Politică

Cum a ratat Bacinschi doi mari petitori ai ENET

Ziarul de Vrancea
9 aug 2008 1216 vizualizări
Acum opt ani, primarul Decebal Bacinschi a refuzat sa privatizeze ENET SA, pentru a nu da cu subsemnatul la DNA, dupa cum sustine u la rindul sau, directorul societatii de termoficare, Valter Popescu, este de parere ca numai statul poate sa asigure viitorul sistemului de incalzire centralizat si crede ca investitorii vin doar sa profite u Noi sintem profitabili numai pina la gardul ENET , spune Valter Popescu u acesta si primarul Decebal Bacinschi spun ca firmele care vor sa preia ENET sint interesate de profit, nu sa investeasca u in 1999, spaniolii de la Union Fenosa a vrut sa investeasca in ENET, iar anul trecut Avrig 35 a lansat o oferta care a ramas fara raspuns, dupa care firma a renuntat la afacerile din Focsani

In perioada in care focsanenii au fost lipsiti de elementarul confort generat de apa calda s-a insinuat firav ideea privatizarii societatii de furnizare a energiei termice, desi investitori nu par sa se arate la orizont. Singura data cind "batrinelul" ramolit pe nume ENET a fost "petit" de un investitor serios s-a intimplat in urma cu aproape 10 ani, cind firma spaniola Union Fenosa si-a oferit diponibilitatea pentru un mariaj. La sedinta Consiliului Local de saptamina aceasta, in care s-a aprobat Strategia Termica a Focsaniului pina in 2015, s-a ridicat discret si problema ca ENET SA sa fie privatizat. Profesorul universitar Eduard Minciuc, unul dintre reprezentantii firmei GES Bucuresti, care intocmit strategia, a dat exemplu de privatizare CET-ul de la Ploiesti care merge foarte bine si unde finantatorul a investit bani atit in reabilitarea centralei, cit si a retelelor. Vrind sa arate ca privatizarea ENET-ului este destul de dificila si nu se compara cu cea de la Ploiesti, primarul Decebal Bacinschi a cerut mai multe amanunte privind afacerea. "Am vrea sa stim si noi mai multe amanunte pentru ca ne intereseaza cum se asigura finantatorului strain subventia pentru populatie din partea Consiliului Local", a cerut primarul. Plecind de la aceste declaratii, consilierul PD-L Nicu Tanase a vrut la rindul sau sa stie de ce ENET nu a mai fost privatizat acum opt ani, cind a existat o oferta din partea spaniolilor de la Union Fenosa. Privatizarea ENET SA, singurul producator local de energie termica, pare sa fi fost aminata odata cu schimbarea administratiei locale, dupa alegerile din 2000. Avind implicatii majore pentru buzunarul si confortul focsanenilor, problema revine in actualitate mai ales acum, cind orasul a ramas fara apa calda, iar iarna va aduce alte blocaje finaciare care ameninta incalzirea orasului. Oferta, inaintata acum aproape zece ani de catre compania spaniola Union Fenosa, a fost respinsa in primul rind de primarul Decebal Bacinschi si de seful sau de partid, Marian Oprisan. O alta oferta de privatizare a ENET a venit anul acesta din partea firmei care detinea societatea Mopaf. Compania Avrig 35 SRL s-a aratat dispusa sa investeasca 30 de milioane de euro in modernizarea ENET. Investitorii au cerut in schimbul investitiei terenuri in echivalent, oferta declarata convenabila pentru primarul Bacinschi. Nici aceasta oferta insa nu a fost luata prea in serios de consilierii locali si de primarul Decebal Bacinschi. Intre timp, investitorii isi retrag afacerile din Focsani, asa ca ENET-ul ramine sa-si traiasca batrinetile tot din «ajutor social».


Nu este bine "sa vinzi soba din casa"


Istoria tentativei de a privatiza ENET Focsani si odata cu el producerea de agent termic in municipiu are de acum o vechime de 10 ani. Holdingul Union Fenosa, cea de-a treia companie de electricitate din Spania, si-a manifestat interesul in aceasta directie. Primii pasi concreti au fost facuti in anul 1999, cind spaniolii au si semnat cu partea romana un acord de cooperare tehnica. Dupa evaluarea tehnica si financiara a producatorului local de energie termica, au urmat negocierile pentru o prima varianta de contract de asociere intre Union Fenosa, Grivco si Consiliul Local Focsani, acesta din urma actionar unic la ENET. Potrivit contractului, spaniolii ar fi urmat sa detina 51% din actiuni, partenerii lor din Grivco 9%, iar municipalitatea din Focsani restul de 40% din actiunile noii companii de termoficare. Conform acestei variante, asupra careia fostul Consiliu Local si-a dat acordul de principiu, noul ENET ar fi urmat sa se formeze printr-o majorare de capital pompat de catre investitorul extern si Grivco, intr-o prima faza, valoarea acestuia fiind de 700.000 de dolari. Intentiile investitorilor de la Union Fenosa nu se limitau la o infuzie de capital si modernizare a centralei ENET, ci prevedeau totodata construirea unei centrale noi, cu o capacitate de 50 de megawati, care sa poata alimenta energetic intreg judetul. La vremea aceea, presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan, s-a opus "mariajului" dintre batrinelul ENET si spaniola Union Fenosa pe motiv ca nu este bine "sa vinzi soba din casa".


