Politică

Campania a ajuns la pumni

Ziarul de Vrancea
17 nov 2008 3619 vizualizări
Derderian de la ATOP/PSD vs Malureanu de la PD-L u ieri a fost sesizat primul caz de violenta electorala din cadrul acestei campanii u victima Gabriel Derderian, membru ATOP, spune ca ar fi fost lovit cu pumnii de Mugurel Malureanu, candidat PD-L la Camera Deputatilor u Malureanu sustine ca l-a surprins pe Derderian in timp ce rupea un afis PD-L, dar nu l-a lovit, avind in vedere si faptul ca pesedistii erau net superiori ca numar u PD-L-istul considera ca reprezentatntul ATOP, aflat in periplu electoral alaturi de George Baesu, s-a automutilat pentru a se victimiza u sefii Politiei declara ca a fost demarata o ancheta u de la demararea campaniei s-au inregistrat 22 de sesizari, dintre care 6 penale, care vizeaza pomeni electorale si distrugerea materialelor de propaganda

Duminica s-a inregistrat in Focsani primul incident soldat cu violenta din aceasta campanie electorala. Presupusa victima: Gabriel Derderian, reprezentantul comunitatii in Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica (ATOP), in timp ce il insotea in campania electorala pe candidatul PSD George Baesu. Presuspusul agresor: Cosmin Mugurel Malureanu, candidatul PD-L in Colegiul 4, in timp ce, spune el, surprinsese "victima" in timp ce dezlipea afise electorale ale PD-L. Cum este normal intr-o astfel de situatie, fiecare parte are o varianta proprie asupra incidentului. Pentru a aduce clarificari, de o parte, asupra celor intimplate, ieri, membrii «impartiali» ai Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica s-au reunit la Consiliul Judetean, in subordinea caruia functioneaza, alaturi de sefii politiei judetene si municipale, subprefectul Manole Merchea, dar si deputatul George Baesu. Conform declaratiilor "victimei", altercatia s-a petrecut ieri dupa-amiaza, pe Str. Longinescu, cind, «fara motiv», acesta a fost agresat verbal si fizic de Mugurel Malureanu, fiul omului de afaceri Florentin Malureanu. Gabriel Derdelian, membru ATOP, institutie apolitica, care are rolul declarat de a veghea la linistea si ordinea publica, se afla in misiune de campanie electorala, alaturi de bunul sau prieten George Baesu, cu insemnele acestuia inscriptionate pe masina si imbracat in jacheta rosie inscrisa cu «PSD». "La ora 14.30 eram pe strada Longinescu, cu masina personala, inscriptionata «Focsanean prieten cu George Baesu», pe care il cunosc de 20 de ani. Dl deputat era in spatele meu, cu doua microbuze, am tras pe dreapta, m-am dat jos din masina, am scos un pachet de tigari si i-am asteptat pe dinsii, ca nu stiam incotro o sa mergem. A oprit in dreptul meu un autoturism WV, mi-a blocat masina, s-au dat jos din masina doi tipi, au venit catre mine injurindu-ma si spunindu-mi ca sint «lichea de-a lui Oprisan» , ca fac campanie electorala si ca sintem niste hoti. I-am spus ca am dreptul, sint focsanean, sint un personaj cunoscut, nu sint membru al nici unui partid. Efectiv m-au luat prin surprindere. Apoi unul din ei m-a lovit cu pumnii, ulterior am aflat ca este Cosmin Malureanu, fiul lui Florin Malureanu, cu care am fost coleg de liceu. In acel moment au venit si masinile din spate. S-a dat dl deputat jos din masina si s-a luat de ei", a relatat Derderian, care le-a aratat ziaristilor obrazul usor invinetit. Acesta a declarat ca ulterior incidentului a depus o plingere la Politie, apoi a mers la Spital unde si-a facut o radiografie si un control psihiatric, urmind ca azi sa ii fie eliberat certificatul medico-legal. Derderian este fost consilier judetean, in 2004 si-a dat demisia din PRM, iar acum sustine ca este independent, membru ATOP din partea societatii civile. In realitate, este un activ militant PSD.


