Politică

Focsanenii vor vota in trei colegii

Mihai Boicu
18 iul 2008 728 vizualizări
Focsaniul a fost spart in trei si nu in doua, asa cum se stia initial u zona Obor va vota la un loc cu Marasestiul, in mijloc va fi un colegiu de sine statator, iar sudul va vota cu cimpia u pentru a avea inca o comuna cu primar PNL, Nini Sapunaru a spart un colegiu in doua zone separate

Ceea ce parea sigur s-a schimbat peste noapte, iar Focsaniul a fost spart in trei bucati. Focsanenii din zona Oborului si bulervardul Independentei vor vota alaturi de locuitorii din Marasesti, vecinii lor de peste strada vor vota in colegiul alcatuit din Focsani, in timp ce cei din sudul orasului vor face corp comun cu comunele de cimpie. O alta ciudatenie este un colegiu format din doua parti distincte. Separarea a fost facuta pentru ca liberalul Nini Sapunaru sa atraga comuna Jaristea in colegiul in care va candida. Oprisan l-a anuntat ieri pe Mitrea ca posibil candidat pentru un mandat de senator.


Impartirea finala a colegiilor din Vrancea arata si mai ciudat decit varianta data ca sigura miercuri. Daca pina acum se anticipa ca Focsaniul va fi impartit in doua, deoarece populatia lui nu este suficient de mare, politicienii vrinceni au gasit inca o solutie: l-au spart in trei. Locuitorii din zona Oborului si o parte din zona dintre bulevardul Independentei- strada Aurora si Cuza Voda vor vota impreuna cu vrincenii din colegiul in care se afla Marasestiul. Focsanenii din sudul orasului, din zona blocurilor ANL, vor vota cu locuitorii comunelor din zona de cimpie. La o prima vedere, impartirea ar putea fi in dezavantajul PD-L, care a obtinut scoruri bune in Focsani, in timp ce PNL nu. "Negocierile care s-au purtat intre PSD si PNL in aceasta perioada au avut un singur scop: asigurarea pentru sefii lor a unor mandate cit mai sigure. Este de neconceput ca Focsaniul sa fie impartit in trei colegii. Este o bataie de joc", a comentat secretarul general al PD-L, deputatul Corneliu Momanu, care vrea sa candideze intr-un colegiu din Focsani. «Pentru PD-L sint accesibile patru-cinci colegii. Pot spune ca atacam la baioneta patru colegii. Cred ca este foarte important cine este candidatul din fiecare colegiu. La toamna vor fi surprize mari», a comentat intr-o alta nota si presedintele interimar al PD-L, Alin Trasculescu. Cel mai probabil, acesta va candida intr-un colegiu din Focsani, considerat fieful sau electoral.


Jaristea rupe un colegiu in doua


Cea mai mare ciudatenie in impartirea colegiilor este faptul ca unul dintre ele este separat de o comuna, cu toate ca in delimitarea acestora ar fi trebuit sa conteze si criteriul geografic. Deputatul Nini Sapunaru are in colegiul in care va candida 12 comune cu primari PNL, din totalul de 18, daca punem la socoteala si comuna Tifesti. Practic, acesta a cuprins la un loc Valea Rimnicului si Valea Milcovului pentru a-si asigura 51% din voturi si deputatul de zona sa nu fie ales la redistribuire. Pentru a avea cit mai multe sanse, in acest colegiu a fost atrasa si comuna Jaristea, fara sa se tina cont ca in acest fel se sparge colegiul format din zona de munte a judetului, incepind de la Bolotesti si Odobesti, impreuna cu cinci comune. Practic, cele doua zone arata ca si cum ar fi colegii separate. Ceea ce s-a intimplat cu Vrancea nu este unic, acest lucru intimplindu-se si in alte judete, colegiile "mulindu-se" dupa voia celor de la putere. Partidele nu si-au anuntat nici pina acum cine le vor fi candidatii, desi o parte dintre acestia sint cunoscuti, in mare. O noutate ar fi posibila candidatura a lui Miron Mitrea pentru un loc in Senat in colegiul care va cuprinde Focsaniul, dupa cum a declarat pentru Rompres Marian Oprisan, presedintele PSD Vrancea. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 19 ore, 54 minute, 42 secunde
Cel putin la Senat amandoua colegiile cuprind Focsaniul,deci vrei, nu vrei, oricum pentru Senat trebuie sa candidezi la Focsani. O sa fie o mare brambureala, dar oricum daca a plecat Oborul si Sudul, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.