Politică

Observatori «de forma»

Mihaela Beșleagă
17 iun 2008 907 vizualizări
Pentru monitorizarea corectitudinii alegerilor au fost acreditati 149 de observatori de la Fundatia "Sfintii Imparati Constantin si Elena", 108 de la Asociatia Tineretul Roman pentru Natiunile Unite si 95 de la Asociatia Pro Democratia u printre observatorii de la Fundatia "Sfintii Imp. Constantin si Elena" au fost functionari de la CJ si chiar membri PSD

Pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor locale din Vrancea au fost acreditati in total 352 de observatori, insa doar o parte au adus la cunostinta opiniei publice neregulile constatate. Cele mai multe persoane care au monitorizat corectitudinea alegerilor, 149 (65 acreditati pentru primul tur si 84 pentru al doilea tur), provin de la Fundatia "Sfintii Imparati Constantin si Elena" Focsani, urmata de Asociatia Tineretul Roman pentru Natiunile Unite, o organizatie de care nu prea a auzit nimeni, care a avut 108 observatori. Asociatia Pro Democratia a avut 95 de observatori acreditati, numar mai mic fata de scrutinele precedente, pus de oficialii organizatiei pe seama lipsei de resurse financiare pentru recompensarea acestora. Chiar si asa, acestia din urma au fost cei mai activi si au informat in timp real opinia publica cu privire la neregulile constatate pe parcursul zilei de duminica. Legea 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale prevede la art. 76, alin. 3, ca "pot fi acreditati ca observatori interni reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale care au ca unic scop apararea drepturilor omului si sint legal constituite. Persoanele desemnate de aceste organizatii nu pot fi membri ai vreunui partid politic". Cu toate acestea, reporterii nostri au constatat ca in multe sectii de votare observatorii Fundatiei "Sfintii Imparati Constantin si Elena" erau functionari in cadrul Consiliului Judetean si chiar membri PSD. Directorul executiv al Fundatiei precizeaza ca fiecare observator a semnat o declaratie pe proprie raspundere in care s-a specificat ca nu are apartenenta politica. "Noi nu avem cum sa-i verificam daca fac parte dintr-un partid politic sau nu. Cei care au dorit sa fie observatori au dat o declaratie pe proprie raspundere ca nu au nici o coloratura politica. Noi am fost deschisi catre toti cei care si-au aratat interesul sa observe aceste alegeri, nu puteam sa ii refuzam. Am tinut foarte mult la impartialitate", a explicat Tela Mocanu, director al Fundatiei "Sfintii Imparati Constantin si Elena", care deruleaza programe sociale, unele cu finantare de la Consiliul Judetean. Cit priveste neregulile constatate la urne de observatori, psihologul Tela Mocanu a spus ca nu primise inca rapoartele, dar ca nu s-au semnalat disfunctii majore. "S-a constatat interesul cetatenilor pentru participarea la urne, excelenta organizare, dar pe de alta parte si lipsa de informare a populatiei, multi nu stiau cum sa voteze", a adaugat Tela Mocanu. Fundatia "Sfintii Imparati Constantin si Elena" a monitorizat pentru prima oara procesul electoral in cadrul acestor alegeri locale, dar intentioneaza sa delege observatori si la urmatoarele alegeri parlamentare. De precizat ca nici dupa primul tur de scrutin, organizatia nu a facut public vreun raport, asa cum obisnuieste sa informeze opinia publica Asociatia Pro Democratia, de exemplu. Asta daca nu cumva rapoartele s-au depus la Consiliul Judetean! (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.