Politică

«Nici macar Mitrea nu va lua un colegiu din prima»

Silvia Vrînceanu Nichita
6 nov 2008 1513 vizualizări
Potrivit analistului politic Cristian Pirvulescu, publicul, desi avid de spectacol, va vota actorii politici in functie de credibilitate si nu de notorietate u presedintele Asociatiei Pro Democratia a avertizat ca la Vrancea exista riscul de «cumparare efectiva a voturilor», dupa modelul Stefanesti u «sansa de a cumpara voturi ar putea schimba raportul intre un candidat si celalalt», considera analistul Cristian Pirvulescu u lupta cea mare pentru alegerile parlamentare se va da intre candidatii partidelor mari - PSD, PD-L, PNL UDMR - pentru ca cei aruncati in lupta de partidele mici nu au nici o sansa de cistig u liderul APD vorbeste in interviul acordat Ziarului de Vrancea si de rolul presei in succesul politic al politicienilor candidati

Analistul politic Cristian Pirvulescu a declarat la Focsani ca partidele mici nu au nici o sansa la alegerile din 30 noiembrie cind vom vota pentru prima data dupa sistemul uninominal. Intr-un interviu acordat in exclusivitate «Ziarului de Vrancea», Cristian Pirvulescu sustine ca doar 10 candidati vor lua "din prima" postul de parlamentar la nivelul tarii. Din Vrancea se pare ca nu va fi nici un candidat, nici macar Miron Mitrea, de care fac atita caz cei din PSD, datorita notorietatii sale. Facind o analiza a mediului politic, Pirvulescu a subliniat ca in aceasta campanie candidatii sint legati ombilical de presa, ei avind nevoie de presa scrisa pentru credibilitate si de cea audio-video pentru notorietate. Tot de dragul notorietatii, candidatii vor incerca ceea ce specialistii americani numesc "scandalul din octombrie", adica o solutie de ultim moment care sa le creasca notorietatea. In opinia renumitului analist, banii sint la fel de importanti ca inteligenta candidatului. "Cadourile se adreseaza in principal populatiei sarace si nu exista nici un fel de garantie ca cei care le primesc devin in mod automat votanti», este de parere Cristian Pirvulescu.


Silvia Vrinceanu: Ati prezentat la Focsani pe larg votul uninominal pe care-l experimentam pe 30 noiembrie. Cred ca actorii principali ai acestor alegeri au foarte multe necunoscute vizavi de acest sistem de vot. Ce parere aveti?

Cristian Pirvulescu: Cred ca exista o foarte proasta distributie a informatiilor pe partid, ca lucrurile sint diferite in functie de experienta politica a candidatilor sau a organizatiilor, altfel spus, partidele care au oameni cu experienta se adapteaza usor, cele care nu au oameni cu experienta au mai multe dificultati de intelegere, dar asta nu e un impediment pentru partide. Nici pina acum majoritatea deputatilor nu a cunoscut modul cum se distribuie mandatele. Cunosc parlamentari care in 2004 au avut multe rezerve in legatura cu repartizarea mandatelor considerind ca au fost nedreptatiti de partidele lor, cind de fapt se aplica o formula matematica foarte simpla. Tine mai degraba de bucataria sistemului si nu influenteaza determinant succesul sau insuccesul in alegeri.

Silvia Vrinceanu: In acest context, putem spune ca avem o clasa politica pregatita?

Cristian Pirvulescu: Nu este neaparat pregatita, dar am avut o intilnire cu politicieni germani, unde se foloseste un sistem relativ asemanator, care au recunoscut ca, desi sistemul se foloseste din 1949 in Germania, au dificultati in explicarea si intelegerea tuturor elementelor. Deci nu cred ca acest lucru este impedimentul cel mai important de care se vor lovi candidatii. Trebuie sa inteleaga mai bine care sint sansele care ramin, odata ce candideaza, pentru ca nu au toti aceeasi sansa, pe de o parte pentru ca partidul este foarte puternic in colegiu, pe de alta parte pentru ca nu au suficienta experienta sau uneori nu gindesc cea mai buna campanie.

Silvia Vrinceanu: Ati tinut conferinte si in alte orase. Unde ati plasa Focsaniul in ceea ce priveste intelegerea votului uninominal de catre candidati?

Cristian Pirvulescu: E prima data cind reusim sa adunam atit de multi politicieni laolalta, desi in general politicienii nu au refuzat APD, dar aici au fost intr-un numar destul de mare, dovada ca subiectul si campania intereseaza. Cred ca Focsaniul, poate o sa vi se para surprinzator, se situeaza bine. Altfel spus, in general, gradul de intelegere al sistemului exista de-o maniera acceptabila la Focsani, ceea ce nu se-ntimpla in alte localitati, unde autosuficienta politicienilor este mult mai mare. Cred ca politicienii focsaneni au incercat sa-si faca lectia sau partidul a incercat sa le dea informatiile.

