Politică

Colegiile au fost decupate cu dedicatie

Ziarul de Vrancea
17 iul 2008 3196 vizualizări
Colegiile uninominale pentru Vrancea au fost stabilite ieri, la Comisia de cod electoral, in functie de coloratura politica a primarilor u liberalul Nini Sapunaru si-a facut un colegiu pentru deputati in care a cuprins aproape toti primarii PNL, pentru a-si spori sansele de a obtine 51% din voturi u un colegiu a fost creat pentru a-l trimite fara probleme in Parlament pe deputatul Miron Tudor Mitrea u restul colegiilor sint dominate de PSD, care are cei mai multi primari u democrat-liberalii mizeaza pe Focsani

Deputatul Nini Sapunaru a profitat la maxim de faptul ca PNL este partid aflat la putere si si-a atras aproape toate comunele cu primari PNL in colegiul in care va candida. Ieri, Vrancea a fost impartita in sase colegii pentru Camera Deputatilor si doua pentru Senat dupa aproape o luna de calcule cu harta in fata. La o prima vedere, impartirea dezavantajeaza PD-L, ai carui primari sint imprastiati prin tot judetul. PNL mizeaza la Camera Deputatilor pe doua colegii, cel care cuprinde vaile Milcovului si Rimnicului, si cel din zona Marasestiului. PSD le domina pe celelalte, iar PD-L ar putea avea sanse la Focsani.


PNL a facut legea la impartirea colegiilor uninominale pentru a scoate doi deputati, iar PSD este cel mai avantajat din cauza numarului mare de primari. PD-L a iesit cel mai prost din aceasta impartire deoarece are primari putini si razletiti prin toate colturile judetului. La sedinta de ieri a Colegiului de cod electoral au iesit la socoteala toate planurile PNL-ului si, in mod special, ale deputatului Nini Sapunaru. Liberalii au primari in 17 comune, la care se adauga cel din Tifesti, democrat - liberalul Gabriel Postolache, care a anuntat ca va trece in rindurile liberalilor. Dintre acestia, nu mai putin de 13 se afla in colegiul in care va candida Nini Sapunaru. Acesta are de partea sa primarii de pe Valea Rimnicului si pe cei de pe Valea Milcovului, la care se mai adauga citeva comune cu primari PSD, probabil ca sa iasa colegiul la numar. Marasestiul si alte trei comune cu primari liberali sint in al doilea colegiu in care PNL spera sa mai scoata un mandat de deputat. Homocea se afla razletita in zona Adjudului, dar cu toate acestea primarul PNL Neculai Ionescu vrea sa fie deputat. PSD are 47 de primari, iar PD-L, scotindu-l din carti pe cel de la Tifesti, a ramas cu numai sapte.

Noua comune au fost lipite la sudul Focsaniului

Focsaniul, unde PD-L vrea un mandat de deputat, a fost impartit in doua parti asimetrice. Cea mai mare parte din oras, cuprinzind circa 69.000 de locuitori, va alcatui un colegiu de sine statator, in timp ce cartierul Sud a fost "combinat" cu noua comune din sudul judetului. In colegiul din Focsani ar putea candida Alin Trasculescu-PD-L, George Baesu - PSD si Nicolae Latcan-PNL. Zona de sud a orasului si comunele alipite este vazuta ca apartinind PSD. Daca luam in considerare culoarea politica a primarilor si eliminind cele doua colegii pe care mizeaza PNL si pe cel din Focsani, celelalte trei sint colorate aproape in intregime in rosu. Unul dintre colegii pleaca de la Odobesti si continua cu Bolotesti, Vidra, Valea Sarii, Nereju samd. In total, in acest colegiu sint nu mai putin de 18 primari PSD, iar din acest motiv aici ar putea candida deputatul Miron Mitrea. Si Adjudul si cele 13 comune alipite este o zona dominata aproape in totalitate de PSD. Vrancea va avea si doi senatori. Unul dintre colegii va cuprinde trei colegiile pentru deputati din zona Odobesti, Adjdului si Marasestiului. Al doilea, pe care se bazeaza liberalii, este alcatuit din Focsani si colegiul pentru Camera deputatilor care cuprinde vaile Milcovului si Rimnicului.

