Politică

Zece candidati, trecuti pe listele dalmatienilor politici

Daniel Garleanu
19 nov 2008 2275 vizualizări
Trecutul nu le face cinste tuturor candidatilor inscrisi in cursa alegerilor parlamentare u ieri a fost facuta publica o noua lista cu candidati dalmatieni , care au probleme legate de imaginea publica si care ar putea avea nevoie de imunitate in scopuri ascunse u pe lista rusinii s-au inghesuit nume din cele trei formatiuni principale, acuzati intre altele de agresiuni impotriva presei, cum ar fi George Baesu (PSD) si Nicolae Latcan (PNL), dar si de afaceri cu banul public, cum este candidatul PD-L Razvan Mustea, al carui tata a fost beneficiarul unor contracte profitabile cu Armata u Ziarul de Vrancea face publica lista pentru ca vrincenii sa voteze in cunostinta de cauza pe 30 noiembrie

In cadrul unui ghid destinat alegatorului uninominal, ieri a fost facuta publica o noua lista in care candidatii de la alegerile parlamentare sint cintariti dupa trecutul pe care il au si dupa integritatea morala de care au dat dovada pina acum in politica, in afaceri si in general in aspecte ce tin de activitatea lor publica. Asociatia Pro Democratia, alaturi de Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie si Agentia de Monitorizare a Presei au realizat o lista a candidatilor la Camera Deputatilor cu un trecut mai putin laudabil. Criteriile au vizat in principal migratia politica, colaborarea cu fosta Securitate, conflictul de interese si averea nejustificata, dar sint abordate si alte aspecte. Printre campionii vrinceni ai listelor negre realizate de societatea civila se afla George Baesu, Cristian Dumitrescu,Nini Sapunaru, Angel Tilvar, Razvan Mustea dar si Nicolae Latcan. Daca deputatul PSD Geoge Baesu s-a folosit de cumatrul Marian Oprisan ca sa urce rapid treptele politice, altii mai dezorientati politic, precum Laurentiu Dumitrache si Angel Tilvar au schimbat partidele ca pe sosete in cariera lor. Alti candidati s-au folosit de banii babacilor pentru a "arde" etapele ascensiunii politice, cum este cazul juniorilor democrat-liberali Razvan Mustea sau Mugurel Malureanu. Si liberalii au reprezentanti pe liste pentru ca si-au tras "partea leului" cit timp s-au aflat la guvernare. Jurnalistii agresati de fostul primar Nicolae Latcan nu au uitat, iar acuzatia de braconaj pusa pe umerii fostului prefect PSD Catalin Vrabie nu a trecut neobservata de monitorii societatii civile. Au fost prinsi in lista si cei care au averi sau bunuri pe care nu le pot justifica, asa cum e Alin Trasculescu, care a primit un apartament social de la ANL, sau Nini Sapunaru, despre care raportul spune ca ar fi protejat unele firme de tip duty free cind era secretar de stat si seful Directiei Generale a Vamilor.


"Nu e o judecata, ci invitatia la reflectie"


Initiatorii spun ca votul uninominal ofera o buna ocazie pentru abordarea etica a alegerilor. Caci acum nu se mai voteaza liste anonime de partid. "Cine sint acesti necunoscuti care se ascund in spatele siglei partidului?", se intreaba analistul politic Cristian Pirvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia in textul care explica acest demers al societatii civile. "Cind voturile se cumpara aproape in public, cum ne-au aratat alegerile locale, alegatorii cinstiti au de ce se teme. Spiritul pervertit al economiei manelizate s-a propagat asupra politicii, dar si asupra societatii. Si asta pentru ca prea muta vreme am acceptat situatia ca fiind data", spune Cristian Pirvulescu. Initiatorii nu si-au dorit sa execute politicienii candidati, insa admit ca unii au unele probleme. Cel putin conform metodologiei asumate. "Poate astfel se vor mai lamuri unele lucruri. Nu e o judecata, cu atit mai putin o executie, ci invitatia la reflectie. Informatiile provin toate din presa. Ele pun semne de intrebare. E inca o ocazie pentru candidati si partide de a explica si pentru alegatori de a vota in cunostinta de cauza", mai spune presedintele APD. Publicam astazi lista candidatilor care a fost data publicitatii ieri de catre organizatiile societatii civile, cu precizarea ca listele cu candidatii la Senat nu au fost inca finalizate. Ziarul de Vrancea a mai pus zilele trecute spre citire o lista despre candidatii la Parlament care au pornit in cursa alegerilor din postura de alesi. Lista continea sase dintre actualii parlamentari, de la PSD si PNL, pentru ca PD-L a renuntat la serviciilor deputatului Corneliu Momanu si ale senatorului Jan Vraciu. Candidatii au fost monitorizati cu privire la votul din parlament pe chestiuni ce tin de legi anticoruptie sau proiecte legate de statul de drept. Lista poate fi consultata aici: Lista Neagra si aici: Mitrea, Tilvar si Baesu - "recidivistii" listelor negre (Daniel GIRLEANU)


