Politică

PSD nu jura ca pune focsanenii pe primul loc

Ziarul de Vrancea
21 iun 2008 1689 vizualizări
Social-democratii au lipsit in bloc de la sedinta de constituire a Consiliului Local Focsani u primarul Bacinschi a plecat la "o sedinta" secreta si si-a lasat biroul si telefonul la mina secretarului Corhana u edilul nu a putut fi contactat, neraspunzind la telefon u Marian Oprisan a declarat ca alesii PSD nu au venit la sedinta deoarece Bacinschi nu a depus juramintul de primar u cel mai probabil, pesedistii si-au negociat strategia de obtinere a ambelor mandate de viceprimar u reprezentantii aliantei PNL-PD-L au declarat ca oamenii lor nu vor ceda pentru ca lui Bacinschi sa i se numeasca doi locotenenti de la PSD u Prefectura trebuie sa convoace o noua sedinta de constituire a CL Focsani pentru luni

Prima sedinta de Consiliu Local Focsani anuntata pentru ieri dupa-amiaza a lansat prima surpriza a acestui mandat. In ciuda faptului ca toti consilierii locali trebuiau sa participe la sedinta de constituire si sa depuna juramintul, gruparea PSD nu si-a facut aparitia. Mai mult, nici scaunul primarului Decebal Bacinschi nu a fost ocupat. Acesta si-a incuiat biroul, si-a "uitat" telefonul mobil si a plecat la o "sedinta pe undeva", dupa cum ne-a raspuns pe numarul sau secretarul municipiului, Eduard Corhana. Secretomania cu privire la disparitia misterioasa a edilului, despre care angajatii municipalitatii spuneau ca nu stiu nimic, dar si a celor 10 consilieri locali PSD, a fost mentinuta si de declaratia scurta a liderului social-democratilor de la municipiu, Liviu Oloeriu. Acesta a preferat sa spuna ca nu comenteaza la intrebarile jurnalistilor. In ciuda jocului de "v-ati ascunselea", masina de serviciu a consilierului Bogdan Matisan se afla ieri, la ora sedintei de CL, chiar in parcarea de la Consiliul Judetean Vrancea, lasind sa se inteleaga cum ca ar fi prin zona. Cel mai probabil, reprezentantii PSD, in frunte cu primarul reales Decebal Bacinschi, erau prin vreun birou in cladirea sefului Marian Oprisan pentru a pune la cale strategia prin care gruparea social-democrata sa puna mina pe cele doua posturi de viceprimar, pentru a-si asigura patru ani de domnie linistita. Prezent la Consiliu Local Focsani, deputatul Nini Sapunaru s-a intretinut cu reprezentantii democratilor si ambele tabere au declarat ca, in ciuda presiunilor venite de la PSD pentru tradare, oamenii lor vor juca cinstit si vor fi loiali actului de colaborare PNL-PD-L.


