Politică

«Alianta pentru Focsani» isi arata coltii in fata PSD

Iulia Crețu
30 iul 2008 551 vizualizări
Democratii si liberalii si-au impus oameni in comisiile de la nivelul Consiliului Local Focsani u alesii cer aparatului Primariei sa le trimita de acum inainte proiectele de hotarire in forma electronica pentru a face economie la hirtie u rotita colaborarii PNL-PD-L in CL a fost data peste cap la aprobarea banilor pentru toaletele Colegiului "Unirea" u Nicu Tanase de la PD-L vrea sa dea impreuna cu primarul diplome la bunici

Noul Consiliul Local Focsani si-a intrat ieri cu adevarat in piine. In ciuda tuturor declaratiilor de non-combat politic si munca strict administrativa in Micul Parlament local, facute cu multa sinceritate in ochi de toti liderii politici, ieri, gustul pentru putere i-a ademenit si pe cei 21 de noi alesi municipali. Beneficiind de firava majoritate data de un singur om in plus, membrii "Aliantei pentru Focsani", liberalii si democratii, si-au impus oameni in toate comisiile infiintate pentru diferite departamente ale CL. De la Comisia sociala pentru analizarea cererilor pentru ANL-uri, la Caminul de batrini, Comisia de gestionare a maidanezilor, relatia cu Consiliul Local al Tinerilor, Clubul Sportiv Municipal si pina la comisia pentru vinzarea cabinetelor medicale, in toate au fost votati reprezentanti ai PNL si PD-L. PSD-ul chiar a dorit sa fie marinimos si l-a propus in mod ironic pe Alin Trasculescu reprezentant al CL la padocul pentru ciinii comunitari de la Golesti. Intepat de bunavointa social-democratilor, Trasculescu a refuzat declarind ca se va ocupa de animalele fara stapin din postura de viceprimar, functie in care spera sa-l numeasca justitia. Constient de faptul ca liberalii si democratii nu vor vota un social-democrat atita timp cit detin 11 din cele 21 de voturi, liderul PSD din CL, Liviu Oloeriu, i-a sfatuit pe colegii sai sa se retraga din cursa propunerilor. Planurile sale de retragere in bloc au fost date peste cap de Laurentiu Veber, acesta fiind propus de liberali sa vina sa le numere nu ouale, ci voturile. "Lasa-i domnule sa se aleaga intre ei, sa se numere intre ei!", i-a reprosat Oloeriu lui Veber dupa ce acesta a vrut sa faca parte din comisia de numarare a voturilor. De altfel, la lunga sedinta de ieri cei 11 consilieri ai "Aliantei" au defilat cot la cot in majoritatea proiectelor de hotarire. Singura sincopa in mecanismul de colaborare al PNL si PD-L impotriva PSD l-a constituit proiectul privind alocarea de bani pentru refacerea toaletelor de la Colegiul "Unirea". Desi in plen au fost mai multe voci care au pus la indoiala suma considerata prea mare, 120 mii RON, pentru doua toalete, liberalii si-au impartit votul cu PSD-ul si astfel Liceul isi va putea derula programul de reparatii cit de curind. Si asta desi Danut Popoiu, consilier local si profesor la "Unirea", a declarat dupa vot ca in prestigiosul liceu hotarirea pentru reparatii la toalete s-a luat doar intre director, Carmen Atarcicov, si administrator, fara discutii si Consiliul de Administratie.


Democratii vor sa ia din aura primarului


Printre deciziile cel putin ciudate luate ieri de membrii Consiliului Local se numara si cea prin care la premierile bunicilor Focsanilor, alaturi de primarul Decebal Bacinschi trebuie sa imparta diplome si premii si presedintele de sedinta in exercitiu. Propunerea a venit din partea democratului Nicu Tanase, cel care a fost apoi acuzat de liderul PSD, Liviu Oloeriu, ca recurge la practici de campanie, acum in prag de parlamentare, dat fiind ca acesta viseaza la deputatie. Pentru a impaca cele doua tabere, edilul a concluzionat ca intreg Consiliul Local sa participe la festivitatile dedicate virstnicilor. La vot, PNL a gasit propunerea PD-L foarte buna. "Care-i problema? Da\' n-am inteles! Eu cind voi fi presedinte, o sa ma imbrac frumos si particip", a rabufnit Tanase, constient ca cei din preajma primarului Bacinschi ii pot lua acestuia din popularitate. Oloeriu a continuat: "Doamna presedinte (n. r. catre Doina Fodoreanu), treceti va rog la amendament partea cu imbracatul frumos". "Stiu unde bateti, domnu Tanase, insa aici este vorba de reprezentativitate", a spus liderul PSD. De altfel, la aceste premieri ale batrinilor consilierii abia sinchisesc sa apara, dar sa mai dea mina cu batrinii sau sa le asculte pasurile. Speram ca incepind cu Nicu Tanase, absenta consilierilor la astfel de manifestari sa fie amintire.


Consilierii, intre carioci, stampila si stick de memorie


Mai vechea dilema a taberelor din CL, secretul votului, a fost din nou luata pe toate partile si disecata mai ceva decit celebra broscuta ale carei intestine le studiaza bobocii de a IX-a. Pina la urma, pentru ca nu au reusit sa se puna de acord asupra modul in care trebuie sa-si aleaga reprezentantii, fie cu pix, stilou, creion sau carioca, prin ixare sau taiere, consilierii au ajuns la o intelegere. Social-democratul Bogdan Matisan a venit cu propunerea ca pe viitor, Aparatul Permanent sa puna la dispozitie stampile cu mentiunea "Votat", cu care cei 21 de consilieri sa isi exercite dreptul fara a fi acuzati ca nu pastreaza secretul optiunii lor. Si pentru ca in CL Focsani nu se poate face administratie fara pic de culoare, Matisan a evidentiat: "tusul, evident, trebuie sa fie rosu". In ciuda glumitei politicianiste de la final, propunerea sa a fost luata in calcul pentru viitoarele sedinte. Si tot pentru viitor, consilierii isi propun sa polueze cit mai putin si sa aiba grija de copacii taiati de prin padurile Romaniei. Dar si de bratele lor care trebuie sa care in fiecare luna teancuri grele de proiecte voluminoase. "Este o pierdere de hirtie fantastica. Am dori sa ni se trimita proiectele pe mail, sa le studiem in voie si sa listam ce ne intereseaza. Facem economie la hirtie", a propus Danut Popoiu, de la PD-L. In asentimentul sau, Liviu Oloeriu a cerut ca ordinea de zi sa fie atasata pe un stick sau pe un suport magnetic. Daca pentru unii alesi tehnologia moderna nu mai are secrete, primarul Decebal Bacinschi a cascat niste ochi mari la spusele lui Popoiu, stiut fiind ca acesta nu se pricepe deloc la calculatoare. Conectarea la internet, mess, mail si documente in format electronic speram sa ii determine pe alesii locali sa aiba mai multa eficienta. Lucru pe care l-a aratat de altfel si liberalul Romeo Postelnicu, cel care a cerut liderilor de grup de la partide sa munceasca mai mult in discutarea proiectelor de hotarire cu primarul Bacinschi, pentru a scuti audienta de propuneri si interpelari inutile. Ca fapt divers, sedinta ordinara a acestei luni a inceput la ora 16.00 si s-a terminat in jurul orelor 21.00. Apropo de eficienta. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.