Candidati Camera Deputatilor "" Judetul Vrancea


1) Partidul Social Democrat - Partidul Conservator


George Baesu "" Colegiul 1 Focsani


A devenit membru PSD dupa ce presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, i-a botezat un copil; din pozitia de prefect "" detinuta in perioada guvernarii PSD - a incercat sa intimideze presa de opozitie din judet; in campania electorala 2004 a fost consemnata o amenintare adresata unor ziaristi: "Ce omor o sa va dau dupa campanie!". Aproximativ 8 hectare de teren din imediata vecinatate a Cringului Vinatori au fost cumparate in mare graba, in a doua parte a anului 2001, pe numele mamei lui Marian Oprisan. Multi dintre cei care si-au vindut terenurile au declarat ca "agent imobiliar" a fost insusi prefectul George Baesu. Tranzactiile au fost incheiate la acelasi notariat, oamenii fiind transportati pentru legalizarea documentelor chiar cu masina Prefecturii. Afacerea a fost investigata de Parchetul de pe linga Tribunalul Vrancea, care a dat NUP. Firma la care este actionar a obtinut, in ultimii ani, in urma unor licitatii controversate, contracte pentru dezvoltarea strategiilor tuturor oraselor din Vrancea conduse de primari PSD.



Angel Tilvar "" Colegiul 2 Focsani Sud


Senator in functie, a migrat de la FSN la PSD, trecind prin ApR si PD; vicepresedinte si purtator de cuvint al PSD Vrancea; este fiul unui fost ofiter de Securitate din Vrancea, fost sef al contrainformatiilor din Militie si Securitate.




Catalin Vrabie "" Colegiul 5 Marasesti


Fost prefect interimar (2004 - 2005), a fost acuzat, in presa, de braconaj, in 2006; a fost scos de sub urmarire penala dupa ce caprioara din frigider s-a transformat in capra.





2) Partidul National Liberal


Nicolae Latcan "" Colegiul 1 Focsani


Consilier judetean si director al UDET Focsani (unitate de distributie a agentului termic care apartine de Consiliul Local); in perioada in care a fost primar al municipiului Focsani a agresat o jurnalista; in mandatul 2000-2004 a fost acuzat de incompatibilitate pentru functia de director pe care o detine si azi in paralel cu cea de consilier.



Nini Sapunaru "" Colegiul 3 Dumitresti


Deputat, presedintele PNL Vrancea; a fost, in perioada 1996-2000, seful vamilor; presa l-a acuzat ca a protejat unele firme de duty free; potrivit ultimei sale declaratii de avere, veniturile pe anul trecut s-au ridicat la peste 1,1 milioane lei, suma generata de profiturile firmei de proiectari la care deputatul detine jumatate din actiuni, care a incheiat contracte de reabilitare a drumurilor distruse de inundatii.




Eugen Ciorici "" Colegiul 4 Odobesti


Secretar de stat, vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, fost sef al Finantelor Publice Vrancea; figureaza intr-un top al celor mai bine platiti bugetari ca membru

in mai multe consilii de administratie.




