Politică

Cit ne costa un parlamentar de Vrancea

Doina Ganea
11 aug 2008 1335 vizualizări
Parlamentarii vrinceni ne-au costat peste 2 milioane de lei in ultimii 3 ani u cheltuielile medii de la bugetul de stat pentru un ales sint de aproximativ 7.000 de euro pe luna u cea mai scumpa cazare a fost decontata senatorului Jan Vraciu, care sta la Hotel Bucuresti u deputatul PSD Miron Mitrea, cel care n-a prea fost vazut pe la biroul din Vrancea in ultimii trei ani, n-a cheltuit mai mult de 1.000 de lei cu deplasarea in teritoriu, potrivit deconturilor

Unii se scarpina, altii dorm si putini muncesc, dar toti primesc aceleasi sume uriase. Datele din materialul ce urmeaza au fost obtinute de "Ziarul de Vrancea" in urma unor solicitari asiduue de informatii publice adresate Camerei Deputatilor si Senatului, in baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public si analizeaza cheltuielile parlamentarilor, in plan intern, in perioada ianuarie 2005 - ianuarie 2008. Senatorii si deputatii au cheltuit de doua ori mai mult pe cazari si diurne in 2007 decit in 2005, dupa cum reiese din analiza realizata. Categoriile de cheltuieli cuprind indemnizatia, adica echivalentul unui salariu lunar care se acorda pentru actiunile efectuate in exercitarea mandatelor parlamentarilor, diurnele, suma forfetara, care este alocata pentru gestionarea birourilor din teritoriu, deconturile la cazare in Bucuresti si in circumscriptii. Analiza nu doreste sa sugereze ca aceste sume sint neaparat mult prea mari, ci doreste sa evidentieze necesitatea unei transparente totale cu privire la aceste cheltuieli, transparenta care trebuie sa fie in primul rind stimulata de catre parlamentari. Un parlamentar ne poate costa lunar 7.000 de euro, iar senatorii si deputatii care stau la hotel deconteaza de la buget o suma de trei ori mai mare decit colegii lor care sint cazati in alte spatii. In plus, deputatii au cheltuit, in 2007, cu deplasarile in tara, dublu fata de anul 2006 si triplu fata de anul 2005.


7.000 de euro pe luna


Cheltuielile lunare ale unui parlamentar se pot ridica la valoarea de peste 20.000 de lei (aproximativ 7.000 euro), in conditiile in care parlamentarul in cauza primeste o indemnizatie lunara medie de 4.500 de lei.

La aceasta se adauga o diurna pentru prezenta la lucrarile Parlamentului de 1.800 RON, precum si bani pentru cazarea in Capitala, in suma de 2.500 de lei. Suma forfetara pentru biroul de circumscriptie se ridica la 8.000 de lei.

Pentru deplasarea in circumscriptia in care a fost ales, deputatul mai primeste o diurna de aproximativ 2.000 de lei. La capitolul decontarii benzinei in 2005 deputatii de Vrancea, George Baesu (PSD), Daniel Ionescu (PDL), Corneliu Momanu (PDL), Miron Mitrea (PSD) si Nini Sapunaru (PNL) au cheltuit 51.072 lei, in anul 2006 81.175 lei, iar in 2007 suma cheltuita pe benzina a ajuns aproape dublul celei din anul 2005, adica 100.494 de lei. Cei doi senatori vrinceni, Angel Tilvar (PSD) si Jan Vraciu (PDL) au cheltuit impreuna in perioada 2005-2007, 21.823 de lei la acest capitol.


Cele mai mari diurne


Deputatii vrinceni au cheltuit cu cazarea la Bucuresti numai 143.285 de lei in perioada 2005-2007, aceasta deoarece deputatii Daniel Ionescu, Miron Mitrea si Nini Sapunaru au posibilitati proprii de cazare. Primii doi deputati au domiciliul in Bucuresti, chiar daca au fost alesi in circumscriptia nr. 41 Vrancea.

