Politică

Stoica impinge PNL si PD spre Partidul Popular European

Ziarul de Vrancea
31 mai 2005 746 vizualizări
Liderul liberal cere fuziunea celor doua formatiuni si intrarea lor in PPE. Stoica afirma ca PNL ii este dator lui Basescu

Fostul presedinte liberal, Valeriu Stoica, a prezentat, ieri, intr-o dezbatere, un document in care ataca actuala conducere a PNL si sustine formarea unui pol popular, intr-o structura federativa, in jurul Aliantei D.A., precum si declansarea alegerilor anticipate. Stoica a criticat dur actuala conducere a PNL, despre care a spus ca a plasat partidul "intr-o stare de confuzie si ambiguitate", iar la Congresul din februarie a comis "greseli strategice". Documentul lui Stoica, intitulat "Restructurarea polului de centru-dreapta. Scenarii si provocari pentru PNL", a fost dezbatut in cadrul unei mese rotunde orgaizate de Centrul pentru Analiza si Dezvoltare Institutionala.

"Erorile strategice inregistrate de PNL in ultimul an sint pe cale sa afecteze partidul nostru in moduri greu de anticipat. Un PNL de 6%, ancorat la remorca unui partid popular masiv sau un PNL ca o entitate politica secundara nu a facut parte niciodata din viziunea mea politica", a afirmat Stoica. El a avertizat ca PNL "trebuie sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a evita soarta la care pare sa se fi condamnat singur". "Timpul se scurge in defavoarea acestui partid. Actuala conducere are de ales intre varianta de a ramine in istorie ca autoare a unor erori strategice fatale si varianta de a reda partidul viitorului", a mai spus Stoica. In documentul sau se mai arata ca liderii PNL trebuie sa relanseze discutia privind fuziunea cu PD, dar nu la nivel declarativ, ci printr-un program clar, fara ambiguitati. "PNL trebuie, de asemenea, sa accepte responsabilitatea sustinerii proiectului politic de reforma radicala si asanare politica, incurajat in societatea romaneasca de presedintele Traian Basescu. PNL are o obligatie de onoare fata de seful statului, fara de care nu s-ar afla astazi la guvernare", a continuat Stoica.

Liberalii sint impartiti

Ideile "populare" ale lui Valeriu Stoica sint comentate diferit de colegii de partid din PNL.

Prezenta la discutia organizata de Valeriu Stoica, vicepresedintele PNL, Mona Musca, a afirmat ca problema fuziunii celor doua partide din Alianta D.A. a fost discutata de mai multe ori la ultimele sedinte ale conducerii partidului. In opinia sa, PNL si PD trebui sa fuzioneze "pentru ca Romania are nevoie de un partid puternic, mai ales acum, cind opozitia este imprastiata". Opinia vicepresedintelui liberal a fost sustinuta de un alt lider al partidului, Varujan Vosganian. "Daca PD merge spre PPE, PNL va inregista un recul major. Discutia despre anticipate este periculoasa daca nu aveam un proiect politic comun", a completat Vosganian. Solutiile lui Stoica au fost insa criticate de ministrii liberali Bogdan Olteanu si Cristian David. "Nu sintem interesati de PPE pentru ca nu ne regasim doctrinar in acel partid. Multi au venit in PNL pentru liberalism, nu pentru o personalitate sau alta, care in timp si-a schimbat ideile", a mentionat Olteanu. Cristian David a spus ca lui nu i se pare oportun "tonul fatalist" al dezbaterii organizate de Stoica.


PPCD si AP, de partea lui Stoica

Ion Caramitru (PPCD) si Zoe Petre (AP) au declarat, ieri, intr-o dezbatere, ca formatiunile politice pe care le reprezinta sint deschise constructiei unui pol popular in jurul Aliantei D.A. "PPCD este deschis acum oricarei alternative de creare a unui pol politic popular. De asemenea, Romania are nevoie de alegeri anticipate, dar si de o lege a lustratiei", a adaugat Caramitru. Reprezentantul PPCD a mai spus, in timpul dezbaterii organizate de Valeriu Stoica, fost presedinte al PNL, ca se simte "ca o mireasa de pe muntele Gaina care asteapta sa fie casatorita cu cei de la putere". Zoe Petre (AP) a afirmat ca partidul din care face parte este deschis unei constructii politice de centru-dreapta. "Problema este cea a initiatorului, pentru ca orice fisura la nivelul partidului de guvernamant poate fi foarte periculoasa. De aceea, PNL are responsabilitatea sa cantareasca toate riscurile posibile, iar AP se angajeaza sa contribuie la diminuarea lor", a completat Zoe Petre.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.