Politică

Duminica se imparte restul cascavalului de la masa politica

Doina Ganea
14 iun 2008 1744 vizualizări
Vrancea isi alege ultimii 30 de cirmuitori u turul doi al alegerilor locale, organizat in 28 de comune si doua orase, va stabili cine va lua puterea locala pentru urmatorii patru ani u disputele pentru putere au degenerat pina la limita violentei in aceasta perioada u ultimele incidente s-au derulat ieri la Dumitresti u autoritatile au luat masuri suplimentare pentru asigura ordinea la alegeri u pentru partide, numararea voturilor este cel mai important moment al zilei alegerilor u peremistii au prezentat un proces verbal care arata cum se fac calculele politice in sectiile de votare

Batalia pentru votul cetateanului se va da in 30 de localitati vrincene, unde functia de primar nu a fost transata din primul tur de scrutin. Printre cele 30 de unitati administrative se numara orasul Marasesti si capitala de judet, Focsani. Partidele au anuntat ca vor fi mai atente la procedura de vot in turul 2. Pentru a preveni escaladarea conflictelor, care s-au tinut lant in unele localitati, Politia a pregatit echipe de interventie rapida, dar si de cercetare. De asemenea, jandarmii stau cu ochii de sectiile de votare. Chiar daca atentia se concentreaza pe Focsani, unde se lupta pentru putere PSD si PD-L, tensiunile dintre adversari au atins cote periculoase in citeva comune, printre care si Dumitrestiul, disputat de PNL si PSD. Pe linga desemnarea cirmuitorilor de la primarii, va conta si stabilirea aliantelor in consilii, colaborari care s-ar putea constitui saptamina viitoare. Cu adevarat important este ca vrincenii sa se prezinte in numar mare la vot si sa sesizeze in timp util orice neregula.


Batalia pentru primarii se va incheia duminica seara. Focsaniul, disputat de social - democratul Decebal Bacinchi si democrat - liberalul Alin Trasculescu, si Marasestiul, disputat de liberalul Constantin Vlase si pedelistul Valerica Chitic, tin capul de afis in turul doi. Conflictele dintre adversari, care au avut loc dupa turul I, au atras atentia si asupra mediului rural, unde primarii candidati tin cu dintii de putere. In cele 30 de localitati sint 181 de sectii de votare. Prefectura a "comandat" tiparirea a 197.209 buletine de vot, care au fost deja trimise in teritoriu. "Speram ca alegerile sa treaca fara nici un eveniment major", a spus ieri prefectul Dragos Mircea. O noutate fata de scrutinul din 1 iunie este atentia mai mare acordata modului in care se va desfura procesul de votare. Jandarmeria va avea in paza duminica patru circumscriptii electorale si 42 sectii de votare, unde se vor afla la datorie 200 de jandarmi. Restul sectiilor vor fi pazite de politisti. Preventiv, conducerea Politiei a decis sa infiinteze 16 echipe de rezerva pentru interventii, care vor fi pregatite sa mearga acolo unde vor fi probleme. Acestora li se alatura inca 17 echipe formate din ofiteri de la Cercetare Penala si de la Ordine Publica, care vor face cercetari in cazul sesizarilor care vor fi facute miine.


Delegatii partidelor, geana pe urne


Democrat-liberalii, care s-au plins de cele peste 40.000 de voturi nule suspecte ale primul tur, au facut si citeva schimbari printre delegatii trimisi in sectii. Prim-vicepresedintele PD-L, si directorul campaniei democrat liberale la judet, Corneliu Momanu, a declarat ca s-au facut schimbari in special la Focsani, unde delegatii nu au fost cu ochii in patru. «Speram ca de data aceasta sa fie mai atenti, mai ales ca acum sint mai putine buletine. Noi am avut multe suspiciuni, in special legate de voturile nule, dar pina cind presedintii sectiilor de votare nu vor fi desemnati dintre persoanele cele mai competente, lucrurile nu se vor schimba. S-a gresit atunci cind presedintele Tribunalului n-a facut tragerea la sorti asa cum prevede legea si a acceptat lista cu presedintii propusi in fiecare localitate de catre primari. Evident ca primarul si-a pus pe liste oamenii lui selectati din rindurile cunoscutilor si apropiatilor. Asa s-a facut ca degeaba delegatii nostri in sectii au facut sesizari, daca presedintele nu le-a luat in considerare", a declarat deputatul Corneliu Momanu. Spre deosebire de PD-L, liberalii n-au operat prea multe modificari. "Noi am schimbat patru reprezentanti, la cererea lor. Reprezentantii nostri au fost instruiti la fel ca si la primul tur. Le-am recomandat sa puna accent pe anumite aspecte, cum ar fi insotirea unei persoane in cabinele de vot, aspect sesizat si de observatorii Asociatiei Pro Democratia", ne-a declarat purtatorul de cuvint al PNL Vrancea, Gabriel Sava. Pesedistii par cei mai pregatiti in ceea ce priveste observarea alegerilor, delegatii acestora fiind selectati in general dintre cei care au studii juridice si administrative. Marian Oprisan, care coordoneaza campania, le-a cerut sa reclame tot ce li se pare ca ar dezavantaja partidul.


