Politică

Consiliul Judetean Vrancea - un an de neputinta si controverse

Sebastian Oancea
3 iun 2005 856 vizualizări
Consilierii judeteni implinesc un an de la investire. Activitatea lor s-ar putea caracteriza prin scandal, neputinta, tergiversari si vot de "cooperativa". Consilierii insisi recunosc acest lucru. Presedintele CJ, Marian Oprisan, continua sa conduca institutia in aceeasi maniera "de gang", ignorind atit Regulamentul de Organizare si Functionare a CJ cit si Legea 215 a administratiei publice locale.

Pe 20 iunie se implineste un an de la formarea noului Consiliu Judetean Vrancea de dupa alegerile autoritatilor publice locale din 6 iunie 2004. Intr-un an de zile, activitatea CJ a fost una destul de zbuciumata, dar nu pentru interesul cetateanului, ci pentru rezolvarea unor conflicte si frustrari politice. Practic, desi guvernarea s-a schimbat, in CJ tot PSD - ul este la putere, fapt care-i da ocazia presedintelui Marian Oprisan sa se comporte sfidator atit la adresa cetatenilor care i-au votat pe consilierii Aliantei, cit si la adresa acestora, in plenul sedintelor, dind si luind cuvintul ca un adevarat dictator care invoca Regulamentul de Organizare si Functionare sau Legea Administratiei Publice Locale. Pe de alta parte, consilierii judeteni ai Aliantei aflate la guvernare (dar nu in Vrancea) nu s-au evidentiat cu mai nimic intr-un an de zile de CJ, mai mult, citiva dintre ei sint suspectati de "cooperativa" cu PSD - ul.


Noul "for" de conducere format dupa indelungi scandaluri, imediat dupa alegerile locale din 6 iunie, are in componenta 33 de consilieri - 18 pesedisti, 8 liberali, 3 democrati, 2 conservatori, un "vadimisti" si un independent. Presedintele CJ, Marian Oprisan, ales pe 20 iunie 2004, dupa doua sedinte in care consilierii din fosta Opozitie au boicotat alegerea acestuia precum si constituirea CJ, continua sa conduca institutia dupa bunul plac, care n-are nici o legatura cu Regulamentul de Organizare si Functionare a CJ. Alegerea lui Oprisan se datoreaza si unor consilieri fara nici un fel de scrupule, care, in ciuda fostei apartenente politice sau a unei conventii intre formatiuni, l-au votat pe baron pe 20 iunie 2004, probabil din speranta ca vor beneficia de anumite avantaje sau, pur si simplu, pentru a creste in ochii acestuia. Printre cei care au tradat pactul pe care il facusera inaint de alegerile locale si i-au acordat votul lui Oprisan ca nou presedinte se numara consilierul Constantin Guguianu, fost membru PD sau Horia Furtuna, presedinte al PUR la vremea alegerilor locale. Ambii au fost recompensati de Oprisan cu cite un post bine platit in CJ. Guguianu, actualmente consilier judetean independent, a fost ales in Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica, unde incaseaza bani frumosi ca sa ridice mina pro - initiative Oprisan. Cel de-al doilea, Horia Furtuna, actualmente vicepresedinte al CJ, care declara in campania electorala premergatoare alegerilor locale din iunie, cu referire directa la Marian Oprisan, ca "sta in puterea noastra sa nu mai stam la cheremul unor puslamale cu pretentii de lideri politici si caractere de vatafi", a dat la pace cu baronul, obtinind postul de vice la CJ, tradind "Coalitia Antifrauda" formata inainte de alegerile din vara anului trecut. Mai mult, Horia Furtuna a jucat la doua capete si dupa ce a fost ales Oprisan ca presedinte de CJ, acordindu-i votul de fiecare data pina la ultima sedinta din acest an, desi la ora actuala intre Alianta si Partidul Conservator exista un protocol de colaborare, inclusiv in Consiliul Judetean.


"Zizi" Lambrino: "neputinciosi!"

Le-am cerut citorva dintre consilierii judeteni sa caracterizeze activitatea din Consiliul Judetean Vrancea din ultimul an, de la investirea noilor membri ai acestui for legislativ. Eduard Lambrino, liderul grupului de consilieri judeteni ai Aliantei DA PNL - PD: "In stil, nu s-a schimbat nimic. Dupa parerea mea, marea carenta este lipsa dialogului, a dezbaterilor, a transparentei. Noua, consilierilor Aliantei nu ni se prezinta documente, comisiile de specialitate sint conduse de PSD. Speram totusi ca democratia sa invinga in urmatorii trei ani de viitor Consiliu Judetean", spune consilierul judetean liberal Eduard Lambrino. Cit priveste colaborarea dezastruoasa pe care Alianta a avut-o cu fostul PUR, actualul PCR, in sensul ca, desi exista si acum un protocol de vot al PUR cu Alianta, inclusiv in CJ, Lambrino spune ca acest lucru reprezinta "defecte de parcurs". Despre faptul ca, de aproape un an de zile, consilierii PNL - PD nu au initiat nici un proiect de hotarire, liderul grupului de consilieri ai Aliantei spune ca acestea nu aveau succes "din fasa". "In general, prerogativele initierii proiectelor de hotariri le au cei din conducerea CJ, e diferit ca la Parlament. Totusi, noi am propus 32 de amendamente Regulamentul de Organizare si Functionare a CJ, dar regulamentul nu au fost supus dezbaterii nici acum, in iunie, desi Statutul Alesilor Locali prevedea ca inca din februarie sa avem un Regulament", ne-a mai spus Lambrino.


