Politică

Parlamentarii vrinceni declara ca stau pe loc la avere

Mihaela Beșleagă
23 iun 2008 805 vizualizări
Deputatul PSD Cristian Dumitrescu are mai nou in garaj un autoturism BMW din 2007 u Miron Mitrea si-a achizitionat in 2008 un Land Rover de ultima generatie, de aproape 60.000 euro, dar si-a deschis si conturi cu depozite in valoare totala de peste 22.000 euro u deputatul liberal Nini Sapunaru este singurul care nu si-a actualizat declaratia de avere u din declaratia precedenta rezulta ca in 2007 a obtinut 687.988 lei din dividendele firmei la care este actionar, Europroiect

Parlamentarii vrinceni au avut termen pina pe 15 iunie sa isi reactualizeze declaratiile de avere. Cei sase deputati si doi senatori care reprezinta Vrancea in Parlament si-au facut publice declaratii aproape identice cu cele completate la sfirsitului anului trecut, acestia completindu-si declaratiile de avere cu aceleasi proprietati de milioane de lei noi, aceleasi masini si apartamente, dar si venituri din actiuni si dividende. Cu toate acestea, se pot remarca si citeva schimbari, in bine, pentru alesii vrincenilor. In topul bogatasilor conduc trei deputati cu state vechi, social "" democratii Miron Mitrea si Cristian Dumitrescu, carora li se alatura liberalul Nini Sapunaru. Astfel, deputatul PSD Miron Mitrea si-a mai rotunjit averea, pe linga vila din Austria, si cu o masina de teren Land Rover, care l-a costat aproape 60.000 de euro. Colegul de la PSD, Cristian Dumitrescu si-a cumparat in 2007 un autoturism BMW. Deputatul PNL Nini Sapunaru este singurul parlamentar vrincean care nu si-a actualizat declaratia de avere. Conform precedentei declaratii, completata in luna ianuarie, acesta a incasat, impreuna cu sotia sa, aproape un milion de lei in 2006, cei mai multi bani provenind de la firma de proiectari unde este actionar, Europroiect.


Mitrea merge in Austria cu Land Rover-ul


Deputatii si senatorii vrinceni care au ajuns in Parlament au fost obligati sa-si depuna din nou declaratiile de avere, in aceasta luna, la circa jumatate de an de cind au fost nevoiti sa-si numere avutia. In timp ce unii au fost mai constiinciosi in a-si nota proprietatile, altii s-au rezumat la a taia in Z cele mai multe din casutele de completat cu case, masini sau actiuni dobindite. Deputatul PSD Miron Mitrea, pe linga bunurile achizitionate in anii anteriori, printre care o vila de aproape 500.000 euro in Austria, are mai nou in garaj un Land Rover de ultima generatie, fabricat in 2008, al carui valoare se ridica la aproape 60.000 euro. Deputatul de Vrancea mai conduce si o Toyota Rav4, cumparata in 2003. Mitrea si-a rotunjit veniturile, deschizindu-si conturi in anii 2007 si 2008 la patru banci, depozite in valoare totala de peste 11.000 lei, 8.000 euro si 11.000 dolari. Pe de alta parte, deputatul vrincean s-a indatorat la banci, in 2007 luind un credit pe 25 de ani de 592.000 euro, iar in 2008 unul de 59.300 euro. Averea lui Mitrea, trecuta in declaratia de avere, consta intr-un teren in Bucuresti de 138 mp, cumparat in 2004, in valoare de 968.000 lei, o vila in Austria, cumparata in 2007, cu 450.000 euro, la care se adauga o vila in Bucuresti, achizitionata in 2004, de 317 mp. Veniturile din bunuri metale pretioase, bijuterii, obiecte de arta, obiecte de cult, tablouri, se ridica si ele la peste 250.000 lei. "La cap II, punct 2 nu raspund potrivit legii penale pentru inexactitatea sau caracterul incomplet al datelor mentionate , care fac obiectul respectivului punct, deoarece nu am calitatea si pregatirea necesara in vederea evaluarii si estimarilor solicitate prin prezentul formular", observa Miron Mitrea la finalul declaratiei de avere. Din salariul de deputat, Mitrea si sotia, si ea deputata, cistiga fiecare cite 43.861 lei.


Unii terenuri de milioane, altii doar salariul de parlamentar


Deputatul PSD Cristian Dumitrescu a completat, in mare, aceleasi date in declaratia de avere. Singurele noutati sint ca in 2007 si-a achizitionat un autoturism BMW si s-a imprumutat de 75.000 euro de la Radu Bogdan Dumitrescu. In rest, averea parlamentarului social-democrat insumeaza patru terenuri, in valoare de peste 2.600.000 lei, dintre care unul la Sinaia, cinci apartamente (patru in Bucuresti si unul in Timisoara), o casa de vacanta la Sinaia. Din actiuni mai cistiga peste 100.000 lei anual. Dumitrescu a trecut in declaratia de avere si indemnizatia de europarlamentar, de 116.000 euro. Deputatul liberal Nini Sapunaru nu si-a actualizat declaratia de avere, desi termenul a expirat pe 15 iunie. Din declaratia completata in ianuarie rezulta ca anul trecut a obtinut din dividendele firmei la care este actionar, 687.988 lei si aproape 100.000 lei pentru dividende la firma SC F&C Consulting. Si sotia Camelia a cistigat in acelasi an din dividende 123.776 lei, la SC IBS Consulting Cont. Restul deputatilor nu si-au mai imbunatatit veniturile, daca este sa ne luam dupa cele mai recente declaratii de avere. Astfel, deputatul PSD George Baesu a ramas cu ultima achizitie, un autoturism Audi cumparat in 2006 prin leasing si doua locuinte in Focsani. Deputatul Corneliu Momanu are trecute ca unice venituri indemnizatia de parlamentar de 54.000 lei, dar si dividende in cuantum de 34.000 lei la firma General Construct. Momanu detine si un depozit bancar de 45.000 lei. In schimb, deputat PDL Daniel Ionescu a fost cel mai expeditiv in completarea documentului, aproape toate chenarele fiind taiate cu "nu am". Singurul venit ramine indemnizatia de deputat, in valoare de 48.888 lei, iar singura proprietate este un apartament. Nici senatorii nu si-au sporit averea sau nu s-au grabit sa declare acest lucru. Astfel, parlamentarul PDL Jan Vraciu are aceleasi doua vechi proprietati, la care se adauga si un imobil in constructie. In anul 2007 sotia sa, Doina a contractat un credit de 110.000 lei pentru 25 ani. Senatorul PSD Angel Tilvar nu si-a luat casa sau masina in 2008, dar si-a mai deschis un cont de 20.000 euro. Urmatoarele declaratii de avere ale parlamentarilor trebuie publicate la inceputul anului 2009. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.