Politică

De ce votam duminica, unde si mai ales cum

Ziarul de Vrancea
29 nov 2008 1445 vizualizări
Destinul nostru este in mina fiecaruia dintre noi numai odata la patru ani, cind putem schimba ceva, prin aplicarea stampilei pe buletinul de vot u aplicati corect stampila in patrulaterul candidatilor preferati pentru a nu anula votul u noutatea acestor alegeri este faptul ca toti candidatii vor fi alesi pe sistemul uninominal, dintr-un singur tur de scrutin u pentru ca se prefigureaza un absenteism la urne, societatea civila face apel la cetateni sa se prezinte la vot u vrincenii pot sesiza redactiei noastre cazuri de fraude la urne

320.037 de vrinceni cu drept de vot sint asteptati duminica la urne pentru a-si alege, prin sistem uninominal, parlamentarii. în cursa pentru un loc in Parlament s-au inscris 49 de candidati din care 39 doresc sa obtina un mandat de deputat, iar 10, un mandat de senator. Potrivit legii, parlamentarii "se aleg in colegii uninominale, prin scrutin uninominal, potrivit principiului reprezentarii proportionale". Pentru alegerile parlamentare au fost constituite 6 Colegii pentru Camera Deputatilor si 2 Colegii pentru Senat. Judetul nostru (Circumscriptia electorala nr. 41), va fi reprezentat in Parlament de 2 senatori si 6 deputati, stabiliti in functie de numarul de locuitori si de norma de reprezentare. Un deputat va reprezenta 70.000 de locuitori, iar un senator, 160.000 de locuitori. Potrivit acestei norme, romanii cu drept de vot vor trimite in Parlament pentru mandatul 2008 - 2012 un numar de 315 deputati si 137 de senatori. La alegerile din 30 noiembrie sint asteptati la urne si 3.237 de tineri care au implinit 18 ani pina la data scrutinului. Astfel, pentru prima oara in viata, vor putea pune stampila "votat" pe buletinul electoral 1.447 de baieti si 1.790 de fete, toti nascuti intre 1 ianuarie 1990 si 1 decembrie 1990. Cit de interesati sint adolescentii de viata politica si de alegerea reprezentantilor in Parlament, ramine de vazut duminica.


Cine voteaza?


-orice cetatean roman care a implinit 18 ani, inclusiv daca implineste aceasta virsta in ziua de 30 noiembrie.


Cine nu are dreptul sa voteze:

- nu au dreptul de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate la inchisoare prin hotarire definitiva, daca li s-a interzis acest drept.


Unde se voteaza:


-fiecare cetatean isi exercita dreptul de vot intr-un singur colegiu uninominal in sectia de votare la care este arondata locuinta in care isi are domiciliul stabil (adresa din cartea de identitate sau buletinul de identitate).

-pentru a afla care/unde este sectia de votare, unde sinteti trecuti pe lista de alegatori si unde veti vota, puteti cere informatii de la primaria locala.


Cine nu poate vota?


Nu poate vota orice cetatean roman care in ziua de 30 noiembrie este plecat intre orele 7.00 si 21.00 din localitatea in care are domiciliul stabil. Orice cetatean roman care in ziua de 30 noiembrie se afla intr-o localitate unde sta in baza unei vize de flotant sau are o resedinta (locuinta secundara), chiar daca are colantul cu respectiva adresa trecuta pe actul de identitate. Studentul/elevul care sta in camin sau in gazda in alta localitate decit cea de domiciliu. Orice cetatean roman cu domiciliul in tara aflat temporar in afara granitelor - in interes de serviciu, in concediu sau cu contract temporar de munca. Bolnavii internati in spitale aflate in alta localitate decit cea de domiciliu sau cei internati in spitale aflate pe raza unui alt colegiu decit cel in care se afla domiciliul stabil.


Cum se voteaza?


Fiecare alegator are dreptul la un singur vot pentru candidatul preferat de la Camera Deputatilor si la un singur vot pentru candidatul preferat de la Senat (fiecare alegator va primi deci doua buletine de vot); buletinele de vot contin numele candidatilor si sigla partidului politic din care fac parte. Numele fiecarui candidat este incadrat intr-un patratel pe buletinul de vot. în general, la alegerile din 30 noiembrie, pe buletinele de vot nu vor fi mai mult de 8 sau 9 candidati. Pentru ca votul sa fie corect, stampila se va pune pe mijlocul patratelului care contine numele candidatului preferat. Orice stampilare dubla sau care acopera parti din patratelele a doi candidati conduce la anularea votului). Fiecare alegator isi exprima votul personal. Exercitarea votului in numele altui alegator este interzisa.

