Politică

Placinta, Sapunaru si Trasculescu pleaca la Parlament

Mihaela Beșleagă
3 dec 2008 3063 vizualizări
Mandatele de parlamentari au revenit la Camera Deputatilor pentru trei candidati PSD, doi PD-L si unul PNL, iar la Senat s-au distribuit frateste , unul la PSD si unul la PD-L. Lloteria nationala a redistribuirii mandatelor a fost de partea democrat-liberalilor. Alin Trasculescu a iesit deputat, iar Sorina Placinta senator, in ciuda faptului ca au iesit pe locul doi in colegiile in care au candidat. Evident, distribuirea a tinut cont de scorul politic al partidelor pe judet. In timp ce avantajatii sistemului uninominal isi savureaza victoria, perdantii dau vina pe legea incorecta . Nini Sapunaru promite masuri interne dupa rezultatul slab de duminica

Ieri au iesit din "jobenul" votului uninominal numele tuturor politicienilor care ii vor reprezenta pe vrinceni in Parlament pentru urmatorii patru ani. Alaturi de cei patru social-democrati care au cistigat din prima trei mandate de deputati si unul de senator, obtinind jumatate plus unu din voturi in Colegiile lor, redistribuirea s-a dovedit a fi cu surprize pentru restul candidatilor care au obtinut sub 50% din voturi. In prima etapa, cistigatorii unui mandat pentru Camera Deputatilor au fost: Angel Tilvar (PSD+PC) in Colegiul 2, cu 50,71%, Cristian Dumitrescu (PSD+PC) in Colegiul 4 cu 63,66% si Ciprian Nica (PSD+PC) in Colegiul 6, cu 55,78%. In cea-a de-a doua etapa a redistribuirii, restul de trei mandate au revenit urmatorilor competitori politici: Razvan Mustea (PD-L) in Colegiul 1, care a obtinut 43,90%, Nini Sapunaru (PNL) in Colegiul 3, cu 40,02% si Alin Trasculescu (PD-L) in Colegiul 5, cu 32,79%. Surpriza acestei repartizari este faptul ca reprezentatul PD-L a reusit sa obtina mandatul de deputat in detrimentul candidatului PSD Catalin Vrabie, care s-a clasat pe primul loc in Colegiul 5 Marasesti, cu 43,70%. Mecanismele repartizarii mandatelor, la nivel national, au facut ca aliantei PSD+PC sa ii revina, in Vrancea, trei mandate pentru deputati, "ocupate" deja de cei trei social-democrati care au obtinut 50A1 din voturi si, astfel, s-a ajuns la situatia ca Vrabie sa ramina "pe dinafara". In urma redistribuirii, PD-L a primit doua mandate de deputati, care au revenit, ierarhic, candidatilor care au obtinut cele mai multe voturi in colegiile care au ramas neocupate, respectiv lui Razvan Mustea in Colegiul 1 (9.527 voturi) si lui Alin Trasculescu in Colegiul 5 (7.010 voturi). La Senat, in prima faza a repartizarilor, Colegiul 2 a revenit social-democratului Miron Mitrea, care a obtinut 58,06%. In faza a doua a redistribuirii, mandatul in Colegiul 1 a ajuns la Sorina Placinta (PD-L), care a obtinut 36.04%. Din nou o surpriza, avind in vedere faptul ca, in functie de numarul de voturi obtinute per total in colegiu, ea fusese surclasata de social-democratul Gica Duta, care s-a pozitionat pe primul loc, cu 44,30%.


