Politică

Confruntarea finala Bacinschi - Trasculescu se da in Ziarul de Vrancea

Ziarul de Vrancea
13 iun 2008 1680 vizualizări
Ultima runda a luptei care conteaza pentru Primaria Focsani are loc duminica intre pesedistul Decebal Bacinschi si democrat-liberalul Alin Trasculescu u Ziarul de Vrancea va prezinta punctele cele mai importante din programele politice ale celor aspiranti la fotoliul de primar al municipiului Focsani, in doua interviuri fata in fata

Pe 15 iunie, la Focsani se da nu numai o lupta pe programe, ci si o lupta intre generatii. Focsanenii au de ales intre primarul in functie, Decebal Bacinschi, 61 de ani, (PSD), si Alin Silviu Trasculescu, 33 de ani, (PD-L). Focsanenii trebuie sa decida cine le poate reprezenta mai bine interesele, astfel incit sa nu avem o victorie a absenteismului. Pesedistul Bacinschi "" "primarul cu parul alb" "" candideaza pentru al treilea mandat, acesta fiind obisnuit cu fotoliul de edil in mandatele 2000-2004 si 2004-2008. Atuul sau este notorietatea si experienta in administratie. La polul opus, ca virsta, este tinarul Alin Trasculescu - candidatul PD-L. Acesta mizeaza pe tinerete si dinamism, si are in spate atit suportul partidului prezidential, cit si sprijinul electoratului PNL confirmat prin protocolul recent incheiat intre PNL si PD-L. Directorul reprezentantei RAR se bazeaza si pe fostul sau contracandidat, liberalul Romeo Paul Postelnicu, cel care i-a fost alaturi dupa primul tur de scrutin. Decebal Bacinschi isi anticipeaza victoria cu 70% din sufragiile alegatorilor, in timp ce, mai realist, Alin Trasculescu sustine ca vrea un scor de 51% in favoarea sa. Pentru ca intre cei doi candidati n-a existat nici o contruntare directa, Ziarul de Vrancea a realizat o astfel de confruntare si va prezenta astazi interviuri «fata in fata» cu cei doi aspiranti la fotoliul de prim gospodar. Pentru mentinerea echilibrului si echidistantei au fost adresate acelesi tipuri de intrebari. In afara acestor seturi "standard", interviurile contin si intrebari care particularizeaza personalitatea fiecarui candidat. Parcurgind interviurile realizate de reporterii nostri, veti constata ca cei doi candidati au citeva proiecte asemanatoare, dar si diferente majore de opinii. (Silvia Vrinceanu, Doina Ganea)


Chestionarul Ziarului de Vrancea



Alin Trasculescu

Definitie

1. Definiti Focsaniul intr-o fraza

- Un oras inchis, anost fara perspectiva daca nu se face o schimbare.

Prioritati

2. Care sint, in viziunea dumneavoastra, primele cinci prioritati ale Focsaniului?

Infrastructura si calitatea drumurilor, ciinii vagabonzi, izolarea termica a cladirilor, spatiile verzi si atragerea investitiilor.

Plan de investitii

3. Mentionati cinci investitii publice importante pe care le vetI face in viitorul mandat, daca veti cistiga

Vom crea in vecinatatea Focsaniului un centru de dezvoltare economica, care sa atraga investitiile straine. Vom construi pentru copii si tineri un patinoar artificial si un bazin de inot acoperit, asa cum au aproape toate orasele mari din tara. Vom recupera Strandul din Sud, il vom reface si il vom reda focsanenilor. Primaria va pune la dispozitia dezvoltatorilor imobiliari utilitati, sau teren, primind in schimb pina la 20 la suta din apar tamentele nou construite. Acestea vor putea fi inchiriate focsanenilor care au nevoie de un camin, tineri sau persoane cu probleme sociale.

Atragerea investitorilor

4. Aveti in plan masuri concrete pentru atragerea de investitii in sectorul productiv si al serviciilor? Care sint acestea?

In primul rind infiintarea unui parc industrial pe care eu il vad in imediata apropiere a drumului E85. Investitorii vor fi atrasi de facilitatile fiscale, de terenurile puse la dispozitie si de utilitati. Se vor crea astfel si noi locuri de munca.

Trafic

5. Ce solutii aveti pentru descongestionarea traficului?

Descongestionarea traficului poate fi facuta numai prin sensuri unice si sensuri giratorii. Dar nu cum este cel de la Teatru. Cel de la Muzeu este bun pentru ca fluidizeaza traficul, in schimb cel de la Teatru este o eroare. In plus ne gindim la semaforizarea inteligenta, dar aceasta sufera niste costuri. Deocamdata varianta cea mai buna este cea a sensurilor unice si concentrice de strazi, inelare. Timpul se reduce daca folosesti sensurile unice decit sa stai la semafoare in ambuteiaje. Poate ca si angajatii ar putea merge la serviciu folosind prin rotatie masina unui coleg. Adica o persoana mai ia cu ea dimineata la serviciu alti patru colegi. Acesta inseamna reducere de costuri la carburanti, uzura si un aer mai respirabil.

