Politică

PSD si-a tras partea leului la viceprimari

Ziarul de Vrancea
7 aug 2008 6316 vizualizări
Luptele de culise pentru alegerea viceprimarilor din judet aproape s-au incheiat, cu exceptia Focsaniului si a doua comune u PSD detine si de aceasta data suprematia, cu 37 de viceprimari, urmat de PNL cu 22, PD-L cu 9 si un independent u la alegerea viceprimarilor, partidele au facut aliante cu cine au putut si nu s-a tinut cont de discutiile de la nivel central u Marian Oprisan spune ca a cerut sa fie alesi «oameni gospodari», la liberali a contat finalitatea, nu cu cine s-au facut aliantele, iar PD-L a cerut incheierea, pe cit posibil, de aliante cu PNL

PSD a iesit cistigator net in lupta de desemnare a viceprimarilor, principalul atu al oamenilor lui Marian Oprisan fiind acela ca au obtinut 47 de primari la alegerile parlamentare. Numarul viceprimarilor este mai mic, de 37, dar aceasta in conditiile in care situatia in trei localitati nu s-a clarificat. Doar citiva dintre primarii social democrati au "neplacerea" sa lucreze cu primari din alte partide. Trei dintre acestia fac "echipa" cu liberalii, iar doi cu democrat "" liberalii. PNL a cistigat 22 de viceprimari, cu cinci mai multi decit primarii pe care ii are partidul in Vrancea. Noua dintre ei vor lucra cu primari PSD si numai doi cu primari PD-L. O surpriza a avut loc la Ruginesti, unde liberalul Ion Macovei a fost ales viceprimar, in conditiile in care cartile fusesera facute pentru un consilier de la PD-L. Democrat "" liberalii au obtinut la alegerile locale opt primari, la care se mai adauga independentul de la Cimpineanca, care a intrat recent in partid. Negocierile de la viceprimari le-au adus tot noua functii. Trei dintre viceprimarii PD-L vor lucra cu primari PNL, iar trei cu primari PSD. Singurul viceprimar independent este la Fitionesti, unde Dumitru Macovei a fost ales de consilieri sa lucreze impreuna cu primarul social "" democrat Iordache Cazacu.


"Nu ne trebuie copilot"


Focsaniul, Sihlea si Cimpineanca nu au nici acum viceprimar. La Cimpineanca a fost votat viceprimar democrat "" liberalul Florin Voicu, la o sedinta contestata de ceilalti consilieri locali in afara PSD. Intre timp, organizatia locala a fost dizolvata dat fiind ca Florin Voicu, care a fost si candidatul partidului la primarie, a incalcat disciplina de partid. Noii lideri ai PD-L i-au interzis sa candideze pentru postul de viceprimar, dat fiind ca se pregateau sa-l aduca in partid pe primarul Stefan Paraschiv. Iar Florin Voicu a facut greseala sa se afiseze in campanie cu candidatul PSD la primarie, in turul doi. "Asteptam acum decizia Prefecturii pentru a vedea ce vom face in continuare", ne-a spus primarul Stefan Paraschiv. Nici la Sihlea consilierii nu s-au inteles inca asupra viceprimarului, tot ca urmare a unor neintelegeri intre partide. Aici PNL si PD-L s-au duelat in turul doi. "Sintem ca la Formula 1, nu ne trebuie copilot", ne-a spus primarul liberal Stoica Ene. La Focsani, situatia este binecunoscuta, soarta celor doi viceprimari, Alin Trasculescu si Romeo Paul Postelnicu, urmind sa fie decisa in instanta. Aliantele in teritoriu s-au facut in functie de interesele de pe plan local si nu in functie de ceea ce s-a decis la nivel central. Din acest motiv, in unele localitati, cum a fost cazul Focsaniului, si constituirea consiliilor locale a fost aminata de mai multe ori, intrucit consilierii nu s-au putut intelege. In mediul rural, aliantele impotriva «firii» au fost la ordinea zilei. De exemplu, la Ruginesti a fost pusa la cale initial o intelegere intre PSD si PD-L, victoriosi au iesit in cele din urma liberalii pentru functia de viceprimar. La Tataranu este de ani buna o alianta intre liberali si social "" democrati, ceea ce a facut ca viceprimar sa fie ales liberalul Dumitru Balan, cu toate ca democrat-liberalul Banel Barbieru a intrat in turul doi cu candidatul PSD. La Cimpuri, PSD si PD-L au sase consilieri, iar PNL numai unul. Cistig de cauza in negocierile purtate le-a avut PSD-ul. Trebuie mentionat totusi ca, in general, acolo unde PNL si PD-L au avut impreuna majoritatea in consiliile locale au reusit sa se inteleaga in numirea unui viceprimar, asa cum a fost cazul la Timboiesti, de exemplu, sau la Virtescoiu, unde au fost alesi primari PSD. Totusi, in multe comune au fost invalidate mandatele unor consilieri locali pentru ca in final sa fie ales cine trebuia.


