Politică

Lupta la baioneta pentru impartirea colegiilor uninominale

Mihai Boicu
5 iul 2008 2742 vizualizări
|PSD, PNL si PD-L vor o impartire in folosul lor a viitoarelor colegii uninominale, astfel incit nu au purtat nici un fel de negocieri u Vrancea este unul dintre putinele judete unde partidele nu au putut negocia o propunere comuna u lupta se muta acum la Comisia de cod electoral, unde va cistiga cine are o influenta mai mare in rindul membrilor respectivului organism u judetul nostru va avea sase colegii uninominale pentru deputati si doua pentru senatori

|Mascata de lupta purtata in jurul alegerilor locale, in aceasta perioada se mai poarta o batalie intre principalele partide politice din judet, pentru impartirea colegiilor uninominale. PSD, PNL si PD-L incearca sa obtina cea mai avantajoasa impartire a teritoriului, in functie de primarii pe care ii au, pentru a obtine un scor cit mai bun la alegerile parlamentare. Cele trei partide sustin ca nu au purtat nici o negociere pe plan local, astfel incit fiecare si-a trimis separat propunerile la Comisia de cod electoral. Aici, PSD, PNL si PD-L incearca sa obtina cit mai mult din negocierile dintre parlamentarii din diferite partide membri ai comisiei amintite. Batalia se da intre PNL si PSD, intrucit primarii nu sint grupati pe zone iar PD-L are cei mai putini primari dupa alegerile din iunie. Vrancea este unul dintre putinele judete unde partidele nu s-au putut intelege.


PSD, PNL si PD-L ar fi trebuit sa negocieze impartirea localitatilor judetului in sase colegii uninominale pentru Camera Deputatilor si doua pentru Senat. Nu s-a intimplat asa si fiecare dintre cele trei organizatii judetene si-a trimis separat propunerile la Comisia de cod electoral. Social "" democratii lui Marian Oprisan sint in pozitia cea mai avantajoasa pentru alegerile parlamentare, intrucit PSD are in Vrancea 47 de primari din totalul de 73 si poate obtine cu acest atu suprematia in multe colegii. PSD va iesi astfel in cistig chiar dintr-o impartire a teritoriului in favoarea adversarilor sai, care au mult mai putini primari. Marian Oprisan recunoaste ca nu a initiat nici o discutie cu PNL sau PD-L, partidele care conteaza in alegeri. "Noi am facut varianta noastra, urmind sa initiem discutii pe marginea ei. La Comisia de cod electoral vor mai avea loc discutii. Noi am lucrat la o varianta serioasa si speram sa fie adoptata", ne-a declarat liderul PSD. Oprisan spune ca Focsaniul trebuie impartit in doua, pentru ca este prea mare pentru un colegiu, dar nu a dezvaluit varianta sa. "Noi ne-am propus, cu sprijinul cetatenilor, sa cistigam absolut alegerile parlamentare, pentru ca am demonstrat ca stim sa guvernam in interesul vrincenilor", a declarat Oprisan. Deocamdata, PSD nu a dorit sa faca cunoscute numele viitorilor sai candidati pentru parlamentare in Vrancea.Aproape sigur insa printre acestea se va regasi cel al actualului deputat Miron Mitrea. Mai merita mentionat ca social-democratii autohtoni stau bine in privinta primarilor in aproape toate zonele judetului, mai putin pe Valea Rimnicului si a Milcovului, cucerite de liberali.


