea unei structuri guvernamentale. Dupa aceea se va discurta despre portofolii. Dupa care se intra in nominalizarea viitorilor ministri, candidatilor de ministri... incercam sa avem guvernul votat de Parlament pe 22 decembrie si sa depuna in 22 si juramintul, ca incepind cu 23 decembrie Romania sa aiba Guvern", a declarat senatorul de Vrancea Miron Mitrea, care a avut un cuvint greu de spus in formarea aliantei cu dusmanii din campania electorala. Legat de sarcinile vicepremierului, nominalizat de PSD, senatorul a tinut sa precizeze ca "vicepremierul va avea sarcini clare, nu va fi un vicepremier de vitrina", el avind drept de contrasemnatura pentru anumite documente. Romanii vor afla in urmatoarele zile si pe parcursul viitorilor patru ani ce alte surprize ii asteapta din partea clasei politice care a reusit deja sa-i demoralizeze pe multi romani. (Doina GANEA, Mihaela BESLEAGA)


"Parteneriatul pentru Romania"


Protocolul dintre PD-L si Alianta PSD^PC, semnat ieri, prevede constituirea coalitiei "Parteneriatul pentru Romania", formata din PD-L si Alianta Politica PSD^PC, avind ca scop, conform legii, asigurarea guvernarii si a sprijinului parlamentar corespunzator. De asemenea, protocolul prevede asigurarea guvernarii pentru 4 ani, cu scopul de a diminua efectele crizei si a veghea la stabilitatea macroeconomica, alte angajamente fiind pastrarea identitatii partidelor si sustinerea de candidati separati la Presedintie. "Parteneriatul pentru Romania" mai prevede ca cele doua formatiuni sa isi respecte identitatea ideologica si doctrinara, precum si apartenenta la familiile lor politice europene. Potrivit protocolului, obiectivele guvernarii sint stabilirea unui climat economic de stabilitate, protejarea locurilor de munca, protejarea si cresterea puterii de cumparare, un sistem fiscal echitabil, mentinerea cotei unice, instaurarea unui regim riguros de cheltuire a banului public, continuarea reformei in Justitie, descentralizarea administratiei publice, inclusiv cea financiara si stimularea activitatii IMM-urilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 22

Adaugă comentariu
, acum 739396 zile, 22 ore, 47 minute, 21 secunde
oare nu le ajunge? cate certuri, cate parlamentari, cate si mai cate...!!!!! pentru ce? pentru interesele lor, pentru afacerile care o sa infloreasca ca ciupercile dupa ploaie...pe cand voi, cei care citeste integral
, acum 739396 zile, 22 ore, 47 minute, 21 secunde
te respect "anonimule" pt toate semnalele ce ai incercat si tu sa le dai incepand din vara asta, de la locale. sub diverse nume, asa cum si eu am avut unul ceva mai celebru pe acest forum. ca semnez citeste integral
, acum 739396 zile, 22 ore, 47 minute, 21 secunde
Avand domiciliul in colegiul 1, am preferat sa votez uninominal si sa prefer un om pe care l-am urmarit, inteles cum gandeste si n-am tinut cont ca are sau nu sanse. Am votat uninominal pt Varujan citeste integral
, acum 739396 zile, 22 ore, 47 minute, 21 secunde
Adica tu propui sa ne congelam si sa ne mai trezim peste 20 de ani ? Eu zic sa asteptam putin, comentam vremea vreo 6 luni si dupa aceea incepem iar, fiecare pentru candidatul lui. Unde mai pui ca citeste integral
, acum 739396 zile, 22 ore, 47 minute, 21 secunde
Dragule tu nu esti apropiat de doctrina liberala ci esti chiar membru PNL si ai fost in sectie de votare din partea PNL, daca vrei iti zic si in care. Nu inteleg de ce te dai atat de impartial cand nu citeste integral
, acum 739396 zile, 22 ore, 47 minute, 21 secunde
Daca luam in considerare, conform regulilor de protocol, pozitia ca fiind corespondenta gradului intr-o organizatie Oprisan este la acelasi nivel cu Stolojan fiind direct in spatele lui Geoana in timp citeste integral
, acum 739396 zile, 22 ore, 47 minute, 21 secunde
Cine nu cunoaste metodele lui Oprisan? Vrancea o s-o duca greu cu Mitrea si Oprisan. Vor descentralizare, deoarece nu le ajunge cat au agonisit. De unde au ei atata avere? Oprisan, acum 20 de ani citeste integral
, acum 739396 zile, 22 ore, 47 minute, 21 secunde
Dupa cum sublinia aseara Cezar Preda, Romania a fost impartita de Boc si de Geoana in doua, Romania rosie si Romania portocalie (toate functiile dintr-un judet vor fi ocupate de oameni de aceasi citeste integral
, acum 739396 zile, 22 ore, 47 minute, 21 secunde
bravo lor
, acum 739396 zile, 22 ore, 47 minute, 21 secunde
Au facut pact cu diavolul.In orice caz, n-o sa-i apuce primavara.Dictatura bate la usa.Pregatiti-va!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.