Consilierii judeteni se au ca soarecele cu pisica

Vicepresedintele Consiliului Judetean Vrancea, Horia Furtuna, ne-a declarat ca nici el nu are prea mari satisfactii, desi nu s-ar spune, avind in vedere ca votul pe care i l-a acordat mereu lui Oprisan n-a cam fost pe degeaba. "Mari satisfactii nu am avut in acest an care a trecut pentru ca nu am avut prea mari realizari pe cit a asteptat electoratul. Vreau sa cred ca se vor mai schimba lucrurile si in CJ, poate vor veni mai multi bani, si eu imi doresc o mai mare implicare din partea tuturor celor din Consiliu. Cit priveste consilierii din Alianta si protocolul de colaborare incheiat intre noi, vreau sa spun ca atunci cind nu esti de acord cu un lucru, trebuie sa gasesti si solutia pentru care respingi un proiect. Din punctul meu de vedere, conventia ramine valabila, dar nici eu n-am fost pe placul dinsilor si nici ei n-au fost pe placul meu", a spus Horia Furtuna. "Independentul" consilier Constantin Guguianu, spune ca a revenit la alte sentimente in ultima vreme, in ceea ce priveste votul acordat de el in CJ. Dupa ce, la sedinta in care s-a votat controversatul proiect de hotarire privind declansarea procesului de privatizare a SC Drumuri si Poduri Vrancea, Guguianu s-a abtinut de la vot, fostul pedist spune ca si-a dat seama ca au fost multe proiecte controversate in ultimul an, fapt pentru care va reconsidera votul sau de acum inainte. "N-as putea sa apreciez ca activitatea in Consiliul Judetean a fost buna sau rea. Au fost proiecte benefice pentru cetateni, dar au fost si proiecte controversate, care au trecut, totusi, in ciuda conflictelor celor doua tabere din CJ. In procente, circa 60% dintre proiecte au fost in interesul cetatenilor, ca dovada ca au fost votate de ambele tabere. Eu personal, am revenit la alte sentimente, incep sa ma situez pe o pozitie total independenta, si cred ca debutul a fost atunci cind m-am abtinut de la vot la proiectul privind privatizarea SC Drumuri si Poduri Vrancea", a declarat Constantin Guguianu.


Avem un CJ, cum procedam?

Scandalurile care s-au tinut lant de la investirea noilor consilieri judeteni dar si nenumaratele dovezi de neputinta ale consilierilor actualei puteri de a stavili avintul propunerilor de proiecte controversate si la limita legii ale lui Marian Oprisan au facut sa scada credibilitatea consilierilor puterii in fata cetatenilor. La acest lucru au mai contribuit si intirzierea cu care Alianta si-a introdus inlocuitorii in CJ in urma unor demisii sau plecari pe alte functii ale unor vechi consilieri (amintim aici si faptul ca, in urma demisiei fostului consilier Ion Oprea - actualul prefect, Alianta n-a fost in stare sa ocupe nici acum locul vacant in CJ), dar si nominalizarea pe listele de consilieri judeteni a unor oameni cu totul si cu totul pe dinafara cu ceea ce se intimpla in CJ, care voteaza uitindu-se la liderul grupului de consilieri ai Aliantei si care lipsesc de la sedinte pentru ca au afaceri importante care nu sufera aminare. Nu se poate spune ca activitatea consilierilor actualei puteri a contat in deciziile luate in CJ, mai ales ca acestia s-au "faultat" singuri de citeva ori. Trebuie mentionat faptul ca atunci cind au luat initiativa de a cere explicatii in ceea ce priveste incompatibilitatea sefului CJ cu functia de presedinte al ATOP, de unde primeste o remuneratie de opt milioane de lei lunar, dar si incompatibilitatea din punct de vedere moral a lui Oprisan, avind in vedere ca are doua dosare penale la PNA, consilierii Aliantei au fost amenintati de baron cu procese de calomnie, acestia asteptind si acum raspunsul de la oficialitati in ceea ce priveste interpelarile lor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.