Politică

«Oprescu» de la Campineanca

Mihaela Beșleagă
20 iun 2008 3171 vizualizări
Am incercat sa fiu ca un lautar care cinta pe sufletul omului", a explicat apropierea de concetateni si succesul la alegeri singurul primar independent din Vrancea u cu doar 20 de afise electorale, dar printr-o campanie din poarta in poarta, Stefan Paraschiv i-a devansat pe contracandidatii sai de la partidele mari u de meserie inginer in constructii, proaspatul edil vrea sa stea mai mult pe teren, in salopeta, decit in biroul Primariei, la costum u vrinceanul il admira pe Sorin Oprescu, "sosia" sa de la Bucuresti u desi a fost sprijinit si curtat de PNL sa se alature partidului, Stefan Paraschiv spune ca vrea sa isi pastreze independenta

Vrinceanul Stefan Paraschiv este un fenomen al acestor alegeri locale, nu numai in Vrancea, ci in toata zona de sud-est a Romaniei. Este singurul candidat independent care a reusit performanta de a-si adjudeca fotoliul de primar, nici un alt candidat fara coloratura politica nereusind acest lucru pe raza a sase judete. Comparat de consateni cu Sorin Oprescu de la Bucuresti, Stefan Paraschiv a reusit sa cistige primaria in detrimentul actualului primar in functie, pesedistul Ioan Dumitriu, datorita campaniei "din poarta in poarta", a comunicarii directe cu oamenii, dar si a notorietatii familiei sale in comuna. Nerabdator sa isi puna proiectele in aplicare, a intrat "in piine" inca de a doua zi dupa ce a fost ales primar, vizitind scolile din comuna care au nevoie de fonduri pentru reabilitare.


Pentru ca nu si-a ocupat inca biroul din Primarie, noul prim gospodar din Cimpineanca ne-a primit acasa, pregatit cu mapa de proiecte. Tocmai se intorsese de la Galati, unde fusese validat in functie si felicitat ca este singurul independent din sase judete care a cistigat increderea si voturile oamenilor pentru mandatul de primar. Cum a reusit singur sa "ia fata" contracandidatilor sai sprijiniti de partied mari? "Am incercat sa fiu ca un lautar care cinta pe sufletul omului, am cautat sa intru in sufletul oamenilor. Ceilalti candidati au mizat foarte mult pe partide, au avut o campanie zgomotoasa, ca vine Oprisan sau Sapunaru sa le dea bani si eu sint singur si nu am sprijin politic. Eu am facut campanie prin forte proprii. Am avut 20 de afise electorale, pe care le-am lipit doar pe panourile de afisaj, le-am pus pe un colt, acolo, sa nu stirnesc discutii, nu pe garduri sau la magazin", ne-a marturisit cu modestie Stefan Paraschiv, noul primar din Cimpineanca. Cheia succesului pare sa fi fost campania linistita, in mijlocul oamenilor, carora le-a cistigat increderea prin solutiile pe care le-a oferit la problemele comunitatii. Si a reusit sa stringa oamenii la scoala, in adunari populare, pentru a le spune ce poate el sa faca in folosul lor. "Atuurile mele au fost: eu si familia sintem cunoscuti in comuna, avem radacini aici, oamenii ma cunosc pentru activitatea mea. Am avut o campanie din poarta in poarta, care s-a bazat pe discutii cu oamenii, treceam de doua-trei ori pina ii gaseam, dar nu am dat buzna, ci am mers din aproape in aproape, mai mult pe la cunoscuti. Am organizat si adunari populare cu oamenii, ceea ce nu au reusit contracandidatii mei, in care am discutat strict tehnic cum putem rezolva diverse probleme ale comunei, ceea ce pot face eu. Nu am facut referiri la ceilalti candidati si nu am criticat activitatea niciunuia", si-a definit campania edilul din Cimpineanca.


Mai bine in salopeta decit la costum


De profesie inginer constructor, si-a inceput cariera politica in perioada 2000-2004, cind a fost vicepresedinte al filialei judetene a Partidului Romania Mare, apoi a ales independenta, fiind si consilier local un mandat. Ideea de a candida pentru scaunul de primar i-a venit asta iarna, de sarbatori, la sugestia unor prieteni. Cel mai important atuu al sau este faptul ca a lucrat 10 ani ca sef de lucrari pe santier, timp in care a capatat experienta atit intru rezolvarea problemelor "gospodaresti", cit si in relatia cu oamenii. Independentul Stefan Paraschiv si-a propus sa faca mai mult munca de teren decit sa stea tintuit in fotoliul de primar. "As vrea sa stau cit mai putin pe scaunul de primar, sint un om de santier, vreau sa stau mai mult pe drumuri, in comuna. Nu-mi plac sedintele, festivitatile, voi delega vicele sa se ocupe de protocol. Eu vreau sa fiu mai mult pe teren, prefer sa vad cum se face treaba cu ochii mei, pentru ca am experienta. Cit am fost inginer pe santier nu am stat la costum, ci in salopeta, nu cu pixul, ci cu lopata si mistria", ne-a spus serios, dar cu insufletire, proaspatul edil din Cimpineanca.