Majoritate PNL-PD-L, dar fara Consiliu


Sala de Consiliu Local Focsani era aproape plina ieri cu citeva minute inainte de inceperea sedintei de constituire a noului mic parlament municipal. Primii care si-au ocupat locurile din spatele placutelor personalizate cu numele au fost reprezentantii Aliantei PNL-PD-L, acestia pastrindu-si scaunele din partea dreapta a salii. Toti cei 11 consilieri au venit constiinciosi, asteptind sa depuna juramintul, unii avind experienta mandatelor anterioare, altii novici in materie de CL. Liberalii si democratii alesi de focsaneni sa ii reprezinte sint: Gheorghe Stan, Vasile Dobre, Doina Fodoreanu si Romeo Postelnicu - PNL si Mirela Bizna, Alin Trasculescu, Danut Popoiu, Nicu Tanase, Adrian Colin, Daniel Gongu si Florin Malureanu. Cei 11, prin semnarea protocolului de colaborare, detin majoritatea in CL Focsani si pot incurca itele PSD-istilor, in ciuda faptului ca acestia se bazeaza pe primarul Decebal Bacinschi si pe speranta obtinerii a doua mandate de vice. Fata in fata cu liberalii si democratii s-au aflat scaunele rezervate consilierilor PSD, cei care ieri le-au lasat goale, neinvocind niciun motiv pentru absenta lor. Pe linga "chiulul" celor 10 consilieri PSD care nu au dorit sa isi demonstreze valabilitatea sloganului din campanie, "PSD pune focsanenii pe primul loc", ieri nu si-a facut aparitia nici macar edilul reales Decebal Bacinschi. Prin lipsa de ieri, acestia arata ca trateaza cu indiferenta votul celor aproape 14 mii de focsaneni. Angajatii din Primarie au preferat sa raspunda ca nu stiu unde este "seful". Dupa o asteptare de 15 minute, considerata "sfertul academic" de catre subprefectul Mioara Flenchea, cuvintul i-a revenit secretarului municipiului, Eduard Corhana, care le-a transmis reprezentantilor PNL si PD-L din CL ca pe unii nu ii cunoaste si a lasat de banuit ca ar putea crede ca pot fi si persoane pe scaunele de consilier altele decit numele tiparite pe listele oficiale si chiar pe placute. Corhana a transmis apoi celor prezenti ca, in baza Legii 215/2001 privind administratia locala, pentru constituirea sedintei de CL este nevoie de 2/3 din numarul total al consilierilor. Cum in sala nu erau decit 11 alesi locali, intilnirea nu a fost statutara. "Sub rezerva ca nu cunosc toate persoanele care stau pe locurile domnilor consilieri, fac o divagatie si spun ca am primit de la PD-L o adresa prin care sintem anuntati ca se schimba locul domnului Nicolae Moise cu cel al domnului Adrian Colin. Apreciez ca in sala sint 11 consilieri locali dintr-un numar de 21. Legea 215 prevede cvorum de 2/3, astfel incit sedinta nu este statutara. Prefectura va convoca peste trei zile o noua sedinta de constituire", a declarat secretarul municipiului, Eduard Corhana.


"Oamenii nostri sint toti verificati de multa vreme"


Reprezentantii Aliantei de la Focsani, liberalii si democratii spun despre pesedisti ca nu s-au prezentat la prima sedinta a CL neavind spatele asigurat pentru votul "pro" dat pentru numirea in functiile de locotenenti ai lui Bacinschi a doi PSD-isti. Se pare ca gruparea lui Oprisan ii doreste pentru inca patru ani ca vice la Focsani tot pe vechii George Mardare si Neagu Nistoroiu. Seful PNL Vrancea, deputatul Nini Sapunaru a declarat ca are incredere in alianta cu democratii si nu crede ca social-democratii vor gasi veriga slaba in vreunul din cei 11 alesi locali democrati sau liberali. "Probabil ca se asteapta ori o negociere politica, cumpararea unui consilier si nu au reusit la aceasta ora. Nu au avut posibilitatea de negociere politica cu nimeni si poate sint suparati ca nu au putut sa cumpere un consilier. Oamenii nostri au rezistat. Din punctul meu de vedere, domnul Postelnicu e iubit de colegii nostri si l-au dorit pe aceasta functie de viceprimar. Oamenii nostri sint toti verificati de multa vreme, au fost in opozitie in 2000- 2004, in 2008 in nici un caz nu ma gindesc ca ar face pact cu ei. PSD incearca sa faca un tirg", ne-a declarat seful PNL Vrancea, deputatul Nini Sapunaru. Si democratii au incredere in oamenii pe care i-au trimis la CL si care ar trebui sa se bata sa obtina posturile de vice pentru Alin Trasculescu si sa-i sustina pe liberali pentru numirea lui Postelnicu. Totusi, liderul de la municipiu, Nicu Tanase nu baga mina in foc pentru colegii sai, ca nu ar putea fi deturnati de la gindirea de colaborare cu liberalii pentru o apropiere de PSD. "Cei de la PSD nu au reusit sa cumpere niciun vot de la Alianta noastra. Este clar ca acesta este respectul pe care PSD il arata cetatenilor municipiului Focsani. Cu siguranta se vor face presiuni asupra consilierilor nostri. Cind vor veni la CL inseamna ca nu mai au ce sa faca. Primarul a demonstrat prin lipsa de la sedinta ca nu s-a detasat prea mult de rezultatele de la alegeri, de apropierea lui Alin Trasculescu de el. Prin atitudinea sa demonstreaza ca nu este primarul tuturor focsanenilor. Trebuia sa lase de-o parte disciplina de partid si sa vina. Mina in foc bag doar pentru mama, nu bag pentru nimeni, insa cred ca avem o echipa serioasa", ne-a spus si consilierul local democrat Nicu Tanase. La iesirea din cladirea Primariei Focsani, Sapunaru a avut alte citeva discutii cu Tanase, dar si cu Alin Trasculescu. Cealalta propunere a Aliantei pentru viceprimar, liberalul Romeo Postelnicu s-a grabit de la CL sa ajunga la cursurile cu studentii de la Universitatea "George Baritiu". Toti consilierii locali democrati si liberali au declarat ieri ca nu au ce sa discute cu PSD-ul si ca niciunul nu va apleca urechea la propunerile "veninoase" ale social-democratilor.


