Politică

Alesii focsanenilor: apatici, demagogi si chiulangii

Mihaela Beșleagă
5 nov 2008 897 vizualizări
Un consiliu local inert, fara initiative de proiecte de hotariri si alesi locali chiulangii, sint doua dintre aspectele relevate in raportul coordonat de Institutul pentru Politici Publice, care a monitorizat primele trei luni de mandat ale consilierilor locali focsaneni u jumatate dintre alesi au deja la activ cîte 3-4 absente la sedinte u unii alesi par preocupati mai mult sa ajunga parlamentari decit sa-si indeplineasca promisiunile din luna iunie u din cele 109 hotarîri adoptate in aceasta perioada, doar patru au fost initiate de consilieri u unii alesi au declaratiile de avere si de interese expirate, inca din mandatul trecut

Activitatea consilierilor locali focsaneni, la implinirea a trei luni de mandat, este destul de "subtire", conform datelor furnizate de Primaria Focsani, informatii care au stat la baza realizarii unui raport de monitorizare, coordonat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) din Bucuresti. Raportul s-a axat pe evidentierea celor mai importante aspecte din activitatea consilierilor, de la inceputul mandatului, respectiv daca au initiat proiecte de hotariri, daca participa la sedintele CL sau daca au avut deplasari externe, aspecte care vizeaza gradul de transparenta decizionala a autoritatilor locale. S-a putut constata ca, in perioada de monitorizare 26 iunie - 30 septembrie 2008, prezenta consilierilor la sedinte este destul de slaba, 10 dintre cei 22 de alesi locali avind deja cite 3-4 absente. Nici la capitolul activitate, alesii focsanenilor nu au fost mai harnici. Din cele 109 de hotariri adoptate in aceasta perioada, doar 4 proiecte au fost initiate de consilieri, restul apartinind primarului Decebal Bacinschi, aflat oficial in minoritate politica. Un alt aspect important de mentionat este faptul ca Focsaniul este probabil singurul municipiu resedinta de judet din tara care, la patru luni de la alegeri nu are inca viceprimari.


Prin intermediul solicitarii de informatii de interes public, am incercat sa realizam o radiografie a modului in care a debutat mandatul noilor consilieri municipali si masura in care acestia, dupa incheierea unei campanii electorale pline de promisiuni, isi respecta indatoririle fata de comunitatea locala. în perioada monitorizata (26 iunie - 30 septembrie 2008), consiliul local al municipiului resedinta de judet s-a intrunit de 11 ori. De precizat ca alte doua sedinte convocate nu s-au tinut pentru ca nu au fost legal constituite. Prezenta consilierilor la sedinte este scazuta, 10 dintre cei 22 de consilieri avind deja cite 3-4 absente la activ. Cel mai mult au absentat consilierii: Doina Fodoreanu (PNL), Mioara Lazar (PD-L), Bogdan Emilian Matisan (PSD), Mugurel Malureanu (PD-L), Neagu Nistoroiu (PSD), Ioan Liviu Oloeriu (PSD) si Gabriel Padineanu (PSD), fiecare cu cite 4 absente. O singura prezenta au si Doru Geany Balan (PSD) (intrucit i-a incetat mandatul pe 30.09.2008 si a ajuns deputat) si Pintilie Vasile (validat in locul colegului sau de partid in aceeasi zi). Primaria nu a comunicat in ce masura aceste absente sint motivate sau nu. Sase dintre consilieri au maximum de prezente, in numar de 10. Acestia sint: Adrian Colin (PD-L), Vasile Dobre (PNL), George Mardare (PSD), Emil Danut Popoiu (PD-L), Nitu Radu (PSD) si Gheorghe Stan (PNL).