Parcari

6. Cum credeti ca poate fi rezolvata problema parcarilor?

- Amenajarea unor parcaje supraterane ar fi azi o solutie pentru ca orasul este extrem de inghesuit. Si nu trebuie uitate parcarile rezidentiale cu plata. Intr-un parteneriat public-privat acest proiect se poate realiza.

Transport public

7. SC Transport Public SA nu o duce pe roze desi are monopol pe transportul in municipiu. Cum ii vedeti viitorul?

- In toate orasele din Europa transportul public este aproape in totalitate subventionat. Nu stiu cit ne putem noi permite ca primarie, dar daca vrem sa avem un transport civilizat trebuie sa-l subventionam in mai mare proportie decit este acum. Este posibila si privatizarea serviciului, dar atunci nu mai putem vorbi de subventie. Important ar fi ca transportul sa fie gratuit pentru elevi.

Maidanezi

8. In cit timp si cum veti rezolva problema ciinilor vagabonzi?

- Se poate rezolva si aceasta problema, dar trebuie timp si bani. 4000 de ciini putem sa-i adunam in citeva luni pe toti, dar depinde si de costuri de intretinere si cele pentru amenajarea unui adapost. Important este sa ne consultam cu cetatenii. Sa vedem ce vor ei sa facem cu aceste patrupede pentru ca parerile sint impartite. Problema insa este la nivel national si chiar ar trebui realizata o strategie unitara in acest sens pentru ca altfel degeaba ii adunam noi la Focsani, ii deparazitam, vaccinam si sterilizam, daca sint adusi altii si altii din zonele limitrofe.

Locuinte

9. Puteti estima cite locuinte vor fi construite in mandatul dumneavoastra?

Putem realiza 500 de locuinte si putem continua programul ANL. Sint mai multe variante. Primaria singura nu poate face acest lucru. Este important un parteneriat public privat. Eu as putea la Primarie sa asigur terenul si utilitatile si da aduc dezvoltatori imobiliari, iar in schimb 20% din locuintele construite de ei sa le preiau si sa le ofer pe 165 de euro celor care au nevoie de case. Este o solutie foarte buna. Dar inainte de toate trebuie atrase fonduri europene pentru a forma pilonul principal, si anume cel de dezvoltare economica a orasului, pentru a creste puterea de cumparare a cetateanului.

Intretinerea la bloc

10. Cum va evalua pretul intretinerii in mandatul dumneavoastra? Veti avea puterea sa schimbati managementul de la SC ENET SA?

- Pretul energiei termice va creste oricum pentru ca din 2009 se vor elimina subventiile la caldura. Pentru a diminua cheltuielile trebuie sa reabilitam termic cladirile. Aceasta ca solutie imediata si pertinenta. Refacerea totala a ENET presupune insa niste costuri pe care le putem asigura din fonduri europene si din parteneriat public-privat. Cit priveste schimbarile, am puterea sa le fac, dar mai intii voi face un audit la tot ceea ce inseamna servicii pentru populatie.

Fotbal

11. Cum vedeti viitorul echipei CSM Focsani? Veti finanta echipa cu bani de la buget?

- Cu mari eforturi financiare putem aduce echipa in Divizia B. Dar eu militez in primul rind pentru sportul de masa si pentru alte sporturi de echipa. La individual avem citeva virfuri la tir si karate, dar trebuie incurajate si sprijinite si alte sporturi.

Fonduri europene

12. Ce fonduri europene estimati ca puteti aduce in oras?

- Din fonduri europene nerambursabile putem realiza imediat pe segmentul de mediu amenajarea parcurilor si cresterea zonelor verzi. Trebuie valorificate insa si produsele noastre cele mai bune: vinul si confectiile. Trebuie incurajat mediul de afaceri autohton si intarite relatiile economice cu orasele infratite. Daca vin la Primarie nu voi creste taxele si impozitele pentru cetateni, decit in parametrii ceruti de guvern. Cresterea birurilor pe spatele cetateanului nu este solutia cresterii bugetului local. Bugetul local poate fi crescut si din alte surse care sa nu impovareze populatia.

Parteneriat politic

13. Cum veti colabora cu CJ Vrancea condus de social-democratul Marian Oprisan?

Normal, dar nu stiu la ce sa colaborez pentru ca trebuie sa existe proiecte comune. Si sa fie in interesul cetateanului.

