Politică

Morar, cel mai neiubit dintre procurori

Ziarul de Vrancea
15 aug 2008 1179 vizualizări
Inlocuirea procurorului Daniel Morar din fruntea DNA n-a stirnit pareri de rau decit democrat-liberalilor u aceasta in timp ce PSD si PNL considera inlocuirea sa normala, la fel ca si numirea altui procuror pe criterii politice u "Votul din Parlament cu privire la Mitrea si Nastase confirma suspiciunile Uniunii Europene conform carora Romania are probleme mari la capitolul combaterea coruptiei", spune senatorul PD-L Jan Vraciu u "Primul om care a introdus ura si vendeta in justitie a fost Daniel Morar", afirma, pe de alta parte, deputatul PSD George Baesu u unii politicieni locali considera ca activitatea DNA in Vrancea a fost foarte slaba

Reprezentantii PD-L Vrancea sustin ca decizia ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, de a-l inlocui pe Daniel Morar cu Monica Serbanescu, consiliera sa, se inscrie in sirul actiunilor care s-au derulat in ultima vreme fara a se tine cont de concluziile raportului Curtii Europene, care favorizau activitatea DNA si, implicit, a lui Morar, sub mandatul caruia au fost trimisi in judecata zeci de edili si "baroni" locali, fosti si actuali demnitari, de toate "culorile" politice. "Uitati-va ce s-a intimplat la Parlament cu votul acordat lui Mitrea si Nastase. Toate se inscriu in acelasi lant de actiuni si au o continuitate. Incepind de la suspendarea lui Traian Basescu, demiterea ministrului Monica Macovei, inlocuirea lui Daniel Morar si votul de azi al deputatilor, toate au o legatura. Ele confirma suspiciunile Uniunii Europene conform carora Romania are probleme mari la capitolul combaterea coruptiei. Exista o succesiune de actiuni care nu sint deloc intimplatoare. Eu cred ca presedintele Traian Basescu va actiona cum e mai bine", ne-a declarat senatorul PD-L, Jan Vraciu. Nu de aceeasi parere este si colegul sau de partid, deputatul Daniel Ionescu. "Cred ca este o miscare inteligenta din partea Ministrului Justitiei ca sa-i mai dea trei luni lui Morar. In opinia mea, cred ca trebuia schimbat pentru ca nici un dosar nu a ajuns pe fond in instanta", a subliniat Ionescu.


Un procuror cu mai putina forta


în acelasi ton, vicepresedintele PD-L Corneliu Momanu a aratat ca schimbarea lui Morar reprezinta un semnal negativ pentru UE. "Este clar ca asupra PNL-lui se fac presiuni, fiind la remorca PSD a trebuit sa faca aceasta inlocuire. Morar a facut destul de mult la conducerea DNA in trei ani de zile, a trimis mii de dosare in instanta. El s-a plins de multe ori de lipsa de procurori in DNA si ar fi trebuit lasat pentru ca avea o experienta care ar fi putut fi valorificata. Sint convins ca doamna care a fost propusa pentru sefia DNA are mai putina forta decit Daniel Morar in a se implica si a coordona dosare grele. Iar dosarele mari acum sint blocate de Parlament. Cred ca unii procurori intentionat au comis niste vicii de procedura, dar nu cred ca Morar putea sa supervizeze toate dosarele", a conchis Momanu. In privinta relatiei liberalilor cu PSD, deputatul PD-L Daniel Ionescu sustine aceeasi teorie ca si Corneliu Momanu. "Schimbarea lui Morar mai are si o alta conotatie, din partea PSD. Cred ca exista o presiune a PSD pentru a fi schimbat", a fost de parere Ionescu.


