Politică

Transportul de calatori, in ilegalitate

Mihai Boicu
2 iul 2008 1435 vizualizări
Blocaj fara precedent pe piata transportatorilor de persoane din Vrancea.Firmele care au transportat ieri calatori pe traseele disputate in instanta nu au avut nici un fel de documente pentru aceasta activitate. Intre Focsani si Jaristea nu s-a circulat deloc, spre disperarea navetistilor. Consiliul Judetean a decis ca pina la terminarea proceselor sa circule vechii operatori de transport.Cei noi au facut plingere penala, deoarece Curtea de Apel Galati le-a dat lor dreptate

Batalia juridica dintre vechii si noii operatori de transport de pe traseele de calatori din Vrancea a facut ca activitatea sa se deruleze ieri ilegal, iar intre Focsani si Jaristea sa nu se circule deloc. Licentele vechilor operatori au expirat pe data de 30 iunie, in timp ce noii operatori nu le-au primit. In total, in judet au fost scoase la licitatie 89 de trasee, insa nu toate au fost adjudecate pe motiv ca nu sint rentabile. Pe 12 dintre trasee au aparut acum probleme, pentru ca mai multe firme isi disputa dreptul de a transporta calatorii. Dupa ce Tribunalul a suspendat atribuirea traseelor catre firmele care au cistigat licitatia din aprilie, Curtea de Apel Galati a decis sa suspende hotarirea Tribunalului. Situatia s-a complicat, deoarece CJ a hotarit ieri ca pe traseele contestate sa activeze vechii operatori, in timp ce noii transportatori au facut plingere penala pentru ca nu s-a respectat sentinta Curtii de Apel Galati. Cei mai afectati de acest blocaj sint navetistii care nu stiu cum vor ajunge la timp la locurile de munca.


Transportul de persoane s-a facut ieri in conditii de ilegalitate pe traseele ale caror atribuire a fost contestata in instanta, iar situatia nu s-a clarificat nici ieri. Pe cele trei trasee dintre Focsani si Jaristea nu a circulat nici un microbuz, in timp ce pe restul traseelor disputate s-a circulat fara a se avea licente de la Autoritatea Rutiera Romana (ARR). In luna aprilie s-a organizat licitatie pentru traseele din perioada 2008-2011, insa atribuirea unora dintre rute a fost contestata in instanta. Este vorba de traseele dintre Focsani si Jaristea, Varsatura, Scinteia, Suraia, Cimpineanca, Urechesti, Tataranu, Batinesti, Rimniceni, Suraia, Milcovul si Gologanu. Firmele care au pierdut licitatia s-au adresat instantei, iar Tribunalul Vrancea a decis sa suspende atribuirea traseelor de catre Comisia paritara din cadrul Consiliului Judetean. Curtea de Apel Galati a decis insa pe 26 iunie sa suspende la rindul sau sentinta Tribunalului pina la solutionarea dosarului. Cu toate acestea, Consiliul Judetean a decis sa respecte hotarirea Tribunalului. «Mentionam ca instantele de judecata au dispus supendarea Hotaririi comisiei paritare emisa in baza rezultatelor licitatiei organizate de Agentia pentru Serviciile Societatilor Informationale (ASSI) si mentinerea actualului program de transport pina la solutionarea pe fond a cauzei civile. Transportul va fi efectutat de operatorii de transport care au detinut licente de traseu eliberate de Autoritatea Rutiera Romana (ARR) - Agentia Judeteana Vrancea, pentru programul de transport judetean 2005 - 2008. Precizam ca transportul pe traseele necontestate este asigurat de operatorii care au cistigat licitatia electronica», se arata intr-un raspuns al Consiliului Judetean inaintat ieri cotidianului nostru. Avind in vedere acest lucru, ARR a decis sa elibereze licente pentru vechii transportatori.