Procesul verbal cu bucluc


Suspiciuni asupra organizarii alegerilor a ridicat si PRM, ai carei lideri au adus ca dovada a superficialitatii membrilor din sectii un model de proces verbal de numararea voturilor. "Avem un proces verbal de la sectia 25 din Focsani pe care l-a primit reprezentantul nostru dupa ce s-a incheiat numaratoarea. Dupa cum se poate observa, desi s-au prezentat 579 de persoane la urne, voturile pe partide depasesc cu mult numarul persoanelor prezente. Cum e posibil ca din 579 de persoane prezente, peste 700 sa voteze cu un partid, alte 500 cu alt partid si alte 200 cu o alta formatiune politica si tot asa? Pentru ca daca le adunam, inseamna ca cineva a venit cu buletinele de vot de acasa", a declarat ex-presedintele PRM Vrancea, dr. Adrian Popescu.

Potrivit procesului verbal semnat de cei noua reprezentanti ai partidelor, cele mai multe voturi au fost luate de PSD (761), urmat de PD-L (548) si PNL (212). Cu toate ca greseala de calcul este evidenta, nimeni nu a contestat alegerile din sectia cu pricina.


S-au suplimentat cabinele de vot

Prefectul Dragos Mircea a anuntat ieri ca a cerut infiintarea de cabine de vot suplimentare la sectii. "Am facut aceasta solicitare la majoritatea sectiilor de votare. La Modruzeni, de exemplu, vor fi mai multe cabine de vot", a declarat prefectul. Acesta a precizat ca, spre deosebire de alte alegeri, autoritatile au avut de aceasta data "un timp de reactie bun". Daca la primul tur au fost 107 sesizari, la turul al doilea s-au inregistrat un numar de 11 sesizari, din care sapte au fost contraventionale si patru penale. "Au fost citeva localitati unde s-au concentrat aceste sesizari, cum ar fi la Nereju, Naruja, Cimpuri, Tifesti, Dumbraveni", a spus comisarul sef Sandel Doaga, comandantul Politiei. Cu toate ca in aceasta perioada candidatii si-au adus reciproc acuzatii ca au cumparat voturile oamenilor, Sandel Doaga a afirmat ca politia nu a primit nici o sesizare in acest sens. De asemenea, nu au fost primite nici sesizari legate de impiedicarea unor persoane sa se prezinte la vot. "Au fost mai mult amenintari, distrugeri sau falsuri", a precizat Doaga. Judecatoarea Mandica Badiu, presedinta Biroului Electoral Judetean, a spus la rindul sau ca a incercat sa rezolve problemele constatate la primul tur in cadrul unei sedinte de instruire. "Oamenii ar fi trebuit sa aiba mai mult bun simt si sa citeasca legea, nu sa ne telefoneze noua de fiecare data. Toate chestiunile care au fost de lamurit au fost lamurite de Biroul Electoral Central, iar noi le-am trimis tuturor", ne-a declarat si Mandica Badiu.


Grupaj realizat de Doina GANEA si Mihai BOICU


CASETA

APD, din nou cu ochii pe alegeri!