Onoare

Sinteti pregatit sa va dati demisia din functia de primar in cazul in care:

a) nici un proiect propus nu va fi realizat

b) se fac presiuni politice asupra dvs

c) se fac presiuni din partea unor gurpuri de interese pentru promovarea unor proiecte

a) acest lucru nu se va intimpla

b) daca nu rezisti la presiuni inseamna ca nu ai ce cauta in functie

c) nu voi face nici un fel de compromis pentru ca am coloana vertebrala


Numiti un proiect al contracandidatului dvs care va place?

- Nu stiu ce proiecte are ca sa pot spune daca imi place ceva.


Alin Trasculescu: "Pentru ca eu pot si pentru ca acum se poate"

De ce ar trebui cetatenii sa aleaga Alin Trasculescu si nu Decebal Bacinschi?

Pentru ca eu pot si pentru ca acum se poate. Pentru ca eu reprezint alternativa necesara unei schimbari in directia progresului si dezvoltarii orasului. Pentru ca este ultima sansa. O sansa extraordinara a oportunitatilor pe care le ofera integrarea europeana. Pentru ca in urmatorii 4 ani se traseaza soarta orasului si pentru ca actualul primar nu are o viziune asupra dezvoltarii Focsaniului. Sa ma aleaga pe mine pentru ca eu pot aduce schimbarea si bunastarea.

Cum vi s-a parut campania electorala?

Murdara, extrem de murdara si nu are rost sa exemplific acum atacurile care s-au produs la adresa mea. Noi am avut o campanie curata, fara atacuri la persoana, o campanie bazata pe idei si proiecte. Singura exceptie pe care am facut-o a fost atunci cind am acuzat PNL ca a dirijat controale la RAR si cind nu mi s-a acordat concediul. Controalele nu au descoperit insa nicio ilegalitate, dar nici concediu n-am primit. Deci Alianta functioneaza!

Cine v-a finantat campania? Cine a fost directorul de campanie?

Din sponsorizari si donatii. Nu stiu cit s-a adunat si nici cit s-a cheltuit, trebuie sa vorbesc cu mandatarul. Directorul meu de campanie a fost dl presedinte al organizatiei PD-L Focsani, Nicu Tanase.

Ce fel de relatie veti avea cu presa?

Una extrem de transparenta. Vom desecretiza toate contractele de achizitii, vom face un audit si vom face publice toate informatiile care trebuie facute publice.

De ce credeti ca sinteti perceput ca fiind apropiat de PSD?

A fost o speculatie electorala. Nu stiu de ce tot timpul trebuie sa justific o relatie care nu exista. Eu sint un om de dreapta. Nu mi se poate lipi o astfel de eticheta.

Exista suspiciunea ca si dvs ati fost scos la inaintare de un anumit grup de interese. Cum o explicati?

Va referiti la sustinerea pe care am primit-o de la dl Ion Mustea. Dl Mustea este membru PD-L si om de afaceri si avem nevoie de orice om de afaceri care ne poate sprijini pentru a ne promova ideile si proiectele.


"Eu voi fi primar si nu-mi asum conducerea partidului"


De ce credeti ca au esuat la alegeri colegii dvs de la judet, respectiv dl Vraciu?

Nu stiu daca se poate numi esec. Nu mi-e foarte clar ce s-a intimplat, de au fost declarate nule cele 40.000 de voturi pentru ca majoritatea au fost ale PD-L. Daca ele ar fi fost valide, in mod sigur rezultatul alegerilor ar fi fost altul. A fost o nereusita care ni s-a datorat si din cauza organizarii. La judet probabil ca au inceput tirziu cu campania.

Sinteti pregatit sa preluati, in eventualitatea in care electoratul va va legitima cu un vot la Primarie, si conducerea PD-L?

Eu candidez pentru functia de primar, nu pentru lider de partid. Eu voi fi primar si din aceasta pozitie nu am timp sa imi asum si conducerea unui partid. N-am timp sa reorganizez din temelii organizatia judeteana pentru ca voi fi primar si nici nu ma intereseaza.

Cum credeti ca va veti intelege cu viitorul CL?

Cu Consiliul Local nu voi lucra decit foarte bine pentru ca avem majoritate si vom avea si viceprimari. Avem un protocol si avem o Alianta.

Sinteti pregatit sa gestionati o eventuala tradare din partea colegilor si aliatilor dvs.? Ne referim in special la functiile de viceprimar.

V-am spus ca nu sint un politician, ci mai mult un tehnocrat. Nici nu m-am gindit la aceasta posibilitate. Noi, la PD-L, am studiat destul de atent locul fiecaruia pe liste si stim ca nimeni nu va trada. Eu imi cunosc oamenii si stiu cum s-au implicat si stiu ca nu vor exista tradari. Cit priveste pe cei patru din PNL, ii cunoastem. Sint oameni integri si nu se vor preta la asa ceva.

