Politică

PNL vrea sa predea liberalismul in baronatul lui Oprisan

Ziarul de Vrancea
3 iun 2008 7037 vizualizări
Electoratul din mediul rural a inceput sa prefere liberalismul in locul trandafirilor lui Marian Oprisan u PSD a luat 28 de primarii din turul I, in timp ce PNL are 12 si PD-L doar una u PSD-istii au fost scosi de liberali de pe vaile Rimnicului, Milcovului si sint aproape si de ocuparea Vaii Susitei u in turul II, liberalii si democratii se bat pentru 17 primarii, iar PSD-ul pentru 28 u PSD-ul se mentine pe un trend obisnuit, PNL-ul a crescut, in timp ce PD-ul a scazut, potrivit rezultatelor partiale facute publice aseara

Judetul Vrancea a inceput sa mai piarda din culoarea rosie a celor trei trandafiri PSD in favoarea galbenului liberalilor, cu sageata. Astfel, dupa rezultatele partiale prezentate de BEC si BEJ, partidul lui Nini Sapunaru a reusit sa obtina din primul tur 12 primarii si sa intre in turul II cu un numar de 17 candidati, in timp ce democratii lui Jan Vraciu au cistigat din prima o singura primarie, la Poiana Cristei. Din cele 17 primarii care vor intra in cel de al doilea tur de scrutin, liberalii se vor confrunta la Soveja, Valea Sarii, Brosteni si Marasesti cu candidatii PD-L, restul confruntarilor vor avea loc cu candidatii PSD. Daca inaintea alegerilor locale, PSD-ul lui Marian Oprisan numara 50 de primarii, dupa 1 iunie baronatul sau comunal s-a redus la 28 de primarii din primul tur, social-democratii fiind inlaturati de la conducerea localitatilor de pe Vaile Rimnicului, Milcovului si fiind aproape "out" si de pe cea a Susitei. Puterea PSD rezida in continuare in orasele judetului, acolo unde, in trei dintre ele, au cistigat zdrobitor din turul I. Conform datelor centralizate pina ieri la Biroul Electoral Judetean, si rezultatelor partiale, PSD a obtinut cele mai multe voturi, atit la functiile de primar, consilierii locali sau judeteni, cit si cele pentru presedinte de CJ. Astfel, pentru functia de primar, PSD a obtinut 50,2% din voturile exprimate, urmat de PNL cu 22,6% si de PD-L cu 19,8%. La consiliile locale ordinea este aceeasi, insa difera procentele: PSD obtinind 44,4%, PNL - 24% si PD-L - 24,4%. Acestea sint insa rezultatele provizorii, dupa centralizarea a mai putin de trei sferturi dintre circumscriptiile din judet. La CJ, Marian Oprisan a cistigat presedintia, cu un procent de 49,6% acesta asigurindu-si majoritatea si putindu-si desemna doi vicepresedinti cu care sa isi treaca pe banda rulanta proiectele de hotarire. El este urmat de liberalul Nini Sapunaru, cu un procent de 24,4%, si de democrat-liberalul Jan Vraciu - 18,9%. Liberalii s-au aratat multumiti de numarul de primarii cistigate in judet, Nini Sapunaru fiind convins ca in turul II va mai smulge cel putin inca 10 primarii pentru PNL. La turul doi, si democratii spera citeva din cele 17 localitati unde se bat pentru functia de primar.


Majoritate in CJ pentru PSD


PSD a cistigat si cei mai multi consilieri judeteni, urmat de liberali si democrat-liberali. Procentele ii vor conferi astfel PSD-ului majoritatea, in fruntea judetului. In CJ, care va fi format din 32 de membri, vor ocupa astfel un loc Mircea Diaconu, Victor Roman, Stefan Buzarnescu, Vasile Carnariu, Constantin Guguianu, Gabriel Nedelcu, Dragos Birladeanu, Laurentiu Marin, Paraschiv Prodan, Ionel Necula, Vasile Melinte, Gica Duta, Luminita Teodorescu, Nicolae Zanfir, Adrian Grosu si Ionela Dodu. Avind in vedere ca noile modificari ale Legii 215/2001 dau posibilitatea partidului majoritar in CJ sa-si numeasca si vicepresedintii, lista PSD ar putea suferi modificari prin urcarea notarului Ciprian Nica de la Panciu, in prezent ocupantul locului 18 din lista, si a inginerului Costel Tica. Celelalte 16 fotolii de consilieri vor fi ocupate, conform listelor si procentelor, de PNL si PD-L. Sansa ocuparii unui numar de 9 locuri de alesi judeteni revine astfel liberalilor incepind cu Romeo Paul Postelnicu, Eduard Lambrino, Catalin Popescu, Romeo Seciu, Anisoara Aioanei, Fevronia Stoica, Nicolae Latcan, Nicu Mazere si Ion Epure. Democrat-liberalii vor ocupa probabil 7 locuri prin Andrei Dulgheru, Valerica Panciu, Constantina Negoita, Emilian Diaconu, Corneliu Negru, Florin Micu Iliescu si Ion Alexe. Aceasta tinind cont de faptul ca primii doi aflati in fruntea listei PD-L sint parlamentarii Jan Vraciu si Corneliu Momanu.