Asociatia Pro Democratia (APD) va observa organizarea si desfasurarea procesului electoral de duminica, 15 iunie, pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale prin intermediul observatorilor. In plus, APD va pastra legatura cu toti cetatenii care se prezinta la vot si care doresc sa semnaleze nereguli. Pentru ziua alegerilor, APD va reactiva linia telefonica gratuita - 0800 070 100 - pe care o pune la dispozitia cetatenilor care doresc sa semnaleze incalcari ale legii. Linia telefonica va fi disponibila duminica, intre orele 06:00 si 22:00. In Romania au venit si patru observatori internationali acreditati prin reteaua European Network of Election Monitoring Organizations al carei secretariat il asigura APD. La Vrancea, Clubul APD va observa alegerile in localitatile in care batalia este extrem de strinsa si riscul deturnarii vointei cetateanului este mare. "In acest al doilea tur o sa avem mai putini observatori pentru ca si alegerile se deruleaza in mai putine localitati, dar si din lipsa unor resurse financiare. De data aceasta nu vor fi decit observatori care au dorit sa se implice din spirit civic si totul se va face pe baza de voluntariat. Vom avea observatori in mediul rural la Dumitresti, Urechesti, Suraia, Soveja si alte localitati mai fierbinti din punct de vedere politic, dar ne vom baza si pe echipele noastre mobile", ne-a declarat Gabriela Obodariu, presedintele clubului. De asemenea, ca la ficare tur de scrutin, APD mizeaza si pe cetateni care pot semnala neregulile pe care le observa in sectiile de votare. "Le recomandam cetatenilor sa aiba grija ca atunci cind primesc buletinul de vot acesta sa aiba stampila de control a sectiei de votare pentru ca altfel votul va fi anulat. Sa fie atenti la inscrierea de pe lista, sa observe daca se respecta secretul votului si sa sesizeze orice neregula la linia telefonica gratuita sau la numarul de telefon al Clubului Focsani, 0237/621.306. Noi vom prelua orice sesizare pe care o vom transmite Biroului Electoral Judetean", a subliniat Gabriela Obodariu. (Doina GANEA)


Unde se joaca turul 2 si cu cite voturi au fost creditati combatantii in primul tur