Credeti ca alegatorii focsaneni vor veni dumnica la vot sau va fi o victorie a absenteismului?

Imi doresc din tot sufletul sa vina oamenii la vot, dar turul II a fost intotdeauna ceva special. Niciodata nu-l poti compara cu turul I. Sint situatii cu totul diferite, si asta o spun de la specialisti, nu din experienta mea. La turul II oamenii lipsesc, nu mai vin la urne. La Focsani noi am facut niste lucruri interesante intre cele doua tururi, menite sa aduca lumea la vot. Nu pot sa avansez un scor. Deocamdata e 1-1 la pauza. Sigur voi avea 50 plus 1 la suta.


O intrebare pentru contracandidatul dvs!


Alin Trasculescu: Am mai multe intrebari sa-i adresez domnului Bacinschi, dar ma rezum la una singura. Cum poate dl Bacinschi sa explice alegatorilor propria afirmatie potrivit careia timp de 8 ani a gestionat saracia in timp ce, pe fondul cresterilor economice la nivel national, celelalte orase apropiate si-au dublat bugetul local, iar domnia sa se plinge ca bugetul municipiului a scazut?

Raspuns Decebal Bacinschi: Eu de 8 ani, de cind ma intilnesc cu primarii din Asociatia Municipiilor din Romania, toti s-au plins de lipsa banilor. Nu ne putem compara cu orase statiuni turistice ca Piatra Neamt, Mangalia sau Constanta. Noi discutam la nivel de municipiu Focsani, unde singura industrie este cea a confectiilor. Nu ne putem compara cu Galatiul, unde este industria grea metalurgica si unde salariile sint duble celor din confectii. Pai, ce impozit se atrage de la salarii mari si ce impozit de la salariile din confectii, care se stie ca sint mici. In plus, sint orase unde nu se acorda subventii la transportul in comun sau unde pretul gigacaloriei este mai mare, iar daca pretul este mare subventia acordata de Primarie este mica. Noi, fiind Partidul Social Democrat, acordam mai multe facilitati persoanelor cu venituri mici. La Focsani trebuie tinut cont ca nivelul de trai nu este mediu, este sub mediu.


Cine este Alin Trasculescu?


Candidatul PD-L la Primaria Focsani, Alin Silviu Trasculescu, are 33 de ani, este necasatorit si nascut in zodia fecioarei. A absolvit Facultatea de Mecanica, Sectia Autovehicule Rutiere la Universitatea Transilvania din Brasov. Ca experienta profesionala se poate lauda cu faptul ca a lucrat ca inginer in diferite companii cu capital strain, dar a administat si propria afacere. In prezent este director la reprezentanta Registrului Auto Roman. Ca avere are un autoturism VW si 33% actiuni la TSGM Dollar Prod SRL. Alin Trasculescu a recunoscut ca s-a intilnit pe parcursul acestei campanii atit cu contracandidatul sau la Primaria Focsani, Decebal Bacinschi, cit si cu Marian Oprisan. Candidatul PD-L ne-a dezvaluit ca a avut insa un schimb de amabilitati numai cu primul, Oprisan preferind sa-i adreseze citeva reprosuri si sa plece fara sa accepte un dialog.


Chestionarul Ziarului de Vrancea



Decebal Bacinschi

Definitie

1. Definiti Focsaniul intr-o fraza.

Un oras superb.

Prioritati

2. Care sint, in viziunea dvs, primele cinci prioritati ale Focsaniului?

Refacerea infrastructurii, reabilitarea termica a cladirilor, refacerea sistemului de incalzire, punerea la punct a unitatilor de invatamint, rezolvarea problemelor sociale.

Plan de investitii

3. Mentionati cinci investitii publice importante pe care le veti face in viitorul mandat.

Construirea unui Campus Scolar, finalizarea Caminului de Batrini, cinci gradinite, reabilitarea parcurilor si zonelor verzi. Avem proiecte de reabilitare a CET, refacerea sistemului de termoficare ori construirea unei noi Centrale Termice. Pentru ca aceasta are peste 35 de ani, este depasita. As adauga reabilitarea termica a locuintelor. Finantarea poate fi de la buget, din fonduri externe sau dintr-un parteneriat public-privat.

Atragerea investitorilor

4. Aveti in plan masuri concrete pentru atragerea de investitii in sectorul productiv si al serviciilor? Care sint acestea?