Campania politica, mai mult spectacol decit comunicare

Silvia Vrinceanu: Vorbeati de campanie, de spectacol politic si comunicare. Cit anume va fi spectacol si pentru cine?

Cristian Pirvulescu: Depinde de public. Pentru acea parte a publicului care isi doreste spectacol, va fi spectacol si va fi unul adaptat. Altfel spus, un spectacol pentru mediul rural, un altul pentru mediul urban, unul pentru satele mai indepartate, altul pentru cele mai apropiate de zona urbana si in functie de tipul de spectacol pe care-l vor da, candidatii vor reusi sa convinga sau nu. Pe de alta parte, cred ca multi candidati nu-si vor irosi resursele. Cred ca vor incerca pe cit posibil sa foloseasca media judetene, pentru ca multi sint candidati tineri si trebuie sa-si creasca notorietatea, iar prin intilniri om la om, notorietatea nu creste semnificativ, in timpul scurt pe care-l au la dispozitie.

Silvia Vrinceanu: Credeti ca in goana dupa notorietate, vom asista la gesturi extreme? Ati pomenit de episodul de la alegerile locale cu candidatul care a scos elefantul pe strada, la Constanta. Cum multi candidati abia acum isi fac botezul politic, ne putem astepta la alte asemenea iesiri?

Cristian Pirvulescu: Vor fi tentati. Banuiesc ca se fac sondaje pe judet si in colegiu si in functie de dinamica notorietatii, in disperare de cauza vor incerca sa foloseasca solutii rapide, asa zisul «scandal din octombrie», cum se zice in campania electorala americana, adica o solutie de ultim moment care sa creasca notorietatea si sa dea sanse candidatului. Numai ca publicul, desi avid de spectacol, nu voteaza in functie de spectacol, ci in functie de credibilitate.

Silvia Vrinceanu: In goana dintre notorietate si credibilitate, unde situati, sa zicem, presa locala dintr-un judet?

Cristian Pirvulescu: Presa scrisa da credibilitate, presa audio - vizuala da notorietate. Altfel spus, acei candidati care vor reusi sa aiba o buna relatie cu presa scrisa, care are un rol important in formarea formatorilor locali de opinie publica, vor avea de cistigat. Daca nu vor reusi sa comunice cu presa scrisa si se vor ocupa doar de presa audio-vizuala nu vor convinge, pentru ca oricit de atenti vor fi, de sistematici si rationali ar fi in expunerile lor, opinia publica, spectatorii, telespectatorii nu urmaresc decit prestatia vizuala nu si pe cea intelectuala.

Banii si inteligenta, succesul in alegeri

Silvia Vrinceanu: Cit conteaza banii in toata aceasta ecuatie a alegerilor?

Cristian Pirvulescu: Depinde.

Silvia Vrinceanu: Ati spus ca inteligenta politica e mai importanta decit banii.

Cristian Pirvulescu: Eu cred in continuare acest lucru, exista insa un risc: acela de cumparare efectiva a voturilor, cumparare gen Stefanesti. Mi-e greu sa apreciez daca acest risc e mare in Vrancea sau nu, unii spun ca e mare, altii ca nu e mare. Daca e vorba de traditionalele cadouri, fie ca e vorba de cele cu insemne electorale, fie ca e vorba de pomana electorala care se da mai ales in zona rurala, ele vor juca un rol, insa nu determinant. Pentru ca ele se adreseaza in principal populatiei sarace si nu exista nici un fel de garantie ca cei care primesc aceste cadouri devin in mod automat votanti. Daca nu se va abuza de el, cred ca pina la urma candidatii care au inteligenta de a-si adapta mesajul vor avea cistig de cauza in mai mare masura.

Silvia Vrinceanu: In plus, mai exista o competitie intre ambitia lupilor tineri din politica, care fac parte din familii cu bani. Unde ar putea duce aceasta combinatie?

Cristian Pirvulescu: Depinde, banii conteaza in orice campanie electorala si ar fi ipocrit sa spunem sa spunem ca o campanie electorala nu costa.

Silvia Vrinceanu: Doar cu bani poti sa obtii un fotoliu de parlamentar?

Cristian Pirvulescu: Nu se poate obtine si mai mut decit atit, excesul, s-a dovedit deja in citeva campanii in Romania, se intoarce impotriva celui care abuzeaza. Nu vreau sa dau nume, dar au fost candidati care au abuzat de un anume gen de campanie in 2004 si acea campanie s-a intors impotriva lor. Asta mai ales ca electoratul cind este sensibilizat la problemele sociale, nu apreciaza in nici un fel excesul. Fie ca este vorba de afisaj stradal, fie ca e campanie televizata, publicitate, etc.

