Politică

Mateloti, secunzi la carma primariilor

Doina Ganea
9 sep 2008 5804 vizualizări
35 de primari din judet au studii superioare, alti 33 de primari au doar studii medii, iar cinci sint absolventi de scoli profesionale u Primaria Gura Calitei este condusa de un primar sofer si un vice padurar, ambii avind scoli profesionale "la baza" u trei primari sint studenti in diferiti ani de facultate, in timp ce colegul lor de la Obrejita abia a urcat treptele liceului u 14 primari ocupa aceasta functie de aproape 20 de ani u printre viceprimari sint trei colegi de breasla cu Traian Basescu, adica marinari

Alegerile locale s-au incheiat, iar primarii noi alesi sau realesi si-au intrat in drepturi de aproape trei luni. Cine sint ei? Ce pregatire au? Ce profesii au? Din ce medii vin? Care sint cei mai vechi primari? Au ei pregatirea sa conduca obstea care i-a ales, in conditiile in care la o primarie e nevoie de intocmirea de proiecte pretentioase? Au fost doar citeva din intrebarile pe care cititorii nostri ni le-au pus si la care am cautat raspunsurile cele mai competente. Dintre primarii vrinceni, 33 au studii medii, in timp ce alti cinci au absolvit scoala profesionala. Primarii din Brosteni, Naruja si Nereju sint studenti la diferite facultati. Primarul de la Brosteni, Ion Bucur, zis "Pomana", s-a inscris la Facultatea de Drept si este student in anul I, primarul din Naruja, Cristian Pantus, este in anul III la Facultatea de Administratie Publica, iar primarul Ion Pauca de la Nereju se specializeaza in agroturism, fiind student in anul II. De fapt, la Brosteni atit primarul Ion Bucur cit si viceprimarul Ion Alanei se pare ca sint colegi, deoarece si cel din urma este tot student in primul an la drept. Si alti primari puteau sa se inscrie la facultati, dar s-au multumit cu studiile pe care le-au acumulat. Cele mai interesante meserii sint cele ale primarilor din Biliesti, Ciorasti si Gura Calitei. Primul, Ovidiu Butuc, a fost jurnalist, iar cel de-al doilea, Viorel Haiducu, este medic. Primarul din Gura Calitei, Dragos Bitculescu, este un simplu sofer, care impreuna cu viceprimarul liberal Fanel Buharu, de meserie padurar, conduc Primaria Gura Calitei fara sa aiba altceva "la baza" decit o scoala profesionala. Inginerii predomina totusi lista profesiilor, urmati de economisti, juristi si profesori. Nu mai putin de 16 dintre primari sint ingineri sau subingineri. Noua primari se afla la al patrulea mandat, iar alti cinci l-au inceput deja pe al cincilea.



Secunzii primarilor din Vrancea au mai putina scoala decit sefii lor. Cu exceptia oraselor si municipiilor din judet, unde atit primarii cit si viceprimarii sint absolventi de studii superioare, in majoritatea cazurilor viceprimarii au studii medii, scoli profesionale sau chiar 10 clase. Daca o tara cu 22 de milioane de locuitori poate fi condusa de un marinar, de ce la o adica n-ar fi si un viceprimar marinar? Este cazul vicelui de la Corbita, Felix Oprea, care a absolvit liceul de marina, a secundului primarului Vasile Dantis de la Urechesti, viceprimarului Nicusor Leica Lupu si a viceprimarului de Maicanesti, Constantin Mocanu, de asemenea marinar. Acestia considera ca sint si asemanari si deosebiri intre viata de marinar si cea de viceprimar. "Este o mare diferenta. Pe vas esti liber si faci ce vrei. Ca viceprimar trebuie sa asculti de toti si sa tii cont de toata lumea. Cind eram marinar eram liber ca pasarea cerului. Din 1995 cind m-am lasat de marinarie si pina acum am rezolvat foarte multe. In primul rind m-am insurat si am avut o multime de realizari. Am contrazis proverbul marinaresc care spune ca dintr-un om faci un marinar, dar din marinar nu faci om", a incheiat rizind viceprimarul liberal de la Urechesti, Nicusor Leica Lupu. "Sint niste diferente enorme. In primul rind, ca marinar esti pe apa si ca viceprimar esti pe pamint. In al doilea rind, ca viceprimar lucrezi foarte mult cu oamenii. Iar ca asemanari, da sint si de-astea. Ca si marinarii, viceprimarii trebuie sa lucreze in echipa, sa respecte dispozitiile si sa fie disciplinati", a afirmat Constantin Mocanu, viceprimarul comunei Maicanesti, aflat la al doilea mandat.


