Politică

Justitia linge unde a scuipat Iliescu

Ziarul de Vrancea
15 iun 2005 710 vizualizări
Justitia a procedat foarte corect, constatind ieri nulitatea mandatului de retinere dupa ce Ion Iliescu a revocat decretul de gratiere. Momentul ales insa da de gindit: de ce tocmai ieri, in toiul rememorarilor legate de atrocitatile comise de Miron Cozma in urma cu 15 ani? Liderii ortacilor din Valea Jiului si-au cerut public scuze pentru mineriade

La exact 15 ani de la venirea minerilor la Bucuresti, Miron Cozma este liber, ca urmare deciziei judecatoarei Claudia Selea, presedinta completului de la Judecatoria Craiova. Instanta a admis contestatia de executare a mandatului emis dupa revocarea gratierii data de fostul presedinte Ion Iliescu. Dosarul lui Cozma a ajuns in atentia magistratilor craioveni in urma unui conflict negativ de competenta, Inalta Curte de Casatie si Justitie hotarind ca dreptul legal de solutionare a cauzei sa revina Judecatoriei Craiova, si nu Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti, unde fusese trimis dosarul. La ultimul termen al procesului, Miron Cozma a invocat precedentele create de patru detinuti care au fost eliberati definitiv dupa ce au contestat revocarea decretului de gratiere. Cozma a fost condamnat la zece ani de inchisoare in dosarul legat de mineriada din ianuarie 1999 de la Costesti, insa sentinta nu este definitiva. Condamnarea a fost atacata la instanta suprema, care urmeaza sa se pronunte in acest caz in 22 iunie.


Iliescu, responsabilul principal

Gratierea lui Miron Cozma pe 15 decembrie 2004 a declansat, in Romania, o adevarata isterie. Oameni politici, reprezentanti ai societatii civile si ai institutiilor internationale s-au exprimat pro sau contra actului prezidential. Actul de gratiere al liderului minerilor din Valea Jiului, alaturi de 45 de persoane, a fost semnat de presedintele Ion Iliescu pe 15 decembrie 2004 si contrasemnat de Adrian Nastase. Cu toate acestea, anuntul oficial a venit abia dupa o zi. Ion Iliescu a avea sa declare: \'\'Am considerat ca e cazul sa apelam la aceasta gratiere care nu inseamna disculparea. Gratierea este un act de clementa.\'\' în acelasi timp, premierul Adrian Nastase anunta intr-o conferinta de presa ca \'\'nu are informatii despre asa ceva\'\', desi el insusi era cel care potrivit Constitutei trebuia sa contrasemneze documentul. Reactiile sint fara echivoc. Mircea Dinescu considera ca i "se pare firesc ca Iliescu sa-l elibereze pe Cozma, numai cu conditia sa intre la puscarie in locul lui\'\' iar Liviu Mihaiu aprecia ca \'\'gratierea lui Cozma nu e o simpla gafa a unui presedinte pur si simplu batrin, ci este un act de iresponsabilitate civica si politica.\'\' Pe 17 decembrie, ca sa se disculpe, premierul Adrian Nastase spune ca nu a citit cu atentie lista pe care a semnat-o. Apar semnele unei reveniri. Corina Cretu anunta decizia presedintelui in exercitiu: revocarea actului de clementa. Procedura este rapida: juristii elaboreaza motivatia revocarii decretului prezidential, care este publicata imediat in Monitorul Oficial. Instanta emite mandatele de arestare si politia timisoreana il readuce pe Miron Cozma in arest. Efectul gesturilor fostului presedinte Ion Iliescu de gratiere si apoi revocare a gratierii se vad astazi cind liderul huilei a obtinut libertatea. Pe 13 ianuarie 2005, Miron Cozma a depus plingere impotriva decretului de revocare a gratierii, iar pe 15 februarie a cerut 5 milioane de euro daune pentru rearestarea sa.


Cozma a avut chef de vorba

Imediat dupa ce a fost eliberat, Miron Cozma s-a intretinut timp de peste o ora cu presa care-l astepta la poarta inchisorii. In locul tonului arogant de acum sase luni, fostul lider al minerilor a aratat chef de vorba si de "dezvaluiri". Cozma a spus ca mineriadele, botezate "ilisciade", au fost organizate de oamenii lui Iliescu si ca de aceea fostul presedinte nu dorit sa se afle adevarul. In opina lui Cozma, nici regimul Constantinescu nu a vrut sa "se faca lumina". "Dar vinovatii fara vina cer sa se faca lumina", a comentat Cozma. Fostul lider al minerilor a laudat continuu noua conducere a ministerului Justitiei si si-a cerut scuze victimelor mineriadelor. De asemenea, si actualii lideri ai minerilor din Valea Jiului si-au cerut scuze public pentru violentele comise, cu exact 15 ani in urma, de ortacii care au venit la Bucuresti "pentru a restabili ordinea", actiunea lor avind un imens impact negativ asupra democratiei din Romania.


Victimele mineriadelor: Eliberarea lui Cozma este o sfidare

Presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor a sustine ca solutia instantei craiovene prin care Miron Cozma va fi pus in libertate reprezinta o sfidare a celor care, in 14 iunie 1990, au fost batuti de catre liderul sindical si oamenii sai. "Nici o instanta romana nu a anulat actul de revocare a decretului de gratiere si faptul ca Miron Cozma a fost eliberat arata ca judecatorii sint aserviti lui Ion Iliescu", a adaugat presedintele AVM.


Iliescu refuza sa comenteze

Senatorul PSD Antonie Iorgovan, avocatul lui Ion Iliescu in procesul care-l invinuieste pe acesta pentru mineriadele din 1990, sustine ca eliberarea lui Miron Cozma reprezinta "un act de dreptate". Totodata, Iorgovan a adaugat ca el a precizat, inca de cind a avut loc condamnarea lui Cozma la 18 ani de inchisoare, ca acest lucru a reprezentat o eroare judiciara. Iorgovan a aratat ca eliberarea lui Miron Cozma in 14 iunie e o "simpla coincidenta". Senatorul PSD Ion Iliescu nu a vrut sa faca declaratii pe tema eliberarii lui Miron Cozma, el intrind in graba la sedinta in care Guvernul Tariceanu isi asuma raspunderea pentru pachetul de legi privind proprietatea si justitia.


Iliescu-indicat vinovat pentru mineriade, prin votul din Piata Universitatii

Cele mai multe dintre persoanele care, luni, si-au spus parerea in privinta responsabilitatii pentru mineriadele din Bucuresti, depunind bilete cu nume in urna amplasata de organizatiile studentesti in Piata Universitatii, au apreciat ca principalul vinovat este fostul presedinte Ion Iliescu. Potrivit "centralizarii rezultatelor votului", facute de Uniunea Studentilor din Romania, Ion Iliescu este in fruntea listei celor 20 de persoane si institutii considerate de votanti vinovate pentru descinderile minerilor in Bucuresti. Potrivit numaratorii voturilor, Iliescu a fost considerat vinovat de 2.420 de persoane, fiind urmat pe lista vinovatilor de Gelu Voican Voiculescu, care a intrunit 1.820 de voturi, de fostul premier Petre Roman, cu 1.724 de voturi, si de liderul minerilor, Miron Cozma, eliberat tot marti din inchisoare, care a intrunit 1.147de voturi. Initiativa studentilor bucuresteni face parte dintr-o serie de manifestari de comemorare a victimelor mineriadei din 13-15 iunie 1990, la 15 ani de la tragicele evenimente din Capitala.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.