Sapunaru candideaza pe Valea Rimnicului


Liberalii au citeva zone din judet unde se vor bate cu sanse pentru deputati si senatori. Printre acestea se numara Valea Rimnicului, unde au obtinut suprematia, Valea Milcovului sau orasul Marasestl. "In principiu, cred ca PNL va cistiga doua mandate de deputati si unul de senator, PSD trei deputati si un senator, iar PD-L un deputat, la Focsani", a declarat Nini Sapunaru, presedintele PNL. El s-a eschivat sa ne spuna care sint colegiile in viziunea liberala, invocind ca si Oprisan negocierile ce se vor purta in cadrul Comisiei de cod electoral. De altfel, Vrancea este unul dintre putinele judete unde impartirea nu s-a rezolvat pe cale "amiabila"intre fortele politice care conteaza in competitia pentru parlamentare. Felierea Vrancei in colegii electorale depinde acum de negocierile care se vor purta intre parlamentari. Pina acum, in cazul celorlalte judete, alesii de acolo au cazut de acord asupra colegiilor si s-a format mai usor o majoritate. "Cu PD-ul nu prea avem ce sa negociem, pentru ca sint prea raspinditi la nivel judet, au o comuna ici si colo. Cu PSD-ul exista un hiatus si nu am putut discuta. Sint trei - patru judete din tara, printre care si Vrancea, unde nu ne-am putut intelege. Mi-au cazut in mina niste propuneri ale PSD, care nu sint cu mult diferite de ale noastre", a declarat deputatul PNL, Nini Sapunaru.El se bazeaza pe 17 primari la parlamentare si crede ca va fi o campanie foarte dura. "Se schimba stilul de facut campanie, se schimba si mentalitatile noastre. De acum parlamentarul nu va mai fi alesul tuturor cetatenilor din judet, va fi alesul unei anumite zone", a spus deputatul PNL. Acesta va candida cel mai probabil in colegiul care va cuprinde zona Dumitrestiului, unde liberalii au lasat PSD fara nici un primar si si-au desavirsit victoria la alegerile locale. In aceasta saptamina, a demarat in interiorul PNL campania pentru stabilirea candidatilor la alegerile pentru Parlament. Printre cei care vor o asemenea postura se numara conform declaratiiilor facute ieri in conferinta de presa a PNL, omul de afaceri Nicu Mazere si Mihai Copaci, actualul director al Casei de Asigurari de Sanatate. Neculai Ionescu, primarul din Homocea, vrea sa candideze si el in colegiul din zona Adjudului . Nini Sapunaru a mai declarat ieri ca i-a propus prefectului Dragos Mircea, fost liberal, sa candideze din partea PNL.


PD-L pare cel mai dezavantajat


Democrat - liberalii pleaca la drum pentru alegerile parlamentare de pe pozitia a treia, cu unul dintre cele mai slabe scoruri ale PD-L din tara. In urma cu patru ani, acestia au obtinut un loc de senator, prin Jan Vraciu, iar acum spera sa isi imbunatateasca scorul, cu toate ca sint in plina reorganizare. PD-L este devantajat de faptul ca cei opt primari ai partidului nu sint grupati pe anumite zone, pentru a putea lua voturi mai multe intr-un anumit colegiu. Astfel, in orice mod s-ar imparti Vrancea, PD-L nu ar avea prea mult de cistigat. Zona de rezistenta va fi Focsaniul, unde partidul a demonstrat ca sta mai bine si unde PD-L spera la un loc de deputat. "PD-L Vrancea considera ca delimitarea colegiilor uninominale pentru alegerea parlamentarilor trebuie sa aiba in vedere, in primul rind, specificul zonal si interesele de perspectiva ale comunitatilor locale. Aceste interese trebuie materializate in proiecte si strategii comune de dezvoltare, in promovarea si sustinerea carora parlamentarii de Vrancea sa fie capabili sa actioneze eficient", se arata intr-un comunicat de presa al PD-L. Noii sefi ai partidului se declara nemultumiti ca stabilirea colegiilor nu s-a facut "la vedere". Unul dintre cei despre care se spune ca ar putea candida pentru un loc in Parlament este omul de afaceri Ionel Serban - Mustea, noul vicepresedinte al PD-L Vrancea, insa acesta ne-a spus ca nu il intereseaza o asemenea functie. "Pe mine ma intereseaza cum sa maximizam voturile peste patru luni", ne-a spus democrat - liberalul, care vede in actuala sa postura o "provocare". Actuala conducere a PD-L trebuie sa se puna pe treaba, intrucit i s-a stabilit o tinta precisa la alegerile parlamentare, de atingerea acesteia depinzind mentinerea in functii.


