Politică

Politicienii candidati s-au transformat in bloggeri

Mihaela Beșleagă
27 nov 2008 1519 vizualizări
Pentru a-si spori sansele de a obtine un scor bun la alegeri, multi dintre candidati au patruns si in mediul virtual.Tinta pare a fi electoratul tinar care navigheaza pe bloguri, dar si persoanele care utilizeaza in mod frecvent internetul. Cei mai harnici in a se promova pe net sint candidatii PD-L, sase dintre acestia detinind un site de campanie. Alti patru candidati PSD si doi PNL ne zimbesc si din afisele din mediul virtual, pentru citeva voturi in plus

Candidatii la alegerile care vor avea loc duminica arata ca sint la pas cu tehnologia. Staff-urile de campanie au speculat potentialul mediului virtual, in care si-au facut aparitia site-urile personale ale candidatilor, pe linga mediile traditionale de expunere a mesajelor electorale, precum aparitiile in presa sau mult disputatul afisaj electoral. Este pentru prima data in istoria alegerilor cind un numar mare de candidati se prezinta intr-un spatiu generos si usor de accesat: internetul. Ne-am oprit asupra celor trei importanti competitori electorali si am descoperit 12 site-uri si/sau bloguri ale candidatilor. Cei mai prolifici la acest capitol sint democrat-liberalii, sase din cei opt candidati detinind si o pagina personala pe net. Este vorba despre candidatii pentru Senat si Camera Deputatilor Sorina Placinta, Maria Pircalabescu, Razvan Mustea, Alin Trasculescu, Sorin Hornea si Danut Popoiu. Mai mult, Mustea jr. a mai facut un pas, intrind in comunitatea "hi5-erilor". Restul candidatilor se pare ca nu au pus la fel de mult pret pe expunerea pe Internet. Doar doi aspiranti la o functie in Parlament din partea PNL si-au pus la punct un site si un blog, respectiv Tudorel Trofin si Eugen Teodorovici, cei mai tineri dintre ei. De la PSD, deputatul George Baesu, senatorul Angel Tilvar, Miron Mitrea si aspirantul la deputatie Catalin Vrabie au si profiluri de bloggeri.


Blogosfera portocalie


Mizind, se pare, pe atragerea unui electorat tinar si activ, mai multi candidati PD-L si-au construit si o identitate virtuala. Astfel, Sorina Placinta, candidata la Senat in Colegiul 1 si Maria Pircalabescu, la Colegiul 2 pentru Camera Deputatilor, au fiecare cite un site, aproape trase la indigo: www.sorinaplacinta.eu si www.MariaParcalabescu.ro. Daca la design sint identice, cele doua pagini de internet se diferentiaza prin continut. Printre sectiuni amintim "Omul de afaceri" si "Omul politic", in cadrul celei din urma, candidata pentru deputati raspunzind la citeva intrebari, printre care si "De m-am hotarat acum?" (sic). Cele doua site-uri gazduiesc si cite un blog, in care atit Placinta, cit si Pircalabescu au mici insemnari din actiunile de campanie, la care nu lipsesc comentariile laudative.

Site-ul lui Razvan Mustea http://www.razvanmustea.ro/, candidat la Camera Deputatilor in Colegiul 1, parca nu este atit de portocaliu, vizual, precum celelalte, e complex, continind si informatii depre viata personala, dar si despre aspiratiile sale politice. La sectiunea Razvan TV, vizitatorii on-line pot urmari si maneaua de campanie "Ei cu ei, noi cu voi". Site-ul gazduieste si un blog scris la persoana a treia. Un fapt inedit este acela ca Mustea jr. face parte si din comunitatea tinerilor cu cont pe site-ul de socializare hi5. Candidatul are deja in lista 900 de prieteni, dar si comentarii la pozele de familie afisate pe pagina, unele laudative, altele, dimpotriva. Un alt site de campanie "portocaliu" este si http://www.trasculescu.ro/, in care candidatul PD-L in Colegiul 5 pentru deputati se prezinta electoratului cu conexiune la internet. De pe site nu lipsesc comunicatele de presa, proiectele politice, biografia, imagini din campanie, "Afla unde votezi", dar si o sectiune noua, Trasculescu TV, cu materiale filmate in periplurile electorale. Si Sorin Hornea, candidat in Colegiul 6 Panciu, are site de campanie, la adresa www.sorinhornea.ro, cu cv complet, dar si detalii despre platforma electorala si familie. Danut Popoiu, candidat in Colegiul 1 Senat a ales sa comunice cu electoratul sau prin intermediul insemnarilor din blogul sau, http://www.dan-popoiu.blogspot.com/. Grupate pe categorii, precum "dialog", "educatie" si "politice", textele sint reunite sub forma unui jurnal cu idei si ginduri despre educatie si modul in care politica interfereaza in acest domeniu, despre manipulare, sau periplurile electorale prin judet.


