Politică

Razbel intre liberali si pesedisti la Dumitresti

Ziarul de Vrancea
14 iun 2008 1947 vizualizări
Ministrul Ludovic Orban a mers ieri intr-un turneu electoral prin Dumitresti, Bordesti, Tifesti si Marasesti, pentru a-i sustine pe candidatii PNL, dar si pe cei ai PD-L u la Dumitresti, pesedistii au vrut sa le strice manifestarea liberalilor, iar confruntarile dintre tabere au fost oprite cu greu de fortele de ordine u Orban a tinut sa-si arate talentul de cintaret si le-a cintat oamenilor din Dumitresti Cind eram tinar fecior

Ludovic Orban, ministrul Transporturilor, a facut spectacol, ieri, la Dumitresti, acolo unde a picat in toiul unei rafuieli electorale care era cit pe ce sa se lase cu o paruiala intre combatanti. Liberalul Sandu Crintea incearca sa-i locul social-democratului Petrica Dogaru la alegerile de miine, in ultima reduta PSD de pe Valea Rimnicului. Ca de obicei in asemenea ocazii, Nini Sapunaru i-a adus in ajutor un oficial din conducerea Guvernului, in persoana lui Ludovic Orban, care a batut deja de citeva ori drumurile din zona. Pesedistii au sperat mai intii intr-o ploaie, avind in vedere ca ieri a fost avertizare cod galben, dar nu au primit in schimb decit o multime de liberali imbracati in veste galbene. Planul B al pesedistilor a constat in mobilizarea a citeva sute de persoane, cu care sa le strice adunarea liberalilor. In timp ce oamenii lui Sapunaru il asteptau pe Orban, pesedistii se grupasera la intrarea in comuna, unde urmareau masinile membrilor PNL care veneau la manifestare si le dadeau cite o urare «de bine». Pentru a intregi imaginea de gherila, unii dintre cei mai tineri sustinatori ai PSD, condusi in "batalie" de baiatul cel mic al primarului, Dragos Dogaru, isi infasurasera esarfele rosii in jurul capului.


La un pas de ciocnire


Ludovic Orban nu a avut parte de o primire linistita la Dumitresti. In fata Caminului Cultural il asteptau citeva sute de oameni, localnici, dar si liberali veniti de la Focsani. Ca sa nu se plictiseasca asteptind, localnicii au pus repede de o hora. Agitatia a fost supravegheata de circa 30-40 de jandarmi si politisti, din cadrul carora au facut parte si "mascati" de la Detasamentul Politiei pentru Interventie Rapida, inarmati pina in dinti.

Ostilitatile nu s-au lasat asteptate si abia ce a venit ministrul si a intrat in multime, ca masinile pesedistilor au aparut in urma sa. In prima se afla chiar primarul Petrica Dogaru, care era cit-pe-ce sa fie blocat de un autocamion incarcat cu busteni care trecea prin comuna. Trecerea sustinatorilor PSD printre cei ai PNL s-a lasat cu scandari de o parte si de alta, injuraturi si alte asemenea «urari». Cei mai razboinici dintre liberali si pesedisti s-ar fi incaierat cu siguranta daca politistii si jandarmii nu i-ar fi oprit.

Din acest motiv, luptele s-au limitat la citeva incercari ale tinerilor pesedisti, cocotati pe platforma unei camionete, de a-i lovi cu steagurile pe liberali. Pe de alta parte, un liberal a reusit sa smulga o esarfa de la un pesedist care trecea cu masina. Imediat dupa ce a trecut de manifestarea PNL, primarul Petrica Dogaru s-a intors pentru o noua tura, insotit de deputatul George Baesu, care a coborit din masina sa intrebe din ordinul cui s-a blocat drumul si sa-i acuze pe cei de la politie de abuz. Dupa citeva schimburi de replici dure intre ambele tabere, Ludovic Orban a intervenit personal pentru a debloca soseaua si s-a dus la soferii masinilor cu insemnele PSD pentru a le cere sa se retraga. "Chiar nu aveti bun simt sa intelegeti sa va dati la o parte? Ce, vreti sa pun acum toata politia pe voi", i-a spus Orban unuia dintre soferi, in timp ce Sapunaru i-a acuzat pe pesedisti ca fac "un circ ieftin". Dupa citeva minute de discutii, pesedistii au reusit sa treaca iar prin multime si s-au regrupat linga stadion, acolo unde trebuia de fapt sa se desfasoare mitingul liberal.

