Politică

«Eroul» revolutiei de la Focsani, colaborator al Securitatii

Ziarul de Vrancea
27 oct 2008 3587 vizualizări
Paraschiv Siru Usturoi, seful Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Vrancea, este acuzat ca turna la Securitate actorii si scriitorii u Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a cerut Tribunalului Bucuresti sa decida daca Usturoi a avut calitatea de colaborator in urma notelor informative descoperite in dosare u primul termen va avea loc in noiembrie u Seful Culturii vrincene avea nume de cod «Zamparo» si l-a turnat printre altii si pe actorul Horatiu Malaiele, dupa un spectacol u Paraschiv Usturoi crede ca totul e o «facatura» pentru ca a deranjat sistemul si promite sa se razbune cu trecutul u printre cei care au cerut deconspirarea sa se numara Venera Arvinte si Bogdan Hutanu

La aproape 20 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, revolutionarul Paraschiv Siru Usturoi, inspectorul sef al Directiei pentru Cultura Vrancea, este deconspirat ca fiind fost colaborator al Securitatii. Dezvaluirea a fost facuta de membrii Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), care au sesizat Tribunalul Bucuresti, cerind magistratilor sa constate calitatea de fost informator a celui mai vocal si omniprezent personaj din Vrancea postrevolutionara. Procesul va debuta pe 18 noiembrie. Paraschiv Usturoi, cunoscut publicului si ca Puiu Siru, a fost verificat de CNSAS ca urmare a cererilor facute de Venera Arvinte, fost director al Directiei pentru Cultura in timpul guvernarii PSD si o mai veche cunostinta a lui Puiu Usturoi, si Bogdan Hutanu, angajat al Muzeului de Istorie. Potrivit CNSAS, Paraschiv Usturoi a semnat angajamentul de colaborare pe 2 martie 1977, cind a primit numele conspirativ «Zamparo». Misiunea acestuia era «supravegherea informativa» a angajatilor Casei de Cultura din Focsani, unde a lucrat ani de zile. Din documentele depuse la Tribunal rezulta ca acesta a facut mai mult decit atit, ar fi turnat la Securitate nume mari din rindul artistilor. Un exemplu ar fi cunoscutul actor de comedie Horatiu Malaele, care a fost la un pas sa fie arestat dupa un spectacol sustinut la Focsani, in care a vorbit ironic despre frigul singuratic din frigidere.


In dosarul trimis la Tribunal, CNSAS a dat mai multe exemple din informarile facute de Puiu Siru catre Securitate, chiar daca numele victimelor nu sint deconspirate. Astfel, una dintre «turnatorii» viza «comportamentul» echipei din Clubul Tineretului frecventat de multi artisti ai vremii. Puiu Siru relata ca la un chef facut de aceasta echipa la Restaurantul Caprioara s-ar fi spus bancuri "cu fine aluzii politice". «Concret, regizorul M. C., care se crede un mare poet, a inceput sa recite versuri din creatia lui destul de tendentioasa. I-a tinut isonul poetul D. P., prieten cu C.C., care a spus un banc cu tiganii care-si trimit bulibasa la secretarul de partid». Pe de alta parte, potrivit unei note de raport facuta de un ofiter de Securitate pe 7 iunie 1978, pe baza materialelor de prima sesizare furnizate de informatorul «Zamparo» in acelasi an, s-a deschis dosar de urmarire informativa asupra unui numar de patru persoane care faceau parte din cenaclul literar «Miorita», posibil nume cunoscute din lumea culturala a Vrancei si nu numai, tinind cont ca grupul era frecventat de multi literati. De asemenea, potrivit unei alte note de raport din 17 iulie 1979, in urma informatiilor furnizate tot de Puiu Siru, Securitatea a decis «atentionarea numitului S. V.» intrucit era ascultator fidel al postului Europa Libera si s-a declarat adept al lui Paul Goma. CNSAS a mai descoperit, fara a da nume insa, ca «Zamparo» a dat informatii Securitatii si despre «cunoscutii sai» care "au facut propaganda asa-zisei bunastari occidentale, respectiv a vietii din Australia".