Bacinschi: "Si acum as fi dat cu subsemnatul la DNA"


Dupa opt ani de la decizia sa, contactat de reporterii nostri pe marginea acestui subiect, primarul Decebal Bacinschi continua sa sustina ca fiind inacceptabila propunerea spaniolilor de a detine majoritatea pachetului de actiuni la societatea de termoficare. "In discutiile pe care le-am avut atunci, am cerut si o schita de program de investitii, pe termen mediu si scurt, adica ce vor sa faca concret imediat dupa preluare. Adresa pe care ne-au trimis-o nu diferea prea mult de ce spusesera deja in Consiliul Local. Era vorba de un studiu de fezabilitate care ar fi tinut 2-3 luni, dupa care elaborarea unor proiecte care s-ar fi intins pe alte 15-18 luni si uite asa timp de doi ani spaniolii n-ar fi investit nimic, dar ar fi avut 51% din profit. Si unde mai pui ca aveau si cei de la Grivco lui Dan Voiculescu un procent de 9% din cistig, desi nu faceau nimic, decit sa acorde consultanta. Eu cred ca daca as fi incheiat aceasta afacere as fi dat si acum cu subsemnatul pe la DNA", ne-a spus primarul Decebal Bacinschi. Oferta companiei Avrig 35 adresata Consiliului Local de a construi o noua centrala de termoficare in schimbul celor 2,5 ha de teren pe care le ocupa acum ENET-ul nu a primit inca un raspuns clar din partea fostului Consiliu Local si nici macar nu a fost luata in discutie de actualul legislativ. Avrig 35 era dispusa sa investeasca aproximativ 30 de milioane de euro intr-o noua centrala, in schimbul unor terenuri din Focsani, firma fiind cunoscuta ca un dezvoltator important pe piata imobiliara. La rindul sau, Decebal Bacinschi se aratase dispus sa cedeze citeva hectare din cele 144 care compun islazurile din Focsani, in schimbul investitiei. De afacere nu s-a mai auzit nimic, dat fiind ca investitorii vor sa-si retraga cu afacerile de la Focsani.


Decit privatizare, mai bine cu mina intinsa la Guvern


Afacerea privatizarii ENET pare a avea in continuare un final imprevizibil. Ca reactie la lipsa oricarui interes manifestat in ultima vreme de catre autoritatile locale, nici investitorii nu prea dau navala sa cumpere societatea de termoficare. Mai ales ca directorul Valter Popescu este in continuare destul de sceptic in privinta unei eventuale privatizari. "Eu nu stiu ce situatie este la Ploiesti, dar din cite stiu in alte orase, unde centralele termice au fost privatizate, noii proprietari nu au investit cine stie ce. Ei au venit sa profite! Asa ca s-au folosit de faptul ca o astfel de centrala produce si curent electric si au folosit-o pentru acest scop obtinind profituri din vinzarea de energie electrica. Avind in vedere cu cit se vinde kilowatul este normal ca au fost in avantaj si asa a devenit afacerea profitabila. Am face si noi acest lucru, numai ca noi nu producem o cantitate suficienta de energie electrica, chiar daca sintem centrala cogeneratoare, pe care sa o putem vinde. Si, evident, sa obtinem un profit care sa ne permita sa-l reinvestim. Daca am putea, am privatiza sistemul de distributie, dar pe acesta nu-l ia nimeni pentru ca e praf! V-am spus, noi sintem profitabili pina la gardul ENET. De acolo, pe reteaua de distributie, se inregistreaza pierderile. Singura noastra solutie este sa obtinem fonduri guvernamentale pentru modernizarea retelelor si sa asiguram in continuare serviciile pentru populatie pentru ca oricum este cel mai ieftin sistem de incalzire pentru aglomerarile urbane", si-a aratat scepticismul directorul Valter Popescu, omitind sa spuna daca nu cumva aceasta incrincenare a sa de a mentine in continuare un sistem centralizat invechit si de a sta cu mina intinsa la stat este cauzata si de dorinta de a iesi la pensie din functia de director general la ENET. (Doina GANEA)


Dusuri cu intermitente


Reluarea furnizarii apei calde facuta ieri de ENET SA in intervalul 12.00-14.00 a reprezentat pentru cei mai multi focsaneni asteptare si neincredere. Cei mai norocosi au avut parte putin peste orele prinzului de dusuri calii, cu apa ruginita. Din cauza "secetei" de trei saptamini, timp in care tevile nu au transportat apa, cind aceasta a ajuns la consumatorii casnici nu prea a putut fi folosita, nici pentru baie, dar nici pentru spalat rufe sau vase. Spre seara insa situatia s-a imbunatatit. Cu toate acestea, sefii ENET striga in continuare catre restantieri sa vina sa achite ceea ce au consumat. Stocul actual de pacura, de 450 tone, ajunge doar pentru o saptamina. "Facem apel la populatie sa achite datoriile pentru a putea si noi sa negociem cu cei de la Distrigaz. Din pacate, in continuare, stringem bani cu tiriita", ne-a spus ing. Valter Popescu, directorul societatii ENET SA Focsani. (I. C.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 18 minute, 57 secunde
Prima aberatie: Cica statul tre sa subventioneze sistemul. Sunt apartamentele private ? Sunt. Si-atunci ce treaba are statul dom' Popescu. Plus ca e si cam ilegal conform contractului UE. A doua citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.