Politică

Blocaj aritmetic in Consiliul Local Focsani

Ziarul de Vrancea
27 aug 2008 997 vizualizări
Sedinta Consiliului Local de ieri nu a intrunit cvorum din cauza lipsei celor 10 consilieri PSD u PNL si PDL au propus introducerea unor proiecte de hotarire pe ordinea de zi pentru pastrarea Mioarei Lazar dupa procesul cistigat de Mirela Bizna u pesedistii au motivat ca in Consiliu nu trebuie sa se discute o hotarire judecatoreasca, ci sa se puna in aplicare u cum pesedistii ar fi avut 9 consilieri contra 10 ai PNL si PD-L, au decis sa lipseasca pentru a-si pune la punct strategia u dupa sentinta justitiei, CL Focsani a ramas in 20 de alesi locali, fapt care a generat deja un blocaj care miroase a alegeri anticipate pe care nu le doreste insa nimeni pina la alegerile parlamentare

Sedinta de Consiliu Local Focsani de ieri dupa-amiaza, in care 35 de proiecte asteptau sa fie aprobate nu a mai avut loc din cauza lipsei de cvorum, determinata de absenta in bloc a celor 10 consilieri PSD. Ceea ce se anunta o intilnire cu scintei, dat fiind ca PD-L si PNL adaugasera la mapa niste proiecte de hotarire ce faceau atingere la revalidarea Mioarei Lazar si renegarea Mirelei Bizna si ca PSD-ul se afla in minoritate prin plecarea in concediu a unui membru de CL, s-a transformat intr-un veritabil razboi al declaratiilor. Pesedistii au spus inainte de sedinta ca PNL si PD-L, prin neacceptarea mandatului Mirelei Bizna, sint impotriva dorintei focsanenilor si tin cu dintii de o majoritate fragila. La rindul lor, liberalii si democratii au declarat ca PSD-ul nu s-a impacat cu ideea ca a pierdut majoritatea si ca "ii fac curte" Mirelei Bizna pentru a-si adauga un om in gruparea lor. Mai mult, de la sedinta de ieri a lipsit si primarul Decebal Bacinschi, plecat in concediu prin tari straine. "Alianta pentru Focsani" a propus o intilnire extraordinara cu aceleasi puncte pe ordinea de zi pentru vineri. Liberalii si democratii au aratat cu degetul spre pesedisti, atacindu-i ca nu au in atentie binele cetatenilor pe care ii priveaza in primul rind de un proiect ce trimitea, prin rectificare bugetara, bani pentru scoli si gradinite, dar si catre ENET. Liderul democratilor, Alin Trasculescu, i-a acuzat pe cei de la PSD ca prin neparticiparea de ieri blocheaza activitatea administrativa dupa ce au contestat mandatele viceprimarilor. Ambele tabere se acuza reciproc ca ar viza alegeri anticipate in speranta cistigarii unor voturi in plus pentru o majoritate confortabila. Scenariul nu este exclus nici de Oloeriu, dar nici de Trasculescu si s-ar putea aplica in cazul in care nu se inregistreaza cvorum la trei sedinte ordinare consecutive. Ieri a fost prima.


