Politică

Un consilier din Ploscuteni, amenintat cu expulzarea

Ziarul de Vrancea
6 dec 2008 5026 vizualizări
Primarul din comuna Ploscuteni incearca sa atite oamenii impotriva unui consilier local care a reclamat in mai multe rinduri abuzurile din primarie u omul crede ca este tinta unei razbunari politice, in vreme ce acuzatii sustin ca democrat-liberalul se tine numai de reclamatii u totul a pornit dupa ce CNA a inchis un post pirat de televiziune, unde primarul isi calomnia adversarii, dupa care transmitea slujbe religioase

Un nou scandal post-campanie electorala a izbucnit ieri in nordul judetului. Ieri, la Ploscuteni, primarul Stefan Solomon (PSD) a incitat oamenii impotriva consilierului local PD-L Adrian Baciu, fost membru si sustinator al societatii civile. Pretextul ar fi inchiderea unui post de televiziune pirat prin care primarul isi transmitea de obicei mesajele politice si din cind in cind se transmitea si slujba religioasa de la biserica locala. Postul pirat a fost inchis de CNA, la sesizarea democrat liberalului Adrian Baciu, dupa ce, saptamina trecuta, pe frecventa acestuia a fost transmisa in comuna o emisiune de la o dezbatere publica in care se aduceau acuzatii defaimatoare familiei consilierului local. Ieri, la sedinta extrordinara de Consiliu Local, primarul Stefan Solomon a chemat pe citiva dintre acolitii sai pentru a-i cere socoteala consilierului Adrian Baciu cu privire la acest aspect si incercind sa provoace un scandal. Adrian Baciu spune insa ca primarul incearca sa-l intimideze si sa-l reduca la tacere deoarece este una dintre putinele voci care se ridica impotriva pesedistului Solomon. Adrian Baciu a facut numeroase sesizari la Camera de Conturi si la Parchet pentru incalcari flagrante ale legilor administratiei publice locale, abuz in serviciu si distribuirea discretionara a banului public de catre seful executivului local. Ca dovada a faptului ca la Ploscuteni administratia publica se face dupa ureche sta faptul ca Adrian Baciu este singurul consilier care primeste mapa cu proiectele sedintelor aflate pe ordinea de zi. Un drept cistigat insa dupa 3 luni de numeroase adrese si sesizari facute la Prefectura Vrancea.


Calomnii la «Ploscuteni TV»


Relatiile dintre consilierul din Ploscuteni si primarul Stefan Solomon s-au deteriorat in ultimul an, dar cu precadere in timpul campaniei electorale, cind tinarul democrat liberal a fost directorul de campanie al colegului sau de partid Sorin Hornea, candidatul pentru Camera Deputatilor in Colegiul 6. Se pare ca postura l-a calcat pe nervi pe primarul de la Ploscuteni care a organizat saptamina trecuta o dezbatere publica in care tema discutiilor a fost nici mai mult, nici mai putin, decit familia lui Adrian Baciu si statutul sau social. Dezbaterea a fost difuzata ulterior de un post de televiziune pirat care functioneaza de citiva ani buni in comuna. Pina acum insa nimeni "n-a dat in git" la CNA acest post, deoarece transmitea duminica si in sarbatorile legale slujbele bisericesti. Pe linga acestea au inceput sa fie transmise insa si sedintele de Consiliu Local sau alte adunari publice initiate de primar, prilej numai bun de transmitere a unor mesaje cu caracter politic si nu numai. Ieri, cu prilejul sedintei extraordinare a CL, primarul Stefan Solomon a chemat si o serie de acoliti care sa provoace scandal consilierului Adrian Baciu. La sfirsitul sedintei insa lucrurile nu au degenerat, deoarece numai vreo doi-trei oameni de-ai primarului s-au alaturat acestuia vociferind cu privire la inchiderea postului. "Am fost acuzat in ultimele zile ca din cauza mea s-a inchis postul de televiziune si din cauza mea nu se transmite slujba. Vreau sa stie toata lumea ca eu nu l-am inchis pentru ca nu am acesta putere, dar am facut o sesizare la CNA pentru ca pe acest post de televiziune s-au transmis niste materiale prin care eu si familia mea am fost facuti in mai multe feluri. Dar de la sesizare si pina la inchiderea postului e cale lunga. Eu l-as ruga pe dl primar sa nu mai transmita astfel de zvonuri si sa incite oamenii impotriva mea. Primarul sa se intereseze mai bine daca acel post de televiziune avea sau nu licenta", a declarat in plenul sedintei Adrian Baciu.


"Ce-i legal in tara asta?"