Oprisan spune ca nu a negociat nimic

Deputatul Nini Sapunaru nu a vrut sa comenteze prea mult pe modul in care s-au impartit colegiile in Vrancea. "Nu este nici ceea ce a vrut PSD, nici ceea ce am vrut noi", ne-a spus presedintele PD-L Vrancea. Acesta spera ca va obtine la alegerile parlamentare doi deputati si un senator. Marian Oprisan spune ca PSD nu a negociat nimic si s-a limitat doar la o declaratie politica. "Indiferent cum a fost impartit judetul Vrancea, cetatenii trebuie sa stie ca singurul partid capabil si responsabil sa rezolve problemele lor si ale acestei tari este PSD. PSD si organizatia Vrancea este avantajata de sprijinul masiv pe care il au de la cetateni, pentru ca singurii oameni cre au facut ceva pentru acesta comunitate sint cei de la PSD", ne-a declarat Marian Oprisan. Alin Trasculescu, presedintele interimar al PD-L Vrancea, recunoaste ca partidul sau este cel mai dezavantajat, insa mizeaza ca votul de la alegerile parlamentare nu va fi acelasi cu votul de la locale. "A fost o impartire care avantajeaza PNL si apoi celalalte partide. Impartirea arata clar ca au vrut sa dezavantajeze PD-L si acest lucru se vede cum a fost impartit si Focsaniul, unde este fieful PD-L. Votul de la parlamentare nu coincide cu voturile de la locale, mai intra in calcul si un vot politic, mai este si un trend ascendent sau descendent. In trei, patru luni se pot intimpla multe. Chiar daca PNL a facut un calcul in favoarea lui, acesta s-ar putea intoarce impotriva lui pentru ca aici este vorba de un trend national si lumea va simti ca este vorba de vot politic", a comentat Alin Trasculescu.

Colegiile pentru Camera Deputatilor

Colegiul 1

Este format dintr-o parte din Focsani, care va cuprinde 69.000 de locuitori, mai putini cei din Sud.

Colegiul 2

Este format din sudul Focsaniului, circa 29.000 de locuitori, la care se adauga Gugesti, Slobozia Ciorasti, Ciorasti, Nanesti, Popesti, Tataranu, Maicanesti, Cotesti, Cirligele. In toate cele noua comune sint primari PSD.

Colegiul nr. 3

Este colegiul pe care mizeaza Nini Sapunaru pentru un nou mandat de deputat. Acesta este alcatuit din comunele: Dumitresti (PNL), Balesti (PNL), Sihlea (PNL), Slobozia Bradului (PNL), Dumbraveni (PD-L), Bordesti (PSD), Jitia (PNL), Chiojdeni (PNL), Vintileasca (PNL), Gura Calitei (PSD), Obrejita (PSD), Timboiesti (PSD), Andreiasu (PNL), Mera (PNL), Reghiu (PNL), Brosteni (PNL), Urechesti (PNL), Jaristea(PNL), Poiana Cristei (PD-L)

Colegiul 4

Acesta cuprinde zona de munte si este un fief al PSD, cu exceptia comunei Vizantea - Livezi, unde este primar PNL. Localitatile care il alcatuiesc sint urmatoarele: Odobesti, Virtescoiu, Cimpineanca, Golesti, Bolotesti, Vidra, Valea Sarii, Birsesti, Vrincioaia, Naruja, Paulesti, Paltin, Nereju, Nistoresti, Tulnici, Negrilesti, Vizantea Livezi, Spulber.