Liberalii musca din social democrati


Primul tur al alegerilor locale de pe 1 iunie a schimbat partial harta judetului. Astfel, PSD-ul incepe sa piarda teren in mediul rural, acolo unde incepe sa creasca PNL. In 2004 liberalii lui Sapunaru au reusit cistigarea a doar 6 primarii. In 2008, inainte de alegerile de duminica, acestia aveau 14 primarii, iar PD-L 10. PSD isi avea primari in 50 de localitati. Dupa primul tur al alegerilor situatia pare a schimba, liberalii reusind din primul tur 12 primarii, in special pe Vaile Rimnicului, Milcovului si Susitei. Oamenii lui Sapunaru au penetrat monolitul PSD din zona montana cistigind primarii considerate altadata fiefuri social-democrate. Mai mult, liberalii se bat pentru inca 17 localitati, avind contracandidati in special PSD-ul. Sanse mari sint sa mai cucereasca in 10 primarii. "Alegerile sint un succes fata de 2004. La judet am lucrat mai cu folos. In mediul rural a contat mult alegerea unui candidat bun. La Dumitresti, spre exemplu, am scos rezultate bune si in 2004, iar acum domnului Crintea i-au lipsit 50 de voturi pentru a cistiga din primul tur. In mediul rural a fost o mai buna organizare", ne-a declarat Nini Sapunaru, liderul PNL Vrancea. Democratii au plecat la 1 iunie avind la dispozitie 10 primarii. In pofida perceptiei de partid prezidential, PD-L-ul lui Jan Vraciu nu a reusit sa transeze din primul tur decit o singura primarie in Vrancea, Poiana Cristei. In turul doi, candidatii democrati se vor duela mai mult cu social-democratii in 17 localitati. Miza cea mai importanta este Focsaniul, unde Trasculescu vrea locul lui Bacinschi. Democratii au de dus un tur doi si impotriva liberalilor la Marasesti, Soveja, Brosteni sau Valea Sarii. Seful liberalilor, Nini Sapunaru, asteapta de la omologul sau democrat, Jan Vraciu, semnarea unui protocol de colaborare, in care pe de o parte sa se sprijine reciproc in lupta anti-PSD, iar pe de alta parte sa formeze majoritate in Consiliile Locale, acolo unde este posibil. "Astept semnarea unui acord de colaborare. Opinia mea este ca acesta trebuia semnat inainte pentru ca dadea alt semnal electoratului. Vom sprijini candidatii democrati intrati in turul II cu PSD-ul, asa cum e cazul la Focsani sau Vidra", ne-a mai spus Sapunaru. Acolo unde batalia pentru turul doi se da intre democrati si liberali, fiecare isi va apara sansa. Democratii nu au comentat rezultatele partiale de ieri, liderul partidului, Jan Vraciu, avind toata ziua telefonul inchis. (Iulia CRETU, Doina GANEA)


S-a spulberat mitul fratilor Panciu


La Panciu s-a obtinut nu doar un nou mandat de primar pentru Ion Petre, dar si majoritatea in Consiliul Local. In urma alegerilor de duminica, 10 din cei 15 consilieri sint ai PSD, 4 ai PD-L si unul este liberal. Pina acum majoritatea in CL Panciu era detinuta de PD-L, care avea 8 consilieri. Democratii au avut orasul Panciu la picioare incepind din 1992 si pina in 2004. In perioada 1992-2000, sefia orasului era detinuta de Lica Panciu, in timp ce majoritatea in CL era asigurata de democrati. Din 2000, chiar daca Ion Petre a cistigat conducerea Primariei, nu a reusit sa fie o locomotiva pentru PSD si sa aduca in CL mai mult de 4-5 colegi de partid. La alegerile din acest an, inca din primul tur, PSD a obtinut majoritate zdrobitoare. Ion Petre, sprijinit acum de noul parlament local, a anuntat printr-un comunicat de presa ca va cere convocarea Consiliul Local, imediat ce formalitatile legate de alegeri vor fi finalizate. Scopul acestei sedinte fiind "introducerea orasului Panciu in Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI), in asa fel incit sa putem beneficia de banii nerambursabili de la UE si, in citiva ani sa putem avea apa mai ieftina si mai buna", dupa cum se arata intr-un comunicat semnat de primar.