PSD nu exclude alegerile anticipate


Social-democratii si-au anuntat intentia de a nu lua parte la sedinta de CL cu doar doua ore inainte de debutul discutiilor in consiliu. In cazul in care ar fi participat la sedinta, gruparea PSD, in numai 9 membri, cu plecarea in concediu a dr. Constantin Dumitru, nu ar fi reusit sa puna probleme PNl si PD-L, cu 10 membri, in revalidarea mandatului Mioarei Lazar si renegarea Mirelei Bizna. PSD spera ca prin aminarea de ieri, la sedinta urmatoare sa fie in formula completa si sa puna in dificultate incercarea democratilor de a o exclude definitiv din peisaj pe Mirela Bizna. Cu gindul la acest aspect, social-democratii au iesit ieri in conferinta de presa si au declarat ca in consiliul municipal nu trebuie sa se discute o hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila ci trebuie sa se puna in aplicare. Acestia au facut referire la actul de invalidare a mandatului Mioarei Lazar si la revenirea fostei lor colege, intre timp matrasita din PD-L, Mirela Bizna, pe care vor sa o adopte daca tot a fost aruncata in bratele lor. Consilierii PSD, Liviu Oloeriu si Bogdan Matisan, au precizat ca nu sint de acord cu revalidarea lui Lazar, spunind ca PD-L recurge la tehnici in afara legii pentru a-si asigura majoritatea. Liviu Oloeriu a spus ca decizia de boicotare vine ca urmare a faptului ca majoritatea PNL-PD-L din CL nu respecta votul dat de cetateni la alegerile locale. "Avem informatii ca, desi prin hotarire judecatoreasca mandatul Mioarei Lazar este invalidat, ea va participa la sedinta si se va trece la revalidarea ei. Este o inginerie prin care Alianta ar avea majoritate, iar noi nu sintem de acord", a precizat Liviu Oloeriu, seful PSD Focsani. Constienti ca in 9 oameni PSD-ul nu ar fi avut cistig de cauza, social-democratii nu s-au prezentat la sedinta si, astfel, au aminat votarea unor proiecte importante pentru comunitate, printre care se numara si alocarea de bani, 650 mii RON catre ENET, in conditiile lipsei apei calde. Cit despre interesul PSD in destabilizarea majoritatii fragile a PD-L si PNL, Liviu Oloeriu a lasat sa se inteleaga ca in politica se poate ajunge la impacare. Aluzie la cuvintele grele adresate de Bizna fostilor colegi social-democrati, pe care acestia ar fi dispusi sa le uite. "Mirela Bizna se poate apropia de PSD sub aspectul amicitiei. Sub aspectul intrarii ei in PSD, nu putem discuta noi aici. Asta o hotaraste forul superior al partidului, mai ales in situatia celor care au un istoric in cadrul PSD. Dna Bizna a spus multe despre noi. Dar, dupa cum se stie, in politica se pot ierta anumite lucruri", a spus aluziv Oloeriu. Cei de la PSD au declarat ca vor participa la viitoarele sedinte si au specificat faptul ca in eventualitatea unor noi alegeri pentru CL, PSD ar putea fi avantajat.


Alesii locali, actori in teatrul absurdului


Consilierii PNL si PD-L, care formeaza majoritatea simpla in Consiliul Municipal, au acuzat PSD de intentia de blocare a legislativului dupa ce PSD a boicotat sedinta. Dupa ce au asteptat 15 minute sosirea social-democratilor, cei 10 consilieri PNL si PD-L au sustinut o conferinta de presa ad-hoc, acuzind PSD ca prin gestul lor blocheaza atit activitatea municipalitatii. "Constatam ca PSD nu mai pune vrincenii pe primul loc (sloganul electoral al PSD la alegeri -n.r.). Inteleg ca cei care au redactat procesul verbal al sedintei nu vor sa-si piarda postul. Exista insa un sforar sef caruia papusile de cirpa nu precupetesc nici un efort sa-i faca jocul. Faptul ca «Alianta pentru Focsani» a introdus pe ordinea de zi trei noi proiecte printre care si cel legat de validarea mandatului unui consilier local i-a speriat si, nestiind ce decizii sa ia, asteapta acum indicatii de la Cabinetul no 1. Acesta desi conform unei hotariri judecatoresti sintem obligati sa validam mandatul unui consilier local in prima sedinta", a spus consilierul PD-L Dan Popoiu. Intrucit legea administratiei prevede clar prezenta majoritatii, ieri in sala de consiliu nu au fost prezenti decit 10 alesi, sedinta fiind declarata nestatutara de catre secretarul Eduard Corhana. Desi si-a facut aparitia si Mioara Lazar, prezenta acesteia nu a fost luata in considerare. Liderul interimar al PD-L, Alin Trasculescu, a atras atentia asupra faptului ca Focsanii se afunda intr-un blocaj administrativ. "PSD nu intelege ca a pierdut alegerile la Consiliu Local. Alianta are 11 consilieri si PSD are 10. PD-L are 7 consilieri locali indiferent cum se numesc ei pe listele fiecarui partid. Ce se incearca acum nu este in binele cetatenilor cind problemele lor strigente sint ignorate si se pun pe primul loc interesele unui partid. Dl Oloeriu vrea sa forteze o majoritate in Consiliu pe care n-a obtinut-o prin vot la alegerile locale. PSD a blocat pina acum activitatea primariei prin suspendarea celor doi viceprimari, iar prin absenta de astazi se doreste si blocarea legislativului", a mai spus Trasculescu.


