Politică

Votul s-a nascut la sat!

Doina Ganea
1 dec 2008 811 vizualizări
Toate ulitele au dus ieri la sectiile de votare u taranii au votat in continuare politic u oamenii nu prea stiau numele candidatilor, dar puneau stampila pe semnul electoral cel mai cunoscut Satenii au mers ieri sa voteze pentru parlamentari.

Veselie mare, agitatie, disputa, implicare, aglomeratie, sint cuvinte care au caracterizat satul in aceste zile. Bannere, afise mari sau mici au impinzit satele din sudul judetului. Dupa cum s-a facut o estimare zilele trecute de catre nu stiu ce institut, prezenta la vot a fost de circa 43%. Bineinteles, o medie. Ca stie toata lumea ca la sate persoanele cu drept de vot care se si duc sa voteze sint in numar mult mai mare decit in orase. Asa ca marea batalie s-a dat la sate. Si sint multe partide politice care s-au prins cum sta treaba si si-au calculat cu grija sansele de cistig. Drept pentru care am intilnit multe persoane cu o oarecare notorietate drept candidati in colegii din mediul rural. Din cei care s-au prezentat la vot, multi sint pensionari. Apoi ca pondere urmeaza asistatii sociali. Pe undeva pe la coada clasamentului se regasesc si tinerii. Asa ca majoritatea candidatilor si-au indreptat atentia catre cei care "maninca" o pensie sau vreun ajutor social. Cresterea pensiilor si a ajutoarelor sociale, gratuitati, locuinte sociale, mai multe medicamente gratuite, tratamente, numai astfel de chestii s-au putut auzi in aceasta campanie cind au deschis ei gura si evident ca au prins la votanti batrini din mediul rural.

Dimineata cetoasa de noiembrie a adunat oamenii la Piata din Maicanesti. Daca femeile se tirguiau pentru un kilogram de cartofi sau varza, barbatii beau bere, mincau mici si faceau politica la mai putin de 500 m de sectia de votare. Candidatii la parlamentare trecusera cu putin timp inainte de votare, incercind sa isi asigure cit mai multe voturi. Unii dintre ei incarcati cu pliante, pixuri si tot felul de plase cu produse alimentare au impartit celor ce erau prin sat. Altii au venit personal sa vorbeasca cu fiecare familie, anuntind ca vor face ceva special pentru ei si ca vor trai mult mai bine. Totul s-a desfasurat in ritmul acesta: cadouri, promisiuni, vorbe. Unii dintre batrinii satului s-au dus la ora 6:30 la votare, pentru ca au vrut sa fie printre primii, frumos imbracati, barbieriti"¦ Altii au fost sinceri. "Nu ma duc eu sa votez toti prostii". Daca s-au mai incurcat urnele si voturile, pentru ca unii viceprimari sau oameni ai primarului mai stau si ei prin sectiile de votare, asta e altceva, se intimpla destul de des la tara. Un satean din Nanesti chiar a intrat cu inca o persoana in cabina, dar lasa, ca nu stie nimeni, ca doar este la tara. Tot la tara am vazut combinatii ciudate, scoli, pentru ca majoritatea sectiilor de votare au fost organizate in unitatile de invatamint, cu termopane si fara sobe in care membrii sectiilor de votare dirdiiau de frig pe linga niste calorifere electrice.


"Eu pe candidatul dumneavoastra l-am votat"
Cei de la tara, care vor sa traiasca in pace si voie buna cu primarul, pe oricine ar fi ales, au zis: "Eu pe candidatul dumneavoastra l-am votat". Oamenii nu stiau numele candidatilor, dar cunosteau semnele electorale ale partidelor. "Maica, eu nu prea stiu, ca nu prea ma pricep la asta, dar am venit la vot ca asa trebuia"¦ Ei, am pus si eu acolo stampila pe trandahiri, ca nu prea vad bine. Cine-o hi sa hie, maica!", ne-a spus tanti Florica de la Calienii Noi. In buza unei sectii de votare, afisele candidatilor din respectivul colegiu se lafaiau pe un panou, la Vulturu una din sectii a fost deschisa intr-o discoteca, iar pe sediul Politiei Pietei din Maicanesti afisele electorale a doi candidati ne indemnau sa mergem la vot, indicindu-ne chiar si sectiile. In sectia 195 de la Tataru, comuna Maicanesti, unul dintre membrii Biroului Sectiei de Votare era nimeni altul decit viceprimarul Constantin Mocanu de la PSD. "Nu se incalca legea decit daca viceprimarul este ruda cu vreunul din candidati", au fost de parere reprezentantii Asociatiei Pro Democratia. Femeile de la tara au fost cele mai constiincioase, desi barbatii fac politica satului. Ele au venit primele la vot, inainte de a merge la biserica, si pentru fiecare vot introdus in urna spuneau "Doamne, ajuta!". Cui? (Doina GANEA)






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.