In primul rind trebuie sa te ocupi de asigurarea conditiilor decente de trai in municipiu. Daca ai asigurate aceste conditii, vor veni si oameni care sa investeasca. Focsaniul a fost mereu un tirg al comerciantilor, un oras unde s-a trait bine. El va deveni un centru de afaceri comercial care va polariza toate localitatile din jurul lui. Focsaniul va fi un oras al comertului, serviciilor si turismului. El va trebui sa valorifice cele doua bogatii pe care le are: vinul si lemnul. Nu este loc de industrializare. S-a incercat inainte de "â„¢89 dar s-a facut fortat. Dupa 90 n-au rezistat decit confectiile. De ce nu s-a dezvoltat o fabrica de masini sau motoare? In Focsani nu vom face niciodata tractoare! Pentru un parc industrial e nevoie de forta de lucru. Veti vedea ca dupa 3 ani si cei de la Cluj se vor muta in alta tara unde e forta de munca mai ieftina, ca sa aduc un argument.

Trafic

5. Ce solutii aveti pentru descongestionarea traficului?

Crearea unor sensuri unice, ocolitoare care sa fluidizeze centrul. Dar problema traficului nu va fi niciodata rezolvata. Ea nu a fost rezolvata nici in marile capitale atit timp cit apar masini noi. Poate pretul carburantului il va face pe cetatean sa renute la masina si sa mearga pe jos pentru ca Focsaniul nu este un oras mare.

Parcari

6. Cum credeti ca poate fi rezolvata problema parcarilor?

Avem in plan o parcare supraterana la Piata Moldovei care va cuprinde citeva sute de locuri. Aceasta se poate face printr-un parteneriat public privat. In rest acolo unde putem, vom restringe trotuarele si vom crea acele alveole pentru parcare.

Transport public

7. Transport Public SA nu o duce pe roze desi are monopol pe transportul in municipiu. Cum ii vedeti viitorul?

Transportul public a avut pierderi, dar acum a reusit sa intre pe profit. Ne mai trebuie vreo 6 midibuze si infiintarea unor noi trasee. Exista si posibilitatea sa se deschida concurenta pentru transpostul local cum se pot externaliza si alte servicii publice. Aceasta imi va da mai putina bataie de cap si vom avea doar citiva inspectori care sa supravegheze serviciile. Cit priveste terenurile o parte din ele vor fi cedate Cimitirului Nordic pentru extindere.

Maidanezi

8. In cit timp si cum veti rezolva problema ciinilor vagabonzi?

Problema o vom rezolva conform normelor europene. Avem acum un proiect de 1,3 milioane lei pentru amenajarea stationarului de la Golesti. Problema este insa una generala. Atit timp cit nu se va lua o masura la nivel de tara, noi nu vom scapa de aceste animale. Pentru ca nu poti cu 10-15 hingheri sa stapinesti un fenomen. Am strins vreo 200 de ciini in stationar, am ajuns sa-i ingrasam. Nu se poate sa-i stringi pe toti, sa-i hranesti, ar trebui sa cheltui o avere. Nici cel mai bun gospodar nu poate sa tina 5.000 de oi, sa fie clar. In plus ciinii migreaza sau ii aduc oamenii din alte localitati. Ar trebui ca cei care sint bolnavi sa fie sacrificati, cine isi doreste un animal sa vina, dar nu prea au fost amatori de adoptii.

Locuinte

9. Puteti estima cite locuinte vor fi construite in mandatul dvs viitor, daca-l veti obtine?

Intre 500 si 1.500 de locuinte pe cele 5 ha pe care le avem de la MApN. Ele vor fi locuinte in suprafata minima de 100 mp cu credit ipotecar, locuinte ANL sau locuinte cumparate de tineri cu o rata de 160-170 de euro lunar pe o perioada de 30 de ani. Dupa aceea avem in plan acordarea unor terenuri persoanelor evacuate din casele nationalizate pe care sa construim locuinte sociale. Ele vor fi in zona de nord a orasului.

Acest program nu este doar unul pur electoral?

Chiar este, sa fie clar! Este un proiect propus de PSD. Dar eu zic ca este mai mult decit viabil.

Intretinerea la bloc

10. Cum va evolua pretul intretinerii si ce veti face cu pierderile inregistrate de ENET SA?

Pretul gigacaloriei va creste, asta e clar, din cauza eliminarii subventiei. Oricum viitorul apartine sistemului centralizat. Prima masura este reabilitarea termica a blocurilor. O centrala nou ne-ar costa peste 100 de milioane de euro. Ramine in continuare deschisa discutia cu cei de la Mopaf pentru parteneriatul privind relocarea si construirea unei noi centrale. Putem sa obtinem fonduri europene pentru realizarea unor solutii alternative de combustibil cum ar fi deseurile, rumegusul etc.