Propunere criticata de PD-L, apreciata de liberali


Criticata de democrat-liberali, propunerea lui Predoiu de a-l inlocui pe Daniel Morar cu Monica Serbanescu a fost apreciata de liberalii vrinceni. Consilierul judetean PNL Eduard Lambrino nu exclude nici varianta unei vendete politice. "Este un punct de vedere in ceea ce priveste vendeta politica, mai ales ca exista citeva situatii ale unor ministri demisi, in cazul carora solutia DNA a fost infirmata. Este cazul ministrului Atanasiu, iar eu nu am auzit ca ei sa-si fi cerut scuze pentru aceasta situatie, in care un ministru a fost schimbat nejustificat din functie. Inca se poate vorbi de influenta politica, probabil ca oamenii noi vor aduce schimbarile necesare, pentru ca DNA trebuie sa se europenizeze", a fost de parere liberalul Eduard Lambrino. Tot la polul opus se afla si colegul sau Catalin Popescu, care a apreciat propunerea lui Predoiu ca fiind normala. "A fost o solutie buna, inclusiv cea de numire a lui Morar ca adjunct sau ca reprezentant la Bruxelles. A fost o solutie de compromis ca sa mai inchida din vocile care faceau presiune asupra acestei functii. Daca presedintele Traian Basescu nu va accepta propunerea lui Predoiu va fi o mare prostie", a conchis consilierul judetean Catalin Popescu.


"Morar - o masina care nu putea sa mearga mult pe doua roti"


Pe pozitii asemanatoare se situeaza si deputatul PSD George Baesu. Subordonatul politic al baronului Oprisan, care a trecut prin furcile caudine ale DNA, George Baesu nu putea sa aiba decit cuvinte de apreciere la decizia de inlocuire a lui Morar. "Consider ca inlocuirea lui Daniel Morar era un lucru absolut necesar, pentru ca in justitia romana era necesar sa inceapa un proces de limpezire. Pentru ca primul om care a introdus ura si vendeta in justitie a fost Daniel Morar, mai precis el era instrumentul celor care erau minati de ura si vendeta. Iar reactia PD-L si a corului de trompete pedeliste ne arata cit de mare este drama sau deranjul unei tabere care a fost obisnuita pina acum sa aiba instrumente in justitie pe care sa le foloseasca impotriva celorlalti", a precizat Baesu. Potrivit acestuia, dupa inlocuirea lui Morar, DNA-ul va functiona bine. "Sint sigur ca in continuare DNA va functiona echilibrat si ca orice lucru care functioneaza echilibrat are sanse sa avanseze. Uitati-va la o masina, nu poate sa mearga prea mult pe doua roti, iar domnul Morar a mers prea mult pe doua roti. Un avion face cascadorii, oamenii aplauda, dar isi revine, insa domnul Morar nu avea cum sa isi revina. Domnul Predoiu, luind aceasta decizie, l-a salvat de la prabusire. DNA nu a reusit sa produca probe indubitabile pentru a aduce condamnarea unui corupt din politica romaneasca. Nici macar caltabosii domnului Remes nu au fost suficienti pentru condamnarea lui, din cauza unor greseli in administrarea probelor", a evidentiat deputatul George Baesu.


DNA in Vrancea a ridicat semne de intrebare


Politicienii vrinceni cred ca cele citeva dosare instrumentate de DNA in Vrancea si care au ajuns pe masa judecatorilor, inclusiv cel al baronului Oprisan, ridica semne de intrebare. "Din cite am urmarit in presa au fost niste situatii care au ridicat semne de intrebare, niste pozitii usor ambigue in legatura cu procesele care se cunosc", a declarat Eduard Lambrino. Pe pozitii asemanatoare se afla la acest capitol si fostul sau coleg de partid, deputatul PD-L Corneliu Momanu. "Activitatea DNA in Vrancea este ca si inexistenta. In Vancea sint atitea lucruri pe care DNA ar trebui sa le cerceteze incit spun ca activitatea lor a fost foarte slaba. Efectiv cred ca nu si-au facut datoria", a spus Momanu. "Din punctul meu de vedere, atita timp cit dosarele majore au fost intoarse de instanta pe vicii de procedura nu este loc de comentarii. Vrancea nu face exceptie de la regula", a declarat si deputatul Daniel Ionescu. Pe alt palier se situeaza insa deputatul PSD George Baesu, care crede ca dosarele sint o facatura politica "Eu cred ca adevaratele dosare care vor arata cine si cum a jefuit judetul Vrancea in perioada 2005-2008, de abia acum urmeaza sa apara, iar despre cele instrumentate de Daniel Morar aveti dovada rezistentei lor in fata avocatilor si completelor de judecata. Sint subtiri, ceea ce indica ca au fost facute tot la comanda", a remarcat Baesu.