Placinta, al doilea senator de Vrancea


Alegerile uninominale si-au desemnat marii cistigatori dar si marii perdanti. In timp ce unii isi savureaza din plin victoria, visind deja la fotoliul caldut din Parlament, candidatii care au pierdut fie acuza legea "nedreapta" prin care s-au alocat mandatele, fie s-au resemnat la aflarea rezultatelor. Cel mai mare perdant al scrutinului din Vrancea este social-democratul Gica Duta, care, desi a obtinut cel mai mare numar de voturi din partea vrincenilor, 30.774, in Colegiul 1 Senat, a pierdut mandatul, in favoarea contracandidatei sale, Sorina Placinta (PD-L). Desi s-a clasat pe pozitia a doua ca numar de voturi, democrat-liberala a reusit, in urma redistribuirii, sa prinda un loc in Parlament. Pesedistul Gica Duta pare resemnat in fata acestui rezultat final. "Singurul meu regret este pentru vrincenii care au avut incredere in mine si pe care i-am dezamagit din cauza acestei legi. Nu am ce reprosa, am facut tot ce mi-a stat in putinta, am obtinut cele mai multe voturi in colegiu, dar asta este viata. Ce s-a intimplat la nivel national cu distribuirea mandatelor nu stiu. Eu nu sint afectat decit in fata vrincenilor, dar imi voi continua munca in judet", ne-a declarat Gica Duta, care a obtinut 44,30% din voturi in Colegiul 1 Senat. Cistigatoarea mandatului de senator, democrat-liberala Sorina Placinta, recunoaste ca legea pe baza careia a primit un loc in Parlament nu este in totalitate echitabila. "In calitate de cistigator, eu nu pot sa comentez legea, parerea mea ar fi unilaterala dar consider ca, la fel ca orice lege noua, si aceasta ar trebui sa suporte imbunatatiri. Evident, nu este 100% uninominala", crede Sorina Placinta, care si-a savurat victoria ieri, promitind ca va face tot ce poate pentru ca vrincenilor sa le fie mai bine.


Baesu a pierdut in Colegiul 1 "la musteata"


Al doilea mare perdant al acestor alegeriu este un alt social-democrat, Catalin Vrabie, in Colegiul 5 Marasesti. Acesta a pierdut scaunul de deputat in favoarea PD-L-istului Alin Trasculescu, care, desi s-a clasat pe locul secund ca numar de voturi in colegiu, a beneficiat de redistibuirea nationala a mandatelor si pleaca in Parlamentul national din micul parlament municipal.

Presedintele interimar al PD-L considera ca sistemul de alocare a mandatelor pastreaza proportiile reprezentativitatii si era normal ca, de vreme ce PD-L a ocupat locul doi in preferintele vrincenilor, sa obtina si un numar corespondent de mandate. "Am spus inaintea alegerilor ca vom obtine doi deputati si un senator, se pare ca a fost un calcul cit se poate de realist. Acesta este un sistem prin care se pastreaza proportiile reprezentativitatii, am fost al doilea partid, am primit doua mandate, dinsii au fost primii, au primit trei. Asta este votul uninominal si se aplica principiul reprezentativitatii. Chiar daca Vrabie a iesit pe locul intii in Colegiul 5, la nivelul judetului, ca reprezentativitate, noi avem doi deputati", ne-a declarat Alin Trasculescu, noul deputat de Vrancea. Un alt cistigator este si Razvan Mustea (PD-L), care a reusit sa cistige, "la mustata", un mandat la Camera Deputatilor in Colegiul 1, in detrimentul pesedistului George Baesu. Mustea a obtinut 43,90% din voturile vrincenilor din colegiu, in timp ce Baesu a primit votul a 42% din cetateni, fapt care l-a propulsat pe politicianul portocaliu in fotoliul de deputat. "Acestea sint regulile jocului si dupa acestea jucam. Presedintele Traian Basescu a sustinut sistemul uninominal in doua tururi, insa parlamentarii nu au vrut. Unii sufera acum consecintele. Sint constient de responsabilitatile pe care le implica aceasta pozitie si sper sa ii multumesc pe vrincenii care au venit in numar mare la vot si au dorit o schimbare. In primul rind, ca deputat, imi doresc o alianta a dreptei, PD-L "" PNL", ne-a spus Razvan Mustea, fericit ca a reusit sa intre in Parlament.