Votul exercitat in cadrul alegerilor este secret. La aceste alegeri exista posibilitatea "votului alb", adica a votului care poate fi introdus de catre alegator, in urna, nestampilat, in semn de protest fata de clasa politica.


Interdictii pentru alegator


Sint intezise si pedepsite urmatoarele fapte:


-distrugerea, deteriorarea, murdarirea, acoperirea prin scriere sau in orice mod a listelor electorale, a platformelor-program afisate sau a oricaror alte afise ori anunturi de propaganda electorala tiparite constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 2.500 de lei

-promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum si primirea acestora de catre alegator, in acelasi scop, constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani

-a vota fara a avea drept de vot ori a vota de doua sau mai multe ori in ziua alegerilor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Se pedepseste si tentativa.

-utilizarea unui buletin de vot fals, introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decit cele la care are dreptul un alegator constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 7 ani. Se pedepseste si tentativa.

-atacul prin orice mijloace asupra localului sectiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 7 ani. Se pedepseste si tentativa.


Cum se distribuie mandatele


Vrincenii vor vota, miine, in premiera, pe baza sistemului electoral "uninominal proportional", dupa cum este el definit in lege. Un sistem care, desi este menit sa responsabilizeze clasa politica, pentru electorat are inca foarte multe necunoscute. Probabil cea mai mare problema o ridica modul in care vor fi impartite mandatele de parlamentar intre candidatii care nu au reusit sa obtina majoritatea voturilor dintr-un colegiu. Este posibil ca un candidat care s-a clasat pe locul intii intr-un colegiu sa nu prinda loc in Parlament, in timp ce un alt candidat din acelasi colegiu, situat pe locul doi sau chiar trei, sa intre in Senat sau Camera. în prima faza se vor contabiliza la Biroul Electoral Central (BEC) voturile obtinute de toti competitorii electorali si se calculeaza care sint formatiunile politice care au trecut pragul de 5%. în cazul aliantelor, pragul este de 8%. Se verifica daca exista vreun candidat independent care sa fi cistigat un colegiu cu majoritate de 50% plus unu, pentru a obtine direct mandatul. Apoi BEC verifica daca in cazul partidelor care nu au trecut pragul electoral exista totusi sase candidati la Camera si trei la Senat care sa fi obtinut locul 1 in colegii. în caz ca se inregistreaza o astfel de situatie, atunci se considera ca respectivul partid a trecut asa-zisul prag alternativ, iar cei 9 cistigatori de colegii vor deveni automat deputati si senatori, respectivul partid urmind sa fie reprezentat in Legislativ doar prin acesti 6 deputati si 3 senatori. Oficiile electorale din fiecare colegiu uninominal verifica daca exista candidati din cadrul partidelor care au obtinut sufragiile a 50% plus unu dintre alegatorii care au votat intr-un colegiu. Candidatii aflati in aceasta situatie devin automat parlamentari. Presedintele APD, Cristian Pirvulescu, a apreciat ca vor exista la nivelul intregii tari in jur de 50 de astfel de cazuri, respectiv 12 - 15 candidati la Senat si 25 - 30 pentru deputati. Vom reveni in urmatoarele zile pe larg cu informatii despre repartizarea proportional uninominala a mandatelor.


(Doina GANEA)


Camera Deputatilor


Colegiul nr. 1

Focsani


Colegiul 2

Focsani Sud, Gugesti, Slobozia Ciorasti, Popesti, Milcovul, Gologanu, Ciorasti, Nanesti, Tataranu, Maicanesti


Colegiul 3

Dumitresti, Balesti, Sihlea, Slobozia Bradului, Dumbraveni, Bordesti, Jitia, Chiojdeni, Vintileasca, Gura Calitei, Obrejita, Timboiesti, Andreiasu, Mera, Reghiu, Brosteni, Urechesti, Jaristea, Poiana Cristei


Colegiul 4

Odobesti, Virtescoiu, Cimpineanca, Golesti, Cotesti, Cirligele, Bolotesti, Vidra, Valea Sarii, Birsesti, Vrincioaia, Naruja, Paulesti, Paltin, Nereju, Nistoresti, Tulnici, Negrilesti, Vizantea Livezi, Spulber


