Politică

Basescu il indica pe Patriciu ca mare corup

Ziarul de Vrancea
31 mai 2005 742 vizualizări
Un meci nemaipomenit are loc intre Dinu Patriciu, societate civila pe de o parte si Parchet, Cotroceni de cealalta parte. Presedintia a adoptat ieri o pozitie care incrimineaza "partidele, mass-media, comunitatea de afaceri, zadarnicind si intimidind actiunile legale ale institutiilor in lupta cu marea coruptie". Mesajul inteteste speculatiile portrivit carora anchetarea omului de afaceri liberal are OK-ul dat de la Cotroceni .

Iesire intempestiva a Presedintiei in cazul Patriciu versus Ministerul Public. In urma protestelor aparute din rindul societatii civile, presedintele Traian Basescu considera ca aderarea la UE va ramine un deziderat, daca atunci cind organele statului vor incerca sa se atinga de marea coruptie, impotriva lor se vor ridica partidele, mass-media si comunitatea de afaceri. "Daca, atunci cind organele statului vor incerca sa se atinga de marea coruptie, impotriva lor se vor ridica partidele, mass-media, comunitatea de afaceri, zadarnicind si intimidind actiunile legale ale institutiilor statului, cu certitudine integrarea in Uniunea Europeana va ramine doar un deziderat si nu o realitate", considera presedintele Traian Basescu, conform declaratiei purtatorului sau de cuvint, consilierul prezidential Adriana Saftoiu.


Botos spune ca nu demisioneaza

Pozitia presedintelui a venit intr-un moment de maxima tensiune. Pe un ton vehement, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a spus ieri, ca nu va demisiona din functie "la cererea unor organizatii neguvernamentale". Procurorul general le-a luat apararea subordonatilor sai care instrumenteaza dosarele Rafo si Petromidia si despre care spune ca sint loviti din toate partile si sint supusi intimidarii. Declaratiile au fost facute dupa ce Dinu Patriciu a spus ca a fost umilit de anchetatori si a anuntat ca actionarii Rompetrol vor da in judecata institutiile statului care au comis abuzuri in cazul retinerii sale. Dupa iesirea la rampa a lui Botos, Ministerul Public a anuntat ca analizeaza oportunitatea de a-si retrage recursul impotriva deciziei Tribunalului de a nu-l aresta pe Dinu Patriciu. Motivul? "Scepticismul fata de obiectivitatea instantei care va trebui sa judece cazul, in conditiile in care au fost cerute demisiile anchetatorilor. "Curtea de Apel Bucuresti stabilise sa analizeze joi recursul procurorilor de la Parchetul instantei supreme, cu privire la decizia Tribunalului Bucuresti de a respinge cererea de arestare preventiva a omului de afaceri Dinu Patriciu. Ministerul Public atrage atentia asupra faptului ca Asociatia pentru Apararea drepturilor Omului-Comitetul Helsinki (APADOR-CH), "fara a cunoaste actele de urmarire penala administrate in dosarele Petromidia si Rafo, care se afla in faza de urmarire penala, si-a permis sa puna semn de egalitate intre respingerea unei propuneri de prelungire a arestarii preventive in cazul Corneliu Iacobov si Teodor Gaureanu si, respectiv, propunerea de arestare formulata pentru inculpatul Dinu Patriciu si declararea inexistentei faptelor penale retinute in sarcina acestor inculpati lasati in stare de libertate". Actionarii Rompetrol solicita demiterea de urgenta a procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, pentru necunoasterea legii procesuale pe baza careia procurorii si-au intemeiat propunerea de arestare a lui Dinu Patriciu, informeaza un comunicat al grupului.


Societatea civila a dat-o in bara

In 28 mai, APADOR-CH protesta ferm fata de masurile de retinere efectuate de DIICOT a Parchetului instantei supreme, cu privire la Corneliu Iacobov si Toader Gaureanu - cercetati in cazul Rafo - si a lui Dinu Patriciu - in legatura cu Petromidia. "In cazul primilor doi, instanta de judecata a decis punerea lor in libertate, deoarece incadrarea juridica a faptelor de care au fost acuzati a fost eronata, ceea ce demonstreaza lipsa de profesionalism si mentalitatea de tip stalinist «intii arestam si apoi adunam probe»", sustine sursa citata. Potrivit APADOR-CH, in al doilea caz, Parchetul "a privat o persoana de libertate pe o perioada ce depaseste limita legala de 24 de ore".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.