La polul opus, George Baesu soarbe din paharul amar al infringerii si regreta ca i-a dezamagit pe alegatorii sai. "Categoric e frustrant pentru cel care a obtinut 49 % dar intra in parlament ala cu 30%. Ce sa mai spunem, asta e legea! Daca se mergea pe principiul propus de PD-L, acela cu vot in doua tururi, PD-L nu ar fi avut nici un parlamentar in Vrancea, cum nici PSD nu ar fi avut nici un reprezentant in unele judete din vestul tarii. La Focsani, categoric sint 9.115 oameni tristi pentru un candidat care nu a iesit. Sint foarte dezamagit, nu de scorul meu, imi pare rau ca i-am dezamagit pe alegatorii mei si nu le-am oferit satisfactia victoriei», ne-a spus George Baesu, care a adaugat ca isi va continua activitatea la Crucea Rosie si la firma pe care o detine. Social-democratul Constantin Guguianu, si el unul din cei care au ratat un mandat de parlamentar, de aceasta data in Colegiul 3, in favoarea liberalului Nini Sapunaru, considera Legea nr. 35/2008 o "aberatie crasa". "Legea aceasta este o aberatie crasa, a spus-o toata lumea. Este o lege nedreapta, nu e normal sa piarda cel care a iesit pe locul intii in Colegiu, cum este cazul colegilor Duta si Vrabie. Uninominalul ar fi trebuit sa insemne ca acela care cistiga intr-un colegiu sa cistige si mandatul. Nu stiu cine a facut legea, cine a negociat-o, cine a votat-o, dar este o aberatie", a spus, vizibil revoltat, Constantin Guguianu.


«Cu 2.000 de voturi, luam mandatul pentru Teodorovici»


Presedintele PNL Vrancea cu un ochi ride si cu unul plinge. Pe de o parte pentru ca a cistigat mandatul de deputat in Colegiul Dumitresti, iar pe de alta parte din cauza scorului slab realizat la nivelul judetului de "galbeni". "N-am ce sa comentez, este lege si asa trebuie facut. Daca aveam 2.000 de voturi in plus pe Senat in judet, obtineam noi senatorul prin colegul meu Eugen Teodorovici si nu PD-L. Eu sint profund nemultumit de rezultatul obtinut de partid, probabil ca vom lua niste masuri in perioada care vine, dar nu vreau sa le iau «la cald», pentru ca am si eu o parte din vina si imi asum rezultatul prost pe care l-am luat. Nu pot sa inteleg cum o parte din primarii nostri n-au reusit sa se mobilizeze mai mult pentru a obtine un scor asemanator cu cei din Colegiul 3 Dumitresti. La momentul potrivit, veti vedea ca imi voi asuma rezultatul acesta, din punctul meu de vedere catastrofal pentru Vrancea, care este pe locul 27 la nivel national», a declarat Nini Sapunaru, al carui partid a scazut in optiunile electoratului din vara, cind a iesit pe locul doi in judet. Discutabil sau nu, cu bune si cu rele, cert este ca acest nou sistem uninominal a dat vrinceniilor noi reprezentanti in Parlament, unii aflati la o prima experienta in forul legislativ al tarii. (Mihaela BESLEAGA)


Iata cine sint parlamentarii de Vrancea, pentru mandatul 2008-2012:

Camera Deputatilor

Colegiul 1 - Razvan Mustea PD-L

Colegiul 2 - Angel Tilvar PSD+PC

Colegiul 3 - Nini Sapunaru PNL

Colegiul 4 - Cristian Dumitrescu PSD+PC

Colegiul 5 - Alin Trasculescu PD-L

Colegiul 6 - Ciprian Nica PSD+PC

Senat

Colegiul 1 - Sorina Placinta PD-L

Colegiul 2 - Miron Mitrea PSD+PC


Cum s-au repartizat mandatele?