"Unele aliante sint nefiresti, dar in politica finalitatea conteaza"


Social "" democratul Marian Oprisan ne-a declarat ca PSD nu a mizat pe incheierea unor intelegeri pe plan local pentru a avea cit mai multi viceprimari, ci a avut in vedere alegerea unor «oameni gospodari». «Eu le multumesc cetatenilor judetului care au votat cu PSD, singurul care are o structura administrativa capabila sa rezolve problemele cetatenilor acestei comunitati, raportat la celelalte partide, care nu au facut nimic. Peste tot am urmarit sa fie alesi oameni gospodari, nu s-au incheiat nici un fel de aliante», ne-a spus presedintele PSD Vrancea. Deputatul Corneliu Momanu, secretarul general al PD-L Vrancea, spune ca PD-L a obtinut putini viceprimari, deoarece in unele localitatile democrat "" liberalii nu au putut negocia cu PNL, iar cu PSD nu s-a negociat . «Indicatiile noastre au fost ca peste tot, acolo unde se poate, aliantele sa se faca cu PNL. Am avut si situatii in care noi le-am spus una, iar ei au incercat sa faca altceva. E greu, pentru ca la tara sint rude intre ei, sint vecini, au anumite afinitati si e mai greu sa le impui o linie politica. In general, s-au respectat indicatiile noastre», a declarat Corneliu Momanu. Liberalii le-au dat mina libera organizatiilor PNL din teritoriu in negocierile pentru functiile de viceprimari. «Aliantele au fost facute in functie de specificul local. Primarii, presedintii de organizatii si responsabilii de zone au realizat in localitatile lor aliantele care au fost necesare pentru a obtine functia de viceprimar. Nu au fost la nivelul filialei nici un fel de intelegeri cu PSD sau cu PD-L sa ne sprijinim, nu a fost nici o linie de la centru. Unele aliante sint cumva nefiresti, dar in politica finalitatea conteaza. Nu ma inteleg cu cineva pentru ca este membru intr-un partid, ci pentru ca sint prieten de ani buni cu el. Specificul alegerilor locale este acela ca relatiile de prietenie conteaza», a comentat consilierul judetean Eduard Lambrino, vicepresedinte PNL Vrancea. Chiar daca avem viceprimari in mai toate localitatile, nu se stie cit vor ramine acestia in functii. Potrivit modificarilor legislative, viceprimarii isi pastreaza functiile de consilieri locali si pot fi schimbati din functii cu majoritate simpla. (Mihaela BESLEAGA, Mihai BOICU)


Cine sint secunzii primarilor din Vrancea

Municipiul Focsani: Decebal Bacinschi PSD ""