Focsaniul are vacant un post de consilier


PNL si PD-L au convocat o sedinta extraordinara vineri. "Grupul consilierilor PD-L si PDL am convocat o sedinta extraordinara pentru vineri si cerem consilierilor PSD ca macar o data sa nu mai puna interesele cetateanului pe ultimul loc", a declarat Trasculescu. La rindul sau, liberalul Romeo Paul Postelnicu a catalogat atitudinea colegilor absenti ca fiind o lipsa de respect la adresa cetatenilor, la adresa primarului si a consilierilor. Mai mult, liberalul a afirmat ca activitatea primarului Decebal Bacinschi nu este sustinuta de consilierii din propriul partid, dat fiind ca o serie de proiecte initiate de edil sint astfel sustinute de opozitie, nu si de oamenii din propria tabara. «Traim o adevarata piesa de Kafka in care consilierii opozitiei sustin proiectele primarului PSD», a spus Postelnicu. Mai mult, acesta considera ca adevaratul motiv al boicotului este minoritatea PSD-ista produsa prin plecarea in concediu a unui consilier si, prin urmare, neputinta de a bloca votul in plen. "Adevaratul motiv pentru care au lipsit este acela ca nu aveau un consilier, dl dr. Dumitru fiind plecat in concediu. Prin urmare erau in minoritate. Iar prin hotarirea instantei referitoare la mandatul Mirelei Bizna, in aceasta sedinta raportul de forte este de 10 consilieri ai "Aliantei" la 10 ai PSD. Dupa cum se vede CL Focsani functioneaza cu 20 de alesi. Deci avem un post vacant de consilier local. Cei din PSD nu aveau asigurata o majoritate care le-ar fi perms sa se opuna unei eventuale invalidari a mandatului unui consilier. Situatia de azi nu este deloc imbucuratoare: avem un primar plecat in concediu, doua posturi de viceprimar suspendate si un consiliu nefunctional, toate din cauza PSD care pune politicul mai presus de cetatean. Si tot noi sintem pusi la zid, desi ne straduim sa mentinem aceasta Alianta in ciuda tuturor presiunilor la care sintem supusi», a concluzionat Romeo Paul Postelnicu. Ramine de vazut ce atitudine vor adopta alesii in sedinta propusa pentru vineri si ce se va intimpla cu mandatul de consilier aflat in centrul disputei. (Doina GANEA, Iulia CRETU)


