Politică

Alianta pentru Focsani , un nou test la sedinta de astazi

Ziarul de Vrancea
30 sep 2008 885 vizualizări
Sedinta Consiliului Local ar putea lamuri blocajul de la nivelul Consiliului Local u PD-L cere ca intii sa fie validat consilierul lor si apoi cel al PSD, in ordinea cronologica a producerii evenimentelor u surse din rindul consilierilor spun ca alesii liberali s-ar fi suparat din pricina sustinerii pe care Nini Sapunaru i-o arata Mirelei Bizna u se pare ca in final, liberalii s-au decis sa nu rupa alianta, dat fiind ca PDL o vrea musai pe Mioara Lazar in Consiliu

Un posibil blat intre PNL si PSD era pe cale sa arunce in aer "Alianta pentru Focsani". In ultimele zile la sediul din Bd. Independentei s-au ridicat voci, s-au facut analize cu creionul in mina, s-au studiat mape, s-a convenit asupra proiectelor ce vor fi votate in sedinta Consiliului Local de astazi, dar s-au proferat si unele amenintari si demisii"¦ verbale. Liberalii nu au vrut sa auda de nici o intelegere cu social democratii incheiata la nivel de lideri. Marul discordiei, Mirela Bizna, fostul consilier democrat dat afara de PD-L, suspectat de tradare, care parea sa gaseasca sprijin la PNL. Sustinerea declarata a deputatului Nini Sapunaru fata de fosta «doamna de fier» din Consiliul Local se batea cap in cap cu intelegerea din legislativ dintre PD-L si PNL. Atasamentul lui Sapunaru, care-i "certa" pe PD-L-isti ca au trimis-o pe tusa pe Bizna, nu era din aceeasi gama in care-si cintau "aliatii pentru Focsani" parteneriatul. La intilnirile din cadrul PNL, acolo unde s-a enuntat posibilitatea reintoarcerii Mirelei Bizna (sustinuta de PNL si PSD) in legislativ, au existat voci din rindul celor patru consilieri PNL care i-ar fi spus liderului Sapunaru ca nu tradeaza intelegerea cu democratii. Pina la urma se pare ca liberalii au decis sa mearga in continuare alaturi de PD-L si sa sprijine nominalizarea acestora pentru cel de-al saptelea ales local, Sapunaru neriscind un conflict cu colegii in prejma alegerilor. Social-democratii, care si ei cer validarea lui Vasile Pintilie in sedinta de azi, nu au decis inca pe cine vor. Daca ar fi dupa Oloeriu, liderul PSD din CL, le-ar vrea pe amindoua, atit pe Mirela Bizna, cit si pe Mioara Lazar. Asta chiar daca "probabil nu s-ar intelege una cu cealalta"! Democratii, la rindul lor, il acuza pe primar ca are memorie scurta si ca nu a trecut in ordine cronologica cererile de validare a consilierilor, punindu-l "pe primul loc" pe colegul PSD.