Cum l-a dat in primire pe Horatiu Malaele


In actiune, CNSAS arata ca, intr-o informare facuta Securitatii pe 19 aprilie 1988, Paraschiv Usturoiu ar fi scris, despre recitalul sustinut de Horatiu Malaele, astfel: « ("¦) a introdus o serie de afirmatii care au stirnit hazul, dar aveau un caracter politic interpretabil. Dintre ele retin: «Ma duc la frigider, deschid, si ce credeti ca gasesc in el"¦frig !!» sau «Tai o felie de salam pe o piine !!!» ("¦) A folosit expresii vulgare, aproape triviale. Publicul l-a ovationat, apreciind curajul sau de a exprima astfel de idei. Mentionez ca la spectacol au participat oficialitatile judetului pina la cel mai inalt nivel si ca el cunostea acest lucru, cit si faptul ca spectacolul s-a realizat cu sprijinul acelor oficialitati». Intr-o alta informare facuta Securitatii, Usturoi spunea ca a asistat la o discutie intre doua persoane care spuneau despre Loredana Groza ca are un talent deosebit dar ca nu se poate realiza in tara, neavind posibilitati. «Tot cu acest prilej, in discutie a lasat sa se inteleaga (unul dintre cei doi interlocutori - n.r.) ca la noi nu sint conditii corespunzatoare ca artistii sa se exprime pe masura talentului», sustinea «Zamparo» in informare. La vremea respectiva, Puiu Siru era o adevarata vedeta locala: cintaret si chitarist intr-o formatie de muzica usoara de succes care functiona pe linga Casa de Cultura. In plus, era si posesorul unui Aro cu numar scurt. Tinind cont de toate aceste note informative, CNSAS a considerat ca seful Culturii vrincene a incalcat dreptul la viata privata, la libertate de constiinta si libera exprimare, toate prevazute de Constitutie si de Pactul International privind Drepturile Civice si Politice. Paraschiv Usturoi este revolutionar cu acte in regula, vicepresedintele Aliantei Civice Vrancea si a fost membru marcant PNTCD, PNL-CD si PNL. Usturoi a fost consilier judetean intre 1992-1996 si in doua rinduri inspector sef la Cultura, prima data pe vremea fostului prefect PNTCD Petre Ripeanu, deconspirat ca ofiter in fosta Securitate. Procesul lui Usturoi va incepe la Tribunalul Bucuresti pe 18 noiembrie.


Usturoi n-a mincat si nici gura nu-i miroase


Aparitia acestor informatii nu a surprins intrucit in Focsani se vorbea de mai mult timp ca «dosarul lui Usturoi va iesi curind la lumina». De altfel, seful Culturii locale a fost de mai multe ori la sediul CNSAS pentru a da declaratii cu privire la aceste aspecte din trecutul sau. Contactat de Ziarul de Vrancea pentru a comenta aceste dezvaluiri, directorul Paraschiv Usturoi a declarat ca «dupa 11 ani de functionare a CNSAS probabil mi-ar fi gasit si mie o hirtie!». Usturoi sustine insa ca este o victima a sistemului si ca a recunoscut inca din 1990 intr-un ziar local (facut impreuna cu profesorul Florinel Agafitei) ca a fost nevoit sa semneze un angajament. «Ma asteptam la o asemena reactie din partea structurilor comunisto-securiste pe care incepind din noaptea de 22 decembrie 1989 le-am amenintat cu lichidarea, iar de 18 ani ma bat pentru dreptate. Sint amenintat cu asemena dezvaluiri de 18 ani. Am declarat in 90 in ziarul Viitorul ca a trebuit sa dau o declaratie prin anii 80 iar in paginile ziarului dvs la fel am declarat ca am fost nevoit sa scriu o anumita hirtie la Securitate. In rest, cu siguranta va fi un proces extrem de greu, vor iesi la suprafata nume importante din viata publica care nu au facut altceva decit sa spolieze banul public si sa se dea democrati. Sper in dreptatea justitiei. Un lucru este cert, inca din clasa a X-a am fost anchetat cind am scris omagiul lui Jimi Hendrix si "De s-ar face revolutie" dupa care in a treia zi de Armata am dezertat pentru ca n-am suportat mizeria sistemului si am reusit sa scap de represalii internindu-ma in spital. Cu certitudine imi stiu toti urmaritorii pentru ca am trei dosare de urmarit. Despre mine s-a spus tot ce se putea spune. O sa fac o conferinta de presa dupa ce studiez si eu dosarele. Am fost amenintat recent chiar de Horia Dumitrescu, directorul Muzeului Vrancei, cu numar de adresa si banuiam ca va iesi cu ceva. Am fost lucrat stiintific. Mi s-a spus sa tac cu proiectul de reabilitare a Pietei Unirii si urma sa ma adresez Politiei si SRI-ului sa ma apere ca am primit amenintari cu moartea pe trei canale. Securistii din Vrancea nu m-au invins pentru ca voi aduce dovezi despre cine l-a trimis pe Virgil Magureanu la Focsani. Apropos, Venera Arvinte, cea care a depus cererea la CNSAS, e fosta sefa a lui Magureanu de la Muzeu. Nu credeti ca se leaga prea multe?», a fost declaratia data de Paraschiv Puiu Usturoi dupa ce informatiile privind dosarul sau au fost facute publice. Usturoi a adaugat ca a fost bun prieten pe vremea comunismului cu Liviu Ioan Stoiciu si a fost curios sa vada daca in dosar se regasesc informatii despre relatia lor dinainte de revolutie. «Imi beau singele daca gasesc asa ceva! », a spus seful Culturii, sperind sa nu-l dezamageasca pe LIS. (Cristi PODEANU, Silvia VRINCEANU)