Municipiul Adjud: Constantin Armencea PSD - Gelu Diaconu PSD

Orasul Marasesti: Constantin Vlase PNL - Valerica Chitic PDL

Orasul Odobesti: Gheorghe Daniel Nicolas PSD - Florin Vetrescu PSD

Orasul Panciu: Ion Petre PSD - Iulian Nica PSD


Andreiasu de Jos: Ionel Budeanu PNL - Adrian Ponea PNL

Balesti: Stancu Balescu PNL - Costin Vladache PSD

Biliesti: Ovidiu Butuc PSD - Aurel Mihalache PSD

Birsesti: Costica Hirsu PSD - Stefan Caba PNL

Boghesti: Iancu Pascaru PSD - Constantin Velisar PSD

Bolotesti: Stefan Sichin PSD - Neculai Laluciu PSD

Bordesti: Vasile Moldoveanu PSD - Adrian Marinescu PDL

Brosteni: Ion Bucur PNL - Ion Alanei PSD

Chiojdeni: Serban Pirlogea PNL - Grigore Constantin PNL

Ciorasti: Viorel Haiducu PSD - Ion Alexandrescu PSD

Cimpineanca: Stefan Paraschiv independent -

Cimpuri: Dumitru Vladescu PDL - Vasile Bitca PSD

Cirligele: Stefan Moscu PSD - Ion Banita PSD

Corbita: Emil Tacu PSD - Felix Oprea PSD

Cotesti: Ion Dorel Bolovan PSD - Marius Boscan PDL

Dumbraveni: Ionel Strimbei PDL - Valentin Tilvar PSD

Dumitresti: Sandu Crintea PNL - Iulian Strimbei PSD

Fitionesti: Iordache Cazacu PSD - Dumitru Macovei independent

Garoafa: Gheorghe Maghiaru PSD - Dumitru Turcu PSD

Golesti: Alexandru Zar PSD - Vasile Bostanaru PSD

Gologanu: Dumitru Robu PSD - Neculai Riciu PSD

Gugesti: Vasile Vatra PSD - Florin Dinita PSD

Gura Calitei: Dragos Bitculescu PSD - Fanel Buharu PNL

Homocea: Neculai Ionescu PNL - Gheorghe Rades PNL

Jaristea: Catalin-Dumitru Toma PNL - Nicolae Cristudor PDL

Jitia: Neculai Noaptes PNL - Ionel Gheorghita PNL

Maicanesti: Costel Necula PSD - Constantin Mocanu PSD

Mera: Ion Sticlaru PNL - Aurel Trifan PNL

Milcovul: Ivan Chirila PSD - Mihai Neata PSD

Movilita: Corneliu Cristian PNL "" Costica Ilie PNL

Nanesti: Neagu Stoica PSD - Antache Eni PSD

Naruja: Cristian Pantus PSD - Dan Busuioc PNL

Nereju: Ion Pauca PSD "" Raduta Bozgonete PSD

Negrilesti: Ion Vasuianu PSD - Nelu Moisa PSD

Nistoresti: Ion Gogorita PSD - Ion Pricop PSD

Obrejita: Nicu Pardos PSD - Gabi Laurentiu Anica PSD

Paltin: Tudorel Bitca PSD - Ion Pantus PSD

Paunesti: Aurel Petrila PDL - Gheorghe Popa PDL

Ploscuteni: Stefan Solomon PSD - Adrian Dobos PSD

Poiana Cristei: Petrus Vlad PDL - Alexandru Budeanu PNL

Popesti: Nicolae Ciocanel PSD "" Valerica Georgica Apostoiu PSD

Pufesti: Maricel Nitu PSD - Costel Neghina PDL

Racoasa: Dragomir Gigel PSD "" Vasile Raiu PSD

Rastoaca: Vasile Dima PSD - Vasile Petrea PSD

Reghiu: Raduta Macovei PNL - Neculai Nemut PNL

Ruginesti: Adrian Alexe PSD - Ion Macovei PNL

Sihlea: Ene Stoica PNL -

Slobozia Bradului: Valerica Zamfirescu PNL - Marian Filip PNL

Slobozia Ciorasti: Elena Girneata PSD - Victor Necula PSD

Soveja: Costel Plesa PDL - Daniel Dobrin PDL

Spulber: Vasile Rusu PSD - Ionel Rusu PSD

Straoane: Vasile Sbirciog PSD "" Gheorghita Talimba PSD

Suraia: Vasile Grosu PDL "" Laurentiu Bobocea PNL

Tanasoaia: Romeo Vulpe PSD "" Ghita Panaite PSD

Tataranu: Pavel Nicolae PSD "" Dumitru Balan PNL