Orban a cintat de mama focului

Dupa retragerea social - democratilor, Nini Sapunaru le-a spus dumitrestenilor, de la microfonul statiei din fata Caminului Cultural, ca primarul lor este precum ... hreanul. "Domnului primar cred ca ar trebui sa-i spuneti Dogaru Hrean, pentru ca are radacinile lungi, ca hreanul si se lasa greu scos", a spus presedintele PNL. Acesta a adaugat ca daca PNL nu a reusit sa aiba la Bucuresti un primar general atunci va avea la Dumitresti un general primar, aluzie la faptul ca Sandu Crintea este general in rezerva. La rindul sau, generalul in rezerva a afirmat ca zvonurile care circula prin comuna la adresa sa au fost lansate de contrandidatul sau. "Toate acestea au fost spuse de Petrica Dogaru, micul dictator, un om fara scrupule, care a folosit banii comunitatii in interes propriu", a spus Crintea. Ludovic Orban i-a oferit candidatului PNL un sprijin concret si a promis ca daca acesta va fi ales in functia de primar, atunci drumul de la DN 2 pina Dumitresti va fi reparat. "Pe 1 iunie a fost duminica orbului si sint unii care nu au votat cu Sandu Crintea din acest motiv. Duminica sint insa Rusaliile si sa speram ca o sa le aduca gindul cel bun", a spus ministrul Transporturilor. La final, Ludovic Orban a fost invitat din nou la microfon, dar nu ca sa tina un discurs, ci ca sa cinte. Ministrul nu s-a lasat rugat si a interpretat cintecul "Cind eram tinar fecior", de cap la coada, ca arate ca se pricepe si la cintat, nu numai la politica. Dupa aceea, chiar pe sosea, s-a incins o hora in care s-au prins si politicienii.

Ludovic Orban a fost invitat la dans de una dintre tinerele imbracate in costum popular, in timp ce pe candidatul Sandru Crintea l-a luat la joc o babuta.


Ministrul a promis ca-i ia un drum lui Oprisan


Plecarea liberalilor din comuna a fost lipsita de incidente, cu toate ca au trecut prin mijlocul sustinatorilor PSD, grupati linga stadion. Orban s-a oprit apoi la Bordesti, unde primarul Gheorghe Tataru i-a cerut sa treaca drumul judetean dintre Bordesti si Timboiesti in categoria drumurilor comunale, pentru a putea fi reparat. Si aici pesedistii pregatisera o contramanifestatie, insa aceasta s-a "stins" si nu au fost probleme. Ministrul a mers apoi la Popasul de la Tisita, unde a urmarit meciul dintre Romania si Italia. Urmatoarea oprire a fost la Caminul Cultural din Tifesti, unde liberalii s-au deplasat pentru a-l sustine in lupta pentru functia de primar al comunei pe democrat - liberalul Gabriel Postolache. Sustinerea a venit ca urmare a unui protocol incheiat intre PNL si PD-L pentru sustinerea reciproca a candidatilor. In fata a 200 de tifesteni, primarul Postolache a sustinut ca nu el este cel care cumpara voturile alegatorilor, ci contracandidatul sau. "Este absolut de neinteles cum candidatul PSD a luat vreun vot avind in vedere halul in care arata drumul judetean din comuna. Consiliul Local trebuie sa initieze o hotarire de Guvern ca sa i-l luam lui Oprisan. Daca CL vrea sa-l preia e foarte bine, daca nu, o sa-l preiau la drumuri nationale si o sa-l reparam cu bani din fondul de rezerva al Guvernului. Mergeti la vot, pentru ca Oprisan nu a fost in stare sa dea bani pentru acest drum", a spus, la rindul sau, Ludovic Orban, incercind sa atraga voturi pentru PD-L.


Spectacol pentru votantii din Marasesti


La Marasesti, unde liberalul Constantin Vlase se lupta miine la urne cu democrat - liberalul Valerica Chitica, PNL a pregatit un spectacol electoral in fata Casei de Cultura, unde s-au adunat in jur de 1.500 de persoane. Deputatul Nini Sapunaru a afirmat ca la Marasesti este cea mai constanta echipa a PNL din judet si a spus despre Vlase ca este un om "cinstit pina in madura oaselor". "Merg in primarie cu gindul ca voi cheltui banii publici gospodareste. Ma duc in primarie cu gindul ca primaria sa nu mai fie a familiei primarului. Merg in primarie cu gindul sa aducem bani europeni prin proiecte, ca sa avem bani pentru strazi, lumina, apa "¦ Vreau transparenta in cheltuirea banilor publici, vreau ordine si disciplina, iar toti cei care muncesc pentru Marasesti sa o faca cu sufletul", a incercat sa convinga alegatorii Constantin Vlase. La rindul sau, Orban le-a spus marasestenilor ca au nevoie de un primar care sa aiba relatii bune cu Guvernul. Spectacolul de la Casa de Cultura a inceput cu Gabriel Dorobantu si a continuat cu Anna Lesko, Nelu Ploiestenu si a sfirsit cu Provincialii, cei mai cunoscuti artisti pe care i-a dat orasul. De precizat ca prefectul Dragos Mircea l-a insotit pe ministrul Transporturilor pe tot parcursul periplului sau electoral prin Vrancea. (Ana-Maria CANTIA, Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 1 ora, 55 minute, 10 secunde
Si ce cauta prefectul acolo ma rog? sa intelegem ca nu mai este apolitic? sau trebuia sa ii stearga pantofii de praf lui Orban? Asa intelege un inalt funvtionar public treaba cu politica. Este de citeste integral
, acum 739398 zile, 1 ora, 55 minute, 10 secunde
mare rusine pentru voi ca nu a-ti dorit o campanie electorala pasnica si a-ti primit un ministru cu huiduieli....nu sunteti civilizati...sa va fie rusine!!!
, acum 739398 zile, 1 ora, 55 minute, 10 secunde
rusine! in primul tur am votat cu PSD dar dupa ce s-a intamplat Duminica la Dumitresti mi-e rusine k am votat cu ei. Rusine!Rusine!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.