Colegiul 5

Este al doilea colegiu pe care mizeaza liberalii si este alcatui din : Marasesti (PNL), Pufesti (PSD), Movilita (PNL), Tifesti (primar PD-L pro PNL), Garoafa (PSD), Vinatori (PNL), Suraia (PD-L), Vulturu (PSD), Rastoaca (PSD), Biliesti (PSD), Milcovul (PSD), Gologanu (PSD)

Colegiul 6

Acest colegiu cuprinde doua orase, Adjudul si Odobestiului, si este dominat aproape in intregime de primar PSD: Adjud (PSD), Homocea (PNL), Ploscuteni (PSD), Corbita (PSD), Tanasoaia (PSD), Boghesti (PSD), Paunesti (PD-L), Ruginesti (PSD), Fitionesti (PSD), Straoane (PSD), Panciu (PSD), Racoasa (PSD), Cimpuri (PD-L), Soveja(PD-L)

Colegiile pentru Senat

Colegiul 1

Odobesti, Virtescoiu, Cimpineanca, Golesti, Bolotesti, Vidra, Valea Sarii, Birsesti, Vrincioaia, Naruja, Paulesti, Paltin, Nereju, Nistoresti, Tulnici, Negrilesti, Vizantea Livezi, Spulber,

Marasesti, Pufesti, Movilita, Tifesti, Garoafa, Vinatori, Suraia, Vulturu, Rastoaca, Biliesti, Milcovul, Gologanu

Adjud, Homocea, Ploscuteni, Corbita, Tanasoaia, Boghesti, Paunesti, Ruginesti, Fitionesti, Straoane, Panciu, Racoasa, Cimpuri, Soveja

Colegiul 2

Focsani, Gugesti, Slobozia Ciorasti, Ciorasti, Nanesti, Popesti, Tataranu, Maicanesti, Cotesti, Cirligele

Dumitresti, Balesti, Sihlea, Slobozia Bradului, Dumbraveni, Bordesti, Jitia, Chiojdeni, Vintileasca, Gura Calitei, Obrejita, Timboiesti, Andreiasu, Mera, Reghiu, Brosteni, Urechesti, Jaristea, Poiana Cristei


Garda veche vrea din nou in Camera Deputatilor si la Senat

Cei sase deputati si doi senatori de Vrancea care si-au petrecut ultimii patru ani prin camerele legislative de la Bucuresti tintesc, in mare parte, catre un nou mandat. In timp ce unii sint decisi sa lupte pentru inca patru ani, altii prefera sa pastreze suspansul. Daca liberalul Nini Sapunaru si democratul Corneliu Momanu spun raspicat ca mai vor un mandat, si si-au ales si zona unde cred ca au cele mai mari sanse de cistig, vocea fostului sef al democratilor vrinceni, Jan Vraciu, este cam nehotarita. Acesta spune ca "soarta" sa parlamentara depinde de cit de mult il vor sustine colegii. Cit despre sprijinul democratilor, in acest moment balanta inclina cind intr-o parte, cind in cealalta. Daca Momanu spune ca l-ar sustine pe Vraciu in cazul in care este sus in sondaje, nu stim cit de incintat va fi Serban Mustea, mai ales dupa episodul Tivoli. In tabara PSD inca nu au aparut declaratii de nominalizare. Suspansul este creionat de vocea lui Marian Oprisan, care declara faptul ca lista se va stabili dupa discutii in cadrul Consiliului Judetean al PSD. Si este mentinut si de George Baesu. In cazul lui Miron Mitrea, este aproape sigur ca acesta sa mai candideze pentru un post de parlamentar. (Iulia CRETU)

Ce zic parlamentarii

Jan Vraciu, senator PD-L: "Sincer sa fiu, inca nu am luat decizia daca mai candidez sau nu, mai am ceva timp sa ma gindesc. As fi dorit sa stiu cum sint impartite colegiile, dar pina acum nu am vazut harta pentru ca PNL isi face imparteala strict in interesul lui. Candidatura mea in toamna este o decizie personala".