3) Partidul Democrat Liberal


Razvan Mustea-Serban "" Colegiul 1 Focsani


Tatal sau, Ionel Serban Mustea, vicepresedinte PD-L Vrancea si finantator al organizatiei a reusit in 2007 sa-si treaca in intravilan, cu ajutorul Consiliului Local, peste 40 de hectare de teren agricol; prin firma sa, Vestiro SRL, a fost beneficiar al unui contract cu Armata ce viza spalarea uniformelor militare.

Socrul sau, Horia Vintila Furtuna, fost deputat in Marea Adunare Nationala, fost membru PDSR si PSD, in prezent PC, este artizanul privatizarii gospodariei PCR din Focsani.


Laurentiu Dumitrache "" Colegiul 3 Dumitresti


Traseist politic: PNTCD, PNL, PLD


Mugurel Cosmin Malureanu "" Colegiul 4 Odobesti


Fiul lui Florentin Malureanu, fost consilier judetean PSD, exclus din partid dupa 2004; tatal este acuzat ca ar fi privatizat intr-o maniera discutabila cele mai importante spatii comerciale din Focsani detinute de firma Palcom SA, unde Mugurel este director, iar tatal sau actionar; in 2007 a fost acuzat de un alt actionar al firmei ca l-a amenintat cu un pistol.


Alin Trasculescu "" Colegiul 5 Marasesti


Nu a reusit sa lamureasca modul in care, necasatorit fiind si provenind dintr-o familie instarita, a primit un apartament social ANL prin intermediul Primariei Focsani, pe vremea guvernarii PSD.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 6 ore, 31 minute, 8 secunde
In comunism daca parintii aveau origine de bogatas sau facuse politica liberala, taranista, etc. fiii lor aveau de suferit nu erau promovati cu toate ca ei erau cinstiti si capabili .S a inteleg ca citeste integral
, acum 739398 zile, 6 ore, 31 minute, 8 secunde
Sa intelegem ca parintii acestora - Mustea, Trasculescu, Malureanu - prin exemplul dat de catre dl forumist GIGI, ar fi aidoma acelor taranisti-liberali urmariti de comunisti pt impotrivirea lor citeste integral
, acum 739398 zile, 6 ore, 31 minute, 8 secunde
D-lei Voce a electoratului s-ar putea sa ai dreptate legat de parintii lor-nu cunosc trecutul lor si nici personal.Te banuiesc ca vorbesti din rautate eu am atacat principiu.Sunt de acord ce spui ca citeste integral
, acum 739398 zile, 6 ore, 31 minute, 8 secunde
De ce se spune numai cine este tata lu, tata lu, sau tata lu, dar despre tata lu Nini de ce nu se spune nimic, pentru ca eu personal am mai trimis un mesaj in care am facut remarca ca tata lu Nini citeste integral
, acum 739398 zile, 6 ore, 31 minute, 8 secunde
dl GIGI - uitati, incep eu primul si recunoc (dar nu la ce va asteptati) : NU sunt admirator al stangii ! Cat despre "a-l iubi pe Oprisan", stimabile, ma jigniti tare, mai bine mi-ati fi dat o palma citeste integral
, acum 739398 zile, 6 ore, 31 minute, 8 secunde
Nu cred in actualul sistem de vot uninominal, nu cred in modul in care partidele isi fac campanie, nu cred in cei mai multi dintre candidati. Tot ce se intimpla acum nu ma convinge sa votez cu unul citeste integral
, acum 739398 zile, 6 ore, 31 minute, 8 secunde
D-l voce sunt dator sa-ti dau scurt cateva raspunsuri.In general am cazut de acord ca trebuie schimbare.Nu ai clarificat doctrina pe care opreferi. Eu sunt in partea dreapta as fi preferat alianta citeste integral
, acum 739398 zile, 6 ore, 31 minute, 8 secunde
de parca era si foarte greu sa-ti dai seama ca sunt de dreapta...pai cu dreapta o sa votez, insa tin sa te anunt, ca pdl nu e de dreapta...noapte buna ! PS : in nici un caz nu am ceva cotra celor citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.