  • Malaele nu se astepta sa fie tradat de public


  • Actorul Horatiu Malaele nu se declara surprins de dezvaluirile care-l vizeaza pe Paraschiv Usturoi. Actorul a declarat ieri, pentru Evenimentul Zilei, ca stia de aceasta intimplare in urma careia ar fi putut fi arestat. "Am aflat mai tirziu. Nu vreau sa par insa un martir in fata unor martiri adevarati. Nu e cazul. Stiu insa ca s-a pus atunci problema arestarii mele. Cineva care a fost acolo, la sedinta, mi-a povestit ca s-a propus arestarea mea", a declarat actorul. Cit priveste afirmatiile din spectacol, actorul spune ca "era o intelegere tacita intre mine si public, care intelegea toate aluziile, in acea perioada grea. Ne bucuram si taceam impreuna. Si asa puteam merge mai departe. N-am crezut ca cineva din public m-ar putea trada. Era un spectacol interactiv, mozaicat, eu aveam niste momente de improvizatie pe care de obicei le savuram alaturi de publicul din sala", a continuat actorul. Horatiu Malaele spune ca a continuat sa-i ironizeze pe comunisti chiar si dupa episodul de la Focsani, in ciuda faptului ca Ministerul Culturii l-a suspendat imediat din activitatile extrateatrale. "Sentinta" a ramas valabila pina la Revolutie", ca si interdictia de a aparea la televiziune. De la Focsani, Usturoi spune ca acelui spectacol i-a urmat o ancheta si au fost audiati mai multi spectatori. Asa s-ar explica declaratiile din dosarul de la Securitate.


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 15

    Adaugă comentariu
    , acum 739371 zile, 3 ore, 50 minute, 39 secunde
    Astia ne sunt turnatorii si o sa murim pe cap cu ei. Usturoi zis Zamparo si Oprisan zis Alin sau Renato ei intr-un fel sau altul ne conduc viata de 20 de ani de la Revolutia din Dec. 89. Impreuna cu citeste integral
    , acum 739371 zile, 3 ore, 50 minute, 39 secunde
    nu stiu cum dracu' a ramas acest om in fruntea culturuii vrancene!
    , acum 739371 zile, 3 ore, 50 minute, 39 secunde
    Asa cum a ramas si ramane Alin Renato prin vointa populara, la carma judetului, asa a ramas si Zamparo. Fiecare popor isi merita soarta . Se pare ca democratia nu-i pentru romani.
    , acum 739371 zile, 3 ore, 50 minute, 39 secunde
    Nu mai e de mirare cum de au ajuns sau cum au ramas atatia ani prin diverse functii toti fostii turnatori ai Securitatii. Santajul, minciuna sunt pentru acesti indivizi un mod de a fi. Usturoi are o citeste integral
    , acum 739371 zile, 3 ore, 50 minute, 39 secunde
    Mesaj pentru Sapunaru Nini si Mircea Dragos; da-l afara in suturi bai dom' NINI ; zii lui Dragos asta si asa nu le prea gandeste si o sa-l dea. Motivul il gasesti tu ce dracu! Daca faci asta esti cat citeste integral
    , acum 739371 zile, 3 ore, 50 minute, 39 secunde
    E totusi cel putin curios ca aceste "dezvaluiri" au aparut acum. Cine profita din acest scandal ? Usturoi nu candideaza deci impactul elctoral e foarte mic. Usturoi insa s-a opus vehement proiectului citeste integral
    , acum 739371 zile, 3 ore, 50 minute, 39 secunde
    La cum il stim pe usturoi ar fi fost in stare sa fabrice sau sa exagereze scandalul cu piata unirii ca sa se victimizeze, stiind ca ii va fi facut public dosarul. CNSAS nu auntat asa, tam nesam, te citeste integral
    , acum 739371 zile, 3 ore, 50 minute, 39 secunde
    Metafizic vorbind, aceasta obsesie scatologica legata de turnatorie nu face altceva decat sa-i dea apa la moara numitului Paraschiv Siru Usturoi Cepoi alias Zamparo (in greaca veche=lautarul, in citeste integral
    , acum 739371 zile, 3 ore, 50 minute, 39 secunde
    aveti tupeu mare sa-l alaturati pe Puiu cu sinistrul Oprisan ! pai se compara vreodata ce rau ne-a facut Oprisan, cu asa zisa colaborare a lui Puiu Siru ? e ca si in cazul Monei Musca, mare scofala citeste integral
    , acum 739371 zile, 3 ore, 50 minute, 39 secunde
    Da!!! Ce mare lucru era sa pateasca Malaiele din cauza lui Usturoi. Era doar sa fie bagat la puscarie si i s-a interzis aparitia la TV. Mare smecherie
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.