Politică

Parlamentarii vor fi pensionari de lux

Mihai Boicu
4 oct 2008 1040 vizualizări
Parlamentarii vrinceni sustin ca nu au avut habar de cresterea pensiilor lor, pusa la cale de colegii din Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului u unii nu comenteaza, altii nu sint de acord, dar toti vor beneficia de pensiile marite mai devreme sau mai tirziu u cea mai mica pensie va fi de peste 3.500 lei u pentru a nu provoca un scandal inainte adoptarea maririi pensiilor, hotarirea s-a luat in Birourile Permanente reunite, iar de ea s-a aflat abia dupa ce s-a publicat in Monitorul Oficial

Parlamentul a devenit, din nou, subiectul unui scandal, dupa ce s-a aflat ca deputatii si senatorii care vor iesi la pensie vor avea pensii speciale mai mari. De asemenea, cei care indeplinesc conditiile de pensionare pot sa isi cumuleze pensiile de parlamentar cu indemnizatia pentru aceasta functie. Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului au votat pe 24 septembrie o modificare a normelor metodologice ale Legii privind statutul deputatilor si senatorilor, astfel incit nu a fost nevoie de o discutie in plen. Modalitatea a fost aleasa special pentru a nu se afla de cresterea pensiilor decit dupa publicarea hotaririi in Monitorul Oficial, ceea ce s-a intimplat martea trecuta. Modificarile au fost initiate de pesedistii Doru Ioan Taracila si Eugen Nicolicea, insa a fost votata de toti parlamentarii care fac parte din Birourile Permanente. Deputatii si senatorii vrinceni, care nu fac parte din conducerile celor doua camere, incearca sa se delimiteze intr-un fel sau altul de acest nou scandal, care a afectat serios imaginea Parlamentului.

Deputatul social "" democrat George Baesu a spus ca nu comenteaza modul in care au votat colegii sai din conducerile Camerei Deputatilor si Senatului. "Nu cunosc subiectul, nu am participat la vot, iar situatia mea actuala nu imi cere sa ma lupt pentru o pensie. Mai am 27 de ani pina la pensie si sper ca pina atunci toti vor avea pensii de peste 1.000 de euro. Eu incerc sa imi fac treaba in Parlament, dar nu am cerut o pensie marita. Nu vreau sa fiu ipocrit si sa spun ca nu ma bucur ca peste 27 de ani o sa am o pensie frumoasa, dar nu m-am dus acolo pentru asta", ne-a declarat George Baesu.


"E o chestiune rusinoasa"


Deputatul PD-L Corneliu Momanu s-a declarat cel mai categoric impotriva cresterii pensiilor, cu toate ca el ar putea beneficia destul de curind acest drept. "Eu in urma cu trei ani am votat impotriva legii cu pensiile parlamentarilor. Am spus la vremea respectiva ca nu m-am dus pentru privilegii, ci ca sa-mi fac treaba de parlamentar. Este o chestie rusinoasa si eu am fost suprins ca reprezentantii partidului nostru nu au sesizat sau nu au votat impotriva", ne-a declarat democrat "" liberalul, care nu mai candideaza pentru un nou mandat de parlamentar. Momanu spune ca exista o "mina de parlamentari cu state vechi", care se duc pe la toate partidele si negociaza modificari legislative de genul cresterii pensiilor.


Senatorul PD-L Jan Vraciu, care a sustinut ca nu cunoaste ce s-a votat, s-a declarat indeosebi impotriva cumulului pensiei si a indemnizatiei de parlamentar. "Din punctul meu de vedere, normele de aplicare a legii incalca spiritul legii privind pensiile parlamentarilor", a spus Vraciu. Senatorul spune ca nu poate fi vorba de o pozitie comuna a partidelor in ceea ce priveste cresterea pensiilor, atita vreme cit acest lucru nu s-a discutat in forurile interioare ale PD-L. In ceea ce priveste campania candidatilor in Vrancea, Vraciu nu crede ca aceasta va fi afectata deoarece nici unul dintre candidati nu este fost parlamentar.