La Ploscuteni tonul neincrederii in institutiile statului si legile sale il da chiar primarul care se orienteaza dupa sistemul "daca toata lumea fura, noi de ce sa fim cinstiti?". Un exemplu de nerespectare a legii a fost dat chiar in sedinta de ieri, cind s-a votat in cele din urma ca directorul Caminului Cultural, care este sotia viceprimarului Adrian Dobos, sa nu mai fie subordonat acestuia, ci secretarului Vasile Radu. Aceasta situatie data inca de la inceputul anului 2008. Initial, primarul Stefan Solomon a refuzat sa stea de vorba cu presa, dar incurajat de vreo doi colegi de partid, trei gura-casca adunati in fata primariei si citeva matusi binevoitoare a recunoscut ca televiziunea "Ploscuteni" functiona ilegal, dar a sustinut si ca reprezenta un mijloc prin care se transmiteau slujbele in locuintele celor care din diferite motive nu puteau ajunge la biserica. "Era o televiziune locala si noi aveam un program prin Diplomatic TV, am facut o intelegere cu ei si am platit o taxa, ca la batrinii si la bolnavii din sat sa se transmita slujba in direct de la Biserica Catolica, de la Manastirea Sihastru, Biserica de la Argea. I s-a parut insa lu"â„¢ domnu"â„¢ Baciu ca s-a discutat la o sedinta publica de persoana lui si de familia sa. Sa demonstreze ca s-au facut acele referiri. O fi nelegala, dar ce-i legal in tara asta? Cite nu-s legale la noi in tara?", a adus argumentul suprem primarul. Solomon a inceput chiar sa aduca acuze la adresa consilierului PD-L, fostul sau contracandidat din alegerile locale. Solomon sustine ca frictiunile dintre ei au aparut ca urmare a faptului ca lui Baciu i-ar fi fost refuzat postul de secretar comunal, fapt negat de Adrian Baciu.


Comuna sint eu!


Primarul comunei Ploscuteni, Stefan Solomon, considera ca nimeni n-ar trebui sa-l judece pentru ca a facut numai lucruri bune pentru comunitate, incepind chiar cu infiintarea comunei. Solomon crede ca oamenii ar trebui sa-i fie chiar recunoscatori pentru asta si pastiseaza ca un filozof fara studii ce se afla ca lumea este oricum construita strimb. "Lumea este revoltata si s-au saturat de Baciu. M-a reclamat la Curtea de Conturi, la Politie, dar nu s-a descoperit nimic. Dar el este pus numai pe rele si pe reclamatii pentru ca e suparat pe viata. Asta pentru ca nu are o familie intemeiata la virsta asta. La noi se ia ca om de baza cel care are o casa, o familie. El vine si reclama: ca ala si-a facut un gard fara autorizatie, ca primarul si-a mai cumparat o masina. Nimeni nu-i perfect, dar ce se face pe lumea asta perfect? Dar de ce ma judeca el? Eu ma scol la 5 dimineata si muncesc ca un sclav. Dupa care, fac un dus si la 8 sint la Primarie. Eu am facut comuna asta si biserica de la Argea cu banii mei. Pai, acum sa vina un mocofan sa ma judece pe mine! De unde am banii? Eu am initiat in 2003 proiectul de infiintare a comunei", s-a laudat primarul Stefan Solomon, incercind sa pozeze intr-un binefacator local, dupa modelul patentat deja de baronul judetean. Seful executivului local a mai facut si citeva consideratii personale referitoare statutul social al democrat liberalului Adrian Baciu pentru care primarul s-ar putea alege cu alte reclamatii.


"Sa-l dam afara din comuna!"


In Consiliul Local Ploscuteni, majoritatea este formata din alesii PSD, PD-L avind doi consilieri, iar PNL unul singur. Disensiuni exista insa si in cadrul "grupului" PD-L. "El n-a demonstrat la comunitatea asta ca are o casa, ca are copii, ca are familie. El sta la Adjud si vine aici sa ne dea noua lectii, oamenilor de frunte ai comunitatii. Baciu este singurul care baga bete in roate, numai ca sa nu fie bine. Nu se poate sa faci tot timpul numai rau. Sintem oameni cu totii si trebuie sa ne intelegem. El vrea numai functii, are facultate, dar degeaba", a spus colegul sau de partid, celalalt consilier PD-L, Dumitru Benedict. Citiva oameni de-ai primarului considera ca solutia ca primarul sa nu mai fie reclamat ar fi sa scape de Adrian Baciu din comuna. "Sa-l dam afara din comuna ca se tine numai de reclamatii si nu ne lasa primarul in pace. Noi avem multe de facut aici si vrem liniste", ne-a spus unul din sateni.