Silvia Vrinceanu: Credeti ca 30 noiembrie va fi un esec al prezentei la vot?

Cristian Pirvulescu: Nu cred ca prezenta la vot va fi foarte mare. Nu ma astept sa fie sub 50%. Evident, Vrancea e cunoscuta ca un judet in care prezenta la vot este ceva mai buna decit media nationala. Insa lipsa de interes fata de politica, faptul ca sint citeva milioane de romani in strainatate si nu cred ca se vor intoarce prea multi in tara, deoarece criza economica nu a atins apogeul in Occident, va face ca prezenta sa fie redusa, mai ales in zona rurala, ceea ce va accentua tentatia unora de a cumpara voturi, pentru ca vor fi mai putini alegatori, deci sansa de a cumpara citeva voturi ar putea schimba raportul intre un candidat si celalalt. Sint mai multe cazuri in ultimele saptamini care dovedesc ca presa nu este neutra, nu intentioneaza sa fie neutra si nu va fi neutra in aceasta batalie electorala, incercind sa sensiblizeze electoratul sarac si sa-l mobilizeze la vot impotriva anumitor partide.

Silvia Vrinceanu: Exista riscul sa se repete asa numitul "scandal de la Stefanesti"?

Cristian Pirvulescu: Cred ca in mai mica masura, pentru ca spre deosebire de primari, parlamentarii nu pot da contracte. Nu e vorba doar de cumpararea voturilor, ci mai este ceea ce noi in numim "electorii fictivi", adica inregistrarea cu viza de flotant a unor alegatori care nu au nici o legatura cu localitatea respectiva, doar pentru a creste numarul de voturi in favoarea unui candidat.

Partidele mici n-au nici o sansa

Silvia Vrinceanu: Din calculele pe care le aveti, cit anume din parlamentari vor iesi din prima cu 50%?

Cristian Pirvulescu: Nu cred ca vor iesi prea multi. Mi-e greu sa apreciez acum, dar vor fi sub zece.

Silvia Vrinceanu: 10 la nivel national?

Cristian Pirvulescu: Da, nici nu discutam de judetul Vrancea, mi-e foarte greu sa apreciez ... Nici macar Miron Mitrea "¦ Totusi este o concurenta destul de mare, sint trei "" patru formatiuni politice care candideaza in fiecare colegiu cu candidati relativ redutabili. Partidele care nu vor trimite candidati buni vor pierde reprezentarea, pentru ca interesul este sa cistige la nivelul judetului cit mai multe voturi.

Silvia Vrinceanu: Ce inseamna din punctul dvs de vedere un candidat bun?

Cristian Pirvulescu: Un candidat care aduce cit mai multe voturi, si de asta ar fi de preferat pentru un partid sa trimita candidati tineri, care nu au nimic de pierdut si care vor munci, au si energie, au si timp, determinare sa cistige voturi, decit un politician erodat pe care vor sa-l compromita, si sa-l scoata din viata politica dupa aceea.

Silvia Vrinceanu: Ce sanse dati partidelor mici?

Cristian Pirvulescu: Nici o sansa!

Silvia Vrinceanu: In afara de PSD, PNL, PDL, UDMR, mai intra cineva in Parlament?

Cristian Pirvulescu: Nu. Criza economica ar putea sa pledeze in favoarea populistilor, mi-e greu sa vad care va fi efectul crizei in urmatoarea luna si jumatate, dar in situatia actuala, nici un partid mic nu va fi reprezentat in Parlament.

«Nu se cumpara voturile in ziua alegerilor»

Silvia Vrinceanu: Voturile impartite de statisticieni nu creaza suspiciuni privind unele masluiri in calculatoare?

Cristian Pirvulescu: Nu se poate si sa va spun de ce: am verificat aceasta suspiciune. Fiecare proces verbal al sectiei de votare se scaneaza si se trimite scanat la BEC. Orice modificare este vizualizata. Mai degraba voturile multiple"¦ Noi am surprins oameni care au votat de mai multe ori. Am putut face demonstratia ca a existat vot multiplu.

Silvia Vrinceanu: La ultimele alegeri locale?

Cristian Pirvulescu: Nu, la alegerile generale din 2004. La ultimele alegeri locale au fost mai putine, s-au cumparat voturi, deci n-au mai pierdut vremea, pur si simplu au cumparat voturile. La zona la care ne-am referit, in judetul Ilfov s-au cumparat voturile, ceea ce e mult mai greu de demonstrat decit votul multiplu.