Politia e cu ATOP-ul


Ce spune Politia in acest caz? "In cursul zilei de astazi (ieri, n.r.), Politia municipiului Focsani a fost sesizata cu privire la faptul ca in jurul orelor 14.30 domnul Derderian Gabriel a fost agresat pe strada Longinescu de catre Malureanu Mugurel Cosmin. In urma sesizarii a fost contactat domnul Derderian Gabriel, fiind demarate actiunile de cercetare, care in acest moment el sint in derulare, urmind ca dosarul sa fie inaintat Parchetului in vederea coordonarii activitatii de urmarire penala de catre procurori. Dl Malureanu a fost audiat", a declarat Gicu Avasiloaie, seful Politiei municipale. Si Sandel Doaga, seful IJP Vrancea, a dorit sa faca precizari in legatura cu evenimentele electorale care transced limita legii. "Astazi ne-am confruntat cu primul act de violenta din actuala campanie electorala. In acest caz, cercetarile sint facute in proportie de peste 80%, asteptam actele medico-legale, miine dosarul va pleca la Parchet, se audiaza martori, iar in functie de numarul de zile de spitalizare se va face incadrarea juridica a faptei", a declarat Doaga.


"Cu o mina il tinea, cu alta dadea"


Membrii ATOP, alaturi de colegul lor, au declarat ca sint indignati ca s-a putut petrece un asemenea eveniment "deosebit de grav" si ca "nu se poate face politica cu pumnii la drumul mare". De asemenea, George Baesu a tinut si el sa relateze jurnalistilor cum s-au petrecut lucrurile, confirmind faptul ca Gabriel Derderian il sprijinea in "periplul" electoral. "Cind ne-am apropiat de intersectia respectiva de pe Longinescu, am vazut ca dintr-o masina alba coboara doi indivizi imbracati in portocaliu, apoi am asistat stupefiati cum unul dintre acei indivizi, pe care nu l-am recunoscut de la distanta, il lovea pe domnul Derderian, cu o mina il tinea, cu alta dadea. Cind ne-am apropiat mi-am dat seama ca e Mugurel. In apropiere de Scoala 9 l-am vazut pe Malureanu cum a trecut pe rosu, fara sa opreasca, mi se pare ca mirosea vizibil a alcool. Ce s-a intimplat azi este practic infractiune ziua la drumul mare. Lucrurile devin inegale. Unii isi fac campanie cu 6-7 oameni, iar altii umbla in hoarde pe strazi", a spus Baesu. Presedintele ATOP, Stefan Buzarnescu, a gasit si tapul ispasitor, in parte, al evenimentului de ieri, nici mai mult, nici mai mult nici mai putin decit presa. "Dvs ziaristii ar trebui sa trageti un semnal de alarma pentru ca o campanie se face democratic, pe programe politice, si nu pe bataie. Am remarcat in Ziarul de Vrancea pentru ca atunci cind ATOP-ul prezinta un comunicat persoana mea este luata in deridere. Faptul ca Ziarul de Vrancea nu trateaza cum trebuie problema se rasfringe si asupra lu"â„¢ domnu Derderian", a precizat, ad litteram, presedintele ATOP, un organism platit din bani publici dar care mai mereu face politica PSD. Nu mai departe de citeva zile in urma, ATOP a emis un comunicat "impartial si nepartinitor" in care declara ca doar PD-L instiga la violenta, in timp ce singura campanie curata ar fi dusa de PSD. La finalul conferintei de ieri, subprefectul Manole Merchea a precizat ca Prefectura a transmis o circulara catre toate partidele, pentru ca acestea sa anunte din timp Politia de programarea activitatilor electorale, pentru ca oamenii care ar trebui sa aplice legea sa poata asigura securitatea perimetrului.


"Eveniment halucinant"