"Sotul meu este handicapat la pat, ca domn"â„¢ primar stie. Si se mai lua si el cu televizoru"â„¢, ca se uita la slujba, ca noi sintem credinciosi. Acum ce facem? A venit la mine la poarta sa-l votez, pacat ca n-am fost acasa ca-l luam cu ghioaga. Sa votezi pe unu"â„¢ care nu face nimic pentru un bolnav? Eu nu stiu, zau, ce are cu primarul nostru care a facut comuna ca o floare? De ce-l prigoneste?", ne-a spus si Roza Butnaru. (Doina GANEA)


Partea plina a paharului


In calitate de presedinte al Asociatiei Kolping Moldova, Adrian Baciu a infiintat la Ploscuteni un asezamint social, "Centrul de Ingrjirie la Domiciliu St. Tonis Kolping Ploscuteni", care se deruleaza in parteneriat cu Caritas Moldova si care a acordat numai in 2008 ajutor medical pentru 200 de sateni, in special persoane in virsta imobilizate la domiciliu. Cei doi asistenti medicali au fost angajati prin intermediul primariei locale, care a fost astfel co-partener al proiectului, pina cind Adrian Baciu a intrat in politica, mai exact in decembrie 2007. Tot la centrul Kolping au fost in tabara vara trecuta si copii sinistrati din Bacau. Asociatia Familia Kolping Ploscuteni, coordonata de Catalin Cobzaru, asistent medical la centru, este o organizatie neguvernamentala sociala-catolica infiintata in anul 1992, membra a Kolping Moldova, a carei misiune este "Ajutor pentru autoajutorare" si care isi propune "sa formeze social, civic, spiritual si profesional membri si nemembri, pentru a se implica in viata comunitatii in care traiesc". In plus, pentru tinerii din localitate au fost organizate tabere si seminarii care vizau formarea si implicarea lor in viata comunitatii iar cei modesti au primit burse de studii pentru facultate. In aceasta perioada se amenajeaza aici un centru de formare si tineret, cu spatii de cazare si sali de curs. Cu toate ca Adrian Baciu se «intepa» cu primarul si cind era membru al societatii civile, paharul s-a umplut dupa ce acesta a decis sa intre in politica, de partea dreptei. Tot atunci s-a oprit si finantarea proiectelor pentru centrul social. (S. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 14

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 17 ore, 48 minute, 44 secunde
Dmnule Primaras,m-ai laso jos cu dalea da infiintari comune si altele ce le lansezi prin Ploscuteni zile oamenilor adevarul, si ca Biserica din Argea tu ai facuto cu bani tai.Domnule Primaras nu uita citeste integral
, acum 739398 zile, 17 ore, 48 minute, 44 secunde
D-nule Baciu ,daca vrei sa ajungi primar afirma-te prin lucruri bune pt. localitate,nu prin crearea unei imagini de bun samaritean pe baza unei asociatii caritabile din care tu ai fos tcel mai citeste integral
, acum 739398 zile, 17 ore, 48 minute, 44 secunde
Ba smekarelor care vreti s-al scoateti pa ADI din sat dativa numele.Primar primu Morar doi v-ati folosit de Roza lu Bunduc Tomosoaica si mama lu Aurel veniti cu oameni care sa va sustina... M-ai aveti citeste integral
, acum 739398 zile, 17 ore, 48 minute, 44 secunde
Autorule cu realitetea tanet aste cu dalde 80% alegeri Solomon pantru tine poate ati este socru sau esti slujnik dalui slugaria este un SERVICI dao anainte.
, acum 739398 zile, 17 ore, 48 minute, 44 secunde
Domnule Primar nu te mai lauda ca ai "facut comuna asta si biserica de la Argea cu banii mei", ca sprijin la referendumul din 2003 pentru infiintarea comunei Ploscuteni, ai primit din partea d-lui citeste integral
, acum 739398 zile, 17 ore, 48 minute, 44 secunde
Ba MICUTULEEE!!!! mai lasa-ne cu hotiile astea pe care le scoti de la tine si arunci cu ele in primaru` nostru ce este vrei sa ajungi primar!!???!!! in visele tale doar . Dute si culca-te k citeste integral
, acum 739398 zile, 17 ore, 48 minute, 44 secunde
ne lasi ?ca ne-am saturat de tine.iti este capul numai la profit. din ceea ce faci si ai facut reese ca numai la profit iti este capul . stim cu totii ca esti disperat ca nu ai o munca sigura si citeste integral
, acum 739398 zile, 17 ore, 48 minute, 44 secunde
Fraere cu oile voi santeti material manipulabil ADI BACIU este un domn incoruptibil nu coboara la nivelul vostru an 4 ani veti disparea voi.. SLUGILOR.
, acum 739398 zile, 17 ore, 48 minute, 44 secunde
Eu nu inteleg de ce se supara Adi Baciu asa de tare la criticile care i se aduc,de cand a pierdut alegerile nu se mai potoleste, nu a stiut de la inceput in ce se baga? Asta-i politica...Apropo de citeste integral
, acum 739398 zile, 17 ore, 48 minute, 44 secunde
Mai, cel care nu esti perfect pe lumea asta, de ce te superi, ai efectuat tu cumva podetul, ai luat banii si i-ai impartit cu primarul?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.