Silvia Vrinceanu: Cum sint atitea telefoane mobile cu camera, ma asteptam sa apara si ceva dovezi"¦

Cristian Pirvulescu: Nu, dar nu se cumpara voturile in ziua votului. Aici este de fapt problema. Voturile se cumpara cu mult inaintea zilei votului, organizarea se face cu mult inainte de aceasta zi.

Silvia Vrinceanu: Este vorba de o foarte buna organizare si de o logistica "¦

Cristian Pirvulescu: ... pe care partidele si grupurile de afaceri si-o permit. Si mai e o problema. Discutam acum foarte mult de controlul finantarii campaniilor electorale. Aici se poate in mare masura realiza, cita vreme este vorba de bani care sint contabilizati. In momentul in care politicienii sint tentati de bani necontabilizati, ajung in relatie cu grupurile criminale, gruprurile care dispun de bani cash, grupuri care actioneaza undeva in zona gri, si e foarte periculos atunci. E greu sa apreciezi cit reprezinta. Stiu ca tentatia e foarte mare, mai ales cind e vorba de cumpararea voturilor. Ce interese ar avea aceste grupuri in cumpararea voturilor la nivel parlamentar e greu de apreciat acum"¦

Silvia Vrinceanu: Cum comentati faptul ca presedintii de consilii judetene se folosesc acum de toata logistica judetului in campaniile electorale?

Cristian Pirvulescu: Este total incorect si ilegal, in alte tari asta ar duce la demiterea personajului in cauza pentru ca in campania electorala trebuiesc folosite doar resursele partidului si trebuie pastrata egalitatea intre candidati, folosirea resurselor administrative, fie ca este vorba de cele ale judetului sau ale tarii, guvern, presedinte, este total incorecta, nu doar imorala ci este ilegala.

«Cititori mai sint si dupa alegeri»

Silvia Vrinceanu: In contextul acelei hotariri data la CNA ca partidele si politicienii au acces la tv contracost, mai putem vorbi de un ecart egal?

Cristian Pirvulescu: E mai bine asa si va voi spune de ce. Este bine ca se plateste la vedere, pentru ca inainte se platea, dar nu la vedere, ceea ce facea ca inegalitatea sa fie mult mai mare decit la ora actuala, pentru ca acum taxa este deja stabilita si este una, ca sa spunem asa, relativ decenta. Acum, din punctul meu de vedere, este mai usor pentru ca noi vom putea lua in calcul si banii din campania televizata.

Silvia Vrinceanu: Ce se va intimpla in presa scrisa? Politicienii sint mari amatori de laude si spun ei ca nu ar fi eficienta o reclama electorala publicata pe prima pagina a unui ziar, iar in a doua sau a treia pagina sa existe critici la adresa lor.

Cristian Pirvulescu: Asa este. Atunci trebuie sa faca tot efortul ca sa nu merite articole critice.

Silvia Vrinceanu: Ce se va intimpla in aceste conditii?

Cristian Pirvulescu: Depinde. Daca presa este doar comerciala, atunci s-ar putea sa nu reziste la asaltul politicienilor, sa cedeze, dar va pierde cititorul si nu cred ca este in interesul ziarelor comerciale sa-si piarda cititorii, cazind in capcana politicienilor, pentru ca alegerile sint pe 30 noiembrie, dar cititorii mai sint si dupa aceea. Sau sa reziste si sa-si mentina cititorii, cistigind mai putini bani din publicitatea politica. Problema e, cit de politizata e publicitatea in general intr-un judet, cit de mult depinde de centrele de putere politica, pentru ca stim ca si publicitatea privata e de multe ori controlata si atunci situatia unor ziare incepe sa devina problematica.

Silvia Vrinceanu: Exista tendinta de a face firul scurt intre politician si ziaristul acreditat la respectiva organizatie politica si atunci uneori e un pic mai greu de mentinut un control al obiectivitatii ...

Cristian Pirvulescu:Asta se intimpla la toate ziarele. Eu stiu ziaristii care sint platiti de partidele politice mai bine decit stie redactia"¦, dar tine si de inteligenta redactionala, pina la urma se mai intervine pe text pentru a se da totusi nota de obiectivitate, adica daca ceva apare iesit din normal se poate cere ziaristului sa isi modifice textul.

Silvia Vrinceanu: Cunoasteti destul de bine zona Vrancea, Clubul APD din Focsani s-a remarcat, dar in contextul alegerilor care urmeaza, ce sfat i-ati da?

Cristian Pirvulescu: Cresterea vigilentei in ceea ce priveste sectiile de votare si numararea voturilor. Asta ar fi cel mai important lucru. Cu cit creste vigilenta, cu cit mai mult lume observa, mass-media, organizatii neguvernamentale onorabile, cu atit sansa ca toate voturile sa fie contabilizate corect creste.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.