Senatorul Angel Tilvar a cheltuit pe cazare particulara 84.571 in primii trei ani de mandat, in timp ce senatorul Jan Vraciu, cazat la Hotel Bucuresti a cheltuit de trei ori mai mult, respectiv 252. 993 de lei. Pentru diurna la lucrarile Senatului, Angel Tilvar (PSD) a decontat 43.159 lei in timp ce omologul sau de la PD-L, senatorul Jan Vraciu, a incasat 42.573 de lei. La rindul lor, deputatii vrinceni au cheltuit din bugetul statului pentru diurna de deplasare la sedintele Parlamentului 88.429 lei, fiind vorba de George Baesu si Corneliu Momanu care nu au domiciliu si in Bucuresti. Explicatia este aceea ca alesii prezenti la lucrarile Parlamentului, care nu au domiciliul in Bucuresti, primesc o diurna de deplasare, pe zi, de 2% din indemnizatia lunara prevazuta de lege pentru un senator sau deputat. Diurna pentru deplasarile in circumscriptia electorala Vrancea, in aceeasi perioada s-a ridicat pentru deputati la suma totala de 153.993. Aceasta in conditiile in care cea mai mica suma cheltuita pentru deplasarea in teritoriu apartine deputatului PSD Miron Mitrea, care a decontat mai putin de 1.000 de lei in trei ani. Chiar daca prezenta sa in teritoriu a fost aproape inexistenta, deputatul PDL Daniel Ionescu a avut grija ca in fiecare an sa-si deconteze aceasta diurna care in anul 2005 a fost 6.213 lei, in 2006 13.092 de lei, iar in 2007 suma diurnelor s-a triplat fata de anul 2005, ajungind la 18.777 de lei. La acest capitol insa campion la cheltuirea diurnelor, justificata totusi de prezenta sa saptaminala in teritoriu, a fost deputatul Corneliu Momanu, care a decontat 39.249 de lei, cu 200 lei mai mult decit fostul sau coleg de partid, liberalul Nini Sapunaru. Senatorul PSD Angel Tilvar a decontat diurne pentru deplasarea in teritoriu, pentru perioada 2005-2007, in valoare de 21.458 de lei, iar senatorul Jan Vraciu (PD-L) a cheltuit in acelasi interval, 27.189 de lei.


Cheltuieli pentru birourile din teritoriu


Cele mai ridicate valori ale decontului la sumele forfetare, adica la capitolul cheltuieli de intretinere a birourilor, le-a avut in anii 2005-2007 deputatul Corneliu Momanu (PD-L) care a cheltuit nu mai putin de 208.406 lei, urmat la mica diferenta de deputatul PNL, Nini Sapunaru, cu cheltuieli de 203.403. Pe locul trei in acest top informal se afla deputatul PSD George Baesu care a cheltuit pentru intretinerea biroului sau parlamentar suma de 201.055 de lei, urmat de deputatul Daniel Ionescu "" 187.310 lei si deputatul Miron Mitrea cu 168.577 de lei. In total, deputatii au primit de la bugetul statului 968.751 de lei. Senatorii Jan Vraciu si Angel Tilvar au decontat pentru aceasta categorie de cheltuieli cite 152.250 de lei fiecare. De precizat este faptul ca cei doi senatori au cite doua birouri teritoriale.

Jan Vraciu la Focsani si la Tivoli in Italia, iar senatorul Angel Tilvar la Focsani si la Adjud. Campionul decontarilor la sume forfetare, deputatul Corneliu Momanu ne-a declarat ca sumele au fost cheltuite justificat. «Am justificare pentru fiecare suma cheltuita. Am chitante pentru fiecare leut. Asta este situatia! Atit am cheltuit, atit am decontat. Au existat insa si sume pe care nu le-am cheltuit si pe care le-am returnat la sfirsitul anului», ne-a explicat Corneliu Momanu. De asemenea, si ceilalti alesi considera ca au justificari oficiale ale sumelor cheltuite, decontul realizindu-se in forma oficiala. "Bineinteles ca am justificarile cerute de lege si de Camera Deputatilor. Sint cheltuieli iminente, legate de cabinetul parlamentar, de deplasari", a declarat si deputatul PSD George Baesu. Facind o adunare a tuturor cheltuielilor alesilor ajungem la concluzia ca parlamentarii vrinceni ne-au costat pina in ianuarie 2008 peste 2 milioane de lei. (Doina GANEA)


Citi bani primesc parlamentarii de fapt?


