Politică

Lupta in transee pentru Primaria Dumitresti

Ziarul de Vrancea
11 iun 2008 3419 vizualizări
comuna este impartita intre actualul primar PSD Petrica Dogaru, si candidatul PNL Sandu Crintea, care a obtinut cele mai multe voturi pe 1 iunie u liberalii il acuza pe primar ca utilizeaza mijloace murdare pentru a cistiga, de la plata voturilor, la amenintari si intimidari u la rindul dau, Dogaru sustine ca PNL duce o campanie violenta

Dumitrestiul fierbe inaintea turului doi al alegerilor, in care se infrunta actualul primar PSD, Petrica Dogaru si candidatul PNL, generalul (r) Sandu Crintea (foto). In mod surprinzator pentru unii, liberalul s-a clasat pe primul loc pe 1 iunie, ceea ce denota ca daca se scoate in fata un candidat credibil oamenii sint dispusi sa voteze si altceva in afara de PSD. Liberalii spun ca primarul incearca sa-i convinga pe alegatori sa voteze cu el prin orice mijloace: presiuni asupra preotilor, medicilor, profesorilor si asistentilor maternali, la care se adauga sume de bani date oamenilor sau alimente. Metoda cea mai eficienta de linistire a adversarilor este publicarea unor articole mincinoase in ziarele PSD, care sint date apoi gratis in comuna. Chiar sotia primarului este acuzata ca s-a transformat in "jurnalista" de ocazie si ii filma pe localnicii veniti la dispensar, "ca sa-i dea la ziar". Pe de alta parte, Petrica Dogaru, care vrea sa obtina un al patrulea mandat, spune ca niciodata nu s-a purtat o campanie atit de incrincenata in comuna.


In Dumitresti oamenii se simt ca la razboi. Din cauza optiunilor politice s-a ajuns sa nu mai vorbeasca mama cu fiica sau frate cu sora. Pesedistul Petrica Dogaru se astepta sa cistige din primul tur pe 1 iunie, asa cum s-a intimplat din 1996. Numai ca liberalul Sandu Crintea l-a intrecut cu citeva zeci de voturi si ii mai lipsea putin sa cistige din primul tur. Din cei 4.056 de locuitori cu drept de vot s-au prezentat la urne 2.891. In realitate, au votat aproape toti cei care au acest drept, intrucit ceilalti sint plecati la munca in strainatate. Actualul primar a primit 1.352 de voturi, iar adversarul sau 1.400 de voturi. Liberalii locali spun ca Sandu Crintea ar fi cistigat daca social - democratii nu ar fi dat celor pe care ii cunosteau ca fiind simpatizanti PNL buletine de vot fara stampila de control, pentru a putea fi anulate dupa aceea. «Mi s-au anulat peste zece buletine in acest fel. Primarul Dogaru lucreaza mai mult la intimidare. Multora le-a facut cite un avantaj cit a fost primar si acum ii speculeaza. In 12 ani de zile nu poti sa-i multumesti pe toti. Sint foarte multi impotriva lui, dar il sustin pe fata atita timp cit ocupa scaunul de primar. Eu vedeam campania altfel, fara atita rautate si neamprostie", ne-a spus Crintea. Impartirea comunei reiese si din modul in care arata Consiliul Local. PSD si PNL au cite sapte consilieri, in timp ce PD-L are doar unul. Cum insa in Dumitresti PD-L este o «anexa» a PSD, majoritatea ar fi in favoarea lui Dogaru daca va cistiga alegerile, dupa cum se lauda acesta.


Doamna Dogaru, cameraman de campanie


Dumitrestiul se anunta a fi un pariu personal al lui Marian Oprisan la alegerile de duminica, avind in vedere ca este ultima reduta pesedista de pe Valea Rimnicului, cucerita de liberali in ultimii ani. Dovada o stau vizitele electorale facute de baron. Atmosfera de razboi te intimpina inca de la intrare, unde daca stai de vorba cu cineva din partea adversa, ceilalti te privesc cu suspiciune. Conflictele dintre tabere se vad foarte bine la dispensar, unde nu ajung numai problemele de sanatate ale satenilor ci si cele politice. Florica Pioara, asistent medical, a fost reclamata la politie ca elibereaza retete in functie de cum voteaza oamenii. Primarul a reclamat-o la Politie, acuzind-o ca a ingradit oamenilor dreptul la vot. "Vreau sa-mi aduca om care sa-mi zica ca i-am luat eu buletinul ca sa-i dau reteta gratuita. Retetele le dau medicii, nu eu. Primarul vrea ca in comuna toata lumea sa-l sustina, sa nu aiba alta parere. Iar cind a vazut ca a fost avansul de 48 de voturi pentru dl Crintea, cu toate ca au fost multe voturi anulate, atmosfera s-a inrautatit", ne-a spus Florica Pioara. Aceasta sustine ca seria de actiuni de intimidare a culminat cu aparitia la dispensar, vineri dimineata, a sotiei primarului, care ii filma pe bolnavi. "Au intrebat-o ce face si a raspuns ca «Va filmez ca sa va dau la ziar». Doamna lucreaza la farmacia spitalului", ne-a mai spus Florica Pioara.