Colegiul 5

Focsani 3 Obor, Marasesti, Pufesti, Movilita, Tifesti, Garoafa, Vinatori, Suraia, Vulturu, Rastoaca, Biliesti


Colegiul 6

Adjud, Homocea, Ploscuteni, Corbita, Tanasoaia, Boghesti, Paunesti, Ruginesti, Fitionesti, Straoane, Panciu, Racoasa, Cimpuri, Soveja (12 comune)


Senat

Colegiul 1 "" cuprinde Colegiile 1,2 si 3

Focsani, Gugesti, Slobozia Ciorasti, Ciorasti, Nanesti, Popesti, Tataranu, Maicanesti, Cotesti, Cirligele, Milcovul Gologanu, Dumitresti, Balesti, Sihlea, Slobozia Bradului, Dumbraveni, Bordesti, Jitia, Chiojdeni, Vintileasca, Gura Calitei, Obrejita, Timboiesti, Andreiasu, Mera, Reghiu, Brosteni, Urechesti, Jaristea, Poiana Cristei


Colegiul 2 - cuprinde Colegiile: 4, 5 si 6

Odobesti, Virtescoiu, Cimpineanca, Golesti, Bolotesti, Vidra, Valea Sarii, Birsesti, Vrincioaia, Naruja, Paulesti, Paltin, Nereju, Nistoresti, Tulnici, Negrilesti, Vizantea Livezi, Spulber, Marasesti, Pufesti, Movilita, Tifesti, Garoafa, Vinatori, Suraia, Vulturu, Rastoaca, Biliesti, Adjud, Homocea, Ploscuteni, Corbita, Tanasoaia, Boghesti, Paunesti, Ruginesti, Fitionesti, Straoane, Panciu, Racoasa, Cimpuri, Soveja.


Alegerile din Vrancea in cifre

-numar de alegatori inscrisi pe listele electorale: 320.037

-numar de mandate deputati: 6

-numar de mandate senatori: 2

-colegii uninominale Camera: 6

-colegii uninominale Senat: 2

-numar total candidati: 49

-candidati Camera: 39

-candidati Senat: 10

Competitori electorali: PNL - 6 candidati Camera ^ 2 candidati Senat; PSD^PC - 6 ^ 2; PD-L - 6 ^2; UDMR - 6 ^ 2; PRM - 5; PNG-CD - 6 ^ 2; PVE "" 2; PPPS "" 1.