La Primaria Jaristea, liberalul Catalin Toma a primit cele mai multe voturi, dar primarul localitatii va fi stabilit abia dupa al doilea tur de scrutin, deoarece nici un candidat nu a obtinut peste 50% din optiunile alegatorilor. Din cele 3.508 persoane cu drept de vot, inscrise pe listele permanente, 2.048 de locuitori din Jaristea au mers duminica la vot. Catalin Toma a fost preferatul a 853 de persoane, in timp ce contracandidatul sau, social-democratul Neculai Liciu (PSD) a obtinut 792 de voturi. In Consiliul Local, PSD a obtinut 765 de voturi, PNL - 723, PDL - 228, iar PRM 42. (i. C.)


Primari alesi din primul tur - 28 PSD, 12 PNL, 1 PDL


Panciu - Ion Petre - PSD

Odobesti - Daniel Nicolas - PSD

Adjud - Constantin Armencea - PSD


Andreiasu de Jos - Ionel Budeanu - PNL

Balesti: Stancu Balescu - PNL

Biliesti - Ovidiu Butuc - PSD

Bolotesti - Stefan Sichin- PSD

Cirligele - Stefan Moscu - PSD

Corbita - Emil Tacu - PSD

Chiojdeni: Serban Pirlogea - PNL

Ciorasti: Viorel Haiducu - PSD

Garofa: Gheorghe Maghiaru - PSD

Golesti: Alexandru Zar - PSD

Gologanu: Dumitru Robu - PSD

Gugesti: Vasile Vatra - PSD

Homocea: Neculai Ionescu - PNL

Jitia: Neculai Noaptes - PNL

Maicanesti: Costel Necula - PSD

Movilita: Corneliu Cristian - PNL

Mera: Ion Sticlaru - PNL

Nanesti: Neagu Stoica - PSD

Nereju: Ion Pauca - PSD

Negrilesti: Ion Vasuianu - PSD

Nistoresti: Ion Gogorita - PSD

Obrejita: Nicu Pardos - PSD

Paltin: Tudorel Bitca - PSD

Ploscuteni: Stefan Solomon- PSD

Poiana Cristei: Petrus Vlad - PDL

Popesti: Nicolae Ciocanel - PSD

Rastoaca: Vasile Dima - PSD

Reghiu: Raduta Macovei - PNL

Slobozia Bradului: Valerica Zamfirescu - PNL

Slobozia Ciorasti: Elena Girneata - PSD

Spulber: Vasile Rusu - PSD

Straoane: Vasile Sbirciog - PSD

Tanasoaia: Romeo Vulpe - PSD

Tulnici: Vasile Agurida - PSD

Vintileasca: Marian Georgescu - PNL

Vinatori: Gheorghe Macovei - PNL

Vizantea Livezi: Fanica Ciubotaru - PNL

Vulturu: Alexandru Mihalcea - PSD


Candidati intrati in turul doi pentru postul de primar, potrivit rezultatelor partiale de ieri: 28 PSD, 17 PNL, 17 PDL, 1 PNG-CD, 1 CI