Fotbal

11. Cum vedeti viitorul echipei CSM Focsani?

Dupa terminarea campionatului european va spun. Viitorul fotbalului focsanean va fi insa viitorul fotbalistilor crescuti in centrele de copii. In trei ani de zile Focsaniul va avea echipa lui si vom intra in B cu acesti copii, care la ora actuala au 10-11 ani, cresc in centrele noastre, multi sint in grupuri de selectie a loturilor nationale si sa terminam cu cei adusi din alta parte si toti intrusii. Vom avea echipa facuta din copiii nostri din Focsani.

Veti finanta echipa cu bani de la buget?

Nu. Vom finanta clubul. In cadrul Clubului Municipal Sportiv Unirea 2007 avem fotbal, volei si altele. Deci clubul va avea doua actiuni complet diferite, sportul de masa pe care dorim sa-l facem pentru toti cetatenii municipiului si al doilea, sportul de performanta.

Fonduri europene

12. Aveti exemple concrete de fonduri europene pe care vreti sa le accesati pentru anumite proiecte?

As dori sa-i spun dl-ui candidat, ca nici nu vreau sa-i spun numele, ca nu stie ca la ora asta sint proiecte in derulare de peste 100 de mil de euro la nivelul municipiului si judetului cu fonduri europene. Si dau exemplu doua proiecte mari derulate impreuna cu CJ: managementul gunoiului, care este aproape 40 de mil de euro, si alimentari cu apa - vreo 20 de mil de euro, la nivelul judetului. Avem depuse 14 proiecte pe fonduri structurale din care as spune citeva: reabilitare urbana cartier Mindresti, Centru de zi pentru copii de etnie roma, Centru pentru persoane fara adapost, Reabilitare corp A si C curtea liceului Cuza, extinderea cantinei sociale, crearea unui parc tematic, in miniatura, cu monumente UNESCO ....

Parteneriat politic

13. Cum veti lucra cu Consiliul Local, tinind cont ca PNL si PD-L detin majoritatea.

Sint convins ca atit timp cit vor veni cu proiecte care sint facute pentru bunul mers al comunitatii, nu vor fi probleme.

Onoare

Sinteti dispus sa va dati demisia daca nu veti pune in practica promisiunile sau daca se vor face presiuni asupra dvs?

Nu, in nici una dintre situatii. Daca alesii locali vor promova proiecte ilegale, ii voi da in judecata.


Decebal Bacinschi: "Vreau sa-mi finalizez proiectele incepute"

De ce nu ati acceptat o confruntare directa cu contracandidatii, pentru ca cetateanul sa-si faca o imagine completa.

Nu m-am ocupat eu de campanie. Ea a fost facuta de catre directorul de campanie, dl. Mardare. Cu cetatenii ma vad opt ani de zile, discut zilnic cu ei. Ce era sa le mai spun?

Sinteti un timid?

S-ar putea sa fiu, dar timid nu stiu daca sint, dar sentimental, da. Asta e nasol.

Cine va finantat campania electorala?

Eu am dat asa: 230 lei "¦ Afisele, banerele le-a platit partidul. 15 banere si sase poze"¦. Ca n-am avut mai multe"¦

Ati spus in mai multe rinduri ca sinteti obosit, ca nu ati vrea sa mai candidati. Ce v-a facut sa va razginditi?

Piata. Piata Unirii pe care am facut-o cind aveam 27 - 28 de ani. Ma angajez acum sa fac Piata inca o data. Si daca n-am sa mai fiu primar am sa ma angajez la firma asta care face Piata si tot am sa o fac. Sint proiecte pe care le-am inceput si doresc sa le termin.

Dl. Oprisan v-a spus: "Trebuie sa candidezi!"?

Stiti cum se iau deciziile, la partid. Spre deosebire de 2004 cind asa a spus, acum s-a spus: "Din partea noastra o sa participi tu".

S-a spus ca sinteti marioneta dlui Oprisan. Cum comentati?

Din momentul in care am terminat facultatea si pina acum, am avut intotdeauna discutii foarte mari cu cei care m-au condus. Nu aveau ce-mi face deoarece imi vedeam de treaba. Eu sint mai dificil, se lucreaza greu cu mine "¦

Nu ati facut niciodata publice aceste confuntari.

De ce sa le fac publice? Ne certam acum, peste o ora discutam. Nu sint omul care sa tin ranchiuna.

Cum va impacati in general cu dl. Oprisan?

Ne impacam bine. Dar are citeodata niste idei cu care eu nu sint de acord, eu imi spun punctul meu, el pe al lui "¦

Si el face ca el.., nu? Cum l-ati caracteriza?

Este cel mai bun politician din judet. I-am spus ca el face politica, iar eu meserie. Nu voi ajunge niciodata un politician, ci lasa-ma sa torn betoane. Imi ies vorbele strimb din gura.