In Parlament ar putea sa nu ajunga cistigatorii


Potrivit noului sistem de vot, uninominal, un deputat trebuie sa reprezinte 70.000 de locuitori, iar un senator 160.000. Astfel, Vrancea are sase colegii uninomale pentru Camera Deputatilor si doua pentru Senatori. Focsaniul va fi rupt in doua la deputati, deoarece are 100.000 de locuitori. Fiecare partid isi va putea numi un singur candidat intr-un colegiu. Acesta va intra in Parlament daca va obtine cel putin 50% plus unu din voturi. Daca nimeni nu va obtine acest scor, voturile vor fi repartizate proportional la nivel national partidelor. Mandatele din colegiile unde nu exista invingatori se vor redistribui. Din acest motiv, este posibil ca deputat sau senator sa iasa nu cel care a luat cele mai multe voturi, ci candidatul clasat pe unul din urmatoarele locuri. Pentru distribuirea mandatelor se calculeaza coeficientul electoral al judetului, care este reprezentat de rezultatul impartirii numarului total de voturi ale candidatilor din rindul partidelor care au trecut pragul de 5% la numarul de colegii uninominale. Dupa aceea, se imparte numarul total de voturi obtinut de un partid la coeficientul electoral, rezultind numarul de mandate ce se atribuie la prima distribuire.


Sa priceapa cine poate din uninominal


Celelalte mandate se atribuie in urma redistribuirii nationale. Sistemul de calcul pentru a doua redistribuire este foarte complicat, asa ca il prezentam cum apare in Legea uninominalului, urmind ca fiecare sa inteleaga ce poate: "Biroul Electoral Central insumeaza, pe intreaga tara, separat pentru Camera Deputatilor si pentru Senat, voturile neutilizate si pe cele inferioare coeficientului electoral al circumscriptiei electorale din toate circumscriptiile electorale, pentru fiecare partid politic, alianta politica sau alianta electorala care intruneste conditia prevazuta la art. 47 alin. (2); numarul voturilor astfel obtinute de fiecare partid politic, alianta politica si alianta electorala se imparte la 1, 2, 3, 4 etc., facindu-se atitea operatii de impartire cite mandate nu au putut fi repartizate la nivelul circumscriptiilor electorale; citurile rezultate din impartire, indiferent de competitorul electoral de la care provin, se clasifica in ordine descrescatoare, pina la concurenta numarului de mandate nerepartizate; cel mai mic dintre aceste cituri constituie

coeficientul electoral pe tara, pentru deputati si, separat, pentru senatori;

fiecarui competitor electoral care a intrunit conditia prevazuta la art. 47

alin. (2) i se repartizeaza atitea mandate de deputati sau, dupa caz, de

senatori, de cite ori coeficientul electoral pe tara se cuprinde in numarul

total al voturilor valabil exprimate pentru partidul politic, alianta politica

sau alianta electorala respectiva, rezultat din insumarea pe tara a

voturilor neutilizate si a celor inferioare coeficientului electoral al

circumscriptiei electorale", se arata in Legea uninominalului. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
, acum 739391 zile, 10 ore, 35 minute, 35 secunde
pentru PSD marasestiul nici nu exista pe harta judetului. De 18 ani PSD nu a facut nimic la Marasesti,mai mult la folosit ca troc politic pentru satisfacerea intereselor lor.PSD si-a batut joc de citeste integral
, acum 739391 zile, 10 ore, 35 minute, 35 secunde
3 deputati si-un senator e un vis frumos pentru PNL. Ma mir ca i-a acordat si PDL-ului sansa la un deputat. Problema se pune in felul urmator, daca PNL-ul nu negociaza cu PDL-ul sa fie sustinut de citeste integral
, acum 739391 zile, 10 ore, 35 minute, 35 secunde
Cand ma gandesc ca exista in anul europen de gratie 2008 pensii de 360 ron , salarii de 5oo ron, cand sute de mii de pensionari se zbat in saracie , iar mii, mii de salariati traiesc in mizerie iar citeste integral
, acum 739391 zile, 10 ore, 35 minute, 35 secunde
Mergem sau nu mergem la vot oricum vor fi alesi sase deputati si doi senatori in Vrancea, pentru ca e suficient sa se voteze numai ei si tot este suficient pentru a fi alesi chiar daca nu mai merge citeste integral
, acum 739391 zile, 10 ore, 35 minute, 35 secunde
daca nu au aflat inca actualii politicieni, ALEGERILE s-au terminat, asa ca, in concluzie, sa treaca la treaba, sa nu se mai certe atata pe vice primari, consilieri locali si altele, lumea este citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.