Politică

Alianta pentru Focsani si-a impus viceprimarii

Doina Ganea
27 iun 2008 1930 vizualizări
Focsaniul are de ieri un nou Consiliu Local u Alianta pentru Focsani a reusit sa-si impuna doi viceprimari u Alin Trasculescu (PD-L) si Romeo Paul Postelnicu (PNL) au fost alesi la limita cu cite 11 voturi fiecare u marele sacrificat al sedintei de constituire a CL Focsani a fost democrat-liberala Mirela Bizna careia I-a fost retras sprijinul politic

De ieri, focsanenii au un nou Consiliu Local si doi noi viceprimari. Alin Trasculescu (PD-L) si Romeo Paul Postelnicu (PNL) vor fi secunzii primarului PSD Decebal Bacinschi. Cei doi au fost alesi la limita cu cite 11 voturi pentru, fiecare. Alegerea acestora nu s-a facut insa fara ciondaneli intre consilieri privind procedura de vot. Pentru a se asigura ca nimeni nu va trada, PD-L Vrancea i-a retras sprijinul politic Mirelei Bizna. Pe lista de consilieri a PD-L a intrat astfel Mioara Lazar, ocupanta locului noua. Mirela Bizna I-a declarat razboi pe fata lui Trasculescu si a amenintat ca va contesta decizia sa in instanta, considerind-o ilegala.


Sedinta de constituire a CL Focsani, aflata la a treia convocare, a avut sase puncte pe ordinea de zi, dintre care cele mai importante au fost alegerea comisiei de validare, formata din cinci membri, validarea mandatelor consilierilor declarati alesi la alegerile de la 1 iunie, alegerea unui presedinte de sedinta pe o perioada de trei luni, precum si alegerea viceprimarilor municipiului. Comisia de validare a fost compusa din cinci membri, doi PSD, Liviu Oloeriu si Doru Giani Balan, Doina Fodoreanu si Gheorghe Stan, din partea PNL si democrat - liberala Mioara Lazar, aleasa presedintele comisiei, din partea PD-L. La sedinta au mai fost prezenti secretarul judetean Raluca Dan, subprefectul Ion Oprea si seful juristilor din Primaria Focsani, Liviu Pogorevici, care I-a tinut locul secretarului municipal Eduard Corhana, absent motivat. Miza sedintei de ieri nu a fost atit constituirea CL, cit alegerea viceprimarilor, alianta PD-L ""PNL avind o majoritate fragila prin cei 11 consilieri, fata de cei 10 consilieri PSD. Printre cei care au asistat la sedinta de ieri s-a aflat deputatul liberal Nini Sapunaru, consilierii judeteni Florin Micu Iliescu si Valerica Panciu (PD-L) si Constantin Guguianu (PSD).


Un vot a hotarit viceprimarii


Un singur vot a decis pentru urmatorii ani soarta municipiului Focsani, care va fi acum condus de reprezentantii celor trei partide care au intrat in CL, prin primarul Decebal Bacinschi (PSD) si cei doi viceprimari alesi ieri, Alin Trasculescu (PD-L) si Romeo Paul Postelnicu (PNL). Acestia ii inlocuiesc pe cei doi pesedisti care l-au secondat in ultimii patru ani pe edilul sef, respectiv Neagu Nistoroiu si George Mardare. Pe intreg parcursul sedintei, atmosfera a fost tensionata si apasatoare, oscilind intre speranta si dezamagire pina la rezultatul alegerilor viceprimarilor care a adus veselie in tabara PNL-PD-L si tristete in gruparea PSD. Dupa alegerea comisiei de validare si de numarare a voturilor, precum si a presedintelui de sedinta, in persoana liberalei Doina Fodoreanu, cei 10 consilieri PSD, 7 PD-L si 4 PN-L au depus juramintul de credinta fata de cetatean si comunitate. Partea cea mai tensionata a sedintei a fost momentul alegerii celor doi viceprimari. In timp ce PSD si-a desemnat doi candidati, George Mardare si Bogdan Matisan, PD-L si PNL au propus fiecare cite o singura persoana, Alin Trasculescu si Romeo Paul Postelnicu, asa cum a fost stabilit in protocolul incheiat intre cele doua partide dupa turul I al alegerilor locale. Siguranta votului a fost insa leit-motivul celor 60 de minute de discutii la acest punct de pe ordinea de zi. Astfel, au aparut discutii privind lipsa unei cabine de vot, care sa confere secretul votului, pesedistii fiind convinsi ca liberalii si democratii vor incerca sa controleze votul membrilor de partid. Situatia era destul de neclara, deoarece nu exista o cabina de vot, alesiior fiindu-le propus sa se deplaseze cu buletinele in alta camera, unde exista o cabina. Cum consilierii PSD tineau mortis la aceasta prevedere, Dan Popoiu (PD-L) a avut prima sa izbucnire din acest mandat. "Daca aici nu este pazit foarte bine votul, eu propun sa mergem la Consiliul Judetean, poate ca acolo vom fi mai in siguranta si mai bine supravegheati", a declarat el, ironic. O alta disputa s-a nascut pe marginea felului in care se va vota: "prin taierea numelui candidatilor" sau prin "da" si "nu", dar si cu ce culoare de pix se vor inscrie optiunile consilierilor. Pina la urma, s-a convenit sa se voteze in sala de sedinte, cu urna de vot, cu pix de culoare albastra si dupa un paravan aflat in capatul salii.