Este politicianul ideal din punctul dvs.de vedere?

Nu, dar in comparatie cu ce avem noi in judet, Oprisan este cel mai bun.


"Apelez la sotie cind am nevoie de bani"


Sotia dsv este o femeie de afaceri de de succes...

Da, are o afacere foarte buna, datorita muncii pe care o depune, stie vreo patru limbi straine. Se descurca singura. Eu in schimb mai apelez la ea cind am nevoie de bani. Ii mai spun ca mai trebuie niste bani pentru una, alta"¦

Credeti ca sotia dvs. ar fi fost un mai bun administrator de primarie decit dvs.?

Nu. Daca exista o persoana intr-o comunitate care sa aiba cele mai mici puteri, acela este primarul. Eu nu am nici un fel de putere, si nimeni nu vrea sa inteleaga, iar toate bubele vin in capul meu. Tot ce inseamna unitati de control, de mentinere a linistii, sint in subordinea prefectului. Unitatile distribuitoare sint in subordinea CL. Cine ma asculta pe mine?

Protejati cumva unele neregului comise de subordonati?

De cind lucrez, cred ca mi-au trecut citeva mii de oameni prin mina, dintotdeauna am un principiu: nu are voie nimeni sa se lege de colectivul unde lucrez. Il sanctionez, dar imi spui mie. Protejez omul cu care lucrez.

Primaria a fost data ca exemplu negativ in mai multe rapoarte ale societatii civile cu privire la lipsa de transparenta.

Cum nu exista transparenta? Omul are tot ce-i trebuie jos, la ghiseu.

Dar pe site-ul Primariei?

Nu se gaseste acolo tot? In revista Focsaniului nu gaseste toate hotaririle?


"Hotul neprins este negustor cinstit"


A incercat cineva sa va mituiasca?

Da, a venit unul si am ramas cu gura cascata. Vroia o autorizatie de construire, si firma ar fi fost dipusa sa dea 10.000 de euro pentru a-i semna autorizatia. Am chemat-o pe d-na Nemes (directorul economic al Primariei "" n.r.) sa aduca un contract de sponsorizare. Am dat banii la echipa de fotbal si am platit alte datorii.

Dar daca v-ar fi sunat dl. Oprisan pentru firma aceea? Acelasi raspuns l-ar fi primit?

Daca este corect si legal"¦ Am mereu discutii pe aceasta tema cu el.

Ce parere aveti despre Alin Trasculescu?

Cred ca s-a gresit cu acest copil. Chiar sa nu stii nimic despre orasul asta. Ce stie?

Este ruda cu dvs.?

Nu. Fata mea l-a cununat pe fratele lui si i-a botezat fetita. Pe tatal lui il stiu dinainte de 1989, el era director la o societate de transport, iar doamna la Mopaf.

Este ceva care va place in programul dumnealui?

Nu stiu programul. Nu a venit cu nici un proiect. Am auzit de ceva cu primarii de cartier. Altceva nu.

Credeti ca o sa mai fiti luni primar?

Asta vor decide cetatenii. Dar abia astept sa se termine campania, nu-mi place sa-mi vad mutra prin oras, nici pe a mea si nici pe ale lor.

Cum vi s-a parut aceasta campanie?

In primul rind m-a deranjat ca oamenii veniti in fata cetatenilor mint. Nu este frumos sa minti. Mai bine nu promit ca fac. Fac si gata.

Ce scor credeti ca veti obtine la alegerile de duminica?

Daca nu sint interese politice, daca lasam cetateanul sa voteze, raportul de forte trebuie sa fie 70% "" 30%, in favoarea mea.

Nu credeti ca trebuie sa va trimita focsanenii la pensie?

Mai am patru ani pina la pensie, nici o problema. Dar luati un tinar de 40 de ani, daca are aceeasi conditie fizica si face ce fac eu, eu imi tai gitul.

De dosarul de la politie mai stiti ceva? Ati mai fost chemat la audieri?

Se fac cercetari pentru abuz in serviciu. Au venit politistii la mine, nu m-am dus eu la ei. Atit timp insa cit nu am luat un pachet de tigari de la nimeni, poate sa vina oricine.

Bagati mina in foc pentru subordonatii dvs.?

Nu. Hotul neprins este negustor cinstit.

Multe din contracte sint realizate de firmele ARCO"¦

Acestea sint cele mai neprofitabile din Focsani. De cind nu mai sint actionar au vindut tot. Terenuri, masini"¦ Daca termin mandatul, are sotia o firma unde o sa-mi fac si eu o firma de constructii. La ARCO nu ma mai intorc!

Cum comentati ca multe licitatii au fost cistigate de apropiati de-ai dvs?