Cit valoreaza un vot?


Daca Iisus a fost vindut pentru 30 de arginti, la bursa zvonurilor un vot favorabil functiei de viceprimar la Focsani din rindurile PSD ajunge la 50 de mii de euro. Suma se dubleaza in cazul in care acelasi vot este dat si pentru cel de-al doilea post de vice al municipiului. O alta varianta de rasplata a tradarii este promisiunea ocuparii celui de-al doilea loc de vicepresedinte la CJ Vrancea de catre reprezentantul unei sau alteia dintre formatiunile opozante. Aceste zvonuri au fost insa infirmate de reprezentantii Aliantei PNL-PD-L din CL Focsani. Totusi, nici PNL si nici PD-L nu si-au luat masuri suplimentare de verificare a votului consilierilor. Fiind vot secret la alegerea viceprimarilor, liderii Aliantei mizeaza pe buna credinta a celor 11 consilieri locali. "Ne bazam pe incredere, avem incredere in oamenii nostri, asa cum si cei de la PD-L au spus ca au in ai lor. Daca ar fi tradat vreunul din noi cred ca s-ar fi vazut astazi la Consiliul Local. Nu am prevazut masuri suplimentare de verificare a fidelitatii si a votului. Cit priveste vehicularea acestei sume, nu am auzit nimic in acest sens", ne-a spus si Vasile Dobre, presedintele PNL Focsani.


« Bacinschi trebuia sa depuna juramintul »


Reprezentantii PSD nu au fost de gasit ieri, cu exceptia lui Marian Oprisan, care ne-a « dezvaluit » motivul pentru care alesii PSD nu au venit la sedinta de constituire a CL Focsani. « Nu au venit dintr-un motiv foarte simplu, pentru ca nu se putea constitui Consiliul Local Focsani fara ca primarul Focsaniului sa depuna juramintul. In momentul in care Judecatoria Focsani il va valida si va fi pregatit sa depuna juramintul, atunci consilierii vor veni fara probleme. Nu este vina noastra ca prefectul s-a grabit cu constituirea consiliilor locale », ne-a declarat Oprisan. Acesta ne-a confirmat faptul ca propunerile PSD pentru viceprimari sint actualii viceprimari, Neagu Nistoroiu si George Mardare. Liderul PSD a negat insa faptul ca alesii social "" democrati nu au venit pentru a se putea luat consilieri de la alte partide. Cit despre sansele PSD de a-si numi viceprimari, Oprisan a refuzat sa comenteze spunind ca « eu nu sint Sapunaru, sa ma laud ca voi cistiga alegerile cu 60% ». Din punct de vedere juridic, constituirea CL Focsani putea avea loc fara probleme, intrucit nu depinde de validarea primarului. Cit despre graba prefectului, nici aceasta acuzatie nu prea sta in picioare, pentru ca exista un termen de 20 de zile pentru constituirea consiliilor locale, care expira astazi. Primarul Decebal Bacinschi nu a fost de gasit ieri deoarece si-a "uitat" ca niciodata telefonul in biroul incuiat, la care avea cheia secretarul municipiului, Eduard Corhana. Liderul pesedistilor de la municipiu, consilierul local Liviu Oloeriu a raspuns intr-un tirziu pentru a declara sec: "Nu comentez de ce a lipsit PSD de la sedinta". Acesta nu a dorit sa ne spuna nici daca a avut loc vreo sedinta de ultima ora cu membrii partidului si reprezentantii nominalizati pentru Consiliul Local, nici daca sint probleme in sustinerea celor doua nume vehiculate pentru posturile de viceprimari. Acesta s-a multumit sa anunte focsanenii ca "lipsa de la sedinta nu are nicio influenta negativa pentru comunitate. Se va rezolva in timp util. Domnul prefect are obligatia sa convoace o noua sedinta peste trei zile". De cealalta parte, Alin Trasculescu, democratul care a avut mina libera la alegerea echipei de consilieri a spus ca are incredere in oamenii desemnati de PD-L sa reprezinte focsanenii la Consiliul Local. (Iulia CRETU, Doina GANEA)