Bacinschi are de acum doua miini stingi


Dupa numararea voturilor, moment asteptat cu sufletul la gura, a rezultat ca in acest mandat primarul Decebal Bacinschi va avea ca ajutoare pe inginerul democrat liberal Alin Trasculescu si pe profesorul universitar in administratie publica Romeo Paul Postelnicu. Edilul sef si-a exprimat convingerea ca va colabora foarte bine si cu noii viceprimari. "Nu avem de ce sa nu colaboram bine daca fiecare ne facem treaba", a declarat Bacinschi. "Cred ca din aceasta intelegere are de cistigat Focsaniul, pentru ca acum toate fortele politice sint practic reprezentate atit la nivel legislativ, cit si la nivel de executiv. Sint acum suficiente premize ca proiectele noastre comune sa fie aplicate", a precizat viceprimarul Romeo Paul Postelnicu. Viceprimarul Alin Trasculescu a declarat in plus ca se astepta la un astfel de rezultat al votului, avind incredere in protocolul incheiat intre PNL sI PD-L. "Acest rezultat era previzibil pentru ca el era prevazut in protocolul semnat intre cele doua tururi. Vom merge in continuare pe principiul dialogului si pe bun simt si eu cred ca astfel colaborarea va merge", a spus Alin Trasculescu. La punctul sase de pe ordinea de zi consilierii locali si-au desemnat membrii in cele sase comisii de specialitate, dupa care s-au felicitat reciproc, grabiti sa prinda partida de fotbal de aseara din Campionatul European.


Mirela Bizna, votul incomod


Chiar in plen, imediat dupa ce a fost invalidata, fostul consilier local PD-L Mirela Bizna a declarat razboi noului presedinte al PD-L Vrancea, Alin Trasculescu amenintind cu instanta decizia de retragere a sprijinului politic. "Consider ca este abuziva si ilegala scoaterea mea de pe listele PD-L in momentul in care acestea s-au trecut de Biroul Permenent Judetean, s-au aprobat de catre Biroul Electoral Central. Consider ca un presedinte interimar nu poate sa scoata de pe listele de consilieri un om ales de catre cetatenii municipiului Focsani. Nu putem socoti cite voturi aduce un om sau altul. De aceea, daca nu este semnatura conducerii centrale a partidului, va rog sa luati act de acest abuz. In plus, as dori sa stiu de cind nu mai sint membru al PD-L? De aseara, cind am fost santajata sa-mi dau demisia in alb pentru ca unii erau suspiciosi privind votul meu? Rog ca secretarul sa ia act de acest lucru. Sper insa ca justitia sa-si faca datoria!", a declarat Mirela Bizna. Lamuriri privind textul de lege care permite partidelor sa decida ce oameni trimit in consilii a oferit secretarul Consiliul Judetean, Raluca Dan. "Documentul prin care se atesta apartenenta la o formatiune politica trebuie transmis de catre organizatie inainte de sedinta de constituire si de validare. In cazul in care exista dubii cu privire la acest lucru, hotarirea BEC nr. 221 din 17 iunie a facut o precizare pe care am s-o exemplific. Daca ati fi avut din partea organizatiei PD-L Vrancea confirmarea ca sinteti memba a acestui partid, iar centrala partidului ar fi infirmat, atunci CL era obligat sa ia act de infirmarea partidului. Dar atita timp cit din punct de vedere legal organizatia din care proveniti v-a retras sprijinul politic si solicita validarea altui membru, cu parere de rau, aceasta situatie este legala din punct de vedere juridic", a explicat secretarul judetean. In cele din urma, Mirela Bizna a parasit sala de consiliu declarind ca stie sa se retraga "elegant din scena".


Trasculescu isi incearca muschii cu "doamna de fier"


Presedintele interimar al PD-L Vrancea, Alin Trasculescu, n-a vrut sa raspunda provocarilor Mirelei Bizna, care l-a acuzat, printre altele, ca reprezinta «virful de lance al unui nou grup de interese din Focsani», si s-a ferit sa explice motivele pentru care a dat-o afara din partid pe fosta "doamna de fier". "Invalidarea mandatului si retragerea sprijinului politic au la baza ratiuni politice si interne ale partidului. Nu stiu daca e momentul si nici obligatia sa comentez acum aceasta decizie interna", a declarat evaziv Alin Trasculescu. In privinta declaratiei de razboi a Mirelei Bizna, Trasculescu a comentat ceva mai mult: "Acum, ma obligati sa va spun ca tocmai pentru faptul ca d-na Bizna a intrat in razboi cu toata lumea este unul din motivele pentru care noi i-am retras sprijinul politic". (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 8 ore, 13 minute, 58 secunde
In sfarsit ... iata ca dubiile privind corectitudinea votului s-au risipit, iar intrebarea dvs din ziua de ieri, 26iunie desi inregistra un scor surprinzator de NE-favorabil PNL, in ideea unei citeste integral
, acum 739398 zile, 8 ore, 13 minute, 58 secunde
Dl.Condurache nu este multumit nici o data decat de bani.Nu stiu cati bani trebuie dati ca sa fie multumit acest om ? L-ati facut mare pe Oprisan d-le Condurache.Nu va mai plangeti de geaba.Indiferent citeste integral
, acum 739398 zile, 8 ore, 13 minute, 58 secunde
Ma bucur enorm pt. Alin si Romeo pt. ca au demonstrat ca se poate impreuna. Mai bine mai tirziu decit niciodata!
, acum 739398 zile, 8 ore, 13 minute, 58 secunde
Este o victorie a focsanenilor care doresc progres si civilizatie europeana si pentru orasul lor. Este o victorie a partidelor PNL si PDL, filialele Focsani, care au inteles ca in Vrancea numai citeste integral
, acum 739398 zile, 8 ore, 13 minute, 58 secunde
O lectie pentru PNL si PDL daca erau uniti de la inceput si la Consiluil Judetean si la Presidentia CJV Oprisan nu mai era presedinte. Si o lectie si pentru cei de la varf unitatea PNL si PDL-,PSD citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.