Politică

Jocurile redistribuirii uninominale din Vrancea

Doina Ganea
16 sep 2008 1689 vizualizări
In urma unei simulari realizate de Ziarul de Vrancea pe baza rezultatelor alegerilor locale din acest an rezulta ca la alegerile parlamentare din 30 noiembrie PSD ar putea obtine trei mandate de deputat din prima, PNL si PD-L cite un mandat, urmind ca ulterior cele doua formatiuni sa-si dispute cel de-al saselea colegiu din redistribuiri u la Senat, daca PSD va cistiga un mandat pentru Miron Mitrea, PNL si PD-L si-ar putea disputa cel de-al doilea colegiu u intelegerile de culise dintre partide ar putea netezi accesul in viitorul parlament a celor mai influenti politicieni ai momentului

Trasarea in interes de partid a colegiilor uninominale intruchipata de blatul PSD-PNL si intelegerile dintre unii contracandidati si liderii de partide au batut deja o parte din cararile intrarii in Parlament. Daca votul pe liste a ridicat la rang de politica de partid aranjamentele interne, uninominalul, asa cum a fost votat in Parlament, favorizeaza, dupa cum se prefigureaza, blaturile intre partide si intre contracandidati. Cistigarea unui colegiu nu aduce automat, in multe situatii, si mandatul de parlamentar. O simulare facuta de «Ziarul de Vrancea» pentru judetul nostru demonstreaza ca poate deveni parlamentar si un candidat cu rezultate mai slabe. Circumscriptia electorala nr. 41 este compusa, la Camera Deputatilor, din sase colegii uninominale: Colegiul 1 - municipiul Focsani (doar 69.000 de locuitori), Colegiul 2 - Focsani (20% din populatie) ^ 9 comune, Colegiul 3 - 18 comune, Colegiul 4 - orasul Odobesti ^ 20 de comune, Colegiul 5 - municipiul Focsani (10% din numarul populatiei), orasul Marasesti ^ 9 comune si Colegiul 6 - orasele Adjud si Panciu ^ 12 comune. La Senat vom avea doua colegii. în simularea efectuata pentru principalii competitori electorali (candidatii PSD, PD-L si PNL) s-au luat in calcul voturile obtinute pe 1 iunie 2008 de catre candidatii pentru sefia Consiliului Judetean, care, dupa cum se stie, au concurat pe sistemul de vot uninominal. Nu este exclus insa ca notorietatea, carisma si potenta financiara a unor candidati sa rastoarne previziunile si calculele facute de partide.


PD-L nu vrea sa-l incurce pe Sapunaru


Hazardul alegerilor a fost mult redus prin delimitarea colegiilor si plasarea candidatilor. Granitele au fost trasate grupind mai multe sectii de votare de la locale, in care scorul este cunoscut. Plecind de la aceste calcule, a fost aplicat algoritmul redistribuirii mandatelor in cazul in care nu se iau din start cu 50%^1 din voturi. Cu rezultatul redistribuirii in mina, candidatii-vedeta se plaseaza in colegii care fie le ofera un bun scor de start, fie nu vor ajunge sa fie luate de adversari (ex: Nini Sapunaru "" colegiul D3, Miron Mitrea - colegiul S2). Finalul asteptat este intarit de foarte probabilul pact de neagresiune al PNL cu PSD si de rezervele candidatilor cu notorietate sa intre in competitie cu adversari pe masura, din partidele concurente. La Camera Deputatilor, PSD va lua cel mai probabil 3 mandate, din care doua directe, PNL si PD-L cite un mandat, iar unul ar ramine pentru redistribuirea nationala. Proportia se pastreaza in linii mari la Senat: PSD ar putea lua din prima un mandat, iar PNL si PD-L spera sa-si dispute singurul loc ramas liber. Delimitarea facuta de PNL pentru colegiul de deputat in care va candida Nini Sapunaru i-a facut pe democrat-liberali sa bata in retragere din zona Dumitresti propunind un contracandidat fara prea mare notorietate, anume pe Laurentiu Dumitrache, fostul director al Directiei Silvice Focsani. PSD ar putea miza in aceasta zona tot pe un silvicultor: Gica Duta, fost sef al Directiei Silvice in mandatul PSD.