Unii viceprimari, mai "tari" in studii


Daca la Mera primarul Ion Sticlaru se poate lauda doar cu o scoala profesionala, mina dreapta a acestuia, viceprimaul Aurel Trifan, are 8 clase. Tot studii generale are si viceprimarul de la Vintileasca, Dumitru Bacioiu, care este muncitor "la baza". La fel se intimpla si la Biliesti, unde fostul jurnalist Ovidiu Butuc are ca secund un sofer absolvent de scoala generala. In timp ce la Jitia viceprimarul Ion Gheorghita este agent incasator, la Cimpuri economistul Dumitru Vladescu dezbate problemele comunei impreuna cu viceprimarul Vasile Bitca, de meserie croitor. La fel si la Ruginesti, unde primarul Adrian Alexe, absolvent al institutului politehnic, elaboreaza proiecte pentru dezvoltarea comunei impreuna cu viceprimarul Ion Macovei, de profesie instalator sanitar sau economistul din fruntea comunei Movilita, Corneliu Cristian, care colaboreaza cu viceprimarul Costica Ilie, de profesie electrician. Situatia se inverseaza insa in doar cinci cazuri. Astfel primarul de la Birsesti, Costica Hirsu, absolvent de liceu, este intrecut de adjunctul sau, viceprimarul Stefan Caba, economist. La Obrejita, primarul de profesie timplar Nicu Pardos, aflat acum in clasa a IX-a de liceu, este secondat de viceprimarul Gabi Laurentiu Anica, absolvent de liceu cu profil auto. La Paulesti, primarul Vasile Bratosin, absolvent de liceu, conduce Primaria impreuna cu viceprimarul Viorel Trandafir, profesor de chimie. Cazuri asemanatoare sint si la Vidra si Valea Sarii, unde viceprimarii isi intrec in studii primarii.


De 20 de ani in fruntea comunelor


In 14 din cele 73 de comune primarii nu mai sint schimbati de electorat de aproape 20 de ani, comunitatea preferindu-i pe aceeasi prim-gospodari de 4-5 mandate. Cei mai vechi edili sint la Birsesti, Boghesti, Bolotesti, Cimpuri, Cirligele Corbita, Garoafa, Golesti, Gugesti, Maicanesti, Nistoresti, Straoane, Tataranu si Vulturu. Unul din cei mai vechi primari exista la Birsesti, unde Costica Hirsu (PSD) se afla la al cincilea mandat, la fel ca si primarii din Golesti (Alexandru Zar), Gugesti (Vasile Vatra), Nistoresti (Ion Gogorita) si Tataranu (Nicolae Pavel). Iancu Pascaru din Boghesti e la al patrulea mandat, la fel ca si primarii din Bolotesti, Cimpuri, Cirligele, Corbita, Garoafa, Maicanesti, Straoane si Vulturu. De remarcat ca, la Brosteni, Primaria nu mai are acelasi primar, dar are acelasi viceprimar de patru mandate. Este de mentionat si faptul ca, desi se afla la al patrulea mandat de primar de dupa 1990, primarul de la Bolotesti, Stefan Sichin, a mai detinut aceasta functie inainte de 1990, in perioada 1984-1989. (Doina GANEA)


Lista celor 73 de primari si ocupatiile acestora


Conform evidentelor centralizate ale Prefecturii, prezentam lista primarilor din judet, precum si meseriile pe care le au.


Primari de orase:

Municipiul Focsani: Decebal Bacinschi PSD - inginer constructor

Municipiul Adjud: Constantin Armencea PSD - inginer textilist

Orasul Marasesti: Constantin Vlase PNL - inginer masini unelte

Orasul Odobesti: Gheorghe Daniel Nicolas - PSD - economist

Orasul Panciu: Ion Petre PSD - subinginer


Primari de comune:

Andreiasu de Jos: Ionel Budeanu PNL - tehnician horticol

Balesti: Stancu Balescu PNL - subinginer

Biliesti: Ovidiu Butuc PSD - ziarist

Birsesti: Costica Hirsu PSD - tehnician apicol

Boghesti: Iancu Pascaru PSD - invatator

Bolotesti: Stefan Sichin PSD - maistru

Bordesti: Vasile Moldoveanu PSD - contabil

Brosteni: Ion Bucur PNL - tehnician silvic

Chiojdeni: Serban Pirlogea PNL - profesor

Ciorasti: Viorel Haiducu PSD - medic

Cimpineanca: Stefan Paraschiv PD-L - inginer constructii

Cimpuri: Dumitru Vladescu PD-L - economist

Cirligele: Stefan Moscu PSD - mecanic

Corbita: Emil Tacu PSD - inginer agronom

Cotesti: Ion Dorel Bolovan PSD - inginer mecanic

Dumbraveni: Ionel Strimbei PD-L - tehnician agricol

Dumitresti: Sandu Crintea PNL - ofiter

Fitionesti: Iordache Cazacu PSD - electromecanic

Garoafa: Gheorghe Maghiaru PSD - administrator

Golesti: Alexandru Zar PSD - electromecanic

Gologanu: Dumitru Robu PSD - tehnician veterinar

Gugesti: Vasile Vatra PSD - mecanic auto

Gura Calitei: Dragos Bitculescu PSD - sofer

Homocea: Neculai Ionescu PNL - jurist

Jaristea: Catalin-Dumitru Toma PNL - profesor

Jitia: Neculai Noaptes PNL - pensionar

Maicanesti: Costel Necula PSD - stiinte administrative

Mera: Ion Sticlaru PNL - tehnician

Milcovul: Ivan Chirila PSD - tehnician

Movilita: Corneliu Cristian PNL - economist

Nanesti: Neagu Stoica PSD - tehnician agricol

Naruja: Cristian Pantus PSD - contabil (student an III)

