Politică

Politica de garsoniera isi da ultima suflare

Mihai Boicu
23 iul 2008 1318 vizualizări
Micile partide sint pe punctul de a iesi de pe scena politica, dupa scorurile dezastruoase de la locale. Liderii PRM, PIN, PNG, PNTCD sau FD se lauda inca cu mii de membri, desi nu au avut suficienti oameni sa-si puna candidati. Acestia recunosc totusi ca fara ajutor financiar de la centru nu vor rezista la alegerile parlamentare

PRM, PIN, PNG, PNTCD, FD sint partide care si-au semnat necrologul prin prestatia de la alegerile locale. Micile formatiuni vor mai avea, poate, o zvicnire la parlamentare, dar este putin probabil ca vreuna dintre ele sa ajunga in Parlament. Din acest motiv, PC s-a lipit de PSD, iar AP a fuzionat cu PNL. Liderii formatiunilor pe cale disparitie din Vrancea se lauda in continuare ca au mii de membri, desi nu au avut nici de unde sa isi puna candidati la locale. Unele nu au obtinut nici macar un mandat de consilier local, iar altele se pot "lauda" cu 15 mandate in tot judetul.

Alegerile locale din 2008 au insemnat pasul spre disparitie pentru partidele mici, care au reusit pina acum sa se strecoare printre partidele mari pe scena politica. Aproape sigur, acestea isi vor da ultima suflare la alegerile parlamentare de la sfirsitul acestui an. Lovitura cea mai crunta a primit-o PRM, care arata ca dezastrul de la europarlamentare nu a fost o intimplare iar tribunul a cazut in desuetudine. Pina acum, peremistii au scos mereu primari, consilieri locali si judeteni, ceea ce face ca prabusirea lor sa fie cu atit mai usturatoare pentru lideri. Adrian Popescu si-a dat demisia din functia de presedinte imediat dupa aflarea rezultatelor. "Nu mai stiu nimic de organizatie, eu sint plecat de vreo doua saptamini in concediu. Corneliu Tatu a preluat functia de presedinte, eu am ramas doar membru de partid", ne-a declarat Adrian Popescu. Acesta crede ca PRM va reusi sa intre in Parlament si se va lupta pentru un parlamentar in Vrancea. Corneliu Tatu spune ca nu isi doreste functia de presedinte al organizatiei judetene a PRM si asteapta ca Adrian Popescu sa se razgindeasca si sa revina in fruntea organizatiei. "Eu il astept pe doctorul Popescu sa revina asupra demisiei si pentru mine tot el este presedintele. Nu sufar de sefie, nu ma caracterizeaza ipocrizia si vreau sa fiu vicepresedinte, cum am fost si pina acum", ne-a spus Corneliu Tatu. Peremistii au ramas fara sediu dupa ce cladirea in care isi desfasurau activitatea a fost retrocedata si pina acum au ramas "sub cerul liber". Cu toate acestea, oamenii lui Vadim Tudor se lauda ca au in jur de 5.000 de vrinceni "inrolati" sub steagul PRM.


Becali nu da "sperante" la banii sai


PNG-ul lui Gigi Becali a cazut urit de tot la locale, in ciuda celor 200 de case pe care latifundiarul din Pipera le-a facut la Vadu Rosca pentru localnicii afectati de inundatii. "Pe 4 iulie s-a desfasurat congresul partidului, unde au participat cinci membri ai Birouliu Permanent in frunte cu mine. Situatia din tara e la fel ca si la Vrancea, cu exceptia Prahovei, Ilfovului si Bucurestiului, unde am stat mai bine", ne-a declarat presedintele PNG, Marin Stoica, fost consilier judetean pina in luna iunie. Acesta spune ca la alegerile locale voturile au fost cumparate si din acest motiv partidul nu a reusit sa obtina un scor mai bun. Liderul PNG spera in ajutor financiar din partea lui Gigi Becali pentru a putea face fata alegerilor parlamentare. "Din punct de vedere financiar speram in ajutor din partea presedintelui Becali, dar deocamdata la congres nici o speranta in aceasta directie. Pe cont propriu nu putem face nimic", ne-a spus Marin Stoica. Partidul Initiativa Nationala, desi mediatizat intens inaintea alegerilor locale din cauza omniprezentei la emisiuni a presedintelui Cozmin Gusa, nu a reusit sa se remarce deloc in Vrancea.

Elena Panaite, presedinta organizatiei, sustine ca isi va da demisia din functie, in conformitate cu statutul partidului dar, deocamdata, nu a facut acest lucru. "Cred ca vor fi alegeri, in august. Nu stiu daca voi candida", a declarat Elena Panaite. Aceasta spune ca PIN Vrancea numara peste 1.000 de membri, desi organizatia nu are nici macar sediu. Cit despre alegerile parlamentare, pina acum nu s-a discutat nimic despre candidaturi.