PSD mizeaza pe trei mandate


în functie de rezultatele de la locale, singurul partid care ar obtine direct mandate de deputati ar fi PSD. în conditiile unei mobilizari similare cu cea de la locale, au un loc sigur in Parlament candidatii PSD, PD-L si PNL. Potrivit simularii, candidatii PSD ar putea cistiga in trei colegii, iar candidatii PNL si PD-L cite un colegiu. Dintre cei cinci virtuali cistigatori de colegii uninominale din judetul nostru, doar trei candidati - doi de la PSD ("cistigatorul" colegiului 4 si 6) si unul de la PNL ("cistigatorul" colegiului 3) "" au o oarecare siguranta ca vor obtine mandatul de deputat imediat dupa numararea voturilor. Mandatele de deputat pentru candidatii din colegiile 1, 2 si 5 se vor "atribui" cel mai probabil dupa ce se incheie centralizarea numararii voturilor la nivel national, in functie de rezultatele finale obtinute de partide la nivel de tara. Este posibil ca in Colegiile 1, 2 si 5 sa devina deputati nu cei care le-au cistigat, ci candidati care s-au clasat pe pozitia a doua sau chiar a treia in colegiu. Aceasta viciere a vointei electoratului dintr-un colegiu sau altul este cauzata de imperfectiunile Legii electorale, care pune accentul principal nu pe numarul de voturi obtinut de un candidat intr-un colegiu, ci pe cel obtinut la nivel national de catre partide. De altfel, deputatul PD-L Corneliu Momanu ne-a declarat recent ca varianta legii elaborata anterior de Guvern in colaborare cu Asociatia Pro Democratia "era de zece ori mai buna", pentru ca "cine cistiga un colegiu devenea automat parlamentar".


Atribuirea mandatelor intr-un judet


Pentru atribuirea mandatelor se calculeaza in primul rind coeficientul electoral al judetului. Acesta este reprezentat de rezultatul impartirii numarului total de voturi ale candidatilor (din partidele care au trecut pragul de 5%) la numarul de colegii uninominale. Se imparte numarul total de voturi obtinut de un partid la coeficientul electoral, rezultatul insemnind numarul de mandate ce se atribuie la prima distribuire, la nivel judetean. în cazul Vrancei, daca procentajul de la locale se va pastra, PSD si PNL ar putea obtine cite doua, respectiv un mandat complet. Conform acestor calcule rezulta urmatoarele: Coeficientul electoral (CE) a Numarul Total de Voturi (NTV)/ la numarul de colegii. In Vrancea NTV pentru cele trei partide care au trecut pragul electoral de 5% la alegerile locale pentru functia de presedinte de Consiliu Judetean a fost de 148.075, care impartit la cele 6 colegii pentru deputati ne furnizeaza un CE a 24.679,16. Impartind numarul total de voturi obtinute de fiecare partid in parte la acest CE avem numarul de mandate pentru fiecare partid. Anticipind oarecum rezultatul alegerilor din 30 noiembrie putem spune cu aproximatie ca: PSD (aici au fost luate in calcul si voturile obtinute la 1 iunie de Partidul Conservator, partenerul de alianta al PSD la viitoarele alegeri) "" 80.486 voturi : 24.679,16 a 3,2 mandate ; PNL "" 38.136 de voturi : CE a 1,5 mandate ; PD-L 29.453 de voturi : CE a 1,19 mandate. Restul mandatelor se atribuie in urma redistribuirii nationale prin voturi "venite" din alte judete. (Doina GANEA)


 • Urma alege


 • Conform art. 47 din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului, voturile ramase, adica cele neutilizate sau inferioare coeficientului electoral, obtinute de competitorii electorali, precum si mandatele ce nu au putut fi repartizate de Biroul Electoral de Circumscriptie se comunica BEC, pentru a fi repartizate centralizat in a doua etapa, la nivel national. BEC insumeaza, pe intreaga tara, separat pentru Camera Deputatilor si pentru Senat, voturile neutilizate si pe cele inferioare coeficientului electoral al circumscriptiei electorale din toate circumscriptiile, pentru fiecare partid politic, alianta politica sau alianta electorala; numarul voturilor astfel obtinute se imparte la 1, 2, 3, 4 etc., facindu-se atitea operatii de impartire cite mandate nu au putut fi repartizate la nivelul circumscriptiilor electorale. Citurile rezultate din impartire, indiferent de competitorul electoral de la care provin se clasifica in ordine descrescatoare, pina la concurenta numarului de mandate nerepartizate. Cel mai mic dintre aceste cituri constituie coeficientul electoral pe tara, pentru deputati si, separat, pentru senatori. «Datele obtinute se ordoneaza descrescator la nivelul tarii si separat descrescator in cadrul fiecarei circumscriptii electorale. Pentru fiecare circumscriptie electorala se iau in calcul primele partide politice, aliante politice sau aliante electorale, in limita mandatelor ce au ramas de repartizat in circumscriptia electorala respectiva. Ultimul numar din aceasta operatiune reprezinta repartitorul acelei circumscriptii electorale», se arata in textul de lege. (D. G.)