Astfel au catalogat cei din PD-L ceea ce s-a petrecut ieri dupa-amiaza pe Str. Longinescu din Focsani. Atit Mugurel Malureanu, candidatul PD-L la Camera Deputatilor pentru Colegiul 4, cit si presedintele partidului, Alin Trasculescu, au sustinut ca este o denaturare grosolana a evenimentelor din partea PSD. "Totul a pornit de la faptul ca l-am surprins pe dl Derderian in timp ce rupea afisele PD-L de pe stilpi. Eu veneam de la Cimpineanca impreuna cu dl Dan Butnaru (D.B. pentru cititorii editiei on line a Ziarului de Vrancea "" n.r.) si cind am vazut ca ne sint rupte afisele am filmat. Avem pe camera pe dl Derderian, membru ATOP, care imbracat in geaca rosie cu insemnele PSD rupe un afis PD-L, dupa care il mototoleste si il arunca. Nici nu s-a pus problema sa lovim pe cineva. In primul rind ca nu ne sta in caracter si al doilea rind pentru ca noi eram doi si cei de la PSD erau vreo 20, in doua microbuze. Acest Derderian nici nu il cunosc, dar mi se pare o persoana incredibila. Cum sa te automutilezi numai pentru ca asa ti-o cere partidul, pentru ca da bine la electorat sa se victimizeze si sa creeze evenimente", a precizat Mugurel Malureanu intr-o conferinta de presa organizata dupa cea de la ATOP. Candidatul PD-L a facut si o plingere la Politie impotriva membrului ATOP pe care il acuza ca l-ar fi amenintat si injurat si ca ar fi incercat sa ia cu forta camera digitala cu care a fost filmat incidentul. Conducerea PD-L s-a solidarizat cu candidatul pe Colegiul 4 si a precizat ca va face o plingere penala impotriva lui Gabriel Derderian in calitate de membru ATOP. "Vom merge la IML cu colegul nostru Mugurel Malureanu sa i se ia probe de singe pentru a se vedea ca nu este in stare de ebrietate. De altfel, la scurt timp dupa incident, pe Mugurel Malureanu l-a si oprit un echipaj de Politie care l-a pus sa sufle in etilotest, iar alcoolemia era zero. Sint o multime de neconcordante in acest eveniment, printre care se numara si faptul ca dl Malureanu nu a fost chemat sa dea nici o declaratie la Politie. Singura declaratie este de fapt propria sa reclamatie. Oricum noi vom face o plingere impotriva dl Derderian, acest membru ATOP platit din bani publici care face campanie PSD, pentru abuz in functie si fals in declaratii. In alta ordine de idei, mi se pare ca si reprezentatii Politiei aluneca pe o panta periculoasa, declarind ca 80% din ancheta a fost realizata, in conditiile in care dl Malureanu nu a fost nici macar audiat", a spus presedintele interimar al PD-L, Alin Trasculescu.


"D. B." propune probe ADN de pe urme "epiteliale"


Singurul martor al candidatului Mugurel Malureanu este colegul sau de partid Dan Butnaru, alias "D.B", care a confirmat in conferinta de presa incidentul petrecut pe strada Longinescu. Mai mult decit atit, acesta a spus ca se poate dovedi ca Gabriel Derderian nu a fost atins, daca se vor preleva si probe ADN de pe obrazul sau. "Confirm tot ce a spus colegul meu. In plus, pot spune ca eu sint cel care a filmat si deputatul Baesu m-a bruscat, a incercat sa-mi smulga aparatul de fotografiat din mina vrind sa vada ce e pe camera. Dupa care a inceput sa ma chestioneze cine sint si cum ma chema. Eu vreau sa spun ca l-am gasit pe acest Derderian pe internet, intr-un articol in care se preciza ca in 2004 a adus un baiat la politie pentru ca a rupt afise, adica tocmai pentru ceea ce a facut el. Noi avem filmari, nu facem doar afirmatii. De altfel se pot preleva probe ADN de pe obrazul dl Derderian pentru ca in cazul unor lovituri ramin celule epiteliale de pe pumnul agresorului", a spus Dan Butnaru. Acesta a mai afirmat ca a auzit cum un membru PSD transmitea la telefon numarul masinii lui Malureanu. "Nu a fost o intimplare cu etilotestul pentru ca am auzit un domn de la PSD care era intr-unul dintre microbuze si care transmitea numarul masinii dl Malureanu. Dupa care am auzit ca acesta a fost oprit in trafic", a mai declarat Dan Butnaru, cel care semneaza adesea pe site-ul www.ziaruldevrancea.ro comentarii sub pseudonimul "D. B.". (Mihaela BESLEAGA, Doina GANEA)



Pesedistii i-au rupt florile lui Ciorici


  • Pesedistul Mihail Zisu a fost filmat in timpul incidentelor de la Cotesti


  • Simbata a avut loc o ciocnire electorala si in comuna Cotesti, intre liberali si social-democrati. O echipa de campanie de la PNL, in frunte cu Eugen Ciorici, candidat la deputati in Colegiul 4 Odobesti, sustine ca ar fi fost agresata pe o ulita din sat de Mihail Zisu, seful social-democratilor comunali, care este si directorul unui centru de recuperare pentru persoane cu handicap, aflat in subodinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Drepturilor Copilului. Consilierul local liberal Marian Georgescu sustine ca directorul Mihai Zisu ar fi rupt afisele electorale ale PNL pentru a fi sigur ca sefii judetenei PSD nu gasesc afise «galbene» in comuna. Liderii partidului erau asteptati aseara la o reuniune electorala la caminul cultural. «Dl. Zisu a rupt pliantele pe care organziatia le impartea localnicilor si la fel a facut si cu florile pe care dl. Ciorici le impartea doamnelor", ne-a declarat o tinara din stafful liberal. Aceasta a filmat incidentul, iar imaginile lor fi predate Politiei. Directorul Mihail Zisu nu a putut fi contactat pina la inchiderea editiei pentru a-si spune punctul de vedere. Si democrat-liberalii au fost in campanie in zona, insa liberalii spun ca si-au facut campanie in doua sate diferite pentru a nu se intersecta.