Nepotii primarului au impartit ziare prin liceu


Adversarii primarului Petrica Dogaru sustin ca asistentii maternali din comuna, in jur de 30, ar fi printre cei asupra carora se fac presiuni pentru a-l vota pe primar. "Cel putin jumatate sustin PNL, insa au fost chemati (duminica - n.r.) pe stadion, sa-l sustina pe Oprisan, ca nu prea a fost public", ne-a declarat Pioara. O alta victima colaterala se declara si profesoara de fizica Angela Manea, de la Liceul din Dumitresti. Aceasta a fost acuzata de copiii sorei primarului ca ar face politica PNL la ore. "Luni, dupa alegeri, in timp ce puneam absente, am facut o gluma de genul: «M-ati votat?». Nepoata primarului mi-a spus ca au iesit cistigatori Dogaru in comuna si Oprisan la judet, iar eu am intrebat-o de unde stie", ne-a spus profesoara. Aceasta sustine ca nepotul primarului are mari probleme de comportament si ca dupa ce in ziarul PSD-ului au aparut acuzatiile la adresa sa, baiatul impartea ziare elevilor din liceu. "Eu nu am nici un interes politic, pentru ca nu votez aici deoarece locuiesc in Dumbraveni. Nu voi lasa lucrurile asa, trebuie sa-mi apar imaginea care mi-a fost patata, in conditiile in care alte cadre didactice fac politica pe fata in scoala. Eu nu sint implicata in politica", a adaugat profesoara Manea. Adversarii primarului spun ca acesta il are ca ajutor de nadejde pe fiul sau cel mic, Dragos, acuzat de altfel de un profesor, ales consilier PNL, ca i-ar fi transmis ca "ii schimba look-ul". Fiul primarului recunoaste ca s-a invoit de la facultate pentru a-si ajuta tatal, insa neaga ca ar fi amenintat pe cineva.


"Au spus ca primaria noua e hotelul meu"


Primarul Petrica Dogaru spune ca, de fapt, atmosfera de tensiune din comuna este rezultatul campaniei purtata de liberali. "Au spus ca am cumparat statia de astfalt. De asemenea, au spus ca am cumparat sediul fostului centru de combatere a daunatorilor, aflat tot in proprietatea judetului, dar si magazinul universal, care este al cooperatiei. M-au acuzat ca acolo unde construiesc primaria noua este de fapt hotelul meu sau ca am divortat. Din acest motiv, la manifestarea de duminica a venit si Sorin (fiul cel mare al primarului, care este politist- n.r.), pentru a arata ca familia este unita. Nu cred ca dl Crintea face toate astea, ci oamenii din jurul lui", ne-a spus edilul. Dogaru sustine ca nu are cum sa-i determine sa voteze pe asistentii maternali si, in ceea ce priveste scandalul cu profesoara, sustine ca ii cunoaste foarte bine pe nepotii sai, carora le da crezare. Primarul il acuza pe contracandidatul sau ca ar incerca sa cumpere voturi. "Au venit doua femei la mine, care mi-au spus ca a venit Crintea cu un Papuc cu griu si le-a cerut sa-l voteze", a acuzat Dogaru. Potrivit primarului, un vot ar costa intre 10 si 50 de lei. Dupa terminarea discutiei cu reporterii, primarul a plecat in campanie in satul Motnau, cu masina primariei. Ieri, Dogaru a venit cu noi acuzatii si a cerut Parchetului sa se sesizeze in legatura cu "violentele la care sint supusi simpatizantii PSD". "Pe data de 9 iunie, in jurul orei 20.00, caravana PSD care se afla in satul Motnau, a fost atacata de Dumitru Dranga. Acesta a rupt o scindura din gard si a lovit in caravana cu insemnele PSD. Dumitru Dranga este militant PNL si a avut un comportament violent si in primul tur de scrutin", se arata intr-un comunicat al PSD Dumitresti. In continuare se sustine ca un alt satean ar fi intrat in casa unei femei, pe care ar fi amenintat-o ca ii da foc la casa daca voteaza cu PSD, in timp ce un alt liberal, de data aceasta pe 7 iunie, ar fi amenintat o alta femeie cu furca.