  CALCULE

 • Cite voturi au luat partidele la alegerile locale • Colegiul D1 Focsani

  PSD "" 11.000 voturi

  PD-L - 5.332 voturi

  PNL - 3.636 voturi


  Colegiul D2 Focsani si noua localitati din Sud

  PSD - 13.240 voturi

  PD-L "" 4.540 voturi

  PNL "" 3.158 voturi


  Colegiul D3 Dumitresti - 19 localitati din S-V

  PNL "" 11.652 voturi

  PSD "" 10.124 voturi

  PD-L "" 3.531 voturi


  Colegiul D4 Odobesti - 20 localitati din zona de munte N-V

  PSD "" 19.058 voturi

  PNL "" 6.855 voturi

  PD-L "" 4.328 voturi


  Colegiul D5 Marasesti - 11 localitati din S-E

  PSD - 11.500 voturi

  PNL - 6.990 voturi

  PD-L "" 5.121 voturi


  Colegiul D6 Adjud - 14 localitati din N-E

  PSD- 15.564 voturi

  PD-L "" 6.601 voturi

  PNL- 5845 voturi


  Colegiul 1 Senat (Odobesti "" 45 localitati)

  PSD -34.364 voturi

  PNL "" 18.446 voturi

  PD-L 13.403 voturi


  Colegiul 2 Senat (Focsani "" 30 localitati)

  PSD "" 46.122 voturi

  PNL -19.690 voturi

  PD-L "" 16.050 voturi


  În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

  Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

  Comentarii: 7

  Adaugă comentariu
  , acum 737412 zile, 23 ore, 28 minute, 14 secunde
  Misto articolul ! Mi-am lamurit unele neclaritati vis-a-vis de mici neclaritati fata de ditribuirea mandatelor in etapa a doua. Multam fain pentru doamna Doina, pentru documentare si ca e pe limba citeste integral
  , acum 737412 zile, 23 ore, 28 minute, 14 secunde
  Daca simularea este corecta, atunci uninominalul nu va schimba nimic in ceea ce priveste repartizarea mandatelor. Si pana acum PSD a luat, de fiecare data, 3 - 4 mandsate de deputati si unul de citeste integral
  , acum 737412 zile, 23 ore, 28 minute, 14 secunde
  La un popor civilizat si informat o asemenea simulare nu poate fi decat o prostie fara nici o relevanta pentru nimeni. In conditiile in care partidele prezinta alti candidati decat la locale si in citeste integral
  , acum 737412 zile, 23 ore, 28 minute, 14 secunde
  Singurul dobitoc de pe aici cred ca esti tu domnule db. Asemenea simulari se fac peste tot in lume si au la baza tocmai metode stiintifice, sociologice. Daca nu ti-ar fi spalat creierul cei de la citeste integral
  , acum 737412 zile, 23 ore, 28 minute, 14 secunde
  Despre faptul ca va trage Samponaru sa iese Derutat in Parliament, aparent, poate fi o situatie de analizat pt unii. Uitati ca nu are cu cine candida in acea zona, are notorietate suficienta si citeste integral
  , acum 737412 zile, 23 ore, 28 minute, 14 secunde
  Hai sa ma fac ca ploua si sa nu-ti bag in seama injuraturile si ma limitez la argumentarile "stiintifice". Deci ia zi tu desteptule ce "metode stiintifice, sociologice" a folosit autorul articolului citeste integral
  , acum 737412 zile, 23 ore, 28 minute, 14 secunde
  In mod categoric rezultatele PD-L sunt foarte diferite de cele de la locale cu cateva zeci de mii de voturi si cu cateva zeci de procente.
  Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
  Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
  1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
  2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
  4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
  Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
  Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
  Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.