Politică

Alegerile de duminica, sub semnul indoielii

Doina Ganea
28 nov 2008 605 vizualizări
APD Focsani va observa alegerile de duminica numai cu echipele mobile u liderii APD cred ca prin deciziile BEC s-au creat premizele unor nereguli care pot influenta rezultatul votului din 30 noiembrie

Asociatia ProDemocratia va observa alegerile de duminica doar cu 30 de observatori organizati in echipe mobile. APD a renuntat astfel la observatorii stabili din sectiile de votare, in semn de protest fata de decizia Biroului Electoral Central prin care se ingradeste in mod flagrant activitatea observatorilor si jurnalistilor in sectii. Florin Rosu, vicepresedintele asociatiei, a declarat ieri ca hotarirea BEC cu nr. 47 limiteaza observarea alegerilor. "Hotarirea este una abuziva, la umbra unei justificari rationale, dar false. Cind vrei sa faci un lucru rau aduci in fata un motiv bun. Hotarirea 47 da mina libera presedintilor de sectii de votare sa indice locul jurnalistilor si observatorilor. Ca si cum acestia ar fi incurcat procesul alegerilor. Dupa care BEC revine cu o alta decizie in care spune ca presedintii trebuie sa indice un loc in sectia de votare, observatorilor, in asa fel incit sa existe o maxima vizibilitate. Ce inseamna aceasta maxima vizibilitate ramine la latitudinea presedintelui. Ce scintei ieseau intre observatorii APD si presedintii sectiilor de votare cit nu exista aceasta prevedere, dar acum cind au mina libera"¦", ne-a precizat vicepresedintele APD, Florin Rosu. La rindul sau, presedintele Clubului Focsani al APD, Gabriela Obodariu, a subliniat faptul ca decizia de a renunta la observatorii permanenti din sectii s-a luat si ca urmare a experientelor din anii trecuti, cind unii presedinti de sectii au abuzat de prerogativele lor. Tot ea a mentionat ca scrutinul de duminica ridica foarte multe semne de intrebare cu privire la corectitudinea desfasurarii lui. "Transparenta elimina suspiciunile de fraudare. Noi avem ingrijorari alimentate atit de neregulile pe care le observam de 18 ani cit si de aceasta lipsa de transparenta, ceea ce ne duce cu gindul la faptul ca se vrea ascunderea unor nereguli. Acum cu atit mai mult ne pare rau pentru ca APD tocmai reusise sa promoveze un proiect de lege privind votul uninominal care aduce cetateanul mai aproape de politician", a subliniat Obodariu. In pofida acestor dezamagiri, membrii APD sint convinsi de faptul ca daca nu vor fi depistate toate neregulile, macar ele vor fi mai putine stiindu-se ca observatorii sint peste tot in echipe mobile. In plus, alegatorii sint indemnati sa dea o mina de ajutor in observarea alegerilor si sa apeleze numarul de telefon gratuit 0800.070.100, la care se poate sesiza orice incalcare a legii si orice abuz. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.