    Pomenile electorale, la ordinea zilei


    Sandel Doaga, seful IJP Vrancea, a prezentat si o situatie a faptelor de natura penala sau contraventionala care s-au petrecut pe parcursul acestei campanii. Pina in momentul de fata, politistii au primit 22 sesizari, dintre care 16 sint de natura contraventionala, iar 6 de natura penala. Cele sase cazuri penale, care sint cercetate de procurori, se refera la distrugerea unor materiale de propaganda si la asa-zisele pomeni electorale, prevazute de articolul 55 din Legea 35/2008. "Atrag atentia tuturor partidelor politice, indiferent de culoarea politica, sa desfasoare o campanile civilizata, in limita legii, sa se inceteze cu pomenile electorale, care pe zi ce trece se intensifica, si sa se termine odata cu aceasta stare de violenta care a aparut si in Vrancea", atrage atentia Sandel Doaga.



    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 31

    Adaugă comentariu
    , acum 739397 zile, 4 ore, 42 minute, 28 secunde
    Sunt consternat de minciunile din declaratiile celor doi PDListi. In microbuzele PSD ne aflam 4( PATRU !!!) oameni , dintre care doi soferi, si veneam din spate , fara sa stim ce se intampla acolo. Am citeste integral
    , acum 739397 zile, 4 ore, 42 minute, 28 secunde
    Dom Baesu, nu ati inteles cum se procedeaza ca sa nu se mai certe nimeni si sa vedem cine zice adevarul ? Se iau probe de pe locul unde domnul Derderian spune ca a fost lovit, se trimit la un citeste integral
    , acum 739397 zile, 4 ore, 42 minute, 28 secunde
    Spune marxismul ca in socialism contradictiile sunt neesentiale ? Spune ! Pai daca spune , inseamna ca asa si este , iar presa exagereaza in goana dupa senzational pentru a-si vinde marfa cea prea citeste integral
    , acum 739397 zile, 4 ore, 42 minute, 28 secunde
    Sunterti o gasca de smenari politici, unii din partea lui Portofel, ceilalti care ati dezertat de la el. Baesu cumatrul primului SHUTZ al judetului, Derbederian cumnatul generalului de Secu Petrache citeste integral
    , acum 739397 zile, 4 ore, 42 minute, 28 secunde
    Jhony,Jhony, tot tembel ai ramas... "Nu sunt membru al PNL sau al oricarui alt partid." dar fidel celui caruia i-ai facut campanie (cel putin la locale). Picuri mizerii scornite la adresa lui citeste integral
    , acum 739397 zile, 4 ore, 42 minute, 28 secunde
    Dezastru! Asa s-au rezolvat problemele poporului! Nu inteleg de ce militia nu a testat si victima cu etilotestul?!? Hai pe ei baieti! Poate ajunge si Focsaniul la televizor ca Stefanestiul!
    , acum 739397 zile, 4 ore, 42 minute, 28 secunde
    Nu stiu cine spune adevarul despre acest incident, insa este bine de stiut ca in urma cu vreo doi ani, Malureanu Junior a amenintat cu pistolul pe Rica Jipa, fost partener de afaceri al taticului, la citeste integral
    , acum 739397 zile, 4 ore, 42 minute, 28 secunde
    PSD-istilor le este frica!Sunt mancati,fratilor!Acum au constientizat ca mai au doar 2 saptamani si gata ,valea cu ei!
    , acum 739397 zile, 4 ore, 42 minute, 28 secunde
    PSD-isti isi inventeaza tot felul de atacuri asupra lor poate,poate populatia va crede minciunile lor.Rusine PSD -istilor din toata tara
    , acum 739397 zile, 4 ore, 42 minute, 28 secunde
    "Autorul este nimeni altul decit Gabriel Derderian, fost consilier judetean si actual membru al Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica, numit in calitate de reprezentant al comunitatii. Tinarul citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.