Bloguri de politicieni cu 0 comentarii


Si gruparea social-democrata vrinceana este prezenta pe internet, luind exemplul mai experimentatilor bloggeri Adrian Nastase si Ion Iliescu. George Baesu, candidat in Colegiul 1 pentru Camera Deputatilor, are site si blog rosu in totalitate, care poate fi accesat la adresa http://www.gbaesufocsani.eu. Fraza care ne-a atras atentia, la o prima privire: "Ce ma deranjeaza insa la culme este cine ne critica acum. Cei datorita carora, de prin 1998 incoace, nu a mai ramas nimic la stat". In rest, estetic, dar si in ceea ce priveste continutul, site-ul este bine realizat. Nu lipsesc prezentarea candidatului, programul politic, jurnalul de campanie, album foto si blogul. Punctul de atractie al site-ului este galeria foto, care cuprinde fotografii de pe vremea cind actualul deputat era ziarist, impreuna cu familia, la tribuna Parlamentului, sau dind mina cu Mihaela Radulescu. Si Miron Mitrea are blog, http://blog.mmitrea.ro, care se rezuma la doua postari, datind din luna septembrie, una despre demisia din Parlament si un raspuns adresat lui Theodor Stolojan. Un alt candidat PSD cu blog este Catalin Vrabie, http://www.catalinvrabie.blogspot.com. Se pare ca alegatorii din Colegiul 5, in care candideaza, fie nu au aflat de site-ul candidatului, fie nu prea gusta postarile, intrucit articolele au 3 comentarii, iar site-ul doar 200 de vizualizari. Si senatorul Angel Tilvar si-a pus la punct un site de campanie ce poate fi accesat la adresa www. angeltilvar.ro, iar pe prima pagina s-a infatisat alaturi de Marian Oprisan in timp ce ajuta o batrina sa treaca strada.

Alte site-uri de campanie, mai putine la numar, ce-i drept, se gasesc si in curtea virtuala a PNL.

Tudorel Trofin, care se bate in Colegiul 2 Focsani pentru "galbeni", poate fi contactat si pe site-ul personal, http://trofintudorel.ro. Construit pe o platforma moderna, interactiva, site-ul intimpina eventualii alegatori cu sectiuni precum biografie, video, fotografii, despre mine si contact. Din blogosfera nu lipseste nici Eugen Orlando Teodorovici, la adresa http://eugenteodorovici.blogspot.com. Candidatul liberal pentru Senat in Colegiul 1 si-a postat in jurnalul on-line imagini din intilnirile electorale cu vrincenii, dar si-a completat si profilul. Teodorovici are in lista de "bloguri prietene" pe acelea ale primarului bucurestean Andrei Chiliman, al Renatei Weber, al lui Tudorel Trofin, dar si al sefului de partid, Calin Popescu Tariceanu. Cit de interactive, actualizate si interesante sint oferte pe internet ale candidatilor, va lasam sa descoperiti dvs., dintr-un click. (Mihaela BESLEAGA)


Puteti accesa site-urile candidatilor la urmatoarele adrese web:

PD-L

www.sorinaplacinta.eu

www.MariaParcalabescu.ro

www.razvanmustea.ro

www.trasculescu.ro

www.sorinhornea.ro

www.dan-popoiu.blogspot.com


PSD

www.gbaesufocsani.eu

blog.mmitrea.ro

www.catalinvrabie.blogspot.com

www. angeltilvar.ro


PNL

http://trofintudorel.ro

http://eugenteodorovici.blogspot.com




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.