Plingere penala impotriva Comisiei paritare


Trei firme care au cistigat licitatia din aprilie au depus ieri plingere penala la Parchetul de pe linga Judecatoria Focsani impotriva Comisiei paritare din cadrul CJ pentru atribuirea traseelor cuprinse in «Programul de transport public judetean prin curse regulate». Reprezentantii firmelor GNC Agrotrans SRL Gologanu, Vasitrans SRL si Trans Carpina SRL din Focsani spun ca au depus la registratura CJ sentinta Curtii de Apel Galati si au solicitat reluarea procedurii de atribuirea a licentelor si emiterea de catre Comisia paritara a caietelor de sarcini pentru ca ARR sa elibereze licentele de traseu. «In mod nejustificat, Comisia paritara, cu incalcarea dispozitiilor legale, a refuzat sa elibereze caietele de sarcini si documentatia necesara. Mai mult decit atit, Consiliul Judetean a comunicat prin adresa scrisa ARR Vrancea ca vechii operatori de transport, carora le expirasera licentele de traseu, sa continue sa circule pe traseele din judet. Consideram ca prin fapta comisa de catre membrii Comisiei paritare ni s-a adus o grava incalcare a drepturilor noastre, pe care le-am obtinut in virtutea legii si a hotaririlor judecatoresti, motiv pentru care va solicitam sa dispuneti inceperea urmarii penale impotriva acestora pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, emiterea rechizitoriului si sesizarea instantei judecatoresti competente», se arata in plingerea adresata Parchetului. Cele trei firme cer si daune pentru perioada in care nu si-au putut desfasura activitatea.


Navetisii din Jaristea si Odobesti au avut de suferit


Pe traseele disputate de operatorii de transport s-a circulat ieri fara licente de transport, situatie care a ajuns si in atentia prefectului Dragos Mircea si a sefului IJP Vrancea, comisarul sef Sandel Doaga. Pe cele trei trasee care leaga Focsaniul de localitatile Jaristea, Varsatura si Scinteia, toate din comuna Jaristea, nu a circulat ieri nici un microbuz, ceea ce a provocat nemultumirea navetistilor, care trebuiau sa ajunga la locurile de munca din Focsani. Patronul Petrica Dogaru sustine ca nu a vrut sa aiba de suferit consecinte penale, chiar daca i s-a promis ca nu o sa aiba probleme. «Nu am primit nici o hirtie la mina, motiv pentru care nu am vrut sa risc», ne-a spus administratorul Prompt Transport SRL. Pe aceste rute au circulat pina acum cinci firme de transport, care s-au asociat apoi in una singura, SC Prompt Transport SRL, care a si cistigat licitatia din aprilie. "Nu avem nici o hirtie in baza careia sa putem circula. Am fost la Consiliul Judetean, am fost la ARR si nu s-a rezolvat nimic. Am fost si la prefect, care ne-a spus sa circulam fara probleme. Prefectul mi-a spus sa merg si la Politie. La Politie am vorbit cu inspectorul sef, care mi-a dat dreptate, ca fara hirtie nu se poate face nimic. Eu as fi de acord sa circulam in asociere, cum a fost pina acum, dar sa-mi dea cineva in scris ca am voie sa fac acest lucru", ne-a mai spus Petrica Dogaru, directorul Promt Transport din Brosteni. Cele 13 microbuze ale firmei au stat ieri trase pe dreapta. "Daca iesim pe traseu, ne reclama ceilalti si ne ia Politia", ne-a spus Florin Lupu, unul dintre soferii firmei, care "pazea" microbuzele parcate in Autogara. Promt Transport SRL a fost data in judecata, alaturi de CJ si ARR, de firma Gogonel SRL Mera, care a incercat sa obtina anularea hotaririi de atribuire a celor trei trasee spre Jaristea. Gogonel SRL a pierdut ieri procesul la Tribunalul Vrancea, dar poate face recurs. Reprezentantii vechilor operatori de transport spun ca au circulat ieri fara licente pentru a nu-si supara "clientii". "Nu vrem sa ajungem sa ne sparga oamenii geamurile la masini, ca pe ei nu-i intereseaza cine a cistigat licitatiile. Pe ei ii intereseaza sa ajunga la munca, de asta depinde piinea familiilor lor", ne-a spus Iordana Gheoghe, directoarea firmei Sprinter SRL, care face curse spre Gologanu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 16 ore, 55 minute, 48 secunde
Pau doar in campanie astia care au castigat "pe drept" licitatia rupeau soselele judetului in lung si-n lat cu mesaje ca ".... alaturi de vranceni" . Acum e normal sa mai ia si ei o pauza.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.