Consilerii au "0" la activitateReferitor la numarul de proiecte depuse de catre consilierii locali, din datele furnizate de primarie reiese ca au existat in total 109 hotariri adoptate, insa nu se precizeaza daca acesta este si numarul total de initiative de proiecte de act normativ. Se remarca implicarea foarte slaba a consilierilor in procesul deliberativ local, avind in vedere faptul ca doar 3 consilieri au initiat 4 proiecte de hotarire, din cele 109. Acestia sint: Gheorghe Stan (PNL) - 2 adoptate, Vasile Dobre (PNL) - 1 adoptat si Emil Danut Popoiu (PD-L)- 1 adoptat. Restul alesilor locali au trecut "0" in dreptul activitatii din primele trei luni de mandat. Referitor la numarul de comisii in care isi desfasoara activitatea fiecare consilier municipal, este de remarcat consiliera liberala Doina Fodoreanu, care face parte din nu mai putin de 11 comisii si comitete ale consiliului local, fiind presedinta a doua dintre comisiile de specialitate. Un alt ales activ este si PD-L-ista Mioara Lazar, care s-a implicat in 7 comisii. La polul opus, pe linga viceprimarii suspendati, Romeo Paul Postelnicu (PNL) si Alin Silviu Trasculescu (PD-L), care nu fac parte din nici o comisie de specialitate, cei mai putin implicati consilieri, care sint membri in 2 comisii, sint George Mardare (PSD), Bogdan Emilian Matisan (PSD), Gabriel Padineanu (PSD) si Laurentiu Felician Doru Veber (PSD). Restul consilierilor fac parte din cel putin trei comisii si comitete.


Declaratii de avere expirate


în ceea ce priveste declaratiile de avere si de interese, toti consilierii locali si le-au facut publice pe site-ul Primariei - www.focsani.info -, insa nu toate sint actualizate. O parte dintre consilieri, care au facut parte din Consiliul Local si in madatul trecut s-au prezentat cu aceeasi declaratie. Cel putin curioase sint declaratiile alesilor George Mardare (PSD) si Neagu Nistoroiu (PSD), care dateaza din 11.02.2008, respectiv 28.01.2008, in care figureaza tot in functiile de viceprimari, pe care le-au detinut in mandatul trecut. Un alt consilier care a ramas la vechile declaratii de avere si de interese, din 21.04.2008, este Bogdan Emilian Matisan (PSD). Unii consilieri au fost extrem de scrupulosi in completarea documentelor, trecind in declaratia de avere la capitolul alte venituri si indemnizatia de crestere copil pe care o primeste sotia, alocatia de stat pentru copii sau indemnizatia de student a unuia dintre fii, cum este cazul consilierilor Mugurel Cosmin Malureanu (PD-L) si Neagu Nistoroiu (PSD). De remarcat faptul ca in multe dintre documente nu se cunoaste data completarii, aceasta fiind stearsa. De specificat si faptul ca Primaria plateste abonamentul telefonic, in limita minutelor incluse lunar, pentru 18 dintre cei 21 de consilieri. De asemenea, primaria a comunicat ca in intervalul iulie -septembrie 2008 nici un consilier local nu a efectuat deplasari externe.


CL, teren fertil pentru demagogie


Activitatea din primele trei luni de la investirea consiliului local focsanean a fost marcata de citeva aspecte legate in principal de lupta politica si mai putin de problemele comunitatii. Combatantii: "Alianta pentru Focsani" PD-L "" PNL si tabara PSD. Municipiul nu are nici pina la aceasta data viceprimari, intrucit procedura de numire a acestora (Romeo Paul Postelnicu - PNL si Alin Silviu Trasculescu - PD-L) a fost contestata in instanta de gruparea PSD, pe motiv ca zece dintre buletinele de vot au fost completate cu carioci de culori diferite si asa s-ar fi incalcat secretul votului. CL Focsani a facut recurs, iar in prezent cei doi viceprimari ai municipiului sint suspendati pina la definitivarea procesului. Urmatorul termen al acestuia a fost stabilit pentru luna decembrie, dupa alegerile parlamentare. Un alt proces in care a fost implicat CL este cel al fostei consiliere PD-L Bizna Mirela care, desi a obtinut un loc de consilier dupa alegerile din 1 iunie, a fost ulterior invalidata, dupa ce seful interimar al PD-L, Alin Trasculescu, si el consilier municipal, a dat-o afara din partid si i-a retras sprijinul politic. Bizna se lupta in instanta din luna iulie pentru a se intoarce in scaunul de consilier. Fosta consiliera a cistigat in instanta inca o sansa de a fi validata, insa la ultima sedinta a CL din septembrie a fost invalidata din nou de toate fortele politice, iar instanta i-a respins actiunea pe 17 octombrie, decizie care este definitiva si irevocabila. în locul sau a fost validata Mioara Lazar, fosta colega de partid. Se pare ca toate aceste lupte din sinul CL au fost sterile si politicianiste, intrucit o parte dintre consilieri se gindesc sa paraseasca scaunul de ales local in favoarea unui fotoliu de parlamentar. Este cazul consilierilor democrat-liberali Alin Trasculescu, Danut Popoiu si Cosmin Malureanu.