Sapunaru nu e pasionat de subiect


Deputatul PNL Nini Sapunaru a sustinut mai intii ca este vorba de fapt despre o indexare a pensiilor parlamentarilor, nu despre o crestere a acestora, cu toate ca s-a schimbat modalitatea de calcul. Ulterior, liberalul si-a nuantat pozitia si a spus ca nu poate comenta ceea ce au votat colegii sai. "Ne afecteaza imaginea, dar de acum ne ducem in colegii si acolo raspundem individual, nu mai raspundem pentru toti. Parerea mea este ca aceasta marire este inoportuna. Daca ma intreaba un alegator, ii raspund ca nu ma pasioneaza subiectul asta, nu ma pensionez in urmatorii ani, cheltuiesc mai mult decit un salariu de parlamentar, asa ca nu ma incinta treaba asta. Altii spun insa ca si-au pierdut niste ani de viata, ca au renuntat la afaceri pentru Parlament", a declarat Sapunaru.

Deputatul PD-L Daniel Ionescu a spus ca nu stie nici un amanunt despre modul in care s-au marit pensiile parlamentarilor, dar s-a declarat impotriva cumularii pensiilor cu indemnizatiile. "Intrucit nu sint parte la aceasta decizie, pot spune ca decizia este un semnal negativ in ceea ce priveste moralitatea parlamentara, dar nu este in afara legii. Impactul cresterii pensiilor a 400 de parlamentari asupra a 6 milioane de pensionari tinde spre zero, dar gestul nu mi se pare corect. Corect era sa fie totul pe fata. Diferenta intre pensiile vechi si noi este de 4 "" 5%, iar pentru asta nu merita marirea, pentru citeva procente este jenant", ne-a spus Daniel Ionescu.


3.557 lei cea mai mica pensie


Parlamentarii si-au asigurat cresteri de 300 - 400 lei la pensiile de pina acum, in conditiile in care acestea treceau de 2.000 de lei dupa primul mandat. La calcularea pensiei de parlamentar, care poate ajunge pina la 80% din venit, nu se mai tine seama de media indemnizatiei de baza din ultimele 12 luni, ci doar de indemnizatia bruta din ultima luna, in care se includ si sumele primite pentru functiile detinute. Astfel, pensia unui parlamentar obisnuit se raporteaza la suma de 6.994 lei si poate sa ajunga dupa primul mandat la 3.557 lei, dupa al doilea la 4.476 lei, iar la al treilea mandat la 5.595 lei. Cei mai cistigati sint parlamentarii cu functii de conducere, adica un sfert din Parlament. Printre acestia se afla social "" democratul George Baesu, secretarul Comisei juridice din Camera Deputatilor, liberalul Nini Sapunaru, vicepresedinte la Comisia de Buget "" Finante, dar si fostul deputat Miron Mitrea, care a fost vicepresedinte al Camerei Deputatilor pina si-a dat demisia. Dezinteresul pe care il mimeaza parlamentarii vrinceni fata de cresterea pensiilor in regim preferential tine de apropiatele alegeri parlamentare si nu de faptul ca nu s-ar bucura de faptul ca vor avea venituri mai mari atunci cind vor iesi la pensie. (Mihai BOICU)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 19 ore, 20 minute, 45 secunde
Am vrut sa comentez la acest articol http://ziaruldevrancea.ro/index.php?articol=22840 dar nu are forum deschis. Foarte probabil textul articolului, va fi deja corectat pana spre dimineata avand si citeste integral
, acum 739397 zile, 19 ore, 20 minute, 45 secunde
sigur!!!!acum nimeni nu stie nimic si bineinteles ca sunt impotriva maririi pensiilor-in declaratii!sa le fie rusine!cica nu le-au marit ci au schimbat modul de calcul, adica tot o marire!sa le fie citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.