Roman a uitat de partidul din Vrancea


Forta Democrata este singurul mic partid, in afara de PNG, care se poate lauda cu un sediu, dar acest lucru numai pentru ca acesta se afla in apartamentul presedintelui Constantin Staicu. Acesta spune ca organizatia va muri daca nu va primi bani de la conducerea centrala a partidului condus de Petre Roman. "Nu am primit de la Bucuresti nici o veste, nici asa, nici asa, asa ca stau si eu in asteptare. Eu am sunat la ei si eu plecati in concedii samd, iar ulterior nu au mai sunat nici ei, nici eu. Daca primim subventii de la centru, eu rezist pe baricade. Pina acum nu am pretins nimic, sediul fiind in locuinta mea", ne-a declarat Staicu. FD impreuna cu PSD Constantin Titel Petrescu au format Uniunea Pensionarilor si a Solidaritatii Sociale, la organizatia locala fiind presedinte tot Constantin Staicu, care se lauda ca ar fi sef peste 5.000 de oameni.


PNTCD a scos doar un consilier


PNTCD, partid care in urma cu opt ani inca mai "huzurea" in actualul sediu al Bibliotecii "Duiliu Zamfirescu", nu mai are decit un singur consilier local, in comuna Nistoresti, care a iesit in fiecare mandat consilier local. "Vom avea o intilnire la nivel national, la Sinaia, unde vom discuta ceea ce vom face. Mai sint si alte organizatii in situatia asta. Noi ne dorim sa rezistam, PNTCD este un partid care a rezistat sub comunism si nu se pune problema sa nu reziste acum", ne-a declarat Carmina Corbeanu, presedinta organizatiei. Profesoara este de parere ca o alianta la alegerile parlamentare ar fi cea mai buna solutie pentru partid, avind in vedere situatia acestuia si lipsa de resurse financiare. "Nu mai avem sediu acum, pentru ca plateam chirie si erau cheltuieli foarte mari. O sa facem demersuri la primarie pentru un nou sediu", a adaugat Carmina Corbeanu. Desi aceasta spune ca in PNTCD ar fi 3.000 de membri, in realitate partidul nu a avut suficienta forta sa-si puna candidati proprii nici la nivel judetean, iar in localitati nici nu s-a mai pus problema. Probabil ca daca la alegerile parlamentare nu se va gasi vreo solutie minune de salvare a partidului, ceea ce nu a reusit comunismul va reusi tranzitia, iar PNTCD va deveni istorie.


Mini scoruri pentru mini partide


Rezultatele obtinute la alegerile locale arata, fara dubii, ca optiunile politicienilor s-au polarizat catre PSD, PNL sau PD-L. La nivel judetean, PRM are opt mandate de consilieri, PNG-CD-12, PIN- 3, PNTCD- 1, PER- 3, PC- 15, PAS- 1, UPSC-1. Votul de la CJ arata ca partidele "de buzunar" s-au bucurat de aceeasi neincredere din partea vrincenilor. Scorul pentru CJ a fost urmatorul: PRM- 2973 voturi, PC- 2862, Partidul Popular si al Protectiei Sociale- 370, PNTCD- 890, Uniunea Populara Social Crestina- 713, PNG-CD- 2174, Partida Romilor "Pro Europa"- 578, PIN- 1004, Partidul Ecologist Roman, Uniunea Pensionarilor si a Solidaritatii Sociale- Uniunea- 874.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 13 ore, 14 secunde
Am fost la PRM Focsani si am investit multa munca si suflet pentru a crea o imagine frumoasa asupra acestui partid.Nu am luptat pentru ciolan.Noua chiar de pasa de oameni.Pina in preajma alegerilor am citeste integral
, acum 739371 zile, 13 ore, 14 secunde
“independentii puternici,cinstiti,cu adevarat iubitori de oameni“ nu pot sa apara pt ca nu sunt lasati / Ca si in marile partide ajung in fata doar cei care trebuie, daca luati la bani citeste integral
, acum 739371 zile, 13 ore, 14 secunde
Nu e cazul sa dispere nimeni, partide dispar, partide apar. Singura conditie pentru un partid este sa aiba macar un singur membru, un om dezinteresat material care sa lupte pentru o viziune. Daca ar citeste integral
, acum 739371 zile, 13 ore, 14 secunde
Se pare ca ucigasul lui Mironica a fost identificat in persoana unui membru al familiei Pantica asa cum s-a afirmat si pe forumul ZdV. Discutiile de pe forum se pare ca au contribuit la aflarea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.