Timboiesti: Daniela Mihalcea PSD "" Constantin Dragus PNL

Tulnici: Vasile Agurida PSD - Ion Buture PSD

Tifesti: Gabriel Postolache PDL - Adrian Verginel Gurau PNL

Urechesti: Vasile Dantis PSD - Leica Lupu PNL

Valea Sarii: Nicu Bercuci PDL - Daniel Ciuta PNL

Vidra: Nica Micu PSD - Octavian Dumbrava PSD

Vintileasca: Marian Georgescu PNL - Dumitru Bacioiu PNL

Vinatori: Gheorghe Macovei PNL - Ionel Lupu PNL

Vizantea Livezi: Fanica Ciubotaru PNL - Maricica Cirnoiu PNL

Virtescoiu: Eugen Cristea PSD "" Stelica Voinea PNL

Vrincioaia: Ionica Dantis PSD "" Vasilica Rosca PNL

Vulturu: Alexandru Mihalcea PSD - Nicolae Dumitrescu PSD






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 13

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 16 ore, 27 minute, 5 secunde
Sa speram ca noii viceprimari vor face treaba si ca noul lor statut ii va face mai responsabili in raport cu comunitatea. Si sa speram ca finalmente PSD nu isi va impune viceprimari si la Focsani. Ma citeste integral
, acum 739398 zile, 16 ore, 27 minute, 5 secunde
Sorry, de pe frontul de vest. Vesti n-avem. Sper si eu ca multa lume sa iasa tot cei care-au fost la Focsani, adica Alin si domnul Romeo. In rest am auzit ca domnul Mustea s-a razgandit si parca tot citeste integral
, acum 739398 zile, 16 ore, 27 minute, 5 secunde
psd-ul este un partid de hoti si golani pe care nu dam doi bani!
, acum 739398 zile, 16 ore, 27 minute, 5 secunde
dar pe ceilalti cati bani dati?????2,00000001......
, acum 739398 zile, 16 ore, 27 minute, 5 secunde
Alaltaieri seara Alin Tralala zis si Popo a stat pret de doua ore in fata casei lui Mustea zis amantul lui Gigi Kent ca sa-i faca temenele. A zbaliat-o iar pentru ca Mustea nu l-a primit decat zece citeste integral
, acum 739398 zile, 16 ore, 27 minute, 5 secunde
Alaltaieri seara Alin Tralala zis si Popo a stat pret de doua ore in fata casei lui Mustea zis amantul lui Gigi Kent ca sa-i faca temenele. A zbaliat-o iar pentru ca Mustea nu l-a primit decat zece citeste integral
, acum 739398 zile, 16 ore, 27 minute, 5 secunde
Nici un politician cu numele de SHUTZU nu candideaza la parlamentare. Mai mult decat atat, nici un politician care eventual ar fi primit apelativul acesta de la unul sau altul dintre adversarii citeste integral
, acum 739398 zile, 16 ore, 27 minute, 5 secunde
Ziaristul anului ia bani din Portofel pentru vacante in strainatate si abjectii aruncate pe forum. Spre aducere aminte http://www.youtube.com/watch?v=HQg93dS8cYU
, acum 739398 zile, 16 ore, 27 minute, 5 secunde
Sunteti prosti bine si puneti botu la diversiuni si mai bine! Garleanu nici nu e in tara si acolo unde e numai kef de forum n-are! Apa. aeru si Tralala n-or sa dispara nciodata!
, acum 739398 zile, 16 ore, 27 minute, 5 secunde
Sunteti prosti bine si puneti botu la diversiuni si mai bine! Garleanu nici nu e in tara si acolo unde e numai kef de forum n-are! Ap, aeru si Tralala n-or sa dispara niciodata! Si Garleanu kiar a citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.