Foarte putine persoane cunosc care este totalitatea drepturilor banesti de care dispun parlamentarii, fapt care nu face decit sa creeze ambiguitate si suspiciune asupra activitatii lor. Astfel:

Un parlamentar primeste o indemnizatie care, din punct de vedere contabil, poate fi asimilata unui salariu lunar (desi alesii sustin ca ei nu pot fi asimilati salariatilor din sistemul public);

indemnizatia se acorda pentru actiunile efectuate de parlamentari in exercitarea mandatelor lor, iar valoarea ei depinde de functia pe care fiecare parlamentar o ocupa, daca este cazul, in organismele Camerei din care face parte (membru in Biroul Permanent al Camerei, presedinte sau vicepresedinte

de comisie sau lider de grup parlamentar); Un parlamentar mai primeste si diurne, care sint de mai multe

feluri:

a) diurna de deplasare in Bucuresti, pentru parlamentarii care nu au domiciliul in Capitala

b) diurna de deplasare in tara, pentru parlamentarii care efectueaza deplasari din insarcinarea presedintelui Camerei Deputatilor sau Senatului, a Birourilor permanente ale celor Doua Camere, a birourilor comisiilor permanente, sau a liderilor grupurilor parlamentare

c) diurna de deplasare pentru parlamentarii care se deplaseaza in interiorul circumscriptiei, in alte localitati decit cea in care au domiciliul. Un parlamentar primeste si suma forfetara, ca sprijin financiar pentru activitatea de circumscriptie, mai precis pentru gestionarea birourilor din teritoriu. Unui parlamentar i se deconteaza benzina si abonamentele la telefonie mobila si internet. (D. G.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 16 ore, 10 minute, 20 secunde
Si vin eu si intreb : ce au facut acesti oameni , care au tocat atatia bani pentru orasul nostru , pentru judetul nostru ? Pentru ei da, or fi facut ceva , dar pentru omul de rand, omul simplu, nu citeste integral
, acum 739393 zile, 16 ore, 10 minute, 20 secunde
Spitale nenorocite, gradinite amarate, scoli infecte, lipsa spatii de joaca, parcuri vechi de zeci de ani nimic nou,etc Pentru asat nu sunt bani , pentru ei da. Au donat ceva la sinistrati ca pe citeste integral
, acum 739393 zile, 16 ore, 10 minute, 20 secunde
Votati-l pe Mustea jr ar spune "db", pentru ca acesta daca ajunge parlamentar, avand de toate, nu ar cheltui din banii publici ci din propriul buzunar.
, acum 739393 zile, 16 ore, 10 minute, 20 secunde
ai vazut ca ai ghicit. Si nici nu e nevoie sa zic eu, ca zici tu.Restul in campanie.
, acum 739393 zile, 16 ore, 10 minute, 20 secunde
Aflai si eu din ziar ca Mitrea are birou parlamentar la Focsani. Doar asa pe hartie ca de stiut unde este sau de vazut nu l-a vazut nimeni pe Mitrea prin Focsani. Cam in aceeasi situatie ar fi si citeste integral
, acum 739393 zile, 16 ore, 10 minute, 20 secunde
Va dau eu lista : - la SENATORI - Angel Tilvar - Jan Vraciu - la DEPUTATI - Miron Mitrea - George Baesu - citeste integral
, acum 739393 zile, 16 ore, 10 minute, 20 secunde
aaaa,stiu de ce db il sustine pe mustea.fiidca nevasta-sa a fost colega cu madam mustea si palavrageau mereu despre parfumuri,creme si alte minuni mueresti..ehe,timpuri bune su cum in spatele unuia e citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.