George Baesu, deputat PSD: "In privinta candidaturii mele pentru parlamentarele din toamna, este vorba de decizia colegilor mei din Consiliul Judetean al PSD".

Corneliu Momanu, deputat PD-L: "Mai mult ca sigur o sa candidez pentru colegiul Focsani pentru ca 34 de ani am muncit aici, jumatate din oras este construit sub coordonarea mea, am cu ce sa ma laud. Nu mi-e teama de contracandidati pentru ca nu cred sa fi facut cineva mai mult decit am realizat eu. Vom participa la Bucuresti la o intilnire cu stafful de campanie in care se va stabili campania nationala, care va fi unitara, si cea locala. Vineri seara vom tine o sedinta si vom stabili un numar mai mare de candidati, iar la Biroul National se vor selecta cei 8. Selectia se va face in functie de pozitia in sondaje, CV-uri, dar si contributii financiare si sponsori. Eu am reusit sa conving mai multi sponsori pentru alegerile parlamentare".

Daniel Ionescu, deputat PD-L: "Este devreme sa ma pronunt cu privire la candidatura si colegiile inca nu s-au stabilit. Legea este incorecta si nefunctionala, nu stabileste foarte clar ce inseamna majoritate. Legea trebuie neaparat sa se schimbe pentru ca aceasta conserva vechiul sistem de lista. Rational, as candida la colegiul din Focsani, dar trebuie sa beneficiez si de postura de membru de partid".

Cristian Dumitrescu, deputat PSD: "Nu stiu despre ce este vorba. Sint la Strasbourg, la o intilnire a socialistilor europeni. Voi veni in tara si apoi voi ajunge si la Vrancea pentru a ma decide".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
, acum 739391 zile, 23 ore, 7 minute, 50 secunde
iar vati impartit puterea si vreti mandate noi... Vati ingrasat conturile si neamurile....Moarte voua imbuibatilor comunistilor cu fata umana
, acum 739391 zile, 23 ore, 7 minute, 50 secunde
PDL-ul e singurul care nu are nici un colegiu 100% desi a obtinut 18% la locale si dupa celalalt sistem, pe liste, ar fi luat cam 2 parlamentari. Poate domnul Momanu ar fi bine sa candideze la Senat citeste integral
, acum 739391 zile, 23 ore, 7 minute, 50 secunde
Deci daca vad eu bine Nini ca sa sa mai ia o comuna cu primar PNL,Jaristea, a impartit colegiul 4 in doua. La lege scrie ca localitatile care formeaza aceste colegii ar trebui sa fie totusi legate citeste integral
, acum 739391 zile, 23 ore, 7 minute, 50 secunde
La o prima vedere asta ar fi combinatia cu cele mai mari sanse pentru PDL, Alin la Colegiul 1 CD si Momanu la Senat la Colegiul 2 Senat. Poate se ajunge la o intelegere cu Nini sa-l sustina pe Momanu citeste integral
, acum 739391 zile, 23 ore, 7 minute, 50 secunde
eu zic k e posibil pdl sa scoata ceva pe fcs, si e si normal k dl Momanu sa fie la senat iar alin la camera dep. problema ar fi ce face alin in parlament, vrea asta, krd k i-ar fi mai bine k citeste integral
, acum 739391 zile, 23 ore, 7 minute, 50 secunde
PNL are relativ sigur un singur colegiu, colegiul 3.In colegiul 5, PNL nu vor trece singuri de 50% in nici un caz. PDL ar putea lua si ei un deputat in colegiul 1. La Senat fara colaborare nici un citeste integral
, acum 739391 zile, 23 ore, 7 minute, 50 secunde
Dupa parerea mea singurul candidat redutabil impotriva lui Trasculescu pe colegiul 1 ar fi Bacinschi. Pt. Bacinschi, avantajele sunt clare, salariu mare, superpensie, liniste, calm, relatii si cate si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.