Numirea pe criterii politice, perfect normala


Cit priveste numirea sefului DNA de catre ministrul Justitiei, care la rindul sau este inregimentat politic, pare foarte normala in ochii politicienilor din Vrancea. Acelasi deputat George Baesu este de parere ca totul se invirte in jurul politicului cind este vorba de numiri. "Daca ar fi sa ne luam dupa aceasta logica, Alin Trasculescu nu ar avea ce cauta in politica pentru ca a fost promovat in guvernarea PSD, Theodor Stolojan nu ar avea ce cauta in politica pentru ca a fost promovat in guvernarea PSD. Asa ar trebui sa dispara din politica toti cei promovati in guvernarea PSD", spune Baesu. Si liberalul Eduard Lambrino imbratiseaza aceeasi teorie. "Eu cred ca in general numirile au un caracter politic, dar trebuie sa vedem un progres in toate lucrurile noi. Societatea se conduce prin politica. Chiar tehnocratii cind sint la putere respecta un program politic. Eu cred ca este vorba de progres, trebuie sa fim optimisti, pentru ca este necesara o schimbare", a afirmat Lambrino.

Democrat-liberalul Daniel Ionescu, desi de acord cu schimbarea lui Morar, spune ca seful DNA nu trebuie schimbat de ministrul Justitiei: "Schimbarea majora care trebuie facuta este ca pentru conducerea DNA propunerile sa fie facute de CSM" considera Daniel Ionescu.


Morar, sustinut de Bruxelles


Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu a trecut in revista "vulnerabilitatile" manageriale ale actualei conduceri a DNA: recrutarea, prin interviu, a procurorilor, neutilizarea in intregime a fondurilor pentru organizarea flagrantelor si pentru derularea anchetelor complexe, rezultatele "slabe" obtinute de procurori in teritoriu si, nu in ultimul rind, "apetenta excesiva pentru televiziune, care a condus la adevarate spectacole mediatice". De la numirea sa la sefia DNA, Daniel Morar s-a bucurat de sustinerea constanta a oficialilor de la Bruxelles, activitatea DNA fiind laudata in toate rapoartele pe justitie ale Comisiei Europene. Mai mult, oficialii de la Bruxelles au transmis un mesaj clar autoritatilor de la Bucuresti, prin care se spunea ca: "reconfirmarea in functie a procurorului-sef al DNA, Daniel Morar, va fi un test pentru angajamentul reinnoit al autoritatilor romane". Intentia ministrului Justitiei este sa-l propuna pe actualul sef al DNA in functia de inalt reprezentat al Ministerului Justitiei la Bruxelles, pe probleme speciale de mecanism de cooperare si verificare, reforma justitiei si lupta anticoruptie sau pentru functia de adjunct al procurorului-sef al DNA. (Doina GANEA, Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 14 ore, 48 minute, 26 secunde
Vad ca majoritatea celor intervievati considera ca fiind buna schimbarea lui Morar. Noi suntem o fosta tara comunista si am decis sa trecem la democratie si capitalism pentru ca sa ne fie mai bine citeste integral
, acum 739393 zile, 14 ore, 48 minute, 26 secunde
Dragilor voi pe ce lume traiti, in care Europa ??? Daca raportul de tara a fost influentat, cum ziceti voi de rautatea de Macovei, va recomand lectura presei internationale despre votul vostru din citeste integral
, acum 739393 zile, 14 ore, 48 minute, 26 secunde
Povesteste dumneata tarii care este ( citat din marele Van Ghelye ), ce mare poate ajunge un hot care merge pe obiecte furate dotate cu doua roti . Deci mersul pe doua roti este un mare noroc pentru citeste integral
, acum 739393 zile, 14 ore, 48 minute, 26 secunde
MAI AI DE INVATAT...NU ESTI IN MASURA SA-TI DAI CU PAREREA DESPRE MORAR..LA CITA CARTE AI ....
, acum 739393 zile, 14 ore, 48 minute, 26 secunde
Baesu ar trebui sa spuna si ce se intampla cu masina de la Camera Deputatilor,care este folosita pt a fi plimbat ala micu de catre bona familiei Baesu.Cu alte cuvinte acest individ foloseste masina citeste integral
, acum 739393 zile, 14 ore, 48 minute, 26 secunde
Pt. asa ceva un primar german a trebuit sa-si dea demisia. Dar pe langa altele ce a facut Baesu asta intra la categoria "bagatele", vezi Strategiile de dezvoltare ale localitatilor din Vrancea care au citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.