Implicarea civica, alt minus al focsanenilor


Alte minusuri la capitolul transparenta sint faptul ca pe site-ul Primariei nu se prezinta votul nominal al consilierilor din cadrul sedintelor si nici nu se inregistreaza video intilnirile alesilor. La data la care au fost solicitate informatiile, Departamentul de Comunicare al Primariei nu detinea copiile dupa CV-uri si nici fotografiile consilierilor, motivindu-se ca acestea nu exista intrucit nu le-au fost solicitate acestora. O alta finalitate a acestei monitorizari este faptul ca o mai mare implicare civica a cetatenilor ar putea aduce o schimbare si in modul in care alesii inteleg sa le reprezinte interesele. Din pacate, un exemplu trist in acest sens este participarea deosebit de scazuta a cetatenilor orasului la cea mai recenta dezbatere publica organizata la Primaria Focsani, cu privire la un proiect care ii afecteaza direct. Proiectul de recalificare urbana a Pietei Unirii a stirnit curiozitatea a doar 10-15 focsaneni care s-au incumentat sa vina la primarie. Raportul intocmit la Focsani nu este un demers singular. Si in alte 20 de municipii din tara a fost monitorizata activitatea consilierilor locali la inceput de drum, intr-un nou mandat. Aceste date vor fi reunite intr-un raport comun, la nivel national. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
, acum 737412 zile, 10 ore, 43 minute, 54 secunde
Partidul DEMOCRAT a invins in America pe reprezentantii capitalismului de gasca republicani si a impus lumii pentru urmatoarea perioada legislativa un presedinte de centru interesat sa sustina atat citeste integral
, acum 737412 zile, 10 ore, 43 minute, 54 secunde
Multumiri anticipate pentru toate "aprecierile" din partea PSD-istilor si PNL-istilor.
, acum 737412 zile, 10 ore, 43 minute, 54 secunde
Daca esti la patron si nu te duci 3 zile la servici ce se intampla?Sa raspunda Horica Furtuna ca mi-a fost sef. Eu cand ma suparam,lipseam 2 ,dar a treia ma duceam,ca era lege,lit.i,desfacerea citeste integral
, acum 737412 zile, 10 ore, 43 minute, 54 secunde
Sunt de acord cu db poate ai gura aurita si electoratul va decide pozitiv si-i va trimite pe PSD si PNL la groapa de gunoi a istoriei.
, acum 737412 zile, 10 ore, 43 minute, 54 secunde
multi derbedei sunt prin judet care au ajuns peste noapte primari si viceprimari multi tarani sunt pe la noi ......noapte buna somn usor peste veci si veci .....
, acum 737412 zile, 10 ore, 43 minute, 54 secunde
iata cum infiereaza, acest " DB " cu "manie proletara" (invatata cand era langa Oprisan) pe consilierii locali din Focsani. Iata, vorbind despre alegerea lui Obama. Ca de obicei, pe langa subiect, dar citeste integral
, acum 737412 zile, 10 ore, 43 minute, 54 secunde
Spuneţi-mi ce-i dreptatea? - Ce-i tari se îngrădiră Cu-averea şi mărirea în cercul lor de legi; Prin bunuri ce furară, în veci vezi cum conspiră Contra citeste integral
, acum 737412 zile, 10 ore, 43 minute, 54 secunde
Spuneţi-mi ce-i dreptatea? - Ce-i tari se îngrădiră/ Cu-averea şi mărirea în cercul lor de legi;/ Prin bunuri ce furară, în veci vezi cum citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.