Consilierii PSD chiulangii


Va prezentam si lista celor 10 consilieri locali PSD care au absentat la sedinta CL de ieri : Ioan Liviu Oloeriu, Neagu Nistoroiu, George Mardare, Tudorita Rodica Boboc, Laurentiu Felician Doru Veber, Bogdan Emilian Matisan, Doru Geany Balan, Nitu Radu, Gabriel Padineanu si Constantin Dumitru.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 14 ore, 22 minute, 35 secunde
Cat respect pot avea PSD-istii in frunte cu Bacinschi fata de focsaneni ? Zero barat.
, acum 739393 zile, 14 ore, 22 minute, 35 secunde
bravo lor...bravo psd-istilor...stiu sa faca politica si sa obtina ce vor,sunt destepti ce mai....nu degeaba sunt pe primul loc
, acum 739393 zile, 14 ore, 22 minute, 35 secunde
unde este respectul fata de cetateni?chiar PiSDistii nu au putina onoare?la cate neprezentari se dizolva CL?poate ne pregatim de alegeri anticipate la CL si la sefia CJ?
, acum 739393 zile, 14 ore, 22 minute, 35 secunde
Nu mai fiti fraieri! Vom aveam doi viceprimari PSD. Voi nu ganditi? Cum sa ai vice PNL sau PD-L cand astia s-au mancat toata campania? Asta fac si acum. Se tradeaza reciproc. Si vom avea doi citeste integral
, acum 739393 zile, 14 ore, 22 minute, 35 secunde
Parerea mea este ca votul trebuie sa fie la vedere in situatii de asemenea importanta. Daca nu va fi obtinut acest lucru, cate un reprezentant al PDL si PNL trebuie sa stea langa urna pentru a citeste integral
, acum 739393 zile, 14 ore, 22 minute, 35 secunde
Toata campania electorala nu am vazut urma de pesedist pe vreun forum. Acum vad cate un latrat timid. Va dau o veste proasta: Alianta PNL-PDL functioneaza iar psdistii nu au curajul sa se arate. citeste integral
, acum 739393 zile, 14 ore, 22 minute, 35 secunde
aoleu, nu ai vazut psd-isti pe forum, cred ca tb sa fii ceva mai prezent sau atent k sa-ti dai seama ca au fost destui . si nu ma refer doar la Informer au fost si altii, baska unii care au plecat din citeste integral
, acum 739393 zile, 14 ore, 22 minute, 35 secunde
Unii forumisti PNL au creat o isterie anti--PSD si chiar anti-PDL si anti-PNL incercand sa acrediteze idea ca partidul lor este unicul si cel mai bun si este singurul care ar trebui votat. Rezultatele citeste integral
, acum 739393 zile, 14 ore, 22 minute, 35 secunde
ne-am saturat cu totii de atatea certuri, batai pentru primarii, ce se intampla in orasul asta? oricare ar fi, s atreaca la treaba...conteaza oare pentru cineva daca sunt viceprimari pnl-isti sau citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.