Politică

APD cere partidelor sa se inteleaga la decuparea colegiilor

Iulia Crețu
15 iul 2008 779 vizualizări
Asociatia atrage atentia ca in Romania se prefigureaza un "gerrymandering" sau mai pe romaneste "blat", intre anumite partide

Asociatia Pro Democratia (APD) cere partidelor politice parlamentare sa dea dovada de responsabilitate si sa gaseasca un consens cu privire la divergentele legate de decuparea colegiilor uninominale. La nivel local, PD-L acuza PNL si PSD de "o colaborare fatisa si suparatoare", sau "gerrymandering", in creionarea colegiilor pentru la toamna. "APD constata cu ingrijorare ca decupajul electoral al colegiilor uninominale, realizat in extremis abia dupa alegerile locale, creaza controverse politice grave ce risca sa compromita, inca inainte de aplicarea sa, minima reforma electorala posibila in virtutea noii legi a alegerilor parlamentare. Amintind ca legea electorala este rezultatul unui compromis politic realizat in urma unui proces dificil de negocieri care s-au desfasurat in mai multe etape intre martie 2007 si martie 2008, APD face apel la toate partidele parlamentare sa dovedeasca responsabilitate si sa creeze conditiile pentru o solutionare consensuala a divergentelor legate de decuparea colegiilor uninominale", se arata intr-un comunicat de presa al APD remis redactiei. Asociatia cere actorilor politici si institutionali implicati sa renunte la politizarea acestui subiect, sa abandoneze "gerrymanderingul" si sa asigure in mod transparent conditiile pentru reprezentarea interesului general, iar nu al celui de grup, in viitorul Parlament al Romaniei. Istoricul termenului "gerrymandering" trebuie sa dea de gindit actorilor politici de pe la noi. în 1812, Elbridge Gerry, guvernator al statului american Massachusetts, planuia primul blat din istoria alegerilor libere. Acesta a redesenat harta colegiilor electorale de pe teritoriul statului astfel incit Partidul Democrat, pe care-l reprezenta, sa fie avantajat in fata republicanilor. Literatura de specialitate a consemnat apoi fenomenul sub numele de gerrymandering, termen lansat in 1812 de publicatia locala "Boston Gazette". Contra acestui gen de frauda, unele tari, precum Marea Britanie si USA, au instituit mai tirziu regula ca decuparea colegiilor sa fie realizata de organizatii nonguvernamentale, cit mai putin susceptibile de influenta politica partizana. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.