Nereju: Ion Pauca PSD - contabil (student an II)

Negrilesti: Ion Vasuianu PSD - profesor de matematica

Nistoresti: Ion Gogorita PSD - invatator

Obrejita: Nicu Pardos PSD - timplar (elev an I de liceu)

Paltin: Tudorel Bitca PSD - mecanic auto

Paunesti: Aurel Petrila PDL - electronist

Paulesti: Vasile Bratosin PSD - profesor

Ploscuteni: Stefan Solomon PSD - conducator auto

Poiana Cristei: Petrus Vlad PD-L - contabil

Popesti: Nicolae Ciocanel PSD - mecanic electronist

Pufesti: Maricel Nitu PSD - electrician

Racoasa: Dragomir Gigel PSD - economist

Rastoaca: Vasile Dima PSD - inginer zootehnist

Reghiu: Raduta Macovei PNL - tehnician silvic

Ruginesti: Adrian Alexe PSD - profesor

Sihlea: Ene Stoica PNL - maistru militar

Slobozia Bradului: Valerica Zamfirescu PNL - jurist

Slobozia Ciorasti: Elena Girneata PSD - asistent social

Soveja: Costel Plesa PD-L - inginer

Spulber: Vasile Rusu PSD - tehnician silvic

Straoane: Vasile Sbirciog PSD - contabil

Suraia: Vasile Grosu PD-L - inginer

Tanasoaia: Romeo Vulpe PSD - mecanic auto

Tataranu: Pavel Nicolae PSD - profesor

Timboiesti: Daniela Mihalcea PSD - profesor

Tulnici: Vasile Agurida PSD - jurist

Tifesti: Gabriel Postolache PDL - inginer zootehnist

Urechesti: Vasile Dantis PSD - jurist

Valea Sarii: Nicu Bercuci PD-L - mecanic agricol

Vidra: Nica Micu PSD - tehnician silvic

Vintileasca: Marian Georgescu PNL - contabil

Vinatori: Gheorghe Macovei PNL - jurist

Vizantea Livezi: Fanica Ciubotaru PNL - economist

Virtescoiu: Eugen Cristea PSD - stiinte administrative

Vrincioaia: Ionica Dantis PSD - administrator firma

Vulturu: Alexandru Mihalcea PSD - profesor


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
, acum 739361 zile, 5 ore, 7 minute, 19 secunde
Se pare ca Ziarul de Vrancea doreste, parca pentru a doua oara, acceptarea de catre opinia publica a unor criterii educationale care ar trebui impuse viitorilor candidati la functia de primar a unei citeste integral
, acum 739361 zile, 5 ore, 7 minute, 19 secunde
aceiasi situatie si la consiliile locale unde sunt multi consilieri cu 4 clase si 8 clase care habar nu au de cum functioneaza consiliul local . exemplu de la Marasesti unde PSD prin brasov emilian a citeste integral
, acum 739361 zile, 5 ore, 7 minute, 19 secunde
fratilor, problema asta cu studiile si mai ales cat sunt alesii de cititi...trebuie pusa altfel...sa se vada cati dintre ei au absolvit o facultate in timp ce erau primari, si mai ales unde...asa se citeste integral
, acum 739361 zile, 5 ore, 7 minute, 19 secunde
LA COM.CIORASTI ESTE PRIMAR MEDIC DAR EL SI VICEPRIMAR NU AU NICI OTREA BAIETI CU PRIMARIEA, EI SE OCUPA DE ASOCIEATIEA AGRICOLA PARTICULARA CU MASINA PRIMARIEI LOGANUL.PRIMARIEA ESTE CONDUSA DE citeste integral
, acum 739361 zile, 5 ore, 7 minute, 19 secunde
Cred ca s-a gresit ocupatia primarului din vrancioaia. Administrator firma e o ocupatie mai mult decat o meserie. Trebuiesc analizate cu atentie studiile si apoi descoperim ce pregatiri are.
, acum 739361 zile, 5 ore, 7 minute, 19 secunde
Primarul comunei vrancene Nereju, pesedistul Ion Pauca, este acuzat ca si-ar fi snopit verisoara in bataie doar pentru ca tatal ei este contracandidatul sau la primarie. Daniela, fiica liberalului citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.