- Acestia sint singurii proiectanti din Focsani. Toti mi-au fost subalterni, au fost angajatii mei. Si-au facut firme private"¦ Eu nu particip la licitatii.


O intrebare pentru contracandidatul dvs!

Decebal Bacinschi: "Daca dl Trasculescu spune ca de 8 ani nu s-a facut nimic in orasul Focsani cum se face ca in 2006, dinsul a primit o locuinta la ANL?"

Raspuns Alin Trasculescu: "Locuintele ANL fac parte dintr-un program national si nu s-au realizat numai la Focsani. Oricit de mult s-au laudat Oprisan si cu Bacinschi cu aceste locuinte, nici macar la Focsani nu s-au construit cele mai multe din tara. Daca nici macar locuinte n-ar fi fost construite la Focsani, chiar nu stiu ce mai era cu acest oras. Daca am primit o locuinta, nu este meritul lui Bacinschi si este ceva normal, pentru ca au primit multi tineri. Daca nici locuinta nu primeam atunci cred ca as fi emigrat, nu stiu "¦"


Cine este Decebal Bacinschi?


Candidatul PSD la Primaria Focsani pentru al treilea mandat, Decebal Gabriel Bacinschi are 61 ani, este casatorit, are o fiica asezata la casa ei si este in zodia Racului. Bacinschi a absolvit Facultatea de constructii din cadrul Institutului Politehnic Iasi, iar cariera lui a fost legata de aceasta profesie. In palmaresul experientei profesionale Decebal Bacinschi poate bifa: inginer constructor la I.J.C.M. Vrancea, director la RAGCL Focsani, inginer sef la Consiliul Popular Focsani - IACM Vrancea, sef atelier la Consiliul Popular Focsani - Atelier proiectari, sef sectie Proiectari, Prefectura Vrancea, administrator la firmele ARCO si primar al Focsaniului din anul 2000. Ca avere are declarat un apartament in Focsani, un autoturism VW si o casa de vacanta la munte.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 15

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 22 ore, 22 minute, 48 secunde
Ca sa nu spuna cumva cineva ca nu v-a zis-o. Venitul focsanenilor va ramane sub mediu si probabil ca se va mentine pe ultimul loc. Singurele slujbe disponibile cu Bacinschi vor fi in continuare la citeste integral
, acum 739398 zile, 22 ore, 22 minute, 48 secunde
ce naiba spune c-a facut Bacinschi in 8 ani ca eu n-am vazut absolut nimic si mai spune ca-i transparenta primaria. locuri de munca ioc,toate-s in paragina,hotia e la loc de cinste si bine ca-i citeste integral
, acum 739398 zile, 22 ore, 22 minute, 48 secunde
Bravo Bacinschi,ai aratat ca stii ceea ce vrei si ca poti face in continuare ceva pentru acest oras.Duminica,la vot,focsanenii iti vor acorda increderea si sper sa nu-i dezamagesti.Nu uita ca in oras citeste integral
, acum 739398 zile, 22 ore, 22 minute, 48 secunde
odata cu trecerea timpului , creierul uman perde costant din celule ,aproximativ 50 000 pe zi. dupa 60 de ani practic nu mai e aproape nimic din creier si se instaleaza senilitatea . asa c a Decebale citeste integral
, acum 739398 zile, 22 ore, 22 minute, 48 secunde
Pentru prima data in istoria alegerilor pentru Primaria Focsani, Bacinschi a fost silit sa spuna ce gandeste si am putut afla si noi cam ce conceptii are. Si numai pentru asta succesul candidatului citeste integral
, acum 739398 zile, 22 ore, 22 minute, 48 secunde
votam priceperea si nu bunele intentii
, acum 739398 zile, 22 ore, 22 minute, 48 secunde
Mai vladut tu scrii din Iasi, deci despre ce lasitate vorbesti tu? Cel putin momentan eu sunt cu 300km mai focsanean decat tine. Si am ales sa sustin pe cel care chiar vrea sa faca ceva pentru Focsani citeste integral
, acum 739398 zile, 22 ore, 22 minute, 48 secunde
dumnezeu este cu tine
, acum 739398 zile, 22 ore, 22 minute, 48 secunde
Alin castiga numai daca tinerii ies la vot, altfel sluga lui Oprica (Renato-Alin) isi va face de cap iar noi vom ramane cu aceleasi proaste drumuri asfaltate anual, negarantate minim 5 ani (asa cum citeste integral
, acum 739398 zile, 22 ore, 22 minute, 48 secunde
cum se face ca primaria cumpara scump ( achizitii la preturi de trei ori mai mare , pavele, apartamente,etc) si vinde ieftin si da concesionari angajatilor si celor din anturajul psd .Si inca ceva nu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.