PSD le vrea pe amindoua


Pina la urma, sedinta de azi ar putea insemna revenirea la o relativa normalitate a Consiliului Local Focsani, insa votul este un test pentru fragila alianta dintre PNL si PD-L. Cel putin la nivel declarativ, cele trei formatiuni spun ca vor actiona nu in interes politic, ci pentru binele comunitatii. Aici este o noutate, din moment ce din iunie la CL e numai scandal, plimbari in justitie, contestatii la adresa viceprimarilor, chiuluri si vendete politice. In timp ce PSD inca nu s-a sfatuit "cum o da", liberalii spun ca vor sprijini si pe unii si pe altii si ca vor vota oamenii pe care PSD sI PD-L si-ii doresc. "Noi vom vota si pentru PSD si pentru PD-L oamenii pe care ei ii sustin. Daca vor Lazar, atunci votam Lazar. Daca vor Bizna, pe Bizna. Ii sprijinim si pe unii si pe altii pentru ca trebuie sa intre Consiliul in legalitate. In situatia asta primeaza interesul CL in fata celui politic", ne-a spus consilierul liberal Gheorghe Stan. Chestionat cu privire la scinteile din timpul sedintelor de la partid care au razbatut din tabara lor, liderul liberalilor din CL a negat conflictul, insa a lasat sa se inteleaga ca din noiembrie, dupa parlamentare, multe se pot schimba. "Cei care se dau mari oameni politici nu pot nici macar ei anticipa ce se va intimpla dupa alegeri. Cu apropieri, despartiri... se va vedea in noiembrie, dupa alegeri", a comentat Gheorghe Stan. Nini Sapunaru spune ca nu mai vrea blocaj si ca ai sai colegi ii vor valida pe nominalizatii PSD si PD-L. Si PSD vorbeste despre deblocarea situatiei. "Nu am luat inca o hotarire pe cine vom sustine, vom discuta inainte de sedinta. Incercam o deblocare a situatiei si vom face tot posibilul. Sper sa nu se ajunga la un nou blocaj. Am putea ceda in fata cerintelor PD-L", ne-a declarat si Liviu Oloeriu, liderul PSD. Consilierii din PD-L privesc cu ingrijorare la sedinta de azi pentru ca un singur vot al liberalilor alaturi de PSD ii poate arunca in opozitie si isi pot lua adio de la functia de viceprimar. "Daca este o intelegere eu n-am cum sa o impeidic, dar dupa cum ii cunosc pe consilierii liberali sint oameni de onoare. La sedinta se va dovedi cine vrea sa existe un blocaj in CL. Asa declarativ si cei din PSD sustin ca vor binele comunitatii», a declarat presedintele interimar al PD-L, Alin Trasculescu. Eventualele intelegeri se pot vedea la sedinta de azi pentru ca validarea alesilor se face la vedere.


Democratii ii arata axa timpului lui Bacinschi


Printr-un comunicat de presa, PD-L Focsani ii cere primarului Decebal Bacinschi sa trateze evenimentele petrecute in cadrul Consiliului in ordine cronologica si sa scape de influentele de ordin politic. "Consideram ca deblocarea activitatii Consiliului Local trebuie sa aiba ca punct de plecare clarificarea componentei acestuia, in conformitate cu votul exercitat de focsaneni la alegerile locale din 1 iunie. Concret, solicitam consilierilor PSD, precum si primarului Decebal Bacinschi, sa accepte depasirea blocajului din CL, prin citeva masuri care pot fi puse in aplicare chiar in sedinta ordinara din 30 septembrie. Clarificarea problemelor de componenta a CL Focsani in ordinea cronologica a proiectelor restante aflate pe ordinea de zi, incepind cu validarea celui de-al 7-lea mandat de consilier local PD-L si abia apoi validarea inlocuitorului din partea PSD a lui Doru Geany Balan, in prezent deputat, aflat in stare de incompatibilitate. Caderea de acord prin negocieri "la vedere" intre grupurile de consilieri si adoptarea proiectelor care raspund nevoilor cetatenilor municipiului Focsani", se arata intr-un comunicat al PD-L Focsani. La rindul sau, liderul consilierilor PSD, Liviu Oloeriu considera ca o mai buna comunicare intre grupurile ar rezolva mult mai bine probleme din CL. "Eu nu stiu de ce cei din PD-L apeleaza la aceste comunicate pe care le transmite presei in loc sa vorbeasca inainte cu noi", a fost de parere Oloeriu. PD-L s-a sesizat asupra redactarii ordinii de zi a sedintei ordinare de azi, in care primarul a propus mai intii validarea inlocuitorului colegului sau de partid Doru Geany Balan, devenit intre timp deputat, cu Vasile Pintilie, in loc sa propuna mai intii validarea mandatului PD-L, aflat in asteptare de ceva timp. Reamintim ca in acest moment Consiliul functioneaza fara doi consilieri, dar si fara viceprimari, acestia din urma fiind trimisi sa se judece pentru functii. De asemenea, in precedentele intilniri de lucru s-au achitat mai mult polite si s-a votat razbunator decit in mod constructiv. (D. GANEA, I. CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 17 ore, 45 minute, 15 secunde
Una tare - umbla vorba prin targ ca, un anumit candidat la Parlamentare, ar vrea alegeri locale la Consiliul Local Focsani ! Nu e clar pe ce date se bazeaza, insa, ne amintim cum au votat focsanenii citeste integral
, acum 739393 zile, 17 ore, 45 minute, 15 secunde
Mioara Lazar a fost validata.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.