Focsani: Decebal Bacinschi - PSD / Alin Trasculescu - PDL

Marasesti: Constantin Vlase - PNL / Valerica Chitic - PDL


Boghesti - Iancu Pascaru - PSD / Valeriu Dorin - PNG-CD

Bordesti: Gheorghe Tataru - PNL / Vasile Moldoveanu - PSD

Brosteni: Ion Bucur - PNL / Ioan Tuvene- PDL

Birsesti: Stefan Caba - PNL/ Costica Hirsu - PSD - s-a formulat o contestatie

Cimpineanca: Ion Dumitriu - PSD / Stefan Paraschiv - independent

Cotesti: Ionel Bolovan - PSD / Dorin Oleacu - PNL

Cimpuri: Costel Mateiu - PSD / Dumitru Vladescu - PDL

Dumbraveni: Valentin Tilvar - PSD / Ionel Strimbei - PDL

Dumitresti: Sandu Crintea - PNL / Petrica Dogaru - PSD

Gura Calitei: Dragos Bitculescu - PSD / Ion Nicolae - PDL

Fitionesti: Gheorghe Diaconu - PNL / Iordache Cazacu - PSD

Jaristea: Dumitru Toma - PNL / Neculai Liciu - PSD

Milcovul: Ivan Chirila - PSD / Maria Mihalcia - PNL

Naruja: Cristian Pantus - PSD / Dan Busuioc - PNL

Paulesti: Vasile Bratosin - PSD / Bogdan Culita - PDL

Paunesti: Aurel Petrila - PDL / Dorel Novac - PSD

Pufesti: Maricel Nitu - PSD / Neculai Radu - PNL

Racoasa: Gigel Dragomir - PSD / Gheorghe Gaman - PDL

Ruginesti: Eugen Vieru - PNL / Adrian Alexe - PSD

Sihlea: Stoica Ene - PNL - Costica Gurbet - PSD

Soveja: Costel Plesa - PDL / Nicuta Puica - PNL

Suraia: Constantin Dobrin - PSD / Vasile Grosu - PDL

Tataranu: Nicolae Pavel - PSD / Banel Barbieru - PDL

Timboiesti: Maricel Alexandrescu - PDL / Daniela Mihalcea - PSD

Tifesti: Gabriel Postolache - PDL / Stefan Postolache - PSD

Urechesti: Vasile Dantis - PSD / Marian Cristea- PNL

Vidra: Nica Micu - PSD / Costel Marica - PDL

Virtescoiu: Eugen Cristea - PSD / Aurica Cosma - PDL

Vrincioaia: Ionica Dantes - PSD / Vasilica Rosca - PNL

Valea Sarii: Neculai Pintia - PNL / Nicu Bercuci PDL


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 273

Adaugă comentariu
, acum 737408 zile, 25 minute, 16 secunde
La ce s-a asteptat femeia aceea care a candidat pentru becali, sa primeasca bani de la stouica marin?Hi,hi,hi!jegul asta e numai cu linsu', pe unde a trecut a papat banii si atat!Sa se duca femeia citeste integral
, acum 737408 zile, 25 minute, 16 secunde
In conditiile in care foarte multi vranceni apti de munca se afla in strainatate in marile orase s-a instaurat dictatura pensionarilor si a asistatilor social. Este foarte interesant d.p.d.v economic citeste integral
, acum 737408 zile, 25 minute, 16 secunde
la bordesti,candidatul psd este tignit si promite candidatior pnl ca ii da afara din comuna!de la revolutie incoace s-a judecat cu toti primarii comunei,din 2004 pana in 2008 avand vreo 20 de procese citeste integral
, acum 737408 zile, 25 minute, 16 secunde
Sper ca Vrancenii se vor mai lumina si vor mai amesteca putin culorile ca este prea mult rosu,putin galben nu strica,calmeaza mai bine,rosul irita.
, acum 737408 zile, 25 minute, 16 secunde
O chestie de bun-simt ar fi ca PDL sa sprijine PNL in localitatile unde acestia se infrunta in turul 2 cu PSD-ul iar PNL sa ajute PDL in localitatile unde acestia au ramas in turul 2 impotriva citeste integral
, acum 737408 zile, 25 minute, 16 secunde
ma bucur ca vrancea a inceput sa aiba alergie la culoarea rosie .ceea ce ma surprinde e ca schimbarea a inceput cu mediul rural,dar e explicabil in conditiile in care pe cei de acolo nu-i prea poti citeste integral
, acum 737408 zile, 25 minute, 16 secunde
Nu priviti la ceea ce nu cunoasteti pentru ca nu stiti ce va vor oferi. Nu aveti incredere in oameni ci numai in Dumnezeu, EL stie ce este mai bine pentru voi si pentru mine. Votati ce este pentru ca citeste integral
, acum 737408 zile, 25 minute, 16 secunde
LA BORDESTI CANDIDATUL PSD ESTE UN MARE DOBITOC MINCINOS SI ARE UN COPIL CE A AGRESAT UN ALT COPIL SEXUAL DE ACELAS SEX
, acum 737408 zile, 25 minute, 16 secunde
STIU CA SINT UN MARE PROST SI CA NU O SA CISTIG PRIMARIA BORDESTI DAR IN LIPSA DE OCUPATIE CANDIDEZ DIN PARTEA CELUI MAI MARE HOT PORTOFEL OPRISAN MARIAN. MA ASIGURAT CA NU O SA PRIMESC NIMIC DE LA citeste integral
, acum 737408 zile, 25 minute, 16 secunde
Autorul articolului se contrazice: "Electoratul din mediul rural a inceput sa prefere liberalismul in locul trandafirilor lui Marian Oprisan u PSD a luat 28 de primarii din turul I, in timp ce PNL are citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.