Municipiul Focsani

Decebal Gabriel Bacinschi PSD -14.542 voturi

Alin Silviu Trasculescu PD-L - 9.162 voturi

Orasul Marasesti

Constantin Vlase PNL - 1.764 voturi

Valerica Chitic PD-L - 1.643 voturi

Comuna Boghesti

Iancu Pascaru PSD - 305 voturi

Valeriu Dorin PNG-CD -181 voturi

Comuna Bordesti

Gheorghe Tataru PNL - 468 voturi

Vasile Moldoveanu PSD - 376 voturi

Comuna Brosteni

Ioan Tuveni PD-L -353 voturi

Ion Bucur PNL -323 voturi

Comuna Cimpeneanca

Ioan Dumitriu PSD -332 voturi

Stefan Paraschiv Candidat independent -311 voturi

Comuna Cimpuri

Costel Mateiu PSD -958 voturi

Dumitru Vladescu PD-L - 797 voturi

Comuna Cotesti

Ionel-Dorel Bolovan PSD - 785 voturi

Dorin Oleacu PNL - 552 voturi

Comuna Dumbraveni

Valentin Tilvar PSD - 864 voturi

Ionel Strimbei PD-L - 708 voturi

Comuna Dumitresti

Sandu Crintea PNL -1.400 voturi

Petrica Dogaru PSD -1.352 voturi

Comuna Fitionesti

Gheorghe Diaconu PNL - 407 voturi

Iordache Cazacu PSD - 352 voturi

Comuna Gura Calitei

Dragos Bitculescu PSD - 636 voturi

Nicolae Tandara PRM - 209 voturi

Comuna Jaristea

Catalin-Dumitru Toma PNL - 853 voturi

Neculai Liciu PSD - 792 voturi

Comuna Milcovul

Ivan Chirila PSD - 760 voturi

Maria Mihalcia PNL - 496 voturi

Comuna Naruja

Cristian Pantus PSD - 422 voturi

Dan Busuioc PNL - 382 voturi

Comuna Paunesti

Aurel Petrila PD-L - 982 voturi

Dorel Novac PSD - 598 voturi

Comuna Pufesti

Marcel Nitu PSD - 606 voturi

Neculai Radu PNL - 519 voturi

Comuna Racoasa

Gigel Dragomir PSD - 704 voturi

Gheorghe Gaman PD-L - 362 voturi

Comuna Ruginesti

Eugen Vieru PNL - 563 voturi

Adrian Alexe PSD - 460 voturi

Comuna Sihlea

Stoica Ene PNL - 1.166 voturi

Valeriu Coman PD-L - 606 voturi

Comuna Soveja

Costel Plesa PD-L - 743 voturi

Nicuta Puica PNL - 572 voturi

Comuna Suraia

Vasile Grosu PDL - 676 voturi

Contantin Dobrin PSD - 602 voturi

Comuna Tataranu

Nicolae Pavel PSD - 876 voturi

Banel Barbieru PD - L - 754 voturi

Comuna Timboiesti

Marcel Alexandrescu PD-L 493 voturi

Daniela Mihalcea PSD - 464 voturi

Comuna Tifesti

Gabriel Postolache PD-L - 1.015 voturi

Stefan Postolache PSD - 913 voturi

Comuna Urechesti

Vasile Dantis PSD - 298 voturi

Marian Cristea PNL - 269 voturi

Comuna Valea Sarii

Neculai Pintea PNL - 371 voturi

Nicu Bercuci PD-L - 251 voturi

Comuna Vidra

Nica Micu PSD - 1.484 voturi

Costel-Florin Marica PD-L - 976 voturi

Comuna Virtescoiu

Eugen Cristea PSD - 567 voturi

Aurica Cosma PD-L - 433 voturi

Comuna Vrincioaia

Ionica Dantis PSD - 555 voturi

Vasilica Rosca PNL - 240 voturi


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 13

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 14 ore, 35 minute, 49 secunde
Se pare ca pana la urma tot vom avea un parc industrial in orice varianta de primar. Mai ramane intrebarea cand. Daca pana acum Didi tot ii tragea ca industria n-are nici o sansa in Focsani si ca noi citeste integral
, acum 739398 zile, 14 ore, 35 minute, 49 secunde
nu cred ca e posibil de ceva industre in focsani! ISEH.CPL cu PAF-UL ,TRICOTAJE ,FILATURA,LAMINORUL abia daca se mai taraie vreo una din ele ,le-au distrus mafia PSD-ista in special ala de a cumparat citeste integral
, acum 739398 zile, 14 ore, 35 minute, 49 secunde
Miza este extrem de mica pt ca la Focsani cistigatorul este deja cunoscut.Va fi foarte greu de facut politica de acum inainte caci practic toata infrastructura puterii va fi la PSD.Lipsa ratiunii a citeste integral
, acum 739398 zile, 14 ore, 35 minute, 49 secunde
'"Desi s-au prezentat 579 de persoane la urne, voturile pe partide depasesc cu mult numarul persoanelor prezente... Potrivit procesului verbal semnat de cei noua reprezentanti ai partidelor, cele mai citeste integral
, acum 739398 zile, 14 ore, 35 minute, 49 secunde
Si Partidul Conservator a facut o contestatie la BJ din cauza acestui PV, din cate stiu eu. Cei de la Vrancea au considerat ca a fost doar o eroare si au cocerctat PV (cum, in avantajul cui-nu se citeste integral
, acum 739398 zile, 14 ore, 35 minute, 49 secunde
hai pnl!!!!!!!!!!!
, acum 739398 zile, 14 ore, 35 minute, 49 secunde
imi doresc sa-mi exprim simpatia fata de aceste noi alegeri ce se desfasoara in al doilea tur de scrutin prin a evidentia faptul ca in localitatea dumitresti se va desfasura alegerile in mod pasnic si citeste integral
, acum 739398 zile, 14 ore, 35 minute, 49 secunde
FRATILOR, CHIAR V-ATI PIERDUT CU TOTUL SIMTUL MASURII? CUM DE PUBLICATI POEZELE DE DOI LEI SNOPUL, ORI NU AVETI HABAR DE CE INSEAMNA POEZIA, ORI ATI PUS MANA PE VREO "BLONDA" CU PARALE CARE citeste integral
, acum 739398 zile, 14 ore, 35 minute, 49 secunde
... cam asta este vorba cand ne uitam prin Focsani. PLM, totul a fost jefuit! ce industrie? ce investitori? atata timp cat nimic nu misca fara stirea lui Oprisan, ce PLM sa mai faci prin Focsani? ala citeste integral
, acum 739398 zile, 14 ore, 35 minute, 49 secunde
Oameni buni iesiti la vot ca ne rup PSD-istii. Singura posibilitate de a elimina sau diminua furaciunile este sa iesim cat mai multi la vot. Majoritatea reprezentantilor PRM si PC au fost schimbati si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.