Politică

Miliardarii din Consiliul Judetean

Mihai Boicu
21 iul 2008 3997 vizualizări
Multi dintre consilierii nou intrati in Consiliul Judetean se remarca prin venituri mai consistente decit a celor proveniti din mandatul precedent u pesedistul Gica Duta, fostul sef al Directiei Silvice Focsani, are aproape 300 de hectare de padure, plus citeva locuinte u liberalul Nicu Mazere este miliardar cu acte in regula, la fel ca si Victor Roman, care se ascunde in spatele actiunilor u si alti alesi au venituri mari din afaceri u citiva dintre nou alesi se remarca prin sumele mari imprumutate unor persoane sau firme u parca pentru a face in ciuda transparentei, multe din declaratiile de avere postate pe site-ul CJ abia se pot citi ori au fost completate superficial

Consilierii judeteni si-au completat declaratiile de avere, care au fost publicate pe noul site al institutiei, ce a putut fi accesat abia vineri, dupa citeva saptamini in care nu a functionat. Consilierii judeteni care au fost in functii si in mandatul precedent nu ascund mari surprize in declaratiile de avere, in afara de lipsa de preocupare pentru transparenta. Cei noi au insa citeva averi in "pusculita" lor. Social "" democratul Gica Duta, fost sef la Directia Silvica Focsani, nu a stat degeaba in functie si si-a pus deoparte citeva sute de hectare de padure pe care le detine in proprietate cu sotia sa, judecatoarea Silvia Duta. Astfel, acesta a cumparat in anul 2006 o suprafata de 298 hectare de padure, care au valoare de impozitare de 200.000 lei. Potrivit informatiilor noastre, "aurul verde" se afla in nordul judetului, in zona comunei Tanasoaia. Anul trecut, Gica Duta a mai achizitionat 50 hectare de teren agricol, a caror valoare de impozitare este de 40.000 lei. Social democratul a mai cumparat anul trecut opt hectare de teren agricol la Gura Calitei, iar un hectar il are cumparat din anul 1992, in Focsani. Nici in privinta locuintelor, fostul sef al padurilor nu sta rau: un apartament si o casa de locuit, in suprafata de 120 mp, in Focsani, un apartament mostenit la Bucuresti si o casa de vacanta mostenita la Gura Calitei. Toate bunurile au o valoare de impozitare de 400.000 lei. Gica Duta are de achitat un credit consistent, de 70.000 de euro, la Banca Transilvania. Social "" democratul a incasat 21.000 lei din salarii, iar sotia sa 60.000 de lei ca judecator.


Afacerile sint la putere


Gabriel Ionel Necula, un nou consilier judetean ales pe listele PSD, a declarat ca are patru spatii comerciale, doua tractoare si o combina, dar si 100.000 de dolari imprumutati surorii sale din America. Anul trecut, consilierul a luat un imprumut de 250.000 de lei, pe care trebuie sa ii returneze in 30 de ani. La capitolul venituri, social "" democratul a trecut 10.000 lei ca director la o societate comerciala 600 lei din chirii si 100.000 lei din activitati agricole. Un alt nou consilier, Iiberalul Ion Epure are o casa in comuna Vinatori, construita in 1996, cu o valoare de impozitare de 246.613 lei. Acesta are de returnat doua imprumuturi bancare, dar nu a precizat in declaratia de avere moneda in care au fost facute. De asemenea, veniturile de la societate pe care o administreaza nu sint lizibile pe declaratia postata pe site-ul CJ. De departe, liberalul Nicu Mazare pare a fi unul dintre cei mai avuti alesi judeteni. Acesta detine 1.026 mp de teren in Focsani, o casa de locuit cumparata in anul 1997, cu o valoare de impozitare de 446.253 lei si complexul Miorita din Piata Moldovei, a carui valoare de impozitare este de peste 2,7 milioane lei. Pe de alta parte, consilierul are de platit o ipoteca de 2,6 milioane lei. Nicu Mazere a incasat in calitate de director economic salarii de 10.560 lei, alaturi de 28.000 lei din chirii, 10.000 euro din valorificarea produselor agricole si 50.000 lei din dividente. Un alt liberal cu avere, Catalin Kanty Popescu, are un apartament, un spatiu de productie, trebuie sa returneze doua imprumuturi in valoare totala de 107.000 euro si a incasat 24.000 lei de la firma sa. Fostul deputat a luat nu mai putin de 14.000 lei ca membru in Consiliul de Administratie al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, unde a intrat la recomandarea deputatului Nini Sapunaru. Fevronia Stoica (PNL) nu are nici un bun trecut pe numele sau, iar veniturile pe care le-a incasat nu sint citibile in declaratia de avere. Fostul senator a trecut la functie, in loc de consilier judetean, asociat unic la farmacie!