Mirela Bizna, trecut si viitor in PSD sau mariaj cu PNL


O posibila apropiere a Mirelei Bizna de PSD, formatiune politica din care a plecat pentru a se inscrie in PD, nu este negata de cei din PSD, care afirma ca fostul consilier are totusi un trecut"¦ politic. Liderul PSD Focsani, Liviu Oloeriu, nu neaga aceasta strategie, dar precizeaza ca aceasta apropiere poate fi doar "sub aspectul amicitiei". Pe de alta parte, Bizna este curtata si de liberali care i-au propus sa intre in PNL, chiar daca nu va fi validata in functie. Nu este un secret ca dupa ce a fost matrasita din PD-L aceasta vrea sa simta gustul dulce al razbunarii, situatie de care vor sa profite pesedistii, in conditiile in care liberalii vor sa respecte protocolul cu PD-L. Procesul prin care fostul consilier a revendicat in instanta mandatul pierdut s-a incheiat la finele lunii trecute la Tribunal. Magistratii i-au dat partial cistig de cauza si au trimis problema spre rezolvare in Consiliul Local. Mirela Bizna a solicitat instantei mandatul pe care l-a pierdut, dupa ce PD-L a exclus-o din partid. Mirela Bizna a fost aleasa consilier local pe listele PD-L la alegerile locale din iunie 2008. Aceasta a fost aleasa pentru prima data in CL Focsani in 2004, pe listele PSD, dar, ulterior, s-a inscris in PD. în Consiliul Local PSD detine 10 mandate, iar PD-L si PNL 11, insa mandatul revendicat de Mirela Bizna si ocupat de Mioara Lazar este suspendat de instanta, in acest moment PSD avind acelasi numar de voturi ca si coalitia majoritara. (D. G.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
, acum 737414 zile, 48 minute, 21 secunde
Nu mai e vorba de nici un interes al cetateanului, este vorba de interesul exclusiv al PSD-ului, mai precis al persoanelor aflate in functii in PSD, caci membrii simpli n-au nici o treaba. Dupa ce au citeste integral
, acum 737414 zile, 48 minute, 21 secunde
Dl. Oloeriu care sta drepti in fata sefului P.S.D. si care nu realizeaza raul pe care il face acest partid, incercand sa monopolizeze tot judetul Vrancea. Nu credeam, ca ,un credincios si ginere de citeste integral
, acum 737414 zile, 48 minute, 21 secunde
Pote ar trebui sa ma aliniez noilor dispozitii si sa spun Romiada....Eu ma adaptez mai greu.Scriu tot cu i din i si nu din a.Deci tigan am invatat timp de 40 de ani tigan zic.Un CLM condus citeste integral
, acum 737414 zile, 48 minute, 21 secunde
pentru db si liviu.... tot frustrati ati ramas !!! Uitati ca Oprisan a primit in iunie de la Focsaneni mai multe voturi decat Bacinschi? Uitati ca de la Focsaneni PSD a primit cele mai multe voturi? citeste integral
, acum 737414 zile, 48 minute, 21 secunde
atat am sa spun pentru focsaneni foarte isteti care au votat psd acum va pune pe primul loc la scavie mizerie si tot ce ati visat voi nu mai comentam nimik pentru ca ne meritam soarta chiar citeste integral
, acum 737414 zile, 48 minute, 21 secunde
Ai dreptate Dragos,ne meritam soarta!Intr-adevarPSD-UL PUNE FOCSANENII PE PRIMUL LOC!!???(nu-i asa BOBO?)Se vede ce au facut si ce fac psd-istii pt noi!!Ii pastreaza pe alde Popescu in functii citeste integral
, acum 737414 zile, 48 minute, 21 secunde
In primul rand ca s-o spunem pe aia dreapta Oprisan, Bacinschi si PSD au fost votati numai de prosti ,suplimentar prostiti si santajati, si probabil o mare parte dintre fripturistii din jurul lui citeste integral
, acum 737414 zile, 48 minute, 21 secunde
DB - esti PUI DE COMUNIST, plecat de langa OPRISAN, acum mare deontolog al PDL ! Si, daca ai vreun argument rational, sa ti-l bagi ... undeva, k nu tine ! Doamna Cernat, le zice iarasi bine citeste integral
, acum 737414 zile, 48 minute, 21 secunde
Eu n-am lustruit draga bocancii nimanui si nici acum n-o fac. In masura in care port bocanci, ii lustruiesc pe ai mei. Nu l-am aparat pe Oprisan de nimeni si de nimic, e el destul de capabil sa o faca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.