«Petrica face armata cu ei, nu eu»


In replica, candidatul PNL spune ca toate aceste acuzatii sint inventii ale pesedistilor, care au ajuns sa inspaiminteze lumea. "Eu nu fac ce fac ei, nu incurajez violenta si nu dau bani pentru nici un vot. La un militar de cariera nu-i stau in caracter treburile acestea», spune generalul (r) Crintea. Candidatul liberalilor spune ca si despre el s-au lansat tot felul de zvonuri false. «Au spus ca ii voi pune pe cei din primarie sa stea in pozitia de drepti, ca-i voi da afara, ca le voi lua lemnele si ajutoarele sociale. Eu nu am nici un interes direct in comuna. Daca oamenii vor sa ma aleaga primar, voi lucra cu drag pentru ei pentru ca imi doresc sa fac ceva pentru comuna in care m-am nascut. De fapt, la Dumitresti sint alte probleme, oamenii nu au apa potabila, beau apa direct din girla pentru ca nu e terminata aductiunea cu apa de la Motnau. Statia de clorinare nu functioneaza, barajul e colmatat. Practic, oamenii iau apa din girla fiind expusi la boli. Locuri de munca nu sint, ne pleaca tinerii, oamenii nu au unde sa-si vinda produsele in conditiile in care fabrica de procesare a laptelui ridicata pe terenul primarului sta inchisa pe motiv ca e nerentabila, in loc sa preia laptele de la oameni. Sint atit de saraci, in comparatie cu el. Si eu mai am un pariu cu mine insumi: vreau ca oamenii sa ridice capul sus, sa te priveasca in fata, sa inteleaga ca primarul e pus de ei sa munceasca pentru ei, iar oamenii il pot da jos oricind. Cu alte cuvinte, Petrica face armata cu ei, nu eu", ne-a spus candidatul PNL. Contracandidatul lui Petrica Dogaru a iesit la pensie din functia de loctiitor al comandantului unei unitati militare din Constanta, iar de doi ani conduce spitalul din Dumbraveni, care are o sectie exterioara la Dumitresti. Liberalul sustine ca lupta e atit de crincena pentru ca este pentru prima data cind primarul nu iese din primul tur. «Daca va cistiga si acum, are toate sansele sa fie primul primar care iese la pensie din primarie. Va deveni un mic dictator. Dar pina la urma oamenii vor decide ce vor», spune liberalul Sandu Crintea. Explicatia faptului ca liberalul a primit foarte multe voturi, desi este plecat de ani buni din comuna si nici nu sta acolo, se pare ca a gasit-o chiar adversarul sau. «A terminat liceul aici, a facut o scoala militara si a plecat. Sint foarte multi cei din comuna care au apelat la el cit a fost in armata, pentru a face armata sau pentru a se angaja», ne-a explicat Petrica Dogaru. Comuna Dumitresti este una dintre cele mai mari din Vrancea, are 16 sate si 77 de kilometri de drumuri. (Silvia VRINCEANU, Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 18 ore, 51 minute, 27 secunde
candidatii psd nu stiu decat in felul asta sa faca propaganda!ziarul psd-ist scrie numai minciuni!pnl a primit mai multe voturi la dumitresti pt ca e mai credibil!lumea s-a saturat sa mearga pe jos citeste integral
, acum 739370 zile, 18 ore, 51 minute, 27 secunde
NU SUNT MEMBRU PNL SAU PSD!!!:Am citit cu drag,cele scrise si comparate cu cele stiu de mine,insa realitatea consta in faptul ca actualul primar DOGARU PETRICA este cam "ironic" mult...De cand este citeste integral
, acum 739370 zile, 18 ore, 51 minute, 27 secunde
Da, sa vedem pana unde merge nesimtirea domnului primar Petrica Dogaru, dar mai ales pana cand localnici comunei Dumitresti v-a mai suporta doar promisiuni si rele? Drumuri asfaltate de pe timpul lui citeste integral
, acum 739370 zile, 18 ore, 51 minute, 27 secunde
D-le DOGARU asa cum ma anuntasem asupra unui pariu cu d-voastra va rog sa fiti de buna credinta si sa-mi dati suma de 100 euro, pentru ca in urma alegirilor a-ti pierdut "scaunelul"de primar...cu citeste integral
, acum 739370 zile, 18 ore, 51 minute, 27 secunde
acest domn cu numele de sandu crintea nu a facut altceva decat sa se razbune pe cei care nu l-au votat.el considera ca a conduce o comuna e acelasi lucru cu a da ordine la soldati.speram sa scapam cat citeste integral
, acum 739370 zile, 18 ore, 51 minute, 27 secunde
RUSINE PENTRU ACTUALUL PRIMAR SI PENTRU CINE L-A VOTAT.VAI DE CAPUL LUI.HABAR NU ARE DE NIMIC DAR MAI ALES II LIPSESC CEI SAPTE ANI DE ACASA.LASA PRIMARIA SI DU-TE.................UNDE citeste integral
, acum 739370 zile, 18 ore, 51 minute, 27 secunde
Ce ti-a facut actualul primar??? Este un om educat...mai bine lasa-ne tu si dute in disperare....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.