Si consilierii PD-L o duc bine


Democrat "" liberalul Ion Alexe sta bine in privinta terenurilor. Acesta are 10 hectare teren extravilan la Focsani, 45% dintr-un teren intravilan de 4.395 mp la Bucuresti, precum si 32,5 hectare de padure in Buzau. La acestea se adauga un apartament in Focsani, o casa de locuit la Vidra si una la Bucuresti, ultimele doua in cota parte. Ion Alexe are actiuni in valoare de 10.000 euro la Allianz Tiriac si imprumuturi acordate in nume personal de 930.000 lei. Consilierul a incasat dividende de 30.000 lei de la firma sa, Filda Prodex SRL Vidra. Emilian Diaconu, fost vicepresedinte al CJ, are doua apartamente si o casa de locuit. De asemenea, acesta are doua conturi, unul de 11.512 de euro si unul de 4.600 lei. In privinta veniturilor, democrat-liberalul Emilian Diaconu a incasat de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, unde a fost director, suma de 73.464 lei, iar sotia de la Inspectoratul Teritorial de Munca, unde este inspector sef, 73.154 lei. Agricultura i-a adus consilierului judetean venituri de 1.900 lei. Sorin Hornea, de la PD-L, are in proprietate un apartament la Focsani si o casa de vacanta la Gresu. Consilierul are acordate, in nume personal, imprumuturi de peste 100.000 lei la firmele sale. De asemenea, acesta trebuie sa achite si doua imprumuturi de peste 95.000 euro. Salariile si dividendele incasate se ridica la citeva zeci de mii de lei, insa sint ilizibile in declaratia de avere. Constantina Negoita are, pe linga un apartament in Focsani, doua masini si bijuterii in valoare de 11.200 de euro. Aceasta nu a vrut sa scrie valoarea sumelor din cele doua conturi deschise. Din functia de director al Scoala Postliceala Sanitara "Vasile Alexandri", Constantina Negoita a incasat 28.000 lei, la care se adauga 22.000 lei ca manager la firma sa. Un alt consilier cu multe bijuterii este Cornel Negru, acestea avind o valoare de 5.000 de euro. Acesta are de achitat un imprumut de 55.000 lei la Piraeus Bank pina in 2017. In ceea ce priveste veniturile, democrat "" liberalul a incasat dividende de peste 30.000 lei, la care se adauga si venituri din alte activitati, care nu sint descifrabile pe declaratia postata pe site-ul CJ.


Oprisan cel "modest"


Marian Oprisan, presedintele CJ, desi traieste pe picior mare, are o declaratie modesta, care nu s-a modificat de la ultima completare. Presedintele CJ are un teren la Vinatori, doua apartamente si doua credite, din care unul de 29.500 euro la Banca Tiriac, contractat in 2005 si scandent in 2020. Acesta a incasat in ultimul an din salarii suma de 78.489 lei. Social "" democratul Mircea Diaconu a incasat din salarii suma de 41.013 lei, la care se mai adauga si venituri din pensie de 24.000 lei. Vicepresedintele CJ si-a deschis in acest an un cont la BCR in care a depus suma de 20.515 lei. Al doilea vicepresedinte al CJ, social "" democratul Dragos Birladeanu, venit nou in functie, se poate lauda ca detine jumatate dintr-o padure de 1.500 mp la Biliesti, in lunca Siretului, cumparata in 2005. In acest an, alesul judetean a contractat un imprumut de 5.000 de euro la Bancpost. Dragos Birladeanu a incasat 22.900 lei din indemnizatiile de consilier judetean si de membru al Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica, la care se adauga inca 6.900 lei ca director marketing la SC Nadra Comex SRL Focsani.


Vechii nu se lauda cu nimic nou


Consilierii aflati deja la un al doilea mandat nu au schimbari mari in declaratiile de avere. Afaceristii au completat cele mai multe rubrici dupa ce au fost realesi, insa nu la fel de multe precum cei noi. Social - democratul Victor Roman a incasat, potrivit declaratiei de avere, doar 37.800 lei de la firma Agroservice SRL, desi apare actionar la inca trei. Din declaratiile de avere se remarca faptul ca social "" democratii care au fost membri in Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica au primit, fiecare, de la CJ peste 20.000 lei. De exemplu, Adrian Grosu a incasat 21.877 lei, Paraschiv Prodan 25656 lei, iar Gabriel Nedelcu 21.600 lei, in conditiile in care indemnizatia de consilier judetean se ridica la aproximativ 8000 lei. La rindul lor, liberalii au incasat indemnizatii bunicele ca membri in consiliile de administratie ale societatilor din subordinea COnsiliului Local Focsani. Eduard Lambrino a luat 7.922 lei de la ENET, Nicolae Latcan 15.788 lei de la CUP, iar Romeo Seciu a luat 9882 lei de la Transport Public. Printre cei mai « saraci » consilieri judeteni pare a fi social democratul Laurentiu Marin, care si-a trecut in declaratia de avere doar indemniza sa de consilier judetean, indemnizatia de crestere a copilului a sotiei sale, plus alocatiile celor doi copii. Pe ansamblu, se poateobserva ca, in general, consilierii judeteni se pot lauda cu casa, masina, depozite bancare si credite, dar si terenuri mostenite sau cumparate prin diferite comune. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 4 ore, 19 minute, 17 secunde
caut ciobani ptr grecia si ingrijitori de animale cu contract cei c vor sa faca bani gheata tre sa ma sune la nr 0767714237
, acum 739392 zile, 4 ore, 19 minute, 17 secunde
Cosmin de la Paunesti (deja o marca) a sesizat exact ce poti face cu spatiul pt. comentarii cand n-ai ce comenta. Ce sa comentezi la un articol care consta in copierea de pe site-ul Primariei a unor citeste integral
, acum 739392 zile, 4 ore, 19 minute, 17 secunde
Social-democratul Laurenţiu Marin, consilier judeţean din Vrancea, este un fost puscarias , a facut puscarie pentru luare de mita , furt .
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.