Politică

Constituirea Consiliilor Locale, la mina intereselor partidelor

Ana-Maria Cantia
21 iun 2008 1116 vizualizări
Consiliile locale nu s-au constituit in localitatile unde partidele nu au avut majoritatea necesara pentru a-si numi viceprimari u consilierii au sabotat sedintele pina la urmatoare intilnire, in speranta ca intre timp vor atrage de partea lor alti alesi

Interesele politice primeaza in constituirea consiliilor locale din judet, avind in vedere ce s-a intimplat la sedintele de constituire care au avut loc pe parcursul acestei saptamini. In situatiile in care au fost anumite partide care detin majoritatea, consiliile s-au intrunit si au fost validate, iar viceprimarii au fost votati, de regula, la aceeasi sedinta. In localitatile in care nici un partid nu a cistigat puterea si nici nu s-a format o alianta care sa detina majoritatea necesara desemnarii viceprimarilor, consilierii au sabotat sedintele de constituire in speranta ca intre timp vor atrage noi aliati. Cel mai important oras al judetului, municipiul Focsani, nu are in continuare viceprimari datorita absentei social-democratilor la sedinta stabilita pentru ziua de ieri. Situatii asemanatoare au mai fost la Suraia, Urechesti, Cimpuri, Cimpeneanca, unde, din cauza lipsei de cvorum, nu s-a putut trece la constituirea consiliilor. Cei care l-au pus pe subprefectul Ion Oprea degeaba pe drumuri, in aceste comune, au fost social-democratii, dar si PNL si PD-L. Partidele inca isi mai negociaza pozitiile in cadrul consiliilor, urmarind aliante pentru a obtine posturi de viceprimar. Si prefectul Dragos Mircea este de parere ca aminarea validarii CL se datoreaza intereselor pe care fiecare partid in parte le urmareste. "Cred ca fiecare formatiune politica isi mai negociaza viceprimarul, iar cei care nu si-au atins scopul mai trag de timp", ne-a declarat prefectul.


Marasestiul nu are viceprimar


Ieri s-a constituit Consiliul Local Marasesti, in prezenta prefectului Dragos Mircea. Sedinta s-a desfasurat fara incidente si nici un consilier nu a fost invalidat. Astfel, toti cei 17 consilieri nou alesi au depus juramintul de credinta in fata prefectului. Oamenii din Marasesti au ales sa le reprezinte interesele in Consiliu, pe 1 iunie, sapte membri PNL, sase PD-L si patru consilieri din rindul social-democratilor. Dintre consilierii PSD fac parte si primarul inca in functie Emilian Brasov si viceprimarul Gheorghita Balan. Dupa ce opt ani de zile au condus destinele locuitorilor din Marasesti in aceasta formula, votul de pe 1 iunie i-a trimis pe cei doi doar in scaunul de consilier. Consilierii de la Marasesti nu au vrut sa isi aleaga tot ieri si viceprimarul. Initial au invocat faptul ca nu a fost validat inca noul primar, liberalul Constantin Vlase. Cind prefectul Dragos Mircea le-a explicat ca din punct de vedere juridic sint doua lucruri distincte si ca isi pot alege astazi viceprimarul, consilierii s-au eschivat si au spus ca inca nu sint pregatiti si ca se poarta in continuare discutii. Alegerea viceprimarului pentru orasul Marasesti a fost programata pentru saptamina viitoare, desi aproape sigur postul ii va reveni democrat - liberalului Valerica Chitic.


PD-L conduce Paunestiul


In cadrul primei sedinte a consilierilor din Paunesti s-a ales si viceprimarul comunei. Consiliul este format din sapte consilieri PD-L, cinci PSD si doi consilieri PNL. Sedinta s-a derulat fara incidente, fiind invalidat un singur consilier de pe listele PSD. "Sandel Bran a fost invalidat pentru ca era incompatibil cu functia pe care o detine acum, de angajat al Primariei. In locul lui a fost validat Vasile Rusu", ne-a declarat primarul ales, democrat-liberalul Aurel Petrila. Mina dreapta a primarului va fi seful organizatiei PD-L, Gheorghita Popa. Acesta a fost propus pentru functia de viceprimar chiar de predecesorul sau, social-democratul Dorel Novac si a fost votat de toti consilierii. E pentru prima data cind la Primaria Paunesti primarul si viceprimarul fac parte din aceeasi formatiune politica. In mandatul trecut, primarul a fost liberal si viceprimarul social-democrat, ceea ce a stirnit numeroase controverse intre cei doi. Liberalul Vasile Dumitriu si viceprimarul Dorel Novac au fost sanctionati, pe rind, de oamenii din comuna, care au vrut sa arate ca vor o schimbare in ceea ce priveste modul in care este condusa localitatea. In urma votului de duminica trecuta, ambii vor ocupa doar functii de consilier.


La Cimpineanca nu a venit nici un consilier


In alte citeva comune consilierii nu s-au prezentat la sedinte. Astfel, la Balesti au lipsit alesii PSD deoarece au mai avut loc modificari in lista votata pe 1 iunie si acestia nu s-au prezentat cu propunerile finale. La Cimpineanca nu s-a prezentat nici unul dintre consilieri. Motivul este faptul ca nici unul dintre partide nu detine majoritatea in Consiliu si, in aceste conditii, au preferat sa amine constituirea CL pina la formarea unor aliante. La Racoasa a fost ales in functia de viceprimar un social - democrat, Vasile Raiu, fostul director al Agentiei Domeniilor Statului. Tot ieri s-a validat si CL Vizantea-Livezi. Aici nu au fost probleme si s-a ales si viceprimarul in persoana Maricicai Cirnoiu, de la PNL. Aceasta a mai detinut functia de viceprimar al localitatii si in ultimii patru ani. In localitatile unde nu s-au putut constitui consiliile, urmatoarele sedinte au fost programate peste trei zile. (Ana Maria CANTIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 10 ore, 54 minute, 49 secunde
pe brasov si balan cine ancheteaza pentru materialele furate din primarie pentru vilele de la soveja.Au furat cu masinile materiale de constructie si le-au decontat pe primarie.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.