Fanul lui Oprescu


In virsta de 46 de ani, Stefan Paraschiv are o familie care l-a sprijinit de la inceput, atit cele doua fiice de 14 si 11 ani, cit si sotia, care este profesoara de fizica-chimie. A trait o viata in Cimpineanca, a absolvit Facultatea de Constructii in Iasi si a lucrat 10 ani ca sef de santier in constructii la Intreprinderea de Executie si Exploatare a Lucrarilor de Imbunatatiri Funciare (IEELIF), apoi 7 ani a avut autorizatie pentru proiectare in constructii. Anul trecut a pus bazele unei asociatii viticole. Cit despre Sorin Oprescu, cistigatorul independent al Primariei Bucuresti, cu care este asociat de toata lumea dupa cistigarea alegerilor, spune ca il admira de mai mult timp. "Eu il simpatizez de mult pe Oprescu, mi-a placut dintotdeauna ca om si politician, ma gindeam ca o sa cistige", a spus, cu o nota de seriozitate parca imprumutata de la politicianul bucurestean, primarul independent de la Cimpineanca. Noul edil isi propune ca intr-un an, doi, sa se vada o schimbare pe ulitele comunei, proiectele sale vizind realizarea de canale contra inundatiilor, alimentarea tuturor zonelor cu apa potabila, reabilitarea scolilor si refacerea drumurilor. "Nu am invocat niciodata lipsa banilor. Eu am pornit cu bani putini si am facut lucruri multe, nu am stat sa cer, sa imi dea cineva. Daca este vointa, se pot face lucruri pornind si de la o suma mai mica. Cimpineanca este un teren fertil, asteptam firmele de constructii si proiectare, usa Primariei este mereu deschisa pentru investitori", a spus Stefan Paraschiv, care doreste reatragerea tinerilor in comuna, dar si schimbarea mentalitatilor consatenilor sai.


"Ramin independent, desi am fost curtat de PNL"


La Primarie ne intilnim cu inca actualul primar Ioan Dumitriu. Intilnirea, prima dupa cistigarea alegerilor, e usor stinjenitoare. Noul primar incearca fotoliul, sub privirea amara a precedentului ocupant. Intrebat ce a avut in plus cistigatorul, edilul pesedist raspunde cu un zimbet fortat: "o situatie materiala periculoasa, stie dumnealui". De altfel, Dumitriu a formulat si o plingere la Politie impotriva independentului Paraschiv, acuzindu-l ca a avut o lista deschisa la magazinul pe care il detine in comuna, dindu-le oamenilor alimente si bautura pe gratis. Raspunsul autoritatilor a fost ca plingerea este neintemeiata. In primul tur, pe Stefan Paraschiv l-au despartit doar 2 voturi de candidatul PSD, dupa renumararea voturilor. In turul II a obtinut 876 de voturi, cu 212 mai multe decit Ioan Dumitriu. Inca dupa primul tur de scrutin a fost sprijinit de PNL, care a dorit sa il coopteze in partid. A refuzat inregimentarea politica, dar nu exclude sa intre sub umbrela unui partid, daca va colabora bine cu vreuna din parti. "Am avut o colaborare mai strinsa cu PNL, care m-au sprijinit, m-au incurajat, mi-au dat voturile mie in turul doi, cu PD-L doar la nivel central am colaborat mai bine, aici organizatia are alte scopuri. PNL m-a curtat sa intru in partid, chiar dupa primul tur, dar am refuzat. In viitorul apropiat voi ramine independent, dar peste citeva luni, daca vom colabora bine si vom realiza ceva impreuna la nivel de proiecte, dupa consultarea cu oamenii care m-au votat, nu este exclus sa ma alatur partidului", a afirmat Stefan Paraschiv. In consiliul local s-au configurat deja tabere, cei patru consilieri ai PSD aliindu-se cu cei 3 consilieri PD-L. Primarul independent vrea sa incerce crearea unei majoritati stabile in CL, formata din cei 3 consilieri PNL si cite unul al Aliantei Socialiste, al PC si un independent, varul sau. Daca independentul Paraschiv il vrea ca viceprimar pe liberalul Stoica Nicusor, cu experienta de 17 ani in aceasta functie, acelasi scaun de vice este rivnit si de fostul primar Ioan Dumitriu, perdantul acestor alegeri. Cimpineanca a fost un caz singular in Vrancea si prin faptul ca au candidat pentru scaunul de primar sau de consilier local 11 independenti, prefigurindu-se ideea ca aceasta a fost chiar o strategie a cistigatorului de a-si forma un consiliu numai cu independenti. Gindind pe termen lung, Stefan Paraschiv este hotarit sa candideze la un nou mandat peste patru ani, pentru a continua si finaliza proiectele pe care le va incepe in acest an. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739391 zile, 17 ore, 45 minute, 35 secunde
Toata admiratia pentru primarul de la c\mpineneca. Acest mod de campanie vrea 'tranul roman, romanul.La sate, in mre parte, taranii, oamenii voteaza oameni. Voteaza omul de actiune.Nu stie taranul citeste integral
, acum 739391 zile, 17 ore, 45 minute, 35 secunde
"Felicitari, domnule primar! Localnici din Campineanca au dat dovada de aceasta data, de multa maturitate si inteligenta.Sper ca, dupa acest mandat sa mai urmeze si altele. "
, acum 739391 zile, 17 ore, 45 minute, 35 secunde
Sincerecfelicitari si multe realizari. Sa nu dezamagiti oamenii, dar mai ales pe cele doua fetite pe care le aveti alaturi. Va salut din Canada unde ma aflu acum.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.