Se da strigarea dupa alegatori


Institutul de Politici Publice incearca aducerea romanilor in sectiile de votare


"Primiti-ma inapoi, sint eu, fiul risipitor al campaniei electorale", par sa strige cei care au fost angrenati in euforia alegerilor. In ultimele zile au aparut tot felul de intentii bune cu privire la prezenta la vot, atit de la politicieni cit si din partea societatii civile. Institutul pentru Politici Publice (IPP) face un apel public catre toti romanii sa participe la vot in alegerile pentru desemnarea membrilor Parlamentului Romaniei ce vor avea loc la 30 noiembrie a.c., in pofida imperfectiunilor actualului sistem electoral si a calitatii extrem de slabe a campaniei electorale aflate aproape de final. "Apelul nostru vine ca urmare a previzionatei intentii in scadere de participare la vot in comparatie cu scrutinele anterioare", arata analistii IPP. Votul alb, cel care ii mai poate da romanului posibilitatea sa arate ca e nemultumit, a devenit riscant. "Consideram ca varianta votului alb prevazuta de actuala lege pentru alegerea membrilor Parlamentului nu este o solutie sigura in Romania, votul in alb avind un potential major de risc in fraudarea rezultatelor", atrage atentia IPP. Uninominalul este invaluit intr-o nebuloasa pentru cei mai multi, deoarece putini stiu care va fi rolul cistigatorilor in urmatorii 4 ani. Institutul pentru Politici Publice sustine ca de aceasta data, votul isi pierde in parte calitatea de universalitate pentru ca romanii care nu se gasesc in localitatea de domiciliu, din motive obiective (studenti, militari, persoane care calatoresc in afara tarii etc.), nu pot vota, ca si cei plecati in vacanta, alegerile avind loc taman de Ziua Nationala, cind cei mai multi au parte de un week-end prelungit. Astfel ca, politicienii si asa disperati dupa electorat vor pierde optiunile politice ale celor care nu sint acasa. "Mesajele din campania electorala - un bilci cu batai, manele, rugaciuni pentru candidati si promisiuni care nu au nici o legatura cu mandatul de parlamentar. Fara a avea o unitate in mesaj la nivelul conducerii centrale a partidului, candidatii partidelor si-au facut campanie dupa cum au crezut de cuviinta, transformind competitia intr-un adevarat circ plin de neprofesionalism. Conducerea partidelor a permis acest lucru, preferind sa minta electoratul cu promisiuni imposibil de pus in practica, in mod legal, de catre parlamentari, decit sa isi asume politic un program electoral concret si coerent. Simpatizantii partidelor s-au batut, dezgustind si mai mult electoratul", mai arata analistii de la IPP. Se pare ca viitorul Romaniei nu sta nici macar in optiunile alegatorilor pentru ca modalitatea de calculare a ridicat deja semne de intrebare. Un candidat care va obtine cel mai mare numar de voturi ar putea fi totusi devansat de un altul de pe locul 2 sau 3, dintr-un partid cu un scor judetean sau national mai bun, lucru care ii dezamageste pe romanii care se asteptau la un sistem care sa promoveze intr-adevar o selectie uninominala autentica. In plus, nimeni pare sa nu fi avut interesul de a informa alegatorii. "Lipsa unei informari corecte a electoratului cu privire la efectele actualului sistem electoral asupra procedurii de selectie a candidatilor-invingatori a contribuit masiv la erodarea increderii "" si asa fragile - intr-o solutie care pare acum sortita esecului. Cu toate aceste probleme, adresam un apel catre toti romanii sa isi exercite dreptul la vot, aratind clasei politice ca, desi ii vede slabiciunile, sint decisi sa nu lase viitorul Romaniei in miinile politicienilor si agendei lor personale", mai arata IPP. Cu toate aceste lipsuri ale clasei politice actuale, fiecare dintre noi avem datoria morala sa ne sacrificam putin din timpul liber de duminica, 30 noiembrie, si sa pasim in sectiile de votare unde putem sa dovedim ca ne pasa de viitorul acestei tari, in care stau laolalta si buni si rai. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 3 ore, 40 minute, 22 secunde
Ce sa fac?,m-am nascut si am fost educata asa,cu dragoste de tara,de neam,nu pot sta deoparte chiar daca ,pe cuvint va spun, ca nu mai am incredere in nimeni!VOTEZ,sint ca intru-un balansoar cind cu citeste integral
, acum 739393 zile, 3 ore, 40 minute, 22 secunde
E adevarat ca cei ce au fost senatori si deputati ne-au dezamzgit profund. Deacea voi vota unul care este la prima candidatura si sa fie si tanar. Daca in patru ani ma va convinge ca isi face datoria citeste integral
, acum 739393 zile, 3 ore, 40 minute, 22 secunde
Eu as vota dar nu stiu la ce sectie sa ma prezint intrucat pe anuntul de la intrarea in blocul meu a fost lipit un anunt electoral, nu dau nume, persoana importanta. Deci, e normal? Sunt curios daca citeste integral
, acum 739393 zile, 3 ore, 40 minute, 23 secunde
haideti sa votam tinerii si sa ne dam o sansa prin acestia. eu domiciliez in sud si deja am o optiune. am gasit de la un partid un tanar, pe care l-am putut urmari si pe o televiziune locala si am citeste integral
, acum 739393 zile, 3 ore, 40 minute, 23 secunde
La ce bun sa mai votezi , cind stii bine ca va vi aceeasi mafie. Ca va fi mai bine pt. mine sau pt. cei din tara asta? sigur nu. Sint curios daca si de data aceasta,tov. presedinte al consiluilui citeste integral
, acum 739393 zile, 3 ore, 40 minute, 23 secunde
http://rogozanu.blog.cotidianul.ro/2008/11/28/proful-meu-de-mate-se-bate-cu-mitrea-in-intunecatul-tinut-al-lui-oprisan/
, acum 739393 zile, 3 ore, 40 minute, 23 secunde
alegerile au trecut,si perdantii rad fortat,ex pinochio geoana.psd ca sa castige trebuia sa obtina 45 %sa faca 50 si, cu voturile udmr!nu au facut!marii castigatori sunt liberalii cu 20 de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.