Procesul de distribuire a mandatelor parlamentare, prevazut in Legea nr. 35/2008 privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului, se aplica in premiera in Romania. In prima etapa, se atribuie mandatele candidatilor care au obtinut majoritatea voturilor valabil exprimate in colegiul uninominal in care au candidat. Astfel, in Vrancea, in aceasta prima etapa au obtinut 50A1 din voturi, deci si un mandat aferent, cei patru candidati PSD. In cea de-a doua etapa a redistribuirii se stabilesc mandatele pentru restul candidatilor care au intrunit mai putin de 50% din voturi, in colegiile care nu au fost ocupate deja in prima faza. In judetul nostru, au ramas trei mandate pentru Camera Deputatilor, in colegiile 1, 3 si 5 si unul pentru Senat, in Colegiul 1. Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit distributia mandatelor in circumscriptia judeteana, in urma centralizarii la nivel national. In urma acestei distribuiri, PD-L a obtinut trei mandate (doua de deputat si unul de senator), iar PNL un mandat. Biroul Electoral Judetean (BEJ) a ordonat descrescator candidatii, in functie de numarul de voturi valabil exprimate obtinute si de coeficientul electoral al circumscriptiei, calculat ca raport intre numarul de voturi valabil exprimate obtinute si numarul de colegii uninominale din judet. Pentru Camera Deputatilor, coeficientul electoral judetean este de 22.176 si pentru Senat 69.926. In functie de aceasta ierarhie, tinindu-se cont de numarul de mandate repartizate, s-au stabilit candidatii care au obtinut in final un loc in Parlament. (M. BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 35

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 8 ore, 9 minute, 51 secunde
Multa bafta alesilor si putere de munca, in sfarsit au ales oamenii ce au vrut, sa moara dusmanii de ciuda si din ceea ce vad in ziarul concurent se pare ca isi cam baga unghia in gat. Apropo deoarece citeste integral
, acum 739393 zile, 8 ore, 9 minute, 51 secunde
De ce sa mergi la vot daca perdantii sunt desemnati castigatori ?. Este cel mai caraghios mod de fraudare a alegerilor, adica votantii doresc ceva , iar rezultatul este viciat. Rusine , rusine, citeste integral
, acum 739393 zile, 8 ore, 9 minute, 51 secunde
In sfarsit PSD pierde clar in fata celor de la PDL, e clar atat timp cat coalitia psd-pc nu au mai multi parlamentari au pierdut in fata partidului fara alianta pd-l, lumea a observat ca cei de la psd citeste integral
, acum 739393 zile, 8 ore, 9 minute, 51 secunde
Prost sa fii si sa te numesti TRASCULESCU. Altfel nu poti sa intelegi cum un "luzer" a toate merge in Parlament. A pierdut la Primarie, a pierdut in Consiliul Local fotoliul de viceprimar, a pierdut citeste integral
, acum 739393 zile, 8 ore, 9 minute, 51 secunde
Avem o lege foarte proasta, dar care a fost sustinuta de toate partidele. Mi se pare o prostie din partea politicienilor si a ziaristilor care o contesta acum. Mi-aduc aminte cum toti, PSD, PNL, PD-L citeste integral
, acum 739393 zile, 8 ore, 9 minute, 51 secunde
Baesu se plange de legea electorala dar chiar el insusi a sustinut-o din pozitia de deputat PSD. Ideea uninominalului este ca majoritatea dintr-un colegiu isi desemneaza reprezentantul.Ori insasi citeste integral
, acum 739393 zile, 8 ore, 9 minute, 51 secunde
Daca era atat de reprezentativ Trasculescu ar fi iesit deputat din prima nu din redistribuiri. Faptul ca oamenii au votat candidatul PSD pe care, spui tu, nu-l cunosteau, in loc sa puna stampila pe citeste integral
, acum 739393 zile, 8 ore, 9 minute, 51 secunde
PDL a infrant clar coalitia PSD-PC in ceea ce priveste situatia judetelor. PDL a obtinut cele mai multe mandate in 15 judete iar PSD-PC doar in 13. In Moldova doar Vrancea a mai ramas complet rosie. citeste integral
, acum 739393 zile, 8 ore, 9 minute, 51 secunde
Este o palma grea data Baronului care savura inca de duminica seara marea victorie.A uitat ca la locale deja a fost primul clopotel ptr.PSD dar la cultura generala pe care o are nu a distins acest citeste integral
, acum 739393 zile, 8 ore, 9 minute, 51 secunde
dl baesu, atunci cand sa votat legea, e oarte posibil s anu o fi votyat. Nu cred ca ati fost acolo. CE SA MAI ZICEM!! PAREREA MEA ESTE CA MAI BINE SA NU MAI